Dün kendimce doğru olduğuna inandığım bir kararla, üç yaşındaki wisteria sinensis için bir yer değiştirme işlemine giriştim.
Giriş kapısının sağ ve sol yanına aynı zamanda dikmiş olduğum mor salkımlardan, nispeten gölgede olanı güzel bir gelişim gösterirken, güneşi daha uzun saatler gören mor salkım hemen hemen diktiğim gibi kaldı, sadece gövdesi biraz kalınlaştı o kadar. Çiçek verimi de çok zayıftı.
Wisteria için çiçeklenmede güneşin pozitif etkisinden bahsedilir, gölgede olan bitkilerin ise dezavantajlı olduğundan. Bende bu durum nedense tam tersi oldu.
Bitkiyi taşırken topraklı olarak alabilme şansım olmadı çünkü kökleri kesmek zorunda kaldım, epey uzaklara gidiyordu zira. Toprak dağıldı bu arada. Bunları dert etmedim, gelişmeyen ve yerinde mutsuz olan mor salkım için bu radikal kararı vermiştim çünkü bir kez.
Yeni yerine dikerken, eski yerindeki çukurundan aldığım toprağına nitrojen yönünden zengin bir miktar kurutulmuş kan takviyesinde bulundum.
Yeni yeri güneşi daha da uzun saatler gören bir yer. Toprağı da biraz daha kireçli.
Bekleyip göreceğim bakalım sonuçlar nasıl olacak.
Düzenleyen kelebek çalısı : 26-03-2012 saat 14:27
Neden: bitki adını düzeltme
|