agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sarılıcılar
(https)

Beğeni Düzeni11463Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-09-2011, 23:25   #1
Ağaç Dostu

zencefil cicegi's Avatar

Giriş Tarihi: 03-09-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Terra Mesajı Göster
Sayın zencefil cicegi,
Nelly Moser'ınızı çıplak kök olarak mı almıştınız, yoksa siz mi yıkadınız? Eğer çıplak kök değilse, korkarım suda biraz fazla bekletmişsiniz. Yine de sorun yok toparlanır, ama bu durumda budayıp 2-3 litrelik bir saksıda toparlandığından emin oluncaya kadar kuytu bir yerde tutmak iyi olabilirdi. Ama artık ektiğinize göre bence müdahale etmeyin. Bol bol sulamanızı tavsiye ederim, bir de soğuklardan etkilenmemesi için iyi bir malça ihtiyacı olacak.
Kolay gelsin,

Terra

Hayir saksidaydi ama topragi cok yumusakti cikarinca dökülmeye basladi bende hepsini kazdigim cukura döktüm kökleri yayarak ektim kesinlikle yikamadim.

zencefil cicegi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 10:07   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-06-2007
Clematisleri çoğu yabancı sitede saksıdan çıkarınca su dolu kovada kökleri 2 saat bekletin yazıyor. Nedeni nedir acaba? Ben daha evvel diktiklerimi hiç bekletmedim.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 11:05   #3
Ağaç Dostu

Terra's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu Mesajı Göster
... saksıdan çıkarınca su dolu kovada kökleri 2 saat bekletin yazıyor. Nedeni nedir acaba? ...
Genelde saksıda satılan Clematisler raflarda uzun süre bekliyor, bu arada kökleri yeterince su almıyor olabilir. Ekilme sürecinde köklerin suya doygun olması gelişim için iyi olacaktır. Ancak ekildikten sonra ne kadar sulasanız bile kurumuş bir kök topağının yeterince sulanmasını sağlayamayabilirsiniz. Hatta bu nedenle doğrudan kök bölgesine erişen bir boruyu gömmeniz de tavsiye ediliyor. Bunlar konu hakkında daha önce benim okuduklarımın özeti. Ben de sizin gibi açıkçası suda bekletmiyordum. Ama son dönemde bekletiyorum, ve gördüğüm kadarı ile daha çabuk canlanıyor bitki.

Düzenleyen Terra : 24-09-2011 saat 11:06 Neden: imla
Terra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 12:31   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2006
Bir soru :

60 adet en az 80cm boyunda saksıda clematis ve bir bavul. Ülkenize nasıl getirirsiniz? (Şaşırtmacalı soru değildir.)

drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 12:38   #5
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Sevgili drhegeli ben olsam ilk önce toprak üstünde bir karış dal kalacak şekilde hepsini budardım. Sonra köklerden toprakları silkeleyip, köklerin kurumaması için yaş bezlere sarar, onları da tek tek naylon torbalara geçirir, bavuluma dikkatlice yerleştiridim. Bavulda en fazla 1 gün geçireceklerini düşünerek bunları yazdım. Clematis sizin de çok iyi bildiğiniz gibi aslında çok güçlü kök yapısı olan bir bitki ben bu şekilde yolculuk yapmasından çok endişelenmem

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 14:08   #6
Ağaç Dostu

Tam isabet sevgili acemifüsün.
Clematisler saksıdan çıkarılıp bir kova suda toprakları yumuşasın diye 5-10 dakika bekletildi. Hafifce silkelendi, kalan topraklar banyo küvetinde yıkanıp uzaklaştırıldı. Yak 30cm kalacak kadar (kökler hariç) budandı. Nemli kalsın diye kökler, ıslak kağıt havlu veya tuvalet kağıdı ile sarılıp naylon poşetlere konuldu.
Bu şekilde, Belçika'dan Amerika'ya 60 kök götüren oldu. Gümrükten çekindiğim için ben sadece 10 bitki getirebildim. Fotoğraflarını zaman zaman sizinle paylaşıyorum.
Bu anektod umarım yukarıdaki kökler ile ilgili kaygıları biraz gidermiştir.
Sn zencefil çiçeği'nin bitkisinin kökleri gayet sağlıklı görünüyor. Bu şekilde dikilmiş olmasının bir sorun çıkaracağını sanmıyorum. Sn Terra'nın önerdiği gibi malçlama, kökleri kışın soğuktan, yazın sıcaktan korur. Bir de budamanızı öneririm.
Benol Hanım'ın bitkileri ise iki yıldır aynı dar saksılarının içinde çile çekmişler. Yorgun ve tükenmiş saksı toprağının ne kadar fazlasını yenilenirse o kadar faydalı olacaktır.

Bunları yapmazsak bitkimiz kesin ölür mü? Muhtemelen ölmez. Yaparsak kesin yaşar mı? Hayır, böyle bir garanti de yok. Kontrol edemediğimiz o kadar çok faktör var ki... Yine de clematis bakımının (benim anladığım kadarıyla) altın kuralı :
"İlk kurtarılacak olan köklerdir."

Düzenleyen drhegeli : 24-09-2011 saat 14:26 Neden: ekleme
Eski 24-09-2011, 15:13   #7
Ağaç Dostu

Terra's Avatar

Sayın drhegeli'nin deneyimine benzer benim de bir deneyimim oldu. Ben de bu yaz İngiltere'den 9 tane bitkiyi benzer şekilde getirdim. 6 tanesi tamamen çıplak köktü, 3'ü ise saksıdan çıkarılmış ama toprakları hala üzerinde olacak şekilde paketlendi. Bir karış olacak şekilde budandı. Çıplak kökleri nemlendirip, bitkinin tepesi dışarıda kalacak şekilde sadece birer buzdolabı poşetine koydum. Hepsini de bir ayakkabı kutusuna koyup bavula yerleştirdim. Gelir gelmez ilk iş topraklılar dahil hepsini suya koymak oldu. Sonra da 3 litrelik saksılara ekip loş ama aydınlık bir odaya koydum. Çıplak köklülerden birisi, sanırım seyehatte 3-4 gün oyalandığım için, ne yazıkki kurudu. Bir hafta içinde kalanlar bol bol sürgün verdi. Ama ikinci problemi 1 ay sonra bitkileri bahçeye çıkardığımda yaşadım. Çıplak kökten yetişen iki bitki açık havaya çıkar çıkmaz soluverdiler (belki başka faktörler de vardı bilmiyorum). Kalanlar ise sulandıkça serpildiler. Ama kökleri topraklı olan 3 tanesi bariz bir şekilde diğerlerine fark attılar. Diğerlerinin baharda farkı kapatmasını bekliyorum
Saygılar,

Terra

Eski 24-09-2011, 14:57   #8
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Bu yaptığımız işlemlere ek Clematisleri bahçede yerlerine dikerken Mine hanımın saksıdaki bitkilerin toprağını değiştirirken önerdiği hafif kök budaması da yapardım, köklerin gelişimini tetiklemek amacıyla. Ben yaptım, Martta saksıdaki 3 Clematisimin topraklarını dediğiniz şekilde temizledim, hafif kök budaması ile diktiğimde bir sorun yaşamadım.

Eski 24-09-2011, 17:41   #9
Ağaç Dostu

zencefil cicegi's Avatar

bu aralar sicaklik 20 derecelerde olacakmis 1 hafta 10 gün kadar böyle devam edecek diyorlar simdiden korumaya almama gerek yok sanirim hergün düzenli olarak suluyorum yanyana degisik renklerde iki tane daha almayi düsünüyorum birbirlerine sarilirlar galiba
cünkü bir renk cümbüsü olsun istiyorum.
Birde ektigim taraf dogu sadece öglene kadar günes aliyor clematisim
bahcemde kuzey tarafta oldugu icin oldukca serin oluyor yeri hakkinda problem yasamam umarim.
Bu basligi takip edip clematis bitkisini yeni sizler sayesinde tanidim ve resmen asik oldum diyebilirim o yüzden isimi sansa birakmayi ve kaybetmeyi hic istemiyorum o yüzden
incik cicik soruyorum herseyi en ince ayrintisina kadar kusura bakmayin
He birde unutmadan birsey daha sorayim bizim bahcemizin ciceklik topraginda hep cakil taslari karisik bahceyi kazarken alttan hemen cakillar geliyor hemde inanilmaz cok derecede bundan 13 yil önce peyjaz düzenlemeleri tarafinca yapilan bir bahce acaba ciceklerin büyümesinde ne gibi yararlari var **** yarari varmi hangi akla hizmet olmus bu is?

Eski 24-09-2011, 19:49   #10
Ağaç Dostu

Terra's Avatar

Sayın zencefil cicegi,
Bahçenin her yerinde olduğundan eminmisiniz. Belirli yerlerdeyse drenaj kanalları yapılmış olabilir. Benim bahçemde de bir duvarın dibinde boydan boya su birikmesi oluyordu, bir kanal açtırıp, drenaj borusu döşetip, çakıl doldurtmuştum. Üzerine de toprak geldi tabi. Bazen o duvarın dibine çiçek ekerken yeterince derine inince ben de çakıl ile karşılaşıyorum.
Öte yandan belki toprağınız çok ağırsa hafifletmek amacıyla çakıl karıştırmış olabilirler. Bunlar benim aklıma gelenler.
Saygılar,

Terra

Eski 24-09-2011, 22:07   #11
Ağaç Dostu

zencefil cicegi's Avatar

Alıntı:
Sayın zencefil cicegi,
Bahçenin her yerinde olduğundan eminmisiniz. Belirli yerlerdeyse drenaj kanalları yapılmış olabilir. Benim bahçemde de bir duvarın dibinde boydan boya su birikmesi oluyordu, bir kanal açtırıp, drenaj borusu döşetip, çakıl doldurtmuştum. Üzerine de toprak geldi tabi. Bazen o duvarın dibine çiçek ekerken yeterince derine inince ben de çakıl ile karşılaşıyorum.
Öte yandan belki toprağınız çok ağırsa hafifletmek amacıyla çakıl karıştırmış olabilirler. Bunlar benim aklıma gelenler.
Saygılar,

Terra
mutlaka öyledir cünkü bahcemde cicekliklerimin dibinde garajimiz var sanirim o düsünülerek yapilmis hic bir sekilde su birikimi olmuyor cicekliklerimde sularken bile aninda dibe iniyor su
tesekkür ederim drenajin ne demek oldugunu bilmiyordum bende ögrenmis oldum sayenizde bu taslar ciceklerimin büyümesini etkilemez degilmi?

Eski 26-09-2011, 17:59   #12
Ağaç Dostu

sarigoz's Avatar

Giriş Tarihi: 18-09-2009
Galeri: 26
Arkadaslar,size bir link veriyorum..Gozleriniz senlensin...

Search for Climbers: Quality Garden Plants from Crocus.co.uk

sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 15:56   #13
Ağaç Dostu

Terra's Avatar

Eylül Sonu

Forumdaki sessizlik kışın yaklaştığını haber veriyor. Ama Clematis mevsimi hala devam ediyor. Dün itibari ile bahçedeki açık ve açmakta olanları paylaşmak istedim.

Eklenen Resimler

Eski 03-10-2011, 20:07   #14
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
İstanbul'da artık bütün yapı marketlerde ve fidanlıklarda bulunuyor. Yapı marketlerde cılız veya ufak bitkiler uygun fiyatlı oluyor. Sağlıklı olduktan sonra, bitkinin ufak olmasının fazla önemi yok, toprakla buluşur buluşmaz oldukça hızlı büyüyen ve yeni sürgünler veren bir bitki.

Kışın yaprak dökmeyen veya her yerde bulunamayan çeşitler veya gelişmiş bitkiler biraz daha fiyatlı satılıyor.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2011, 12:48   #15
Ağaçsever

onur şengün's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2011
Unhappy

Clematislerimin kökleri gölgede kalsın diye, yanlarına buz çiçeği diktim. Buz çiçeği toprağın üzerinde yayıldıkça clematislerimin etrafındaki toprak bölüm de kaplanmış olacak. Bu bitki ile veya başka bir yayılıcı ile gölgeleme yapan var mı ? Acaba ileride bir sıkıntı yaşar mıyım ? Clematislerim 3 kök ve tahmini 100 lt lik bir saksının içinde dikili durumdalar. Şimdiden teşekkürler

onur şengün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2011, 13:28   #16
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi onur şengün Mesajı Göster
Clematislerimin kökleri gölgede kalsın diye, yanlarına buz çiçeği diktim. Buz çiçeği toprağın üzerinde yayıldıkça clematislerimin etrafındaki toprak bölüm de kaplanmış olacak. Bu bitki ile veya başka bir yayılıcı ile gölgeleme yapan var mı ? Acaba ileride bir sıkıntı yaşar mıyım ? Clematislerim 3 kök ve tahmini 100 lt lik bir saksının içinde dikili durumdalar. Şimdiden teşekkürler
Buz çiçeği çok istilacıdır, Clematisinizi boğmasın.

Eski 07-10-2011, 14:09   #17
Ağaçsever

onur şengün's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2011
Peki tavsiye edebileceğiniz başka bir bitki varmı ? (Özellikle yaz-kış yeşil kalabilen)

onur şengün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2011, 15:08   #18
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Alıntı:
Peki tavsiye edebileceğiniz başka bir bitki varmı ? (Özellikle yaz-kış yeşil kalabilen)
Kışın toprak soğuyacağından gölgelemeye ihtiyaç olmaya bilir, ben ağaç kabukları ile tüm toprağı kapatmıştım, bir yıldır da ortanca diktim, yaz sıcağından koruyor bitkileri.
Önemli olan bitkinin kök kısımlarının ve toprağının ısınmaması.

Sizin bitkiniz saksıda olduğundan korumak daha kolay olacaktır, gerektiğinde gölgeye çekersiniz.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2011, 19:38   #19
Ağaç Dostu

Terra's Avatar

Alıntı:
Ben saksıdakilere bol bol çakıl taşı dolduruyorum. Fena da olmuyor. Ayrıca Adalet Hanımın uyguladığı agac kabuklarını da uyguluyorum, ama kök bölgesi cevresini yine de tasla kapatıp, çevresine uyguluyorum.

Düzenleyen Terra : 07-10-2011 saat 19:40 Neden: Ekleme
Eski 07-10-2011, 16:11   #20
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Kasımpatı olabilir benceSenede 2 defa budanacak, her zaman yeşil ve kışın çiçekli bir bitki. Sulaması da Clematisle uyumlu. Sakın akşam sefası dikmeyin.
Sevgili Adalet hanım Clematis konusunda çok deneyimlidir, onun önerilerini dikkate alın. Benim Clematisler de saksıda dibinde herhangi bir koruyucu bitki ekili değil, gölgede duruyorlar.

Eski 07-10-2011, 19:56   #21
Ağaç Dostu

Terra's Avatar

Sizlere Clematis Texensis Sir Trevor Lawrance'ı tanıştırmak istedim. Bu yaz İngiltere'de Thorncroft Clematis'den aldım kendisini.
19. yüzyılın son yıllarında ünlü Clematis yetiştiricisi Jackman, C.Texensis ile başta Jackmanii ve Star of India olmak üzere bir takım başka türleri karıştırarak lale görünümlü bir grup Texensis melezi elde etmiş. Bunlardan günümüze kadar ulaşan bir kaç tane türden birisi Sir Trevor Lawrance. Bu yaz nadir bulunan C.Texensis spp. ile Lady Diana da almıştım. Ama Diana açmadı, orjinal Texensis'isim ise ne yazıkki Mildew denilen hastalığa yakalandı. Umarım bahara her ikisi de açarlar.

Eklenen Resimler

Eski 08-10-2011, 00:16   #22
Ağaç Dostu

Alıntı:
... ne yazıkki Mildew denilen hastalığa yakalandı...
Sevgili Terra,
bizi peşinden koşturan güzellik işte bu, elinize sağlık...

Birkaç sorun olacak :

Mildew, bizim küllenme dediğimiz hastalık mı?
Aşağıda, yüklediğiniz fotoğafların büyütülmüş şekillerinde, yapraklarda görülen lekeler senilite (yaşlılık) lekeleri mi? Yoksa küllenme mi?

Eklenen Resimler

Eski 08-10-2011, 07:46   #23
Ağaç Dostu

Terra's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli Mesajı Göster
Birkaç sorun olacak :
Mildew, bizim küllenme dediğimiz hastalık mı?...yapraklarda görülen lekeler senilite (yaşlılık) lekeleri mi? Yoksa küllenme mi?
Sayın Drhegeli,
Dediğiniz gibi mildew bizim külleme dediğimiz hastalığa çok benziyor, ya da ta kendisi. Texensis ne yaparsanız yapın mildew olur diyorlardı. Ben önleyebilmek adına, mümkün olduğunca havadar bir yere ekip, bolca da su vermeye çalıştım. Ama nafile. İlaç kullanmadım. Sizin bu konuda tavsiyeniz olursa çok sevinirim.
Resimdeki lekeler ise, bir hafta önce yoklardı, sanırım yaşlılık lekeleri. Bu bitkide henüz külleme alameti yok.
Saygılar...

Eski 08-10-2011, 18:00   #24
Ağaç Dostu

Alıntı:
...Sizin bu konuda tavsiyeniz olursa çok sevinirim...
Sevgili Terra,
aşağıdaki linkte küllenme tanısı ve tedavisi ile ilgili yararlı bilgiler var.
Clematis on the Web :: diseases - mildew

Burada tavsiye edilen kükürt ve yağlı spreyler için Sn Mine Pakkaner'in ev yapımı ilaçlar bölümüne bakabilirsiniz.
Saygılar...

Eski 08-10-2011, 18:05   #25
Ağaç Dostu

Terra's Avatar

Sayın Drhegeli, Teşekkürler. Bu arada C. Sir Trevor Lawrance'da da külleme başlamış. Aşağıdaki çiçekli olan fotoğraflar onun gövdesinden. Sadece yaprak resmi ise küllemenin iyice yayıldığı Texensis spp.'den.
Saygılar...

Eklenen Resimler

Eski 08-10-2011, 22:21   #26
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Sayın Terra bendeki W.Nike ve Montana.Rubens de hem k. örümcek hem külleme oldu, ben de onları toprak üstünden 30cm. bırakarak bir ay önce budadım. Kalan dallara Mine hanımın tarifi oksijenli su uyguladım, sulamayı azalttım. Budadıktan 10 gün sonra yeni sürgünler verdiler, hatta W.Nike tomurcuklandı, şimdi çiçekli.
Küllemede suyu azaltmak gerekiyor diye hatirlıyorum, siz de araştırırsanız yanlış uygulama yapmayalım

Eski 09-10-2011, 20:19   #27
Ağaç Dostu

Terra's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
...Mine hanımın tarifi oksijenli su uyguladım, ...
Sayın acemifüsun, bu tarifi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Eski 10-10-2011, 20:36   #28
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Alıntı:
Sayın acemifüsun, bu tarifi paylaşabilirseniz çok sevinirim.
1lt suya 2 tatlı kaşığı oksijenli su olarak Mine hanım tarif ediyor. Aşağıdaki başlıkta diğer tarifler de var. En etkili mücadele suda çözülebilen kükürt , k.örümceye de etkili.Sulamayı azaltmanız da bence önemli.http://www.agaclar.net/forum/genel-b...ruma/14992.htm

Eski 09-10-2011, 14:39   #29
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2011
başa çıkamazsanız kükürt de kullanabilirsiniz hem ucuz hem daha etkili hemde küllemede kullanma şansınız var bir taşla iki kuş sellukalarımda ve yıldız çadırımda kullandım iyi geldi

aukesen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2011, 20:21   #30
Ağaç Dostu

Terra's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aukesen Mesajı Göster
....başa çıkamazsanız kükürt de kullanabilirsiniz ...
Sayın aukesen, kükürtü nasıl kullanmayı önerirsiniz.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025