Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi naturefan
Merhaba, Bu siteyi daha önceden biliyordum; ancak yeni üyeyim. Uzun zamandır Mor Salkım çiçeği renginde açan bir akasya türü arıyorum. Mor Salkımın ağaç formunda olanları, sarmaşık formunda olanlardan farklı bir tür mü? Yoksa şekillendirme ile ağaç formu verilebilir mi? Bilgisi olan arkadaşlara teşekkür ederim.
|
Sn. naturefan,
Wisteria için şekillendirme size kalmış bir husustur. İster sarmaşık gibi duvara sardırabilir, isterseniz tijli veya baston formu ile yetiştirebilirsiniz. Bu aylarda, wisteria dikimi yapmak ve istediğiniz formu vermek için uygundur. Tek gövde üzerinde bir wisteria hayal ediyorsanız, takip etmeniz gereken bir kaç basit adım aşağıdaki gibidir.
Şekillendirmenizi dilediğiniz gibi yapabilmeniz için genç bir fidan satın alınız. Aydınlık, günde en az 6 saat güneş alacak bir yer seçin, belirlediğiniz alanın etrafında bina veya başka bir ağaç olacak ise aralarında en az 4-5 metre mesafe bırakınız. Dikimi yapınız. En kuvvetli ve sağlıklı dalı belirleyin, bu sizin ağacınızın ana gövdesini oluşturacaktır ve diğer gövdeleri budayın. Seçtiğiniz sağlıklı ve kuvvetli gövdenin dibine metal veya tahta farketmez, bir destek ile wisterianızı bu desteğe bağlayınız.
Ağaç gelişim gösterdikçe,ana gövdede alttan çıkan sürgünleri, topraktan gelen sürgünleri budayın, yan sürgünlere dokunmayın ki boylanma yapabilsinler. İstediğiniz yüksekliğe eriştiğinde artık üstten budama yapabilirsiniz. Ağacınız gelişimine devam ederken, kuvvetli rüzgarlarla başedebilmesi için, gövdeye destek olması için yerleştirdiğiniz tahta veya metal desteği daha kalın bir destek ile değiştirmeniz gerekir.
Yıllar ilerledikçe ağacınızın yan dallarını kış aylarında 30-40cm e kadar kısaltmanız dallanma yapması, arzu ettiğiniz forma ulaşması için gereklidir. Alttan gelen sürgünleri ise budamaya sürekli devam edin.
Karmaşık gibi görünse de aslında sadece biraz zaman, dikkat ve sabır gerekli.
Kolay gelsin.