agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Peyzaj : Bahçe, su, kaya, tasarım, uygulama (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/22234.htm)

mesutcan 22-12-2010 14:23

O nasıl muhteşem bir paladyum olmuş öyle. Bayıldım Mehmet kardeşim. Adamlar ne yapmış yahu. Işıklandırma da müthiş. Teşekkürler.

Alper1111 22-12-2010 18:44

Teşekkürler Nuri Bey. Evet, geçtiğimiz yaz kartuş filtrelerle idare ettim. Önümüzdeki sezon için çevre düzenlemesi ile birlikte filtre konusuna da el atacağım, küçük havuzcuğumun.

Teşekkürler Mehmet Bey. Bunu daha önce de görmüştüm. Ancak hatırlatmanız çok iyi oldu. Zira bu gözle incelememiştim. Rahat bir zamanda detaylıca inceleyeceğim. Bir de yabancı dil sorun olmasa, çok güzel örnekler çıkıyor, olsun, resimlerine bakmak bile fikir veriyor.
Geçtiğimiz bayram tatilinde başladığım paludaryumum.
http://img90.imageshack.us/img90/6697/1001581.jpg
http://img694.imageshack.us/i/1001576y.jpg/

Kim bilir nereden kopya. :P Şimdilik ışık problemim var, bitkilerin keyfi yerinde değil. Bardaktan kurtarılan bir betta var. Ortasından su kısmına doğru ufak bir şelalesi var, çalıştırabildiğim zaman yosun tarzı birşey ekleyip üzerinde biraz daha çalışacağım. Strafor çok güzel bir malzeme, kaya dokusunu kolay veriliyor ama fotoğraflarda belli olmamış, düz plaka gibi çıkmış. Kusura bakmayın konuyu saptırdım biraz.

Nuri Murvet 22-12-2010 19:32

Sayın merlict merhaba

Paylaşımın için çok teşekkür ederim.

Paladarium, değilde bu yapılana benzer bir çalışmamız oldu, gölet kısmı sıfır kot, toprak hizasında yapılmıştı.

Ben ve ekibim bu yapılan çalışmayı dahada geliştirerek uygulama yeteneğine sahibiz..!

Maliyetleri yüksek, bu işe meraklı ve maddi sorunu olmayan arkadaşlar, hayal etsin, hayal edelim alâsını yapalım..!

Filtre sistemine gelince; İç mekanda örnek olarak sunduğun sistem, sorunsuz çalışabilir, dış mekanda bu sistem sorun yaşar..!

Aynı düzenekleri biz dış mekanlarda çok denedik ve ısrarla denedik neler yapmadık ki sistemi çalıştırabilmek için..!

Bu sistemin dış mekanda en büyük sorunu, su yüzeyinde yüzen yaprak vs. ve dip tortuları filitre elemanlarını çabuk tıkaması sıcak günlerde 15 gün sürmez sistemin tıkanması, temizlemesi ayrı bir dert sistemin büyüklüğüne göre en az yarım gününüzü alır, bir süre sonra pes ediyorsunuz sistem devre dışı..!

Doğal göletlerde, en az sorunla çalışan iki sistem var.

Birisi biyolojik sistemli ters yıkama ile temizlenen, bir de filtre temizlik işlemini bünyesinde tutan sistemdir.

Biz genelde ikinci sistemi tercih ediyoruz maliyeti için..!

Nuri Murvet 22-12-2010 19:44

Sayın Alper merhaba

Yapmış olduğun yapı Paladarium değilde, şelaleli gölete benzemiş ama cesaret edip denemen güzel, hatalarını görmüşsün geliştirmek senin elinde..!

Bitkilerinin keyifsiz olması bitki seçimlerinin yanlış olmasından ortama adapte olamıyorlar.

Sana göletinin, filtre sisteminin kuruluşu için yardımda bulunacağım, hele bir yapımına niyetlen bakarız bir çaresine..!

gtatas 23-12-2010 05:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet (Mesaj 727991)
Sayın gtatas merhaba

Tanıştığımıza çok memnun oldum...

Yanılmıyorsam, eşinizde peyzaj mimarı idi.?

İşimizi severek yapan ve bunun mücadelesini veren kendi halinde, yaptığımız işlerimiz, yapacağımız işlere referans olarak ilerleyen kendi halinde sesiz ve sakin çalışan bir oluşumuz..

Sizi kazanmak güzel, temennilerinize çok teşekkür ederim.

Görüyorum ki mesleki bilginiz kadar hafızanız da çok iyi.Ben ve eşim de sizin deneyimlerinizden ve uygulamalarınızdan faydalanıcaz.

merlict 23-12-2010 13:44

Mesut'cum sen havuza başla daha güzelini yaparız.

Alper bey o kadarda küçümsemeyin kendinizi, Nuri hocamında desteğini aldıktan sonra daha süperlerini inşa edebilirsiniz ki mevcut olan hiçte fena olmamış.Benim akvaryumların arka fonları da aynı malzemeden, işlemesi kolay, istediğin efekti verebiliryorsun.

Nuri hocam, size sonuna kadar katılıyorum.Paladariumdaki filtre sistemi küçük ve iç mekanlar için denendi ve olumlu sonuç alındı.(yakın bir arkadaşım denedi ve tecrübe etti, uzun süre çalıştı sorunsuz, şimdiler ise şehir değiştirdiğinden dolayı harabe gibi duruyor-du ne oldu yakında görmedim)Benim kafamda daha aktif ve detaylı filtre sistemi var.Hatta çalıştığım iş yerinde arıtma tesisi var ve kafamdaki bazı denemeleri tesisin ilk toplanma tankında ufak ufak yapıyorum, süzdürme, dalgıç pompa ve koruması, çökeltme tankı vs. ama dediğim gibi detaylı ve düzgün değil ama atık su ile gelen tüm pislikleri sisteme karıştırmadan ayıklıyorum.Hem iş gücü azalıyor hem benim kafamdakiler gelişiyor. Günlük arıttığım su miktarı yaklaşık 50 ila 75 ton arası.Eskiden 1,5 - 2 ayda pompa yanardı (arasına pislik dolanması, tortu birikimi, çamur vs.) şimdilerde 1 yıldır pompa sorunsuz çalışıyor.Amatör bu kadar oluyor.Hayallerim çok geniş ama cüzdanım çok küçük:dilli:

Benim gibi çalışan her işletmeye lazım :D:D:D

Mehmet

mesutcan 23-12-2010 15:57

Bir el yapımı filitre videosu buldum. Belki paylaşılmıştır. Süper bir şeymiş.

http://www.youtube.com/watch?v=pzAW6EY2sJQ

Selamlar, saygılar.

Alper1111 23-12-2010 19:26

Teşekkürler. Bahsettiğim gibi havalar ısınırken çalışmaya başlayacağım filtre sistemi üzerinde aynı zamanda okul da hafiflemiş oluyor. Havuz bahçenin dar bir bölümünde(yanlış yer seçimi). Hemen setle ayrılan daha alçak bir bölgeye komşu. İşte burda bir denge tankı düşünüyorum. Pompa burada olacak, taşarak gelen su malzemelerden geçerek tanka ulaşacak. Aynı sump sistemi gibi.

Nuri Murvet 23-12-2010 20:56

Sayın gtatas merhaba

Bu sayfanın amacına uygun olarak hizmet vermesi beni çok mutlu eder.

Nuri Murvet 23-12-2010 21:08

Sayın merlict merhaba

Alıntı;
Günlük arıttığım su miktarı yaklaşık 50 ila 75 ton arası.Eskiden 1,5 - 2 ayda pompa yanardı (arasına pislik dolanması, tortu birikimi, çamur vs.) şimdilerde 1 yıldır pompa sorunsuz çalışıyor.

Göletinmi var .? Bu kadar suyu filtre ediyorsun..

Bahsettiğin filtre sistemi çok detaylı ve büyük alan ister.

Bizim göletlerimizde kullandığımız sistem, kaba pislik ön toplaması daha sonra biyolojik arıtma..!

Bizim kullandığımız sistem temel olarak senin anlattığınla aynı..! Fakat uygulama biçimlerimiz bize özgü basit ve iyi sonuç alıyoruz, bu konu zaman içersinde gelişti...

Nuri Murvet 23-12-2010 21:26

Sayın mesutcan merhaba

Paylaşımın için teşekkür ederim.

Bu sistem etkili bir filtre sistemidir.

Dediğim gibi iç mekanda iyi sonuçlar alınır.

Dış mekanda çabuk tıkanma sorunu yaşar.

Bu filtrede malzeme olarak doğru seçim yapılmış, yanlış uygulama yapılmış, plastik küre olarak son ikinci kademeye konulan kaba pislik parçalıyıcıdır.

Bu malzeme ilk filtre odası bölümünde serbest olarak hareket ederek ortamdaki kaba pislikleri parçalar, kullanım amacı budur..!

Örnekteki kullanım amacı ya hacim kazanılsın diye veya seramik granül yerine mikro organizmalarına yaşam alanı oluşturmak için yapılmıştır, bu düşünce ile yapılmış ise doğal malzeme olmadığından yanlış seçim, düşünülen oluşum olmaz.

Nuri Murvet 23-12-2010 21:28

Sayın Alper

Uygulamaya başlamadan önce haberim olsun..!

Alper1111 23-12-2010 21:41

Teşekkürler, çok teşekkürler Nuri bey. Başlamadan bir süre önce iletişime geçerim. Tabi o zamana kadar buradan pek kopabileceğimi sanmıyorum ya. :D

mesutcan 24-12-2010 09:27

Nuri Bey teşekkürler. Bahara filitre işine başlayınca yönlendirmelerine ihtiyacımız olacak.

İyi çalışmalar.

merlict 24-12-2010 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mesutcan (Mesaj 730344)
Bir el yapımı filitre videosu buldum. Belki paylaşılmıştır. Süper bir şeymiş.

Selamlar, saygılar.

Merhaba Mesut'cum

Sayın Koi-Keeper'in filtresi hiçte fena olmamış ama Nuri hocamın dile getirdiği üzere ve benim tecrübelerimin sonucu bişey merak ediyorum.Eğer imkanımız olsaydı ve bu filtrenin 6 ay çalışmasından sonra tüm yaşadıklarını kayıt etmelerini ve göstermelerini istesek, inan bizi döverlerdi :)) Yaşanabilecek birkaç sıkıntı;
Acayip derecede yosunlaşma, filtre süzme tankının kısa sürede tıkanması ve temizliğinin zor olması, her temizlikte bakteri ölmesi-sonucu balık ölümleri-nedeninin bilinmemesi, dalgıç pmpanın balıkları içine çekip parçalaması:(, suyun bozulmaya başlaması, herhangi bir sıvı karışan, ışık gören su her zaman bozulur, bu doğanın kanunu (benim işim bu:)) Fizyolojik süzme tamamda mikrobiyolojik nerde, olsa bile o bio-ballar çok iyi korunmalı vs.vs devam ediyor.Duran su veya devirdaim olsa bile aynı suyu kullnıyorsan mutlaka değişime katlanmak zorundasın.Sistemin kendi kendine yürümesi demek suyun berrak olması, temiz olması demek değildir.Ya büyük TL.ler harcayacaksın, aqua system kuracaksın suyun mükemmel olacak, ya da küçük YKR.lar harcayacaksın pazardan aldığın turşu bidonundan çakma filtren olacak, birazda sen çalışacaksın.Ne demişler "tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanıdır" misali Nuri hocamın dediği yere geldik.Bu işin ucu yok anlayacağın.Sen havuzun kaba inşaatını bitir, filtreleme işine geldiğinde ben yıllık iznimi alayım, geleyim, iki elden yapalım, olur mu kardeşim.Bilemediğimiz olursa Nuri hocamı ararız.

Mehmet

merlict 24-12-2010 12:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet (Mesaj 730484)
Sayın merlict merhaba

Alıntı;
Günlük arıttığım su miktarı yaklaşık 50 ila 75 ton arası.Eskiden 1,5 - 2 ayda pompa yanardı (arasına pislik dolanması, tortu birikimi, çamur vs.) şimdilerde 1 yıldır pompa sorunsuz çalışıyor.

Göletinmi var .? Bu kadar suyu filtre ediyorsun...

:D sayılır hocam.Asıl ben işimden bahsetmediğim için oldu.(konuda dağıldı valla) Su fabrikasında çalışıyorum, günlük yıkama ve dolum fazlası suları işletme dışına çıkartmıyoruz (şirketin çevre politikası ve bulunduğumuz alanın şehrin içme suyu havzası olması nedenlerinden)Yaklaşık 30-40 ton arası atık su (sadece bir miktar fosfat - deterjan var içinde, durulama suyu) ve 20-30 ton arası saf kaynak suyu, dolum esnasında taşan veya kontrol edilirken tahliye edilen su.Kaynaktan çıktığı gibi doğaya tekrar geri dönüyor.Arıtma sistemi sonrası tüm arıtılmış suyu vidanjörler aracılığıyla şehrin dönüşüm merkezine gönderiyoruz.Yaklaşık 10 tonluk ararözlerle 5-8 tur yapıyorlar.Sistem içinde ilk yeraltı 1 tonluk giriş tankı, sırasıyla 2 tonluk 1. kim.karışım, ardından 2. kim. karışım tankları, Sonra 2 tonluk bekleme tankı, Son olarak 20 tonluk çözelti tankı ve çamur süzdürme havuzları ve yine yeraltına yapılmış 30 tonluk son atık su tankı.Vidanjör bu alana gelen tüm suyu çekip götürüyor, sistemim sürekli aktif halde.Atık çamurları kurutup yine şehrin kuru atık dönüşüm merkezine naklediyoruz.Vidanjör çekmezse sistem geriye doğru tüm çalışmayı durduracak otomasyona sahip, bir tek suyun yerden çıkmasını engelleyemiyoruz :p

Mehmet

Nuri Murvet 24-12-2010 21:30

Sayın merlict merhaba

Sistemin içindeymişin, hiç söylemiyorsun..!

Sizin filtre sisteminiz içme niteliğindeki suyu, insan sağlığına zararlı tüm oluşumlardan arındırıp adeta steril bir su elde ediyorsunuz, ve bunu pazarlıyorsunuz, son derece profosyonel bir sistem..!

Göletlerimizde kullandığımız filtre sistemi, iki aşamadan geçerek filtre olan sudur.

Birinci kısım seyyar, su yüzeyinde oluşan kaba artıkların toplandığı ön filtre bu kısım çok önemli esas temizlik burada başlıyor..!

Başta demiştim seyyar diye..! toplanan artıklar filtre elemanlarına gitmeden burada tutuluyor, ortamın atık faliyetine göre 10-15 günde bir bu bölüm basit bir hareketle tüm toplanan atıklar dışarı alınıyor..!

Kaba atık ve tortudur sistemi tıkayan, bu sorunu ilk başta önlediğimiz için filtre sistemi uzun süre genel temizlik istemiyor.

Bu filtre sisteminin çıkışına, dağıtıcı vana sistemi ile bahçe sulama suyu olarak kullanımda sunuyoruz..!

Bitkiler için son derece yaralı bir su oluyor ve kullanılan su tekrar yenilendiği için sistemdeki su devamlı tazeleniyor...!

Nuri Murvet 24-12-2010 22:23

Peyzaj : Su, kaya, tasarım, uygulama

Adı altında yaptığımız bahçelerin paylaşımı için arşivimde gezerken, paylaşmayı düşünmediğim bir bahçeyi, kendi kendime neden paylaşmıyorsun dedim..!

...ve paylaşmaya karar verdim..!

Bu bahçeyi Ağaçlar net ortamına taşıyıp tanıtan ve Peyzaj : Su, kaya, tasarım, uygulama sını yaptığım bir proje..!

Buranında bizim açımızdan bir öyküsü vardı..!

Hazırlık yapıyorum başlayacağım..!

Nuri Murvet 25-12-2010 18:01

1 Eklenti(ler)

Bu bahçe, bahçe sahibinin kafasındaki proje için, bitki tür çeşidinde ve dikiminde bizden yardım istemesi tanışıldı, ve bahçesi görülmeye gidildi kendi bilgisi ve tecrubesi ile ağaç ve çalıların dikimini yapmıştı..!

Neler yapılması gerektiğini kendisine anlattım, tasarım yapıldı, proje yapılmadı içimizden geldiği gibi doğaçlama arazinin yapısına uygun projeyi tasarladım bahçe sahibini bilgilendirdikten sonra ilk adım olarak taşların temini için yakındaki taş ocağından, taş seçimleri yapıldı araziye getirildi..!

Muvcut dikilen yol boyu sınır ağaçları ve meyve ağaçları hariç dikimi yapılan tüm ağaç ve çalılar tasarladığım uygulama için yer değiştirildi..!

Yeni tür ve çeşitteki seçilmiş ağaç ve çalılarda yeni uygulamamız için yerlerine dikildi..!

Taş ocağından seçtiğimiz kayalar geldikten sonra araziye tasarladığım uygulama için yerlerine tespitini yaptıktan sonra göletimize başladık..!

Eklenti 185783
Arazinin ilk hali, kayaları tasarladığım uygulama için montaj aşamaları...

Nuri Murvet 25-12-2010 18:14

1 Eklenti(ler)

Eklenti 185788

Nuri Murvet 25-12-2010 18:28

1 Eklenti(ler)

Eklenti 185790

Nuri Murvet 25-12-2010 18:43

1 Eklenti(ler)

Eklenti 185792

Nuri Murvet 25-12-2010 19:34

1 Eklenti(ler)

Eklenti 185800

Nuri Murvet 25-12-2010 20:13

1 Eklenti(ler)

Eklenti 185810

Nuri Murvet 25-12-2010 20:17

1 Eklenti(ler)

Eklenti 185811

Arazinin ilk hali, kayaların uygulama için montaj aşamaları ve göletin kazı çalışmaları...

Nuri Murvet 25-12-2010 20:32

1 Eklenti(ler)

Eklenti 185816

Arazinin ilk hali, kayaların uygulama için montaj aşamaları ve göletin kazı çalışmaları...

Nuri Murvet 25-12-2010 20:50

1 Eklenti(ler)

Eklenti 185817

Arazinin ilk hali, kayaların uygulama için montaj aşamaları ve göletin yapım aşamaları...

Nuri Murvet 25-12-2010 21:23

1 Eklenti(ler)

Eklenti 185831

Arazinin ilk hali, kayaların uygulama için montaj aşamaları ve göletin yapım aşamaları...

aygün 25-12-2010 21:30

Resimlerdeki tarihler dikkatimi çekti. İki yıl gibi bir ara mı verdiniz?

Nuri Murvet 25-12-2010 22:05

1 Eklenti(ler)
Sayın aygün

Fotoğraf makinesinin tarih modu açık kalmış farkına geç vardım tarihler yanlıştır 2007 temmuz ayıdır.

Düzenlemesini yaptığım bu bahçeyi heyecan ile ilk bu sitede paylaştım ve tanıtımını yaptım..!

Sizle yapım aşamalarını paylaşmamıştım, daha halen aktif sayfası var bahçe sahibinin ismi bizi ilgilendirmiyor, bizim elimizden çıkmıştır ve çok emeğimiz vardır, yalnız benim değil inanan fidanlık sahibi arkadaşlarımında katkısı vardır.

Lütfen bahçenin isminden bahsetmeyelim..!

Ben yaptığım ve katkıda bulunduğum işlerden bahsetmeye, sizlere bilgi vermeye hakkım var, gerisi beni ilgilendirmez.

Eklenti 185837

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025