agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni273Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-01-2011, 18:38   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-04-2009
Galeri: 1
Sayın Eser İlhan

Alıntı :
(Erguvanın budamayı pek sevmediğini duymuştum ama bu yıl derli doplu görüntüsünü biraz kaybetti ve uç dalları da ince ve -bana göre- biraz zayıf.)

Erguvanla ilgili bilgileriniz yanlış; Sizin erguvanınız ağaç formunda, genelde çalı form yapısında gelişim gösterirler.

Ağaç formlu erguvanlar çok hızlı gelişim gösterirler, küçük alanlarda budama kaçınılmazdır.

Name:  erguvan.jpg
Views: 9402
Size:  75.0 KB
Budama şekli

Sizin bu yaştaki ve formdaki ağacınıza fazla bir budama işlemi yapmanıza gerek yok yalnız fotoğrafta belirtiğim dalların uç budalarını yaparak ağacınıza forme edin sonra dikkatlice gözleyin ağacınızın iç kısmında birbirine değen, sürtünen dalları başlangıç noktasından kesip körleyin yapacağınız işlemler bundan ibarettir.

Sizin yaprak döken ağaçlarınızın kış ilaçlamasını konu sonunda vereceğim..!

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 18:59   #2
Ağaç Dostu

Sayın Eser İlhan

Erik ağacınız Prunus cerasifera " Atropurpurea" cinsi ve çalı formlu yapısı var.

Büyüme şekli alttan genişleyerek büyümesini yapar ilerki yaşlarında küçük bahçelerde alan sorunu yaşanır.

Sizde fazla açılma yapmasın diye kontrol altına almışsınız.

Budama yaşında değil, form bozukluğu yapan uç dallarını alın, iç dallarında sürtünerek birbirlerine zarar veren dalları çıkış noktasından körleyin

Oya ağacınızın iki türlü budama şekli vardır.

1- Sert budama, ana dal haricinde yeni sürgünlerin tümünü budama : Az ve iri çiçeklenme için..!

2- Uzun budama, ana dal üzerinde sağlıklı sürgünleri bırakarak çalı formda budama : Bol ve küçük çiçeklenme için..!

Sizin oyanızın sürgünleri bu yıl iyi bakımdan biraz fazla uzamış, eski formuna getirin yeni içten çıkan sağlıklı sürgünleri bırakırsanız küçük ve bol çiçek açmasını sağlarsınız, sert budarsanız az ve iri çiçek size kalmış..!

Eski 23-01-2011, 19:30   #3
Ağaç Dostu

Sayın Eser İlhan

Alıntı :
(Kiraz ağacının da büyük , bol dallı ve bol çiçekli bir ağaç olmasını arzu ediyorum. Onu bu yönde şekillendirecek neler yapmalıyım?)

Kiraz ağacınız Prunus serrulata 'Kazan' cinsi, bol ciçeklenme olması için bütün sürgünlerin uç noktalarını kesin çiçek gözü oluşumunu hızlandırırsınız.

Ağacınıza bu yaşta başka bir işlem yapmaya gerek yoktur.

Süs şeftaliniz, hızlı bir gelişim gösterir.

Gözünün yaşına bakmayın form terbiyesi için sert budayın istediğiniz form ölçüsünde budayın demiyorum kesin..!

Sert budama yaptığınız yerlere aşı macunu sürün..!

İlk ve ikinci yıl sürgünlerinde çiçeklenme yapar.

İki ve üç yılda bir sert budama periyodunu uygulayın...

Name:  seftali3.jpg
Views: 8043
Size:  71.1 KB

İki şekilde budama kesimini gösterdim, sert veya uç alma tercih sizin..

Kış ilaçlaması: Ağaçlarınızda kabuklu bit, unlu bit varsa, kullanın yoksa kullanmanıza gerek yoktur.

Erik, Kiraz ve Süs Şeftalisini gövde ile dallar tamamen kaplanacak şekilde kışlık (İnsektisit) kaplama ilacı ile ilaçlayın (sarı kaplama denir) İlaç ismini reklam olur diye yazamıyorum.

Bu ilaç gövdede bulunan zararlıyı ve larvaları kaplayarak öldürür.

Erik, Kiraz ve Süs Şeftalisine baharda gözler uyanmadan bordo bulamacı veya bakırlı ilaçlarla %2 lik oranda ilaçlayın...

Düzenleyen Nuri Murvet : 21-02-2011 saat 17:18 Neden: bilgi ilave
Eski 23-01-2011, 20:19   #4
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2007
Nuri Bey, çok yararlı bir başlık açtınız ve üşenmeden tek tek sorularımızı cevaplıyorsunuz. Bu verdiğiniz cevapları hiç bir kitapta bulamazdım. O kadar seviniyorum ki.. Bahçem ve ben size teşekkürlerimizi sunarız
Verdiğiniz bilgileri hemen kopyalayıp bilgisayarımdaki BAHÇE dosyama ekliyorum.
Son bir soru daha sormama izin verir misiniz;. Sözü geçen budamaları ne zaman yapmalıyım?
Bir de ; elimde birçok insektisid var ama sarı kaplama denen bir insektisid hiç duymadım. Reklam olmaz merak etmeyin , ismini söyleseniz de emin olsak

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 20:57   #5
Ağaç Dostu

Sayın hozat merhaba

Dilediğinizi sorabilirsiniz, bilgim dahilinde ise cevaplamaya çalışırım.

Sarılıcı ve tırmanıcı bitkilerde budama, gerekli görüldüğü, kontrolden çıktığı ve zarar verdiği zamanlarda uygulanır.

Bu tür sarılıcı türlerde en problemli ve sorun çıkartan gül bitkisidir.

Sarılıcı ve tırmanıcı türleri tek tek anlatmam uzun zaman alır, bu konuda ihtiyacı olan arkadaşlarımızın talebi doğrultusunda bilgi paylaşımı yapalım daha isabetli olur kanaatindeyim...

Eski 23-01-2011, 21:12   #6
Ağaç Dostu

Sayın Eser İlhan
Alıntı:
(Sözü geçen budamaları ne zaman yapmalıyım?)

Yarın hava musait olursa hemen yapınız..!

Sizin bahçeniz korunaklı bir yerde sıkıntı yaşamazsınız, bu tür budamalarda sıkıntı yaşayacak yerler ( -15 ) derece altında düşen ve rüzğara açık alanlarda problem yaşanır.

Marmara bölgesinde bazı arkadaşlarımız, bağ budamasını ve kışlık ilaçlamasını bile yaptılar ..!

Hiç korkmayın usulünce budayın...!

Sizin bahçenizde ağaçlarınızda virus hastalığı yoktur, dışarıdan budama için eleman getirecekseniz, gelen arkadaşın makas ve budama aletlerini dezenfekte etmeden budama yaptırmayın..!

Basit ve etkili dezenfektan:
10 Litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu ilave edin güzelce karıştırın, budama yapılacak aletleri bu çözeltiye daldırın, bu işlemi her yeni ağaca geçişte uygulatın..!

Kaplama ilacının (İnsektisit) adı :Kabuklu bit, unlu bit zararlıları yoğun bir şekilde varsa uygulayın yoksa uygulamanıza gerek yoktur.

Hektaş kışlık kaplama veya ABC kışlık kaplama üzerinde yazılan ölcülerde ağaçlarınızda kuru yer kalmayacak şekilde banyo yaptırın...

Düzenleyen Nuri Murvet : 21-02-2011 saat 17:35 Neden: bilgi ilave
Eski 23-01-2011, 21:36   #7
Ağaç Dostu

Merhaba sayın adavci Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Merhaba sayın ayse_afyonlu Sizin notunuz nedir merak ettim..? Haydi hayırlısı..!

Bahçede geçen yıl ekimi yapılan 3 yaşında Can Eriğinin terbiyesi, taç formunun verilme aşamalarını paylaşmak istiyorum...

Name:  Budama bakım 34.jpg
Views: 7885
Size:  73.3 KB

3 yaşında Can Eriğinin terbiyesi, taç formunun verilme aşamaları

Eski 23-01-2011, 21:44   #8
Ağaç Dostu

Ayşe Yıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 07-06-2010
Keşke bahçem olsaydı daha iyi not verirdim.
Yıldızlı Pekiyi.
Not çizelgesi:
Konu ve anlatım: pekiyi
Sorulan soruları cevaplaması: pekiyi
Bir çok bitki hakkında bilgisi: pekiyi
Bahçe düzenlemeleri: pekiyi
Disiplin ve temiz iş çıkartması: pekiyi

Gelmediği gün sayısı: Bilgisayarına virüs bulaşınca 5gün Geç geldiği gün sayısı: yok

(Kendimi öğretmen zannettim havaya girdim)
Bu ara karne; şımarmayın, dersleri aksatmayın diye 1 yıldız sene sonunda yıldızları 5e çıkartacağım.

Ayşe Yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 21:45   #9
Ağaç Dostu

Bahçede geçen yıl ekimi yapılan 3 yaşında Can Eriğinin terbiyesi, taç formunun verilme aşamalarını paylaşmak istiyorum...

Name:  Budama bakım 35.jpg
Views: 8469
Size:  78.8 KB

3 yaşında Can Eriğinin terbiyesi, taç formunun verilme aşamaları

Fatma Kochan beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025