agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni131Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-12-2010, 00:34   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-12-2010
Çimler hızla büyümeye devam etti. Araştırmalarıma göre 8-10 cm olduklarında 4-5 cm kadar kısaltmak gerekiyor. Çim biçme makinasının bıçakları tertemiz olmalı. Başka bahçelerden mikrop taşıyabilir ve çok genç ve güçsüz olan çimleriniz hastalanabilir. Bıçaklar çok keskin olmalı ki çimler düzgün şekilde biçilebilsin ve uzamaya devam edebilsin. İlk biçimden sonraki manzaralar:

Name:  DSC02639.jpg
Views: 18389
Size:  39.2 KB

Name:  DSC02641.jpg
Views: 18124
Size:  40.9 KB

Name:  DSC02647.jpg
Views: 18399
Size:  44.1 KB

Name:  DSC02649.jpg
Views: 18142
Size:  73.4 KB

Sprink kafaları biraz yüksek olduğu için ve benim acemiliğimden bir kafayı çim biçme makinasına kaptırdım. Allah'dan çok sorun olmadı. Hala çalışıyor. Biraz yedek nozul bulundurmalısınız. Zaten çok ucuz. Yedekli olursanız sistem bu tür küçük kazalardan etkilenmemiş olur.

Name:  DSC02650.jpg
Views: 18770
Size:  71.5 KB

mesutcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2010, 00:38   #2
Ağaç Dostu

En güzeli sprinklerin kafalarını tamı tamına toprak seviyesine getirmek. Ne yazık ki ben bir iki kafa dışında beceremedim bunu. Fotoğraflara devam.

Name:  DSC02659.jpg
Views: 18974
Size:  45.3 KB

Name:  DSC02661.jpg
Views: 18139
Size:  48.6 KB

Oğlum (küçük olan) ve yeğenimle yaptığımız küçük bir maç.

Name:  DSC_0008.jpg
Views: 18438
Size:  48.2 KB

Eski 05-12-2010, 00:55   #3
Ağaç Dostu

Bundan sonra çok yoğun bir iş temposuna girdim. Tam da havuza başlayacakken ve yazın en güzel aylarındayken girdiğim bu iş temposu ve iş gezileri beni bahçemden uzak bıraktı. Haftasonları kahvaltıdan akşam yemeğine kadar bahçede vakit geçirdim ancak hiç havuza fırsat bulamadım. Ama sürekli plan yapmaya çalıştım. Bu forumdan ve diğer bulabildiğim kaynaklardan havuz yapımlarını takip ettim. Şelale ve havuz tasarımlarına baktım. Nasıl yapmalıyıma karar vermeye çalıştım. Havuz şiltesi kullanarak yapmaya karar verdim ama bunu düşününce büyük bir hata daha yaptığımın farkına vardım.

Havuzumu bahçe duvarının tam köşesine yapıyordum ve havuz şiltesi kullanacaksanız şilteyi kenara sıkıştıracak kadar bir yere ihtiyacınız var. Benim havuzum duvara sıfırdı. Bu nedenle öncelikle duvar kenarına bir tuğla set yapmam gerektiğini düşündüm. Bu set hem şiltemi tutacak, hem de kalan boşlukta bir kaç güzel çiçek yetiştirebilecektim. Havuz ile ilgili bir kaç çalışmam:

Name:  Capture.PNG
Views: 19873
Size:  51.7 KB

Sonra karşıya küçük bir ada yapayım dedim. Arada küçük bir ahşap köprü olacak. Onu da kendim yapmak istiyorum. Karşıya da belki bir kaç gül dikeceğim. Gül adası olacak. E Isparta'dayız ya.

Name:  Capture1.PNG
Views: 22456
Size:  42.4 KB

Kasım'daki uzun Kurban Bayramı tatiline kadar böyle bir şeyler çizdim durdum. Bu arada bu 3 boyutlu çizimleri Google Sketchup ile çizdim. Çok kolay kullanımlı çok keyifli bir program. Herkese tavsiye ederim.

Eski 05-12-2010, 01:05   #4
Ağaç Dostu

Kurban Bayramı'nın 3. gününde işe başlamak için organizasyon yaptım. Bayramdan önce 70 adet 10 cm kalınlığında, 25 cm yüksekliğinde ve 60 cm uzunluğunda gaz beton aldım. Gaz beton alışımın sebebi hem tamamen dolu bir malzeme olduğu için yanal kuvvetlere dayanıklı olması, hem toprak altında korozyondan etkilenmemesi, hem de kolay işlenebilir (testereyle mükemmel şekilde kesebiliyorsunuz) bir malzeme olmasıydı. İyi ki de almışım. Herkese tavsiy ediyorum.

Yapıştırıcı malzeme için serakol alınabilir ancak gaz betonun kendi yapıştırıcısı var. Bir kaç lira daha pahalı ama çok güzel yapıştırıyor gerçekten. Kaya gibi oldular.

Önce şelale yapacağım köşeden başladım. Havuzun içinde kademeli bir derinlik olacak. İki kademe düşündüm. Derin nokta 60 - 75 cm arası olacak. Sığ nokta da 30 cm. Havuz kenarından suyun başladığı yer de 20 cm olacak ki meraklı kedilerden balıklarımı koruyabileyim. Ayrıca en derin yerin 75 cm olması oğlumu ve arkadaşlarını korumak için. İçine düşseler bile hemen ayağa kalabilecekler. Zaten 75 cm olan yere ulaşmaları zor. Kenarları hep 30 cm olacak.

Suyun devinimi konusuna gelince. Havuzun iki bölümü var. Biri komşu duvarına yakın olan şelaleli kısım. Diğeri de bahçe ortasına doğru olan şelalesiz kısım. Ortada da küçük bir derecik ve bir köprü olacak. Her iki kısımın en derin noktasından suyu çekmektense bahçe ortasına doğru olan kısımdan suyu çekip şelaleden temiz suyu tekrar havuza vermeyi planladım. Bu bahçe ortasına doğru sürekli bir akıntı sağlayacaktı ve havuzda sürekli durgun olan bir bölüm kalmayacaktı.

Filitrelemenin de sağlıklı çalışabilmesi ve havuz dibine çöken ufak tefek pisliğin toplanması için havuz dibini bahçe ortasındaki bölüme doğru hafif alçalacak şekilde düşündüm. Ayrıca balıkların kış uykusunda sağlıklı olmaları için minimum 1 metre derinlik olması gerekiyor. Bahçe tarafındaki bölüme küçücük bir çukur daha kazdım. Bu noktadaki derinlik 1 metreye ulaşacak ve bu bölümün üzerini tamamen kaplayan bir set olacak ki çocuklar kesinlikle bu noktaya giremesinler. Balıklar bu noktaya yanlardan girebilecekler ve güvenle kış uykusuna yatabilecekler. Ayrıca yavrulama için de el değmeyen bir ortam olduğu için faydalı olacağını düşündüm.

Eski 05-12-2010, 01:10   #5
Ağaç Dostu

Şelalenin bulunduğu köşeden tuğlaları yerleştirmeye başladım. Bahçemin zemini kisir ya da pomza diye adlandırılan bir malzemeden oluşuyor. Gözenekli ve çabuk kırılabilen bir malzeme. Kötü tarafı taşlı bir yapı sergiliyor. Bildiğiniz toprak gibi durmuyor. Bu nedenle havuz şiltesini sererken sanırım tesfiye için çok zorlanacağım.

Tuğlaların altına betonla destek yaptım. Her tuğlanın altına bir kaç mala beton attım. Tuğlaları kendi yapıştırıcılarıyla yapıştırdım. Sürekli su terazisiyle yan ve dik terazileri aldım. Bu çok önemli. Havuzun bir tarafı yüksekte olursa iş çok zor olacak.

İnşaatın ilk anlarına ait balkondan bir görüntü:

Name:  DSC03373.jpg
Views: 24586
Size:  50.2 KB

Akşamları bile çalıştım.

Name:  DSC03385.jpg
Views: 18898
Size:  41.5 KB

İlk bölmedeki yaptığım kademelendirmeyi görüyorsunuz.

Name:  DSC03386.jpg
Views: 18219
Size:  41.2 KB

Name:  DSC03392.jpg
Views: 18133
Size:  43.1 KB

Karşı taraf da oluşmaya başladı.

Name:  DSC03405.jpg
Views: 18225
Size:  48.3 KB

Eski 05-12-2010, 01:17   #6
Ağaç Dostu

Bu da bir kaç saat önceki son halinden fotoğraflar. Bu kadar çabuk bu noktaya gelebileceğimi düşünmüyordum. Neyse. Durumun güncelliğini yakalamış olduk. Bundan sonra ne yaparsam anında paylaşarak gideceğim.

Tesfiye düzgün görünüyor:

Name:  DSC03413.jpg
Views: 17729
Size:  41.8 KB

Name:  DSC03416.jpg
Views: 17908
Size:  39.5 KB

İkinci bölmedeki kademeyi görüyorsunuz. Göremediğiniz orta noktada ise küçük bir derinlik daha var. Tam derenin ağzında. İşte orası balıklarımın kışlık yatak odası olacak.

Name:  DSC03417.jpg
Views: 18768
Size:  43.9 KB

Balkondan genel bir görüntü. Çevredeki çimleri de mahvettim. Bahara iyi bir tamirata ihtiyaçları olacak.

Name:  DSC03425.jpg
Views: 18557
Size:  37.8 KB

Bu fotoğraflarla birlikte şimdilik paylaşacaklarım son buluyor. Merak ettiğiniz soruları cevaplamaktan memnun olacağım. Ayrıca havuz inşaatının henüz yarısındayım. Fikirlerinize ve tecrübelerinize ihtiyacım olacak.

Bu noktada havuzun zeminini düzgünce kum ya da betonla tesfiyeledikten sonra üzerine düzgünce şilte sermek kalıyor. Baharın ilk yapacağım şey bu olacak. Sonra havuzun suyunu dolduracağım ve balıkları salacağım. Sonra havuz dışında portatif bir şelale yapmayı düşünüyorum. Hatta yine gaz beton kullanabilirim çünkü çok kolay işleniyor. Biraz yapay görünecek belki ama sonuçta köşeli bir havuz olduğu için yapay olması göze batmayacak sanırım.

Siz ne dersiniz?

Eski 05-12-2010, 03:23   #7
ide
Ağaç Dostu

ide's Avatar

Giriş Tarihi: 22-10-2007
Ellerinize sağlık... Bittiğinde, çok güzel bir bahçeniz olacak

ide Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025