O halde şöyle yapmayı deneyebilirsiniz: Bu saksınızı diğer saksılardan ayrı bir yere alın öncelikle. Yapacağınız ilaçlamaya bir müddet devam edin, duruma göre hareket edersiniz.
Ayrıca eğer bu resimdeki saksınızda 1den fazla kök sabah sefası varsa, diyelim baştan 2 fide diktiniz, denemek maksatlı bitkilerden birini epey kısa kalacak şekilde budayabilirsiniz, bir ihtimal yeni yaprak ve sürgünler verebilir veya vermeyebilir de. Benim tecrübem ve bilgim sınırlı, o yüzden kesin işe yarar bu diyemem. Ama bunu deneyebilirdim. Hatta budayacağınız sabah sefasını, diğerinden ayrı bir saksıya da dikmek olabilir. Benim başka bir bitkimde kışın bir zararlı dadandı, artık ilaç fayda etmeyecek durumdaydı, üstelik ilk kez yetiştirdiğim bir çiçek, ya nasip deyip budadım. Şu an çok minik de olsa yeni yeni yapraklar çıkarmaya başladı. Gene de size kalmış, budayıp da yeni yaprak sürmeme durumu da olabilir.
Yapacağınız ilaçlama forumda anlatılan ev yapımı ilaçlardan mı yoksa ziraatçilerden aldığınız bir ilaç mı bilemiyorum. Dışarıdan hiç ilaç kullanmadım ben.
Resimdeki sorun kesin olarak kırmızı örümcek ise (ben bilemediğim için net bir şey diyemiyorum) forumdaki ev yapımı ilaçlar başlığına bakabilirsiniz, ayrıca kırmızı örümcek ile ilgili ayrı bir başlık da vardı, ona da bakabilirsiniz. Tüm zararlılarda olduğu gibi bu örümcekten de kurtulmak çok zor, benim limon fidelerimde de oldu.
Dediğim gibi, buna benzer bir şey geçen yaz benim sabah sefasında da oldu ama ben kırmızı örümcek göremedim üzerlerinde. Belki başka bir hastalıktı benimkisi. Ancak kırmızı örümcek çok çok minik zor görülüyor, tekrar edeyim yaprakların altları da dahil çok iyi inceleyin. Dışarıdan ilaç alacaksanız bu resimi gösterebilirsiniz, bir iki numune hasta yaprağı da götürüp gösterebilirsiniz.
Elinizde tohum varsa, bir iki tane yeniden deneyebilirsiniz de.
Bu arada bir önceki mesajda ilettiğim ana başlıkların alt başlıklarına bakmanızda fayda olabilir.
|