agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sardunya (Pelargonium) (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/)
-   -   Sardunya hastalık ve zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/1726.htm)

lektem 01-08-2011 07:20

Çok teşekkürler Sayın Maki.

Güler 01-08-2011 08:06

Benim de bazı sardunyalarımda yeni çıkan yaprakların beyaza yakın sarı renkte olduklarını farkettim. Sizlere yazmadan evvel önce denemek istedim.
Elimde Peters' Professiona Boosterl 10+52+10 High P adlı bir gübre var.
Suda çözülen fosfor, potasyum, bakır, demir, manganez, çinko ihtiva ediyor.
5lt. suya silme bir çorba kaşığı koyarak sardunyalarıma verdim. (2 parti)
Yeni çıkan yapraklar beyaz yerine daha koyu çıkmaya başladılar, çiçeklenme arttı ve yapraklar daha canlı daha parlak oldular.

Bu gübra pahallı (ithal) kokusu ise felâket, tütsülenmiş tavuk gibi kokuyor. Kendi poşetinde kapalı ve ben ayrıca iki poşete daha sardım ama yine de ilaçlarımı koyduğum depoya girince kokusunu alabiliyorum, her defasında da midem bulanıyor.
Suda çözüldüğünde koku gidiyor. Sarı renkte tuz gibi bir şey.

Bazı güllerimin yapraklarında da açılmalar var. Şimdi onlara da deneyeceğim, neticesini size yazarım.

maki01 01-08-2011 13:31

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mavisedir (Mesaj 842014)
Aynı sorunu bende yaşıyorum arkadaşlar, sakız sardunyam yeni çıkardığı tüm yapraklarını beyaza yakın çıkarıyor. Gübre kullanmadım, güneşi de yarım gün alıyorlar, toprak kurumadan su vermiyorum. Neden kaynaklanıyor olabilir merak ettim şimdi. Demir eksikliği die düşünmüştüm ama değil diyorsunuz.
Ben bu yaprakları koparıyorum arkadaşlar, ellemesem sonradan düzelme olasılığı var mı?

Sayın mavisedir,

Ben demir verdiğim için neden bu olamaz diye düşünüyorum. Sizin sardunyanızdaki neden demir eksikliği olabilir.

Beyaz yapraklara gelince, koparmıyorum. Bir kısmı bir süre sonra normal rengini alabiliyor.

maki01 01-08-2011 13:40

Güler Hanım'cım,

Güzel bir deneme olmuş, ellerinize sağlık. Stoğumdaki gübreleri kontrol ettim. Bende 12-36-12 varmış, sardunyalarıma hemen vereceğim :)

Emre İlhan 03-08-2011 23:19

2 Eklenti(ler)
Mantar, mantar, mantar. Adana demek mantar ve kırmızı örümcek demek. Bakınız sardunyama, sabah kalktığımda bir iki yaprağı böyle olmuş oluyor. Yani o kadar hızlı gelişiyor mantar. Hava o kadar nemli ki, nefes bile aldırmıyor. Yarın ilaçlama yapacağım. Sardunya çoğaltmak istiyorum ama henüz dillerini çözebilmiş değilim, onun için çekimser kalıyorum. Tüm bu sorunlara çare bulursam o zaman sardunya çoğaltacağım balkonumda. Bahar sonuna doğru, yaz başlarken sardunyamı güneşten gölge bir yere aldım. Gün ışığını çok güzel alıyor fakat hiç güneş görmüyor. Sonradan yaprakları beyaz çıkmaya başladı. Aldığımda yemyeşildi. Demir eksikliği olma ihtimali de yok. Çünkü; 15-20 günde bir sardunya gübresiyle gübreleme yapıyorum, demir ihtiyacını ve diğer tüm elementleri yeterince alıyor.

Problemli yaprak;

Eklenti 238333

Genel görünüm;

Eklenti 238334

acemifüsun 04-08-2011 14:51

Sevgili Emre sulamayı azaltsanız, ve hemen mantar için ilaç yapsanız, çabuk topralanırlar. Hastalıklı yaprakları koparıp atın, fakat elinizle diğer sağlam yapraklara bulaştırmamaya dikkat edin.

a1919 05-08-2011 10:47

Tatil dönüşü ceylanımın yapraklarının delik deşik olduğunu gördüm. Biraz bakınca yakrakların birinde bir tırtıl kozası vardı. Onu alıp attım. Dün tekrar saksının yanında yerlerde minik siyak nokta gibi bişeyler vardı. (Daha önce de yapralarda vardı aynı şeyden. Bu arada ben onların tırtıl pisliği olduğunu düşündüm. Ne kadar doğru bilmiyorum?) Tekrar bir araştırmanın ardından 3 tane daha koza buldum. Bir tane de hain tırtıl. Yaprağı yerken yakaladım. Tabi onları da uzaklaştırdım. Banyoda suyla yıkadım. İyice baktım başka tırtıl gödemedim. Ama hiç emin değilim çünkü yakaladığım tırtıl nerdeyse yaprakla aynı renkti. Farketmek biraz zor yani. Bu arada ceylanım diğer sardunya saksılarıma yakın duruyor. Onlarda herhangi bir tırtıklanma yok. Bu tırtıllar sadece ceylana mı gelir? Yumurta vs. bırakır mı? Kurtulmak için gözle bakıp temizlik dışında ne yapabilirim? Teşekkürler

maki01 05-08-2011 12:52

Sevgili a1919,

Tırtıllar benim de süs biberlerime dadandı. Genellikle tırtılın gece çalıştığı söylenir. Zehir kullanmak istemediğim için bana önerilen yöntem, gece ışığı açarak tırtıl avına çıkmak idi. Diğer yöntem ise yapışkan bant.

Tırtıl gündüzleri genellikle toprağa yakın yerlerde saklanırmış. Gece tırmanıp yaprakları yermiş.

Yapışkan bant bulmak zor olacağı için kırtasiyecilerde satılan çift taraflı bant alıp bitkinin gövdesine yani tırtılın geçebileceği yerleri bantladım. Oldukca etkili bir yöntem, öneririm.

a1919 05-08-2011 14:14

Teşekkürle sevgili maki01. Ben de gece yakalamıştım kıtırdatırken. Bantı deneyeceğim.

Emre İlhan 06-08-2011 23:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 843864)
Sevgili Emre sulamayı azaltsanız, ve hemen mantar için ilaç yapsanız, çabuk topralanırlar. Hastalıklı yaprakları koparıp atın, fakat elinizle diğer sağlam yapraklara bulaştırmamaya dikkat edin.

Teşekkürler sevgili, acemifüsun. Problemli yaprakları bitkinin diğer kısımlarına temas ettirmeden kestim ve attım. Sulaması 2 güne bir sadece toprağın üzeri nemlenecek kadar. Aynı gün sabah da ilaçlama yaptım.:)

rodoslu 08-08-2011 12:41

2 Eklenti(ler)
Benim sakızımda da eski mesajşları okuyunca mantar olduğunu düşündüğüm hastalık oluştu. Hemen bir mantar ilacı alıp ilaçlayacağım. Yine de resmini ekliyorum farklı bir görüşü olan varsa diye...

emily14 08-08-2011 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zooteknist (Mesaj 259586)
Bu ilkbaharda yaşlı bir amca dan aldığım yaprağı hoş kokan değişik bir sardunya çeliği diktim. Ama hala aynı şekilde duruyor. Bir gelişme yok. Ne yapmalıyım?

sevgili zeonka sanıyorum bahsettiğiniz ıtır, sakın atmayın çok uzun zamanda toparlıyor benimki öelikten tan 1,5 bekledikten sonra bu yıl 6 ayda 1 m oldu :-)) yapraklarının kokusu muhteşem ve yaşlanan yapraklarından çaylara ve sütlü tatlılara koyuyoruz harikaa oluyor... üstelik pek çok faydası da varmış. aman ümit kesip atmayın...

emily14 08-08-2011 15:39

bende de aynı sorun var ama tum sayfaları okuyunca anladımki galiba benimkin de hem sardunya pası hemde demir eksikliği var...

bu gübreleri istanbulda nerden bulabilirim bilen var mı?
mısır çarşısı yanında bir yer vardı eskiden bayadır gitmiyorum oralarda bulurum inşallah... bir arkadasimizda artik bu ilacların recetesiz satılmadığını yazmıs, oyleyse nasıl alacagız?

birde sardunya yapraklarının sulanmaması konusunda birşey sormak istiyorum. sardunya bizim yıllarca bahçe bitkimizdi yani saksıda büyük şehire gelince yetiştirdik. bahçedeyken yağmur yağardı üstlerine ve ben böyle bir şey hayatım boyunca görmedim, bunlar piyasada satılan ithal sardunyalar sebebiyle mi oluyor acaba? :( ben ve annem bauhous, koçtaş vb yerlerden aldığımız çiçeklerle anlaşmıyoruz bit turlu :rolleyes: ben gittiğim yerlerden yaşlı çiçeklerden çeliklerle yetiştirmeyi tercih ediyorum o yuzden, bu gidisle sardunyalarda da bu yola basvuracagım

herkese acil sifalar

rodoslu 08-08-2011 16:42

Aynen katılıyorum size sayın emily14,
Herşeyin genleriyle oynandı, hiçbirşey olması gerektiği gibi değil...

yağ-mur 09-08-2011 21:04

2 Eklenti(ler)
sıcaklardan olsa gerek,tomurcuklar açmadan üzerinde kuruyor,bunlar açabilenler :p
emily 14 çok güzeller,forumda bir çok arkadaşta aynı sorun var ama nedendir anlaşılamadı daha:(
Eklenti 239405

Eklenti 239406

acemifüsun 13-08-2011 17:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağ-mur (Mesaj 845494)
sıcaklardan olsa gerek,tomurcuklar açmadan üzerinde kuruyor,bunlar açabilenler :p
emily 14 çok güzeller,forumda bir çok arkadaşta aynı sorun var ama nedendir anlaşılamadı daha:(
Eklenti 239405

Eklenti 239406

Sevgili yağ-mur sıcaklardan, güneşi kuvvetli almasından kuruyorlardır .Dün Urlada bir akrabama gidince Gönül hanıma da uğradım, epey sohbet ettik. Sakızların ve bodur sardunyaların güneşte kalmaması gerektiğini söyledi. Minyatür ceylanların güneşi sevdiğini belirtti. Beyaza yakın oluşan yaprakların bakır eksikliğine bağlı olduğunu, hastalık olmadığını söyledi.

yağ-mur 15-08-2011 01:23

sevgili acemifüsun teşekkürler bilgi için peki bu bakır eksikliğini nasıl gidereceğiz:confused:şimdi yeni güzeller almışsınızdır gönül hanımdan ,neler vardı:D

acemifüsun 15-08-2011 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağ-mur (Mesaj 847478)
sevgili acemifüsun teşekkürler bilgi için peki bu bakır eksikliğini nasıl gidereceğiz:confused:şimdi yeni güzeller almışsınızdır gönül hanımdan ,neler vardı:D

Bakır eksikliği ve besin takviyesi için bana kendi kullandığı vitaminden verdi. Zamanım kısıtlı olduğu için acele ile isim sormayı unutmuşum, iletişime geçersem mutlaka isim alacağım. Yeni güzelleri balkonuma ekliyorum sevgili yağ-mur:)
Rosebudları netten kendisine gösterdim, çok beğendi, not aldı, getirtmek için uğraşacağını söyledi.

emily14 16-08-2011 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 846935)
Sevgili yağ-mur sıcaklardan, güneşi kuvvetli almasından kuruyorlardır .Dün Urlada bir akrabama gidince Gönül hanıma da uğradım, epey sohbet ettik. Sakızların ve bodur sardunyaların güneşte kalmaması gerektiğini söyledi. Minyatür ceylanların güneşi sevdiğini belirtti. Beyaza yakın oluşan yaprakların bakır eksikliğine bağlı olduğunu, hastalık olmadığını söyledi.

sevgili yağ-mur ve acemifüsun bugun ve dun iki kisiyle bu konuyu konustum kendileri adapazarinda kendi fidanlarinin sahibi ve yetistiricileri soyledikleri ve benim bizim forumlarda da anladığım benim sakızlarda hem bakır ve demir eksikliği hem de fungus oluşumu, eksikliklere cozum kolay ama fungus basa bela ve soylediklerine gore bu sene ithal sardunyalarin hepsinde sorun varmis... bana soylenen kaliteli bir ilacla diranci guclendirmek ve yeni surgunlerin saglikli gelmesini saglamak, hastalikli tum yapraklari, ki bende yaprak kalmadı bu durumda ben de dibe en yakin surgun cikis yerlerine kadar budadım cunku pek cok yerde govde de bile mantarlar vardi
simdi gozum ici gibi bakip beklemeye geciyorum... aksi gibi nerdeyse tum ciceklerim kendilerine ait bitlerle doldu :( ilaç yaprakları sarartıp, kurutup dokuyor :( aglamak istiyorum tek tek geliiiiinnnnn....

Viji 18-08-2011 21:15

1 Eklenti(ler)
Eklenti 241142

Bu sardunyamın da bazı yaprakları beyaz leke gibi çıkıyor.Bu bir hastalıkmıdır yoksa kendi cinsindenmi böyle çıkıyor :(

Viji 18-08-2011 21:18

1 Eklenti(ler)
Eklenti 241143

Diğerininde uçlarından çıkan yapraklar böyle beyaz.Halbuki ilk aldığımda bütün yaprakları canlı ve yeşildiler.Yardımlarınızı bekliyorum.Teşekürler...

Viji 18-08-2011 21:19

1 Eklenti(ler)
Eklenti 241144

Buda sardunyalarımın son halleri... :(

maki01 19-08-2011 00:45

Sardunya hastalıklarına ek

Sitemize ve sardunya başlığına hoşgeldin sevgili Viji.

Sardunya yapraklarındaki beyazlaşmayı, önce demir eksikliğine bağladık daha sonra bakıra.

Her ikisi ya da hiçbiri diye düşünüyorum açıkcası. Her iki minerali vermeme rağmen beyaz yapraklar oluyor. Sıcaklardan mı diye düşünmeye başladım.

Yine de sardunyalar için özel olarak üretilmiş gübrelerden birini kullanmıyorsanız, her iki mineralin ya da bir tanesinin eksikliğinden kaynaklanabilir.

Viji 19-08-2011 07:00

Teşekkür ederim ilginiz için.Başlık altında yazılan yazılarda esmer pirinçten ve limon tuzundan bahsedilmiş bugün onları alıp deneme yapıp değişimleri izlicem tabii zamana nasıl sabredeceğimi de bilmiyorum.Gözüm gibi baktığım sardunyalar canlılığını kaybedince nasıl içim sıkılıyor anlatamam..

merlict 27-08-2011 01:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Viji (Mesaj 848805)
Eklenti 241143

Diğerininde uçlarından çıkan yapraklar böyle beyaz.Halbuki ilk aldığımda bütün yaprakları canlı ve yeşildiler.Yardımlarınızı bekliyorum.Teşekürler...

Merhaba sayın Viji

Sardunyalarınızda yaşadığınız sorun bendede var.Bazı yapraklarının beyazlamış olması bulunduğu ortam ve güneş ışığından kaynaklanıyor düşüncesindeyim.Geçen yıl işyerinin bahçesindeki sardunyalardan çelikler alarak çoğalttım.Köklenme sonrası bahçedeki kendi toprağını kullanarak saksılara aldım.Saksıların 5 adedi doğu tarafına bakan pencere kenarında, 4 tanesini batı tarafına bakan pencere kenarına koydum.Hatta bunlardan 1'er tanesi geçmiş yıllardan beri saksıdalardı.Bu saksıya aldığım sardunyalar o kadar canlı ve yeşil anlatamam.Ama aksine yerde bahçede dikili olan sardunyaların hemen hemen hepsinde sizin gibi beyazlaşmalar ve solmalar mevcut. Hadi dedim ön bahçedeki hastalık buldu, ya arkadaki ve diğerleri.Bahçede farklı yerlerde dikili olan yaklaşık 18 kök sardunyada mevcut beyazlaşma var ama aynı topraktan alınarak saksılara dikilenlerde ise hiç bişey yok.Aralarındaki tek fark bulundukları yer ve aldıkları güneş ışığı.Ben sorunun güneş ışığını alma noktasına bağladım ama bilen biri çıkıpta sorunumuzu kökten çözerse sevinirim.

Mehmet

Viji 27-08-2011 08:24

Sevgili merlict ilk günden beri yerlerini hiç değiştirmedim.Evim saat 2 den sonra güneş alan bir ev.Yanyana duran saksılarda hiç yok ama bir tanesi durup dururken böyle yaprak çıkarmaya başladı ayrıca yeni verdiği sürgünler de yine eskisi gibi yeşil anlamadım gitti.Yapmadığım kalmadı acaba o kısımlar hastalıklı bölgemi gövde den hemen ayırayımmı bilemedim şimdilik bekliyorum bakalım ne olacak.....

merlict 28-08-2011 01:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Viji (Mesaj 853062)
Sevgili merlict ilk günden beri yerlerini hiç değiştirmedim.Evim saat 2 den sonra güneş alan bir ev.Yanyana duran saksılarda hiç yok ama bir tanesi durup dururken böyle yaprak çıkarmaya başladı ayrıca yeni verdiği sürgünler de yine eskisi gibi yeşil anlamadım gitti.Yapmadığım kalmadı acaba o kısımlar hastalıklı bölgemi gövde den hemen ayırayımmı bilemedim şimdilik bekliyorum bakalım ne olacak.....

Sevgili Viji.
Bugün güneş konusunda daha emin duruma geldim.Gün boyu güneş görenlerde bu beyazlama var ama yarı gün güneş görenlerde bu beyazlama yok.Ya sabahtan ya da öğleden sonra güneş görürlerse sorun yok gibi.Ama sizin dediğinizi de hiç denemek aklıma gelmemişti. Şimdi gece gece gidip beyaz yaprakları toplamaya başlayayım bakalım ne olacak.Zaten hastalıklılar bari diğerlerine atlamazlar.

Bu arada sarı renk sardunya çok hoşmuş.

Mehmet

Viji 21-09-2011 18:54

Bir ay önce beyaz yaprak çıkaran sardunyalarımı çıktığı bölgeden yani dalından budamıştım.Şimdi çıkanlar yeşil ve sağlıklılar çok şükür....

musbet 25-09-2011 11:44

5 Eklenti(ler)
Herkese selamlar
uzun zamandır sardunyalarımda hastalık peyda oldu tam düzeldi diyorum yeniden başlıyor 1 kez mantar ilacı kullandım ama fayda etmedi.
aslında sorun nedir bu yapraklardaki hastalık nedir onu öğrenmek istiyorum
ilk 2 resimdeki sararma hastalıkmı acaba yoksa vitemin eksikliğimi
sakız sardunyalarımda ise son 3 resimdeki haldeler hasta olan yaprakları temizliyorum ama yeni çıkanlar bir zaman sonra aynı hale geliyor
hangi ilaçları kullanmam lazım arkadaşlar lütfen bana yardımcı olun

Eklenti 247830

Eklenti 247831

Eklenti 247832

Eklenti 247833

Eklenti 247834

ardabora 25-09-2011 16:19

Sardunya hastalıklarına ek

5 Eklenti(ler)
Yaklaşık bir aydır tırtıllarla boğuşuyorum. Ne ev yapımı ilaçlar ne de çift taraflı yapışkan bant işe yaramadı ne yazık ki...:(

ilk resimdeki gürbüz sardunyaların yenmiş yapraklarını budadım,işin sorumluları da hergün iş başında...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025