![]() |
Alıntı:
|
Eylül ayında
çelikten yetiştirdiğim 2 sardunyam çok güzel gelişti .Son günlerde o sağlıklı yaprak uçlarının içe doğru kıvrıldığını gözlemledim.Kapalı balkonda ,pencere önünde duruyorlar. Kıvrılmaların sebebi hakkında bilgisi olan varsa paylaşabilirmi ? |
Nemsiz kalıyor olabilirler mi? Birde camdan vuran güneş rahatsız eder genellikle.
|
Alıntı:
|
Evet ,ikiside sakız.Şu an için kuruma yok ,ben üşüdüklerini düşündüm ve biraz önce
camdan uzaklaştırdım.Cam buz gibi,belki bir tür soğuk yanığıdır ,bilmiyorum. |
Hmm olabilir. Evimdeki iki saksıdan birinde az da olsa böyle bir durum vardı. İkiside cam önünde olmasına rağmen bir kaloriferden uzaktaydı ve onun bir iki yaprağı kıvrıktı. Tam emin değilim ama nedenlerden biri olabilir belki.
Haaa bu arada sakızlarınız ne renk acaba? :) |
Yapraklarına su fısfıslamayı hiç denememiştim. Teşekkür ederim sayın orkunkırcı. Bir sorum daha olacak: sakızların yaprakları uçlarından arkaya doğru kıvrılıyor. Yapraklar gayet sağlıklı ancak kıvrılma var. Neden olabilir acaba?
|
Sn.Ninina ,bugün sardunyaların yapraklarına büyüteçle baktım.Pek çok yaprağın üzeri
siyah noktalarla doluydu ,yaprağın içine doğru gömülmüş,hareketsiz.Sanırım bunlar da bir tür zararlı ,üzeri yoğun olan yaprakları toplayıp imha ettim.Size de tekrar incelemenizi öneririm. |
Bu hafta çeşitli yerlerden aldığım canan sardunya çeliklerimi diktim, yaprakları sararıyor gibi ama inşallah hayata tutunurlar, mevsimsiz diktim nede olsa.
Renkleri çok farklı ve güzel, tutarlarsa hemen fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım. |
Sevgili Ülker çok fazla sulamayın genelde yaprak sararması fazla sudan kaynaklanıyor.
Fotograflarını görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Benim sardunyalarımda da aynı sorun var yaprakları kıvrıldı. Sevgili Nurcanaybay yazınızı okuduktan sonra bende mercek altına aldım yaprakları. Sanırım bunlar tırtıl yumurtası ve yapraklardaki suyu emiyorlar bu yüzdende yaprakları kıvrılıyor. Uyarınız için teşekkürler. Yumurtaların çıkmış olma ihtimalini düşünmek bile istemiyorum. |
Alıntı:
Alıntı:
|
O siyah noktalar kara sinek pisliği olabilir.Özellikle de kazıtınca çıkıyorlar.
|
Çiçeklerde olurmu bilmem ama bir çeşit kabuklu bit olabilir.
|
1 Eklenti(ler)
Bu daha önce soruldu mu bilemiyorum. Bütün sayfaları okuyamadım. Sardunya yapraklarının bu şekilde rengini kaybetmesinin sebebi nedir?
|
Nejla hanım sakız olanın çeliği size verdiklerimde var. Ancak diğerini bende bayburtta yeni bulmuştum.
Ninina yaprakların sararması genellikle alt tarafta oluyor yanılmıyorsam. Ara sıra bende de oluyor ancak koparıyorum ve şimdiye kadar çok fazla yaprakta gözlemlemedim. Çok zararlı bir durum olacağını sanmıyorum. Bir de sayın Başbahçıvanın fikrini görelim. |
Bende bazen bir sardunyanın bütün yaprklarında oluyor. Mesela şu an büyük bir saksıda yaz sonu ektiğim birçok çeliğim var. Birinin bütün yaprakları böyle. Ama öldürmeyip süründüren birşey sanırım :) çünkü yapraklar kurumuyor. Hatta bitkilerin çiçek açtığı bile oluyor.
|
haklısınız bu durumda çiçek açıp yaşamaya devam ediyor. Birşey eksikliği ama ne?
|
Renk kaybı olduğuna göre klorofille ilgili bir sorundur diye düşünüyorum ben. O da demir eksikliğinden olabilir. Ama aynı saksıdaki 5-6 çelikten birinde olup diğerinde olmaması enteresan.
|
Alıntı:
|
Teşekkürler Sn. Başbahçıvan. Yaprakların altlarına büyüteçle baktım herhangi bir zararlı veya ısırık izi göremedim. Ama kapalı ortam konusunda haklısınz. Saksılar camekanlı balkonda duruyor ve hava sıcak olmadığı sürece cam açılmıyor. Ben ara sıra havalandırıyorum çiçeklerimi ama yeterli olmuyordur.
|
Alıntı:
|
Sardunya hastalıklarına ek
Merhaba.
Benim sorunum en sevdiğim sardunyalarımdan biriyle ilgili.Taşınırken İzmir'den Bodrum'a getirdiğim sardunyam bahçedeki yerini çok sevdi.Yaprakları çoğaldı bol çiçek açtı.Aradan 2-3 ay geçti birden yaprakları döküldü yeni yaprak vermemeye başladı.Şu anda üstünde 5 tane yaprak var o yapraklarda da ne bir büyüme nede bir çürüme var. sanki donmuş gibi.Bir dalını aldım baktım çok canlı görünüyor.Sorunun ne olduğu hakkında hiç bir fikrim yok. Yardımcı olursanız çok sevinirim.Çok teşekkür ederim. |
Sevgili ece. acaba bahçede bir zararlı mı var, köstebek gibi? Çünkü bildiğim kadarıyla köklerini yemeyi çok seviyor ya da yakınından geçerken kökünü havalandırıyor.
Sorun bu olmayabilir de, sadece aklıma geldiği için yazdım, geçen sene yazlıkta başımıza gelmişti... |
Alıntı:
|
Bahçelerdeki normal sardunyaların yapraklarının parlak kırmızı-pembe bir renk alıp kurumasının sebebi nedir bilen var mı?
|
Alıntı:
|
arkadaşlar hepinize iyi akşamlar alanya tema evine 25 kadar sardunya almıştık aralık ayında hepsi birden kuruma yaptı çiçekleri soldu sadece kökleri kaldı önceki yıldan olan lar gayet sağlık lı yeni aldıklarımız neden kurumuş olabilir böyle bir durumla karşılaşan varmı bilgilendirirseniz sevinirim bahçemiz bomboş kaldı ne yapacağımı şaşırdım
|
Sardunyalar beni sevmedi galiba yaprağı tüylü olan cinsinin yaprakları yumuşadı bile ne yapmalıyım.
|
Alıntı:
|
Merhaba arkadaşlar. 7 Aydır bahçeli evim olunca bahçede saksılarda çeliklerden Sardunya yetiştirmeye başladım. İlk ektiğim sardunyalar büyük bir saksıda 5 kök olarak . Bol yapraklandı saksıyı kapatmaya başladı tomurcuklar verirken dün akşam bir farkettim pinç tanesinden biraz büyük kahverengi siyah arası kafası küçük vucudu daha iri böcekler yaparklarını yiyor. Yapraklar delik deşik olmuş alt yapraklarında daha çok . 12-13 tane böcegi bulup imha ettim. Bu saksı diğerlerinde 2-3 mt uzakta. Diğerlerini kontrol ettim henüz bir problem yok. Bu böceklerden nasıl kurtulabilirim ? Aylardır özenle baktıgım çiçeklerimi kaybetmek istemiyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025