agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sardunya (Pelargonium) (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/)
-   -   Sardunya hastalık ve zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/1726.htm)

cevreizcisi 29-11-2008 11:06

Ne güzel sayın elif 59 sizin solucanlar akıllıymış.Çiçeklere zarar vermesinler de ne güzel.

elif59 29-11-2008 14:24

Cevreizcisi o işin şakası da ben gördüğümde yeni giriyor olupta birkaç gün sonra etkisini göstermesin? bilmiyorum 1 solucan içinde yarım saat suda bekletmedim çiçeği çokta kökleri vardı..

cevreizcisi 29-11-2008 16:09

Evet ,dikkat etmek gerekli ,umarım yeni girmiş ve sadece bir tanedir.Yavrulama yapmamıştır.

Başbahcivan 29-11-2008 20:08

elif 59 arkadaşım ilaclama yap dediğimi uygula korkma başaracaksın kolaygelsin

elif59 29-11-2008 22:03

başbahcıvan ben şimdi çiçeği baska saksıya değiştirdim tekrarmı çıkarıcam..dediğiniz ilacı suya koyup sulasam solucan çıkmazmı?

Başbahcivan 30-11-2008 20:58

elif59

elif59 evet çıkartıb fısfıs olarak ilaçla 5 10 dakika sonra dik tamam başaracaksın

susam 01-12-2008 08:00

Solucanlardan başı dertte olanlar için kendi uyguladığım yöntemi yazayım dedim. İki haftada bir 2 lt kadar suya 1 büyük aspirini eritip bütün çiçeklerimi suluyorum. Solucanın s'si kalmıyor. Tavsiye ederim. Üstelik sardunya gibi asit seven bitkiler içinde sanırım iyi oluyor. Zira bir coşuyorlar ki sormayın :D.

elif59 01-12-2008 13:15

Küpe çiçeği,karanfil,menekşe,kolonşe ve amaryllis gibi çiçeklerimede verebilirmiyim..

susam 01-12-2008 18:14

Bütün çiçeklerinizin toprağını düzenli olarak aspirinli suyla sularsanız solucan derdiniz olmaz. Gerçekten de olmuyor. Bende bunu bahçevanlık yapan bir dostumuzdan öğrendim. O gün bu gündür solucan derdim kalmadı.

elif59 05-12-2008 15:53

benimde cananımda yaprak sararmaları var ben makasla kesiyorum sararanları ama bir o kadarda yeni filiz çıkarıyor :pbu mevsimde canan tutmuyor komşu toprağın bile soguk oldugunda tutmadıgını söyledi nisan mayısta ekicez artık

Başbahcivan 05-12-2008 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nejla K. (Mesaj 327222)
Arkadaşlar bu dönem sardunyalardaki yaprak sararmaları normal midir?Yeni dikilenler bile sararmakta...

değerli arkadaşım yazboyunca olan yaprakların yaşlanması ,havalarındeğişmesi,topraklarının havalandırılmaması,budama yapılmayışı,bu aylarda sulama suyuna dikkat edilmeyişi,rüzgar alması gibi sebepler sardunyalarımızı olumsuz yönde etkiler daha önceki sayfaların birinde sardunyaların bakımını yazmıştım bunlara dikkatedelim saygıdeğer arkadaşım
kolaygelsin

hakan_73 08-12-2008 02:16

Ayrica ben solucanlar için .,çiçeklerimin topraklarına insektisit veriyorum. şu ana kadar işe yaradı. Ben yazın balkon çiçeklerim için getirdiğim gübreli bahçe toprağını herzaman insektisitle dezenfekte ediyorum. şu ana kadar çiçeklerime bir zararı olmadı . dışarıdan gelen bütün topraklarda , solucan **** bol miktarda böcek ,solucan ve toprak kurdu mutlaka oluyor.

elif59 11-12-2008 11:24

Hakan_73 insektisit dediğiniz ilaç tarım ilaçları satan yerlerde bulunurmu nasıl bi ilaç toz mu su mu ve bütün çiçeklerde kullanılabilirmi

hyanik 13-12-2008 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elif59 (Mesaj 329020)
Hakan_73 insektisit dediğiniz ilaç tarım ilaçları satan yerlerde bulunurmu nasıl bi ilaç toz mu su mu ve bütün çiçeklerde kullanılabilirmi

Sevgili arkadasım.
Benimde bazı saksılarımda böcek,kurt ve solucanlar görünüyordu zaman zaman.Bir ziraat bayısıne sordum ve bır toz verdı beyaz.sanırım 5 ytl ıdı.Cay kasığı ile serpiyorum toprağına ve suluyorum.Bu aralar sorun gorunmuyor gibi.Bı dene ıstersen.Ayrıca sonraki mesajımda adını da yazarım mutlaka.
Esen kalın.

hakan_73 13-12-2008 23:45

Elif hanım, zirai ilaç bayisine sorarsanız size yardımcı olurlar. sistemik etkili olmasına dikkat edin ama.Ben yazın balkon çiçeklerim için aldığım bahçe toprağını mutlaka bu şekilde insektisit le ilaçlıyorum .belki toz olanıda vardır bilmiyorum. benim kullandıklarım sıvı şeklinde 1 litre suya bir yemek kaşığı falan koyuyorum. iç mekan ve dış mekandaki bütün çiçeklerimin saksılarınada döküyorum şu ana kadar çiçeklerime hiçbir zararıda olmadı.başka türlü başedemezsiniz topraktaki haşerelerle.

begonvil 14 15-12-2008 09:07

Arkadaşlar benim sakız sardunya ve diğer sardunyalarım evimiz sobalı olduğu için sıcak odada duruyor.Ama yapraklarında sararma var ve hiç gelişme büyüme göstermiyorlar.Bir tanesi camın önünde gayet iyi büyüyor.sardunyalrımı soğuk odada mı yoksa sıcak odada mı tutmalıyım?

BenBen1967 15-12-2008 09:54

Sayın begonvil14 sardunya dış mekan çiçeğidir evin içinde pek fazla gelişme gösteremez. Sadece don zamanı korunaklı yere alınır **** naylon poşetle sarılır.
Siz bence onları dışarı alın ama Bolu şimdi karlıdırda akşamları dona çeker. ;)

begonvil 14 15-12-2008 10:19

Bolu da kar yok şimdilik ama akşamları don oluyor.O zaman soba yanmayan odaya alsam olur mu sevgili BENBEN1967?

susam 15-12-2008 11:38

Sevgili begonvil. Soba ya da kalorifer olan odalarda sardunyalarınızı kurutabilirsiniz. Mutlaka gün içinde havalandırabileceğiniz ve gün ışığı gören bir odada tutun. Tabi bu zaruret halinde olmalı. Sardunyalarınızı don olayları başlamadan içeri almasanız iyi olur derim. Sonuçta dış mekan bitkileridirler.

Nejla K. 15-12-2008 11:38

begonvil14 bence sobalı odadan ziyade kapalı bir balkon **** soğuk oda daha iyi sonuç veriyor.

begonvil 14 15-12-2008 12:17

1 Eklenti(ler)
Sıcak odadaki sardunyamın resmi bu:

BenBen1967 15-12-2008 14:57

Yazık o sardunyacıklara onlar bende olacak şimdiye azmıştılar. Siz bence kapalı güneş gören bir balkona **** güney cephesine yerleştirin gariplerimi. Sıcak oda kurumalarına neden olur. Havalar ısınınca dışarıya koyun baharla beraber. Ben hiç içeri almadım don olunca sarıp sarmalıyorum üstünde kar hiç bırakmıyorum. Kapalı balkonum olmadığı için sarmak zorundayım, kalan sağlar benimdir hesabı havalar ısınınca **** don geçince açıyorum poşetlerini. ;)

Başbahcivan 15-12-2008 20:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi begonvil 14 (Mesaj 330392)
Sıcak odadaki sardunyamın resmi bu:

Sevgili arkadaşım, saksıdaki sardunyanı saksıya 10 cm yakınlıkta budamalısın,daha sonra sararmış yaprak ve geçmiş çiçekleri ayıkla daha, gür canlı çiçeğe sahib olacaksın.Kolaygelsin, esenkal.

zooteknist 02-01-2009 22:56

Benim sardunyalarım kalorifer dairesinde olduğu halde donmuşlar. Acaba bahara yeniden sürgün verirlermi?

Penelophe 02-01-2009 23:52

Eğer sadece üst kısımları donduysa yeniden sürgün vermeleri muhtemel ama köke yakın yerler de donduysa umudunuzu kesin, toprağa yakın yerde gövdeyi inceleyin, donma var mı bakın.

Orkun Kırcı 03-01-2009 15:39

Kalorifer dairesinde nasıl donmuş yaa şaşılacak şey. İnşallah kökler donmamıştır.

Başbahcivan 03-01-2009 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zooteknist (Mesaj 339459)
Benim sardunyalarım kalorifer dairesinde olduğu halde donmuşlar. Acaba bahara yeniden sürgün verirlermi?

Topraktan 1-2 cm üstünü tamamen kesin, ılık ve aydınlık bir ortamda tutun ama toprak sadece nemli kalsın, tekrar kökten mutlaka sürgün vereceklerdir. Kolay gelsin, sayın arkadaşım üzülmeyin baharda çıkan sürgünler sizi sevindirecektir.

ninina84 13-01-2009 23:02

Arkadaşlar; bu sardunyalardaki pas hastalığı için ne önerirsiniz? Captan diye bir fungisit var. O işe yarar mı acaba? Geçen gün üstünde tozlu halkalar olan kurumuş bir yaprak buldum. Diğer yaprakları da kontrol ettim birşey yoktu. Ama mantar bu, birinde varsa diğerlerinde de er ya da geç ortaya çıkacaktır.

Başbahcivan 14-01-2009 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ninina84 (Mesaj 344584)
Arkadaşlar; bu sardunyalardaki pas hastalığı için ne önerirsiniz? Captan diye bir fungisit var. O işe yarar mı acaba? Geçen gün üstünde tozlu halkalar olan kurumuş bir yaprak buldum. Diğer yaprakları da kontrol ettim birşey yoktu. Ama mantar bu, birinde varsa diğerlerinde de er ya da geç ortaya çıkacaktır.

Saygı değer arkadaşım acaba bu pas dediğiniz halka külleme hastalığımı?,yoksa mantarmı?Önce bunu bilmek gerekir yinede hastalıklı yaprakları temizleyib,daha sonra (Cupravit veya Antracol)ile ilaçlayın,sanırım problem çözülecektir.Kolaygelsin.

ninina84 14-01-2009 21:10

Pas dediğim Mine Hanım'ın 25. mesajda bahsettiği hastalık gibi. Yapraklarda garip noktasal sararmalar ardından da kurumalar oluyor. En son kuruyan yaprağın altında da bir veya iç içe iki-üç halka şekilinde dokununca ele bulaşan kahverengi toz gibi birşeyler vardı. Önce toprak bulaşmış sandım fakat hepsinin şeklinin yuvarlak olduğunu görünce bir terslik olduğunu anlayıp bu başlığı araştırdım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025