agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sarılıcılar
(https)

Beğeni Düzeni791Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-05-2013, 23:55   #691
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oyun Hamuru Mesajı Göster
Arkadaşlar sabah sefalarımın bazılarında ilk açan yapraklar kurumaya başladı. Ne yapmalıyım?
Sayın Oyun Hamuru, ilk yapraklara kotiledon deniyordu sanırım, ben de forumdan öğrendim. İlk yaprak dedikleriniz onlar olmalı, onların işlevi sona erdiği ve gerçek yaprakları çıktığı için kurumaları normal. Bu tohumdan ektiğimiz bütün çiçeklerde oluyor, korkmayın. Ancak gene de emin olmak için, garantiye alalım, imkanınız varsa bir resmini çekip buraya ekleyin.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2013, 00:43   #692
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Sayın Oyun Hamuru, ilk yapraklara kotiledon deniyordu sanırım, ben de forumdan öğrendim. İlk yaprak dedikleriniz onlar olmalı, onların işlevi sona erdiği ve gerçek yaprakları çıktığı için kurumaları normal. Bu tohumdan ektiğimiz bütün çiçeklerde oluyor, korkmayın. Ancak gene de emin olmak için, garantiye alalım, imkanınız varsa bir resmini çekip buraya ekleyin.
Tamamdır. Şuan karanlık olduğundan sabah çekip atayım resimlerini. İlk yapraklardan sonra çıkanlar daha farklı duruyor şekil olarak zaten.

Oyun Hamuru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2013, 01:06   #693
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
2. yapraklar kalp kalp oluyor çok hoş

YeniGine beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2013, 01:36   #694
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2012
Sayın tturt; maşallah çok güzel çimlenmiş sabah sefalarınız ellerinize sağlık. İnşallah darısı başıma. Fakat benimkiler tek renk sizde kimbilir kaç rengi vardır?

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2013, 16:27   #695
Ağaç Dostu

tturt's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2008
Galeri: 112
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hira Mesajı Göster
sn. tturt, şaşırtma yapmayacakmısınız? çok sıkışık olmaz mı böyle?
Haklısınız biraz sıkışık oluyor. Fakat bu bitki benim tecrübelerime göre şaşırtmayı pek sevmiyor. Geçmiş senelerde de bu şekilde bol çiçeklenme sağlayabildim.

ayhat, loveforlife ve hira beğendi.
tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2013, 16:29   #696
Ağaç Dostu

tturt's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine Mesajı Göster
Sayın tturt; maşallah çok güzel çimlenmiş sabah sefalarınız ellerinize sağlık. İnşallah darısı başıma. Fakat benimkiler tek renk sizde kimbilir kaç rengi vardır?
Sayın Yeni Gine,

Pazar günü unutmazsam tohumlara bakayım size karışık renk ve cins tohumlardan getireyim. Siz hemen dikin zaten çiçeklenme genelde Temmuz ayı gibi başlıyor. Çok rahat ekebilirsiniz.

Eski 10-05-2013, 17:33   #697
Ağaçsever

Alıntı:
İşte yaprakları kuruyan sabah sefalarım :/

Eklenen Resimler

Eski 10-05-2013, 20:22   #698
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Şahsen fotoğraftan çok net anlayamadım ama kuruyan yaprak kotiledon denilen yapraktan ziyade normal ilk yaprağa benziyor. Ben gene de yanlış yönlendirmek istemem, çok daha tecrübeli arkadaşlarımız da yardımcı olurlar umarım.

Ama bu kuruyan ilk gerçek yaprak ise ve onların ardından 2. yeni yapraklar geliyor ise, minik de olsa 2. yeni yapraklar görünüyor ise sorun olmayabilir de.

Herhangi bir zararlı var mı diye de yapraklara ve yaprak altlarına da göz atabilirsiniz. Ne olur, ne olmaz

Oyun Hamuru beğendi.
Eski 10-05-2013, 21:11   #699
Ağaçsever

Herangi bir zararlıya rastlayamadım baktığımda. Ancak bunlar kururken yeni yapraklar çıkmaya devam ediyor bahsettiğiniz buysa eğer

Eski 10-05-2013, 21:30   #700
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Evet, aynı şeyden bahsediyoruz. Yeni yaprak oluşumu devam ediyorsa sorun olmayabilir de.

Biraz sıkışık gibi duruyorlar, belki de aynı saksıda çok fazla fide olunca, 2. yeni yapraklara daha fazla güç- enerji gitmesi için 1. yapraklar ömrünü tamamlamıştır, bu da bir ihtimal.

Ben, bir soru sorulduğunda işin uzmanı olmayan kişilerin çok keskin, "Kesin şu şöyledir" diye cevap vermelerinden yana değilim o yüzden yüzde yüz emin olunmadığı durumlarda daha temkinli ve açık kapı bırakarak konuşulmasından yanayım. Çünkü öbür türlü, bazen sırf kulaktan dolma şeylerle yanlış uygulamalara da gidilebiliyor, bitki ölebiliyor.

Ben de resminizden anladığım kadarını aktardım. Belki başka arkadaşlarımız da fikir verir.

Oyun Hamuru beğendi.
Eski 11-05-2013, 18:38   #701
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Sayın Oyun Hamuru, hemen bir düzeltme yapayım: 2 tane sabah sefası tohumu ekmiştim, çimlendi çok şükür onlar da. Bu ilk yaprak meselesi üzerine bugün kontrol ettim.

Sizin resminizde görülen kuruyan yapraklar kotiledon yani ilk çıkan yapraklar. Sabah sefasında bu ilk yapraklar tıpkı resimdeki gibi hafiften ortadan ikiye ayrık gibi bir görüntüde oluyor. Benimkilerin birinde hala bu kotiledon yaprak var. Diğerinde ise kotiledonun ardından gerçek ilk yaprakları çıkmış, onlar ise kalp biçiminde yapraklar.

Mesajınızda bu kuruyan yaprakların ardından süren yaprak oluşumu olduğunu söylemiştiniz, bu durumda sanırım çok korkulacak bir durum yok gibi.

Oyun Hamuru beğendi.
Eski 11-05-2013, 18:44   #702
Ağaçsever

Teşekkür ediyorum görüşleriniz için. İçim rahatladı sayenizde.

Cymbelina beğendi.
Eski 12-05-2013, 12:43   #703
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-05-2013
Benim aynı bitkide yapraklarda sarı noktalar halinde yayılan bir hastalık var. Ne yapmalıyım çok kötü oldular

Fotoğrafını ister misiniz ?

mustafa_1162 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2013, 17:56   #704
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Benim bildiklerim sınırlı o yüzden bir şey demem yanlış olur. Siz gene de resmini ekleyin isterseniz. Başka arkadaşlarımız yardımcı olur herhalde. Bir de zararlılar ile ilgili sayfaları da inceleyebilirsiniz.

Eski 12-05-2013, 18:50   #705
Yeni Üye

Yeni yapraklar sağlıklı; fakat onlarda sararıyor

Eski 12-05-2013, 19:11   #706
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Maaşallah, aslında ne güzel büyümüş çiçeğiniz. Ben de bilemiyorum maalesef. Bu çiçeğin tohumunu ilk kez geçen yıl ektim ben de. Aynen sizinki gibi bu boylara gelince buna benzer birşeyler oldu benim saksıda da, ben de en nihayetinde atmak zorunda kaldım, çaresini bilemediğim için Bu yıl da gene hevesle 2 tanecik tohum ektim, daha küçükler henüz. Gene bu sorunu yaşayabilirim gibi geliyor. Tahmini olarak konuşuyorum ama bence bu bir hastalık, zararlıdan ziyade. Ama gene de zararlı var mı diye biraz bakın yapraklara ve altlarına, ben yanlış yönlendirmeyeyim. İnşallah bilen, tecrübeli bir arkadaşımız yardımcı olur.

Siz gene de çaresini bulana kadar bunu diğer saksılardan ayrı bir yere almaya çalışın bence, ne olur ne olmaz.

Bir de şuralardan bir şey çıkar mı bilmem:

Genel bitki koruma - agaclar.net

Dış mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar - agaclar.net

mustafa_1162 beğendi.
Eski 12-05-2013, 19:40   #707
Yeni Üye

Benim pek ümidim kalmadı. Yenilerini mi diksem ?

Eski 12-05-2013, 20:53   #708
Ağaç Dostu

loveforlife's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2012
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mustafa_1162 Mesajı Göster

Yeni yapraklar sağlıklı; fakat onlarda sararıyor
Çiçeğinizde kırmızı örümcek var Sayın mustafa_1162. Sabah sefası tohumlarını tekrar ekmek için geç kalmış sayılmazsınız. Bence biran önce ondan kurtulun ki, başka bitkileriniz de zarar görmesin. Kırmızı örümcek bu kadar zarar verdikten sonra düzelmesi mümkün değil. Sonra ektiklerinizde de koruyucu amaçlı ilaçlama yapmayı ihmal etmeyin. Sabah sefalarını pek seviyor kırmızı örümcekler...

Düzenleyen loveforlife : 26-06-2013 saat 14:25
loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2013, 22:03   #709
Yeni Üye

Öncelikle yardımlarınız için çok teşekkür ederim Cymbelina ve loveforlife.

Fakat bir sorum daha olacak. Ben geçen sene sarıcı tür bir bitki dikmiştim aynı hastalığı gördüm. İlaçlamaları yapıyorum. Sizce bu sabah sefalarım gelişimine devam edip sağlıklı olur mu?

Cymbelina beğendi.
Eski 13-05-2013, 00:20   #710
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

O halde şöyle yapmayı deneyebilirsiniz: Bu saksınızı diğer saksılardan ayrı bir yere alın öncelikle. Yapacağınız ilaçlamaya bir müddet devam edin, duruma göre hareket edersiniz.

Ayrıca eğer bu resimdeki saksınızda 1den fazla kök sabah sefası varsa, diyelim baştan 2 fide diktiniz, denemek maksatlı bitkilerden birini epey kısa kalacak şekilde budayabilirsiniz, bir ihtimal yeni yaprak ve sürgünler verebilir veya vermeyebilir de. Benim tecrübem ve bilgim sınırlı, o yüzden kesin işe yarar bu diyemem. Ama bunu deneyebilirdim. Hatta budayacağınız sabah sefasını, diğerinden ayrı bir saksıya da dikmek olabilir. Benim başka bir bitkimde kışın bir zararlı dadandı, artık ilaç fayda etmeyecek durumdaydı, üstelik ilk kez yetiştirdiğim bir çiçek, ya nasip deyip budadım. Şu an çok minik de olsa yeni yeni yapraklar çıkarmaya başladı. Gene de size kalmış, budayıp da yeni yaprak sürmeme durumu da olabilir.

Yapacağınız ilaçlama forumda anlatılan ev yapımı ilaçlardan mı yoksa ziraatçilerden aldığınız bir ilaç mı bilemiyorum. Dışarıdan hiç ilaç kullanmadım ben.

Resimdeki sorun kesin olarak kırmızı örümcek ise (ben bilemediğim için net bir şey diyemiyorum) forumdaki ev yapımı ilaçlar başlığına bakabilirsiniz, ayrıca kırmızı örümcek ile ilgili ayrı bir başlık da vardı, ona da bakabilirsiniz. Tüm zararlılarda olduğu gibi bu örümcekten de kurtulmak çok zor, benim limon fidelerimde de oldu.

Dediğim gibi, buna benzer bir şey geçen yaz benim sabah sefasında da oldu ama ben kırmızı örümcek göremedim üzerlerinde. Belki başka bir hastalıktı benimkisi. Ancak kırmızı örümcek çok çok minik zor görülüyor, tekrar edeyim yaprakların altları da dahil çok iyi inceleyin. Dışarıdan ilaç alacaksanız bu resimi gösterebilirsiniz, bir iki numune hasta yaprağı da götürüp gösterebilirsiniz.

Elinizde tohum varsa, bir iki tane yeniden deneyebilirsiniz de.

Bu arada bir önceki mesajda ilettiğim ana başlıkların alt başlıklarına bakmanızda fayda olabilir.

Eski 13-05-2013, 02:09   #711
Yeni Üye

Yapraklarda kırmızı örümcek olduğunu tespit etmek için beyaz bir defter yaprağına örümcekleri düşürdüm. Sonra büyüteç ile inceledim, bunlar internetteki kırmızı örümceklerin birebir aynısı. Yarın ilk işim sizin yönteminizi denemek ve forumdaki ilaç yöntemleri denemek olacak.

Eski 13-05-2013, 11:00   #712
Ağaç Dostu

ayhat's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2007
Sayın Tturt bu sene bende sabah sefası tohumlarından saksıya ektim, ama denemek için olduğundan biraz az oldu, resimlerini ekleyeceğim, ne zaman bir ipe sarılmaya ihtiyaç duyacaklar? hemen hemen sizinkilerle aynı boydalar.

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2013, 13:31   #713
Ağaç Dostu

tturt's Avatar

Sayın Ayhat,

Son fotoğrafları paylaşıyorum. Sanırım size bir fikir verir. Ben cubukları diktim havalara bağlı olarak bu hafta içinde sarılmaya başlarlar diye düşünüyorum.

Name:  IMG_4001.jpg
Views: 651
Size:  51.6 KB

Name:  IMG_4003.jpg
Views: 683
Size:  54.9 KB

Name:  IMG_4005.jpg
Views: 682
Size:  68.4 KB

Name:  IMG_4023.jpg
Views: 637
Size:  59.2 KB

Name:  IMG_4027.jpg
Views: 665
Size:  57.6 KB

Eski 14-05-2013, 10:43   #714
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
sabah sefalarım parmaklıklara dolanmaya başlamış ne kadar mutluyum anlatamam

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 18:16   #715
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Benim de bir sorum olacak:

Bahsettiğim gibi 2 tane sabah sefası tohumu ekmiştim, yakında şaşırtmam gerekiyor sanırım çünkü ilk gerçek yapraklarını çıkardılar. (Bir tanesinin kotiledon yaprakları tamamen sarardı hatta).

Şaşırtma yapacağım zaman normal bir saksıya mı dikmeliyim yoksa 1,5 litrelik pet şişeye mi dikeyim? Bu bitkinin kök yapısını bilemiyorum ancak tahmin yürütecek olursam sanki çok derin bir saksı ister gibime geliyor - yanılıyor da olabilirim (bahçem yok). Dolayısıyla 1,5 litrelik bir şişeye dikmiş olsam yeterince derinlik sağlamış olurum (muyum) ancak çapı dar olacak. Bunun bir sakıncası olur mu?

1,5 litrelik pet şişe mi yoksa çapı daha geniş ama derinliği daha az olan saksı mı? Ne dersiniz? Bu bitkiyi daha önce yetiştirmiş ve tecrübeli arkadaşlar bilgi verebilirse çok sevinirim.

Eski 15-05-2013, 22:27   #716
Ağaç Dostu

bay tömürcek's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2012
Alıntı:
Benim de bir sorum olacak:

Bahsettiğim gibi 2 tane sabah sefası tohumu ekmiştim, yakında şaşırtmam gerekiyor sanırım çünkü ilk gerçek yapraklarını çıkardılar. (Bir tanesinin kotiledon yaprakları tamamen sarardı hatta).

Şaşırtma yapacağım zaman normal bir saksıya mı dikmeliyim yoksa 1,5 litrelik pet şişeye mi dikeyim? Bu bitkinin kök yapısını bilemiyorum ancak tahmin yürütecek olursam sanki çok derin bir saksı ister gibime geliyor - yanılıyor da olabilirim (bahçem yok). Dolayısıyla 1,5 litrelik bir şişeye dikmiş olsam yeterince derinlik sağlamış olurum (muyum) ancak çapı dar olacak. Bunun bir sakıncası olur mu?

1,5 litrelik pet şişe mi yoksa çapı daha geniş ama derinliği daha az olan saksı mı? Ne dersiniz? Bu bitkiyi daha önce yetiştirmiş ve tecrübeli arkadaşlar bilgi verebilirse çok sevinirim.
Ben ben ben yetiştirdim Ablacım ben bahçeye ekerim bunları çok ta severim kendisini. Neyse bir sene heves edip 5 litrelik peynir tenekesine ektim tohumları, balkonun kenarına bağladım tenekeyi, sonra tohumları ektim baya çıktılar ama 4 kök bıraktım sık olmasın diye.

Teneke büyüktü ama çiçekte yer çiçeği diye büyük kullanmak istedim aslında aşırı bir kökü yok hatta az denecek kadar kökü var bunun, belki o pet şişe çok dar olur ama bana kalırsa 7 numara saksı o iki kök için de ideal olur gayet güzel gelişirler.

Şu ayrıntı çok önemli toprağı kurutmamaya özen göster ablacım yani şöyle söyleyeyim benim tenekedeki toprak çabuk kuruyordu sonra yapraklar hemencik buruşuyordu hatta dökülüyordu altları, en son artık sulaya sulaya açtırmıştım balkonda. Ama yerdeki gibi güzel gelişip çiçek açmadı açıkçası.

Cymbelina beğendi.
bay tömürcek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2013, 14:48   #717
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Aslında doğru söylüyorsun, saksıda yetişenle direkt bahçeye dikilen çiçekler bir olmuyor maalesef. Bahçedekiler daha güzel gelişiyor her açıdan.

7 numara saksı yerine 2250 grlık yoğurt kovası olur mu? 2 tane sabah sefası fidesi böyle bir yoğurt kabında çok mu sıkışık olurlar acaba?

Eski 16-05-2013, 16:50   #718
Ağaç Dostu

bay tömürcek's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2012
Alıntı:
Aslında doğru söylüyorsun, saksıda yetişenle direkt bahçeye dikilen çiçekler bir olmuyor maalesef. Bahçedekiler daha güzel gelişiyor her açıdan.

7 numara saksı yerine 2250 grlık yoğurt kovası olur mu? 2 tane sabah sefası fidesi böyle bir yoğurt kabında çok mu sıkışık olurlar acaba?
Bence çok sıkışık olmazlar zaten yukarıya tırmanıyorlar ya oyüzden Yani yoğurt kovası ideal cymbelina ablacım

Cymbelina beğendi.
bay tömürcek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2013, 10:28   #719
Ağaç Dostu

ayhat's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2007
sabah sefası

Sn.Tturt bunlarda benim sabah sefalarım

Eklenen Resimler

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2013, 12:42   #720
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 01-03-2013
ortancalarımın yanına ektiğim ve büyümeye başlayan sabah sefalarım bahçıvanın gazabına uğradı..neyseki kendi bahçemdekiler büyümeye devam ediyor...

YeniGine beğendi.
ebrulim77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025