agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni273Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-01-2011, 15:28   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-04-2009
Galeri: 1
Bahçelerde Bakım, Budama

Name:  Budama bakım 33.jpg
Views: 9675
Size:  73.8 KB

Mazı (Thuja), bitkisinin konik formda budanması...

Düzenleyen Nuri Murvet : 21-02-2011 saat 18:08 Neden: bilgi ilave
Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 17:57   #2
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2007
Merhaba Nuri Bey, bu hafta sonu bahçemdeki erguvan, süs eriği, süs kirazı ve süs şeftalisi ile oya ağacımın resimlerini hazırladım,aşağıya ekliyorum. Erik, kiraz, ve şeftalinin sonbaharda çektiğim yapraklı hallerini gösteren resimlerini de daha iyi fikir verir düşüncesiyle ekliyorum.
Erguvanın budamayı pek sevmediğini duymuştum ama bu yıl derli doplu görüntüsünü biraz kaybetti ve uç dalları da ince ve -bana göre- biraz zayıf.
Oya ağacını ise bu yıl çok derin budamış olmama rağmen yeniden çok uzun dallar yaptı. Bu dalları (şubat-mart gibi) altta yaprakların yoğun olduğu noktaya kadar tekrar budamayı düşünüyorum. Doğru udur?
Size sormak istediğim; Bu ağaçları ne zaman ve ne şekilde budamalıyım ve budadıktan sonra alınması gerekli önlemler var mıdır (Budama macunu vb)?
Bu hafta sonu eşimle birlikte bütün çit bitkilerini (alev ağaçları- mavi servi-leylandi ve limoni servi) budadık. Bu gün yağmurla geçti. Hafta ortası kar geleceği söyleniyor. Nem ve kar bu taze budama yerlerinde herhangi bir hastalığa veya daha kolay donmaya yol açabilir mi??
Şimdi resimler ; Önce erguvan ve oya :

Eklenen Resimler

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 18:06   #3
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Erik - kiraz: Süsü eriğim oldukça bol ve lezzetli erikler veriyor. Ben de bu verimden çok memnunum doğrusu. Fakat süs ağacı olarak dikildiği için görsellik de önemli tabii. Üst dallarından tacın yuvarlaklığını destekleyecek şekilde şekil budaması yapılabilir mi?
Kiraz ağacının da büyük , bol dallı ve bol çiçekli bir ağaç olmasını arzu ediyorum. Onu bu yönde şekillendirecek neler yapmalıyım?

Eklenen Resimler

Eski 23-01-2011, 18:10   #4
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Ve süs şeftalisi ağacım: Onun için söyleyecek fazla birşey yok. Dikildiklerinde süs kirazıyla aynı boydaydılar ama kiraz yavaş büyürken şeftali bu yıl atılım yapıp kirazı geçti . 2011 yazı bütün ağaçların 3. yılı olacak :

Eklenen Resimler

Eski 23-01-2011, 19:17   #5
Ağaç Dostu

Merhaba sayın Eser İlhan

Bahçeniz çok güzel güle güle oturun..!

Sizin bahçenizin dekoratif ağaçlarına geçmeden evvel merak ettiğiniz konudan başlayarak paylaşıma devam edeceğim.

Alıntı :
(Bu hafta sonu eşimle birlikte bütün çit bitkilerini (alev ağaçları- mavi servi-leylandi ve limoni servi) budadık. Bu gün yağmurla geçti. Hafta ortası kar geleceği söyleniyor. Nem ve kar bu taze budama yerlerinde herhangi bir hastalığa veya daha kolay donmaya yol açabilir mi??)

Sizin yaptığınız budama, soğuklar ve yağmur yağışı nedeni ile kesim yaptığınız yer büzüşerek, daralacak ve kendi bünye savunmasını yapacaktır.

Korkmayın ve endişe etmeyin, bir aksilik olmaz bilakis bu soğukların yararı bile vardır, budama yaptığınız servi ve alevleriniz yağacak olan karda dimdik deforme olmadan sağlıklı olarak baharı karşılayacaktır...

Fatma Kochan beğendi.
Eski 23-01-2011, 19:38   #6
Ağaç Dostu

Sayın Eser İlhan

Alıntı :
(Erguvanın budamayı pek sevmediğini duymuştum ama bu yıl derli doplu görüntüsünü biraz kaybetti ve uç dalları da ince ve -bana göre- biraz zayıf.)

Erguvanla ilgili bilgileriniz yanlış; Sizin erguvanınız ağaç formunda, genelde çalı form yapısında gelişim gösterirler.

Ağaç formlu erguvanlar çok hızlı gelişim gösterirler, küçük alanlarda budama kaçınılmazdır.

Name:  erguvan.jpg
Views: 9427
Size:  75.0 KB
Budama şekli

Sizin bu yaştaki ve formdaki ağacınıza fazla bir budama işlemi yapmanıza gerek yok yalnız fotoğrafta belirtiğim dalların uç budalarını yaparak ağacınıza forme edin sonra dikkatlice gözleyin ağacınızın iç kısmında birbirine değen, sürtünen dalları başlangıç noktasından kesip körleyin yapacağınız işlemler bundan ibarettir.

Sizin yaprak döken ağaçlarınızın kış ilaçlamasını konu sonunda vereceğim..!

Eski 23-01-2011, 19:59   #7
Ağaç Dostu

Sayın Eser İlhan

Erik ağacınız Prunus cerasifera " Atropurpurea" cinsi ve çalı formlu yapısı var.

Büyüme şekli alttan genişleyerek büyümesini yapar ilerki yaşlarında küçük bahçelerde alan sorunu yaşanır.

Sizde fazla açılma yapmasın diye kontrol altına almışsınız.

Budama yaşında değil, form bozukluğu yapan uç dallarını alın, iç dallarında sürtünerek birbirlerine zarar veren dalları çıkış noktasından körleyin

Oya ağacınızın iki türlü budama şekli vardır.

1- Sert budama, ana dal haricinde yeni sürgünlerin tümünü budama : Az ve iri çiçeklenme için..!

2- Uzun budama, ana dal üzerinde sağlıklı sürgünleri bırakarak çalı formda budama : Bol ve küçük çiçeklenme için..!

Sizin oyanızın sürgünleri bu yıl iyi bakımdan biraz fazla uzamış, eski formuna getirin yeni içten çıkan sağlıklı sürgünleri bırakırsanız küçük ve bol çiçek açmasını sağlarsınız, sert budarsanız az ve iri çiçek size kalmış..!

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025