agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sarılıcılar
(https)

Beğeni Düzeni4014Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-10-2011, 18:25   #3121
Ağaç Dostu

Zafer İnandıklı's Avatar

Giriş Tarihi: 02-10-2009
Galeri: 16
Aşağıdaki linkte dört cins var.

Vines & Climbers, V

Zafer İnandıklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 19:18   #3122
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Bunlardan sadece birisi vigna caracalla. Onda da selluka fotoğrafı yok, aynı aileden başka bir çiçeğin fotoğrafını koymuşlar, diğerleri selluka değil zaten.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 00:12   #3123
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-10-2011
Herkese kolay gelsin. Bu güzel çiçekle ilk kez bugün tanıştım. Forumu okumaya çalıştım ancak biraz aklım karıştı. Sorum şu, benim güney cepheli bir balkonum var ancak oldukça sert rüzgar alabiliyor, mevsim itibariyle önümüzdeki günler de hava gitgide soğuyacak. Bitkiyi satan kişi bir yıllık olduğunu söyledi, küçük bir saksıda ve yaklaşık 1,5 -2 m boyu var. Birkaç da çiçeği var. Şimdi alsam, balkona sardırmaya başlasam rüzgardan bozulur mu, mutlaka ilkbaharı beklemeli miyim? Bir de balkonum saat 9-15 arası güneş görüyor sanırım, yeterli olur mu acaba? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler!

d_thalassa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 08:59   #3124
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Eğer almayı düşündüğünüz bitki Vigna Caracalla( selluka) ise özellikle İzmir için tek yıllık değildir. Tarifinize göre gelişmiş, çiçek açmış bir bitki, bu mevsim de alabilirsiniz. Balkonunuzun durumu da güneşli, biraz da kuytu bir yere alırsanız, daha rahat eder. Martta toprağını dağıtmadan en az 20 litrelik bir saksıya geçirirsiniz, daha çok çiçeklenir, gelişir.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 12:34   #3125
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2009
Galeri: 5
Dördüncü yılındaki sellukam bu sene erken tohum kapsülleri verdi.
Name:  selluka12.jpg
Views: 1445
Size:  45.1 KB

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 14:35   #3126
Ağaç Dostu

vehbi's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Galeri: 9
Sn kalambaklı göndermiş olduğunuz selluka tohumlarının bu günkü durumu, çiçek açtı bizi çok sevindirdi.

Eklenen Resimler

Alexus beğendi.
vehbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 17:58   #3127
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Eğer almayı düşündüğünüz bitki Vigna Caracalla( selluka) ise özellikle İzmir için tek yıllık değildir. Tarifinize göre gelişmiş, çiçek açmış bir bitki, bu mevsim de alabilirsiniz. Balkonunuzun durumu da güneşli, biraz da kuytu bir yere alırsanız, daha rahat eder. Martta toprağını dağıtmadan en az 20 litrelik bir saksıya geçirirsiniz, daha çok çiçeklenir, gelişir.

Sayın acemifüsun, yanıtınız için teşekkür ederim. Bahardaki saksı değişimine dek rüzgardan korumayı deneyeceğim. Umarım benim de sizler gibi güzel fotoğraflarını paylaşabileceğim sağlıklı bir sellukam olur.

d_thalassa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 20:24   #3128
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2009
Galeri: 5
Sayın vehbi, benim sellukalar, 15 gün kadar önce tohum yapmaya başladı, iklim farkı burada da belli oluyor.
Sellukanıza maşallah diyelim de nazar değmesin.

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 22:27   #3129
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-06-2011
Vehbi çiçekleri maşallah muhteşem bendekilerde 3 mt'yi geçti ses seda yok 20-25 lt'lik saksıdalar açtırmak için gübre mi versem diyorum 10-20-20 gibi

aukesen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2011, 09:38   #3130
Ağaç Dostu

vehbi's Avatar

Sn aukesen sellukalar saksıda büyüdüler,saksıyla beraber toprağa diktim kışın kapalı bölüme almayı düşünüyorum,bülunduğu toprak gübreli(koyun gübresi karıştırmıştım) haftada bir veya sıcaklarda iki kez su verdim boyu taminimce on metreyi geçti,tüm arkadaşlara bol çiçekli günler,teşekkürler sn kalambaklı.

Eski 14-10-2011, 09:44   #3131
Ağaç Dostu

vehbi's Avatar

selluka

Sn smiy teşekkür ederim,tohumları sn kalambaklı ve Aysiş hn göndermişti tüm tohumlar çimlendi arkadaşlara fide olarak dağıtıldı,onların sellukalarda çiçek açtı tohum alabilirsem bende dağıtacağım tüm selluka severlere bol çiçekli günler.

Arkadaşıma verdiğim selluka çiçek açtı.

Eklenen Resimler

Eski 17-10-2011, 14:28   #3132
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
İlk tohum kapsülüm...

Name:  100_1825.JPG
Views: 1161
Size:  69.0 KB

Sevgili Saim Ergin'e teşekkürlerimle...

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2011, 16:50   #3133
Ağaç Dostu

Fatoş's Avatar

Giriş Tarihi: 19-12-2009
Galeri: 120
Bahçemdeki sellukanın son sezon çiçekleri, sevgili Kalambaklı'ya teşekkürler

Name:  DSCN6343.jpg
Views: 1551
Size:  40.5 KB

Fatoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 13:49   #3134
Ağaç Dostu

mrduran's Avatar

Giriş Tarihi: 20-08-2011
Merhabalar,

2 adet sellukam 25 lik saksılarda.Biri 2,5 diğeri nerdeyse 4 m. Karşıyaka' da açık balkonda, devamlı burda muhafaza etmek istiyorum. Kışın her bir saksının altına küçük birer çuval geçirip, saksı ile çuval arasına olmak üzere ,birini saman, diğerini diğer bitkilerimin kuru yaprak ve dalları ile doldursam;

1- İzmir kışına engel olurmu?
2- Samandan veya malç malzemelerinden her hangi bir zararlı sellukalara bulaşırmı?
3- Üstü soğuktan zarar görsede, içi dolu çuvallar, köklere koruma sağlarmı veya onları haşlar mı?
4- Kaybetmek korkusu ile baharda çimlendirdiğim sellukaların yerlerini değiştirmedim, 10.00 a kadar gördüğü güneş yetersiz geldi, sanırım ondan çiçek vermedi. Seneye, balkondan bina çatısına ip veya ağ ile uzatmayı düşünüyorum, direk duvar ile temas edecekler o zaman, acaba duvarın zararı olurmu?

Lütfen, özürlerimle, çocukluğumun anıları ile dolu sellukalarım için cevap bekliyorum.

Teşekkür ve Saygılarımla lütfen.

45-50 sene öncesi, Girne Caddesi, Hipocampus havuzunun yanındaki ''Yeşilçam Sokağı'' 'nda filim çekenleri izler iken selluka koklayan biri.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 16:07   #3135

memet's Avatar

Bence herhangi bir koruma önlemi almanıza gerek kalmadan kışı atlatırlar. Don olursa geçici bir koruma yeterli olur.

Eski 03-11-2011, 21:33   #3136

memet's Avatar

Yerde duran iki kök sellukamı saksıya almam gerekti.
Köklerden birisininde de yumruları bölmem gerekti. Böylece soğandan üretim tekniğini de denemiş oldum.

Eski 13-12-2011, 10:22   #3137
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-04-2011
Mart ayında ektiğim sellukam çiçek açıp daha sonra fasülye vermişti.Ama fasülyeler hala cılız,bir gelişme yok.Tohum için umudu keseyim mi,yoksa biraz daha bekleyeyim mi?

Dansel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2011, 20:46   #3138
Ağaç Dostu

Aysis's Avatar

Giriş Tarihi: 05-07-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dansel Mesajı Göster
Mart ayında ektiğim sellukam çiçek açıp daha sonra fasülye vermişti.Ama fasülyeler hala cılız,bir gelişme yok.Tohum için umudu keseyim mi,yoksa biraz daha bekleyeyim mi?
Benim sellukalarım fasulyelerini verdi. Halen yazın yediğimizyeşil fasulyelere benziyor hemen hemen ayni boyutta fakat biraz daha sertler. Renkleri kahverengine döndüğünde toplayacağım. İçindeki kuru fasulyeler ise yeşilmercimek büyüklüğünde oluyorlar..

Aysis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 08:35   #3139
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Selluka çiçeği

Tohumlar büyüyor

Eklenen Resimler

ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2011, 19:39   #3140
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-04-2011
Sayın ahmeter 5556 nolu mesajdaki fotoğraf yeni mi,çiçekler hala var mı?

Dansel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2011, 05:48   #3141
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Selluka vigna caracalla

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dansel Mesajı Göster
Sayın ahmeter 5556 nolu mesajdaki fotoğraf yeni mi,çiçekler hala var mı?
Resim ısıtılan sera içnde 1 ay evvel çekilmiştir Şu an yaprakları dökülmüş vaziyette

Eski 09-01-2012, 00:11   #3142
Ağaç Dostu

berrinb's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2011
Eyyy Sevgili Sellukacılar...Ben bu çiçeğe aşık oldum...Bu yaz tohumdan ürettiklerimi büyüttüm...Neredeyse 2m. boy attılar..Bir saksı tomurcuğunu bana bayram sabahı gösterdi..Sevinçten uçtum.. Daha sonra üstü 8 tane daha tomurcukma doldu..Fakat heyhat hiçbiri açamadan kuruyup dökülüp bittiler...

Şu anda iki adet saksıyı içeride...İki tanesini de bahçede toprağa dikili olarak muhafaza etmeye çalışıyorum...Evin içine aldıklarım, yeniden sürgün vermeye başladılar...Acaba nasıl bir bakım yapsam da çiçek açtırsam diyorum.. Bunları gözüm gibi bakıyorum...Yoksa bu sanmaşığın çiçeğini görmeden hakkın rahmetine kavuşacağım gibi gibi...))

Lütfen bana bilgi verirmisiniz...Bu zamana kadar baktığım sarmaşıklara hiç benzemiyor..Kaprisli bir şey..)) Herkese selam ve sevgiler...)

berrinb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2012, 18:02   #3143
Ağaç Dostu

Aysis's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berrinb Mesajı Göster
Eyyy Sevgili Sellukacılar...Ben bu çiçeğe aşık oldum...Bu yaz tohumdan ürettiklerimi büyüttüm...Neredeyse 2m. boy attılar..Bir saksı tomurcuğunu bana bayram sabahı gösterdi..Sevinçten uçtum.. Daha sonra üstü 8 tane daha tomurcukma doldu..Fakat heyhat hiçbiri açamadan kuruyup dökülüp bittiler...

Şu anda iki adet saksıyı içeride...İki tanesini de bahçede toprağa dikili olarak muhafaza etmeye çalışıyorum...Evin içine aldıklarım, yeniden sürgün vermeye başladılar...Acaba nasıl bir bakım yapsam da çiçek açtırsam diyorum.. Bunları gözüm gibi bakıyorum...Yoksa bu sanmaşığın çiçeğini görmeden hakkın rahmetine kavuşacağım gibi gibi...))

Lütfen bana bilgi verirmisiniz...Bu zamana kadar baktığım sarmaşıklara hiç benzemiyor..Kaprisli bir şey..)) Herkese selam ve sevgiler...)
Değerli arkadaşım benim sellukam İzmir Seferihisar daki yazlığımın bahçesinde. Kuytu ve sabah güneşi alan biryerde bulunuyor. Geçen kışı yapraklarını dökerek geçirdi bu yıl sağlıklı idi ve yine çiçek ve tohum verdi. Bu çiçek çok narin soğuk ve rüzgaea gelmiyor. Dikkatli olursanız ve isteklerini yerine getirirseniz çiçeklerini açması lazım.

Ya çok su verdiniz veya susuz bıraktınız ki çiçeklerini attı.

Ben toprağı kuruduğunda suluyorum.

Size başrılar dilerim.

Eski 24-01-2012, 12:14   #3144
Ağaçsever

zeyuna's Avatar

Giriş Tarihi: 28-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Kışın, selluka anaç bir kök dışında önemli ölçüde kuruyacak. Seneye tekrar sürgün verecek. Kök kısmını kış soğundan koruyacağız.
memet bey peki sürgünler kurumuş görünen dallardan mı çıkacak yoksa canlı olan anaç gövdeden mi? bana gönderdiğiniz selluka aynen söylediğiniz şekilde kurudu evin içinde sıcak olmayan bir odada duruyor. (ankara'nın -10/-14 leri malum..)

bir de çok enteresan bir şekilde altı ve üstü (köke ve sürgüne doğru iki tarafı) kurumuş bir kısım hala yeşil duruyor, bu yüzden kuru görünen kısımlar aslında ölü değil galiba.

kuruyan kısımları budamalı mıyım yoksa kendi haline mi bırakayım?

zeyuna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2012, 13:33   #3145

memet's Avatar

Bütünüyle de kuruması mümkün, toprak altındaki soğandan yeniden sürgün verebilir. Tamamen kurumayan dışarıda kalan dallar varsa, baharda onlardan da canlanacak.
Yeşil bölümün alt tarafını kuru olduğundan eminseniz kesip çelik alabilirsiniz ama kış çeliği denemesi yaptım, hem gereksiz bir çaba, yazın aldığım çelikler gibi köklenme olmadı. Hem nasılsa bahara canlanacak.
Kuru dalları budayabilirsiniz.

Eski 24-01-2012, 15:53   #3146
Ağaçsever

gulen's Avatar

Giriş Tarihi: 20-12-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Manolya_ Mesajı Göster
Sevgili Ayşiş,
Gönderdiğiniz tohumlar dün gelmiş (ben evde yokken site görevlimiz teslim almış)Akşam eve geldiğimde gördüm ve sevinçten uçtum
Son derece güzel paketlenmiş üzerine bilgi yazılmış.
Ne kadar teşekkür etsem azdır.

Dün gece selluka sayfasını en başından okudum. Dersimi iyi çalıştım
Şimdilik buzdolabında bekletiyorum. Havalar iyice ısınınca, tohum çimlendirme işine başlayacagım.
Çimlendirme aşamalarını sizlerle paylaşarak uzman arkadaşların yorum ve yönlendirmeleri ile umarım başarı ile büyütebilirim.
tekrar cok cokkk teşekkürler sevgili ayşiş
Selam ve sevgilerimle
Asu
Şimdilik buzdolabında bekletiyorum denmiş bende dolabamı koyayım şimdi

gulen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2012, 16:16   #3147

memet's Avatar

Bence buzdolabında tutmaya gerek yok serin ve kuru bir ortam yeterli.

Eski 24-01-2012, 19:21   #3148
Ağaç Dostu

Aysis's Avatar

Sayın manolya ben tohumlarımı normal oda sıcaklığında, ve kuru bir ortamda saklıyorum.

Bilebildiğim kadarıyla rutubet yoksa tohumlar çimlenmeden sağlıkla bir kaç yıl saklanabiliyor.

O yüzden endişe etmeyin.. Tohumlarınıza birşey olmaz. Gece sıcaklığı 10 ~ 12 dereceye çıktığında törpüleyip iki gün ılık suda bekleterek toprağa dikin, üzerini enfazla 0.5~1.0 cm toprak örtün. Toprağı nemli tutarsanız en fazla 15 gün içinde çimlendiğini göreceksiniz.

Eski 25-01-2012, 09:36   #3149
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Sayın Münevver

Kon-nichiwa
Dokoni sunde imasuka

Eklenen Resimler

Eski 01-02-2012, 20:16   #3150
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-04-2010
Geçen sene tohumdan yetiştirdiğim sellukamı soğuktan etkilenmesin diye yaprak bırakmadan her tarafını budayıp içeriye almıştım. Yaklaşık 5 haftadır pek fazla güneş almayan, ısıtma olmayan bir odada duruyor. Ama uyuyup dinlenmek yerine coştu benimki 1 m'lik 3 sürgüne ilaveten bıraktığım dalın hemen her yaprak boğumundan sürgün verdi, yaprak yapmaya çalışıyor. Önceleri nasılsa koşullar uygun değil daha uzamaz diye önemsemedim ama... Benimkinin hiç şakası yok, uzun sürgünlerden ikisi yanındaki perdeye tırmanmaya başlamış birkaç gündür. Diğer sürgün de yanındaki sardunyalara dolanmış, perdeye ulaşmaya çalışıyor...

Hava koşullarını gözönüne alırsak en az 6 hafta daha içeride kalması lazım. Ama bu şekilde büyümesine de izin veremem, çünkü sardıracak yer yok; balkona çıkacağı günler gelene kadar bir şekilde kontrol altına altına alıp, bitkiyi henüz baharın gelmediğine ikna etmem gerekiyor

Şu anda bir budama daha yapsam bitkiyi küstürür müyüm? Önerilerinizi bekliyorum...

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025