2009-2010 kışı geçtikten sonra hemen çalışmalara başladım. Öncelikle sulama sistemi üzerinde çalışmalıydım ki bahçeyi tamamladıktan sonra tekrar güzelim çimleri kaldırıp sulama borularını çekmek için uğraşmayayım.
Çim ekeceğim için sprey sulama yapmam gerekiyor. İki tür sprey sulama var genel olarak kullanılan. Biri damla sulama borularına takılan ve toprağa saplama yöntemiyle kullanılan basit sprey sulama. Uygulaması çok kolay. Bir iki arkadaşınızla bir kaç saatte yapabileceğiniz bir şey. Ama bir yıl geçtikten sonra sorun yaşamaya başlıyorsunuz.
Diğer yöntem de Pop-up spring ediğimiz yerden çıkan fıskiyelerden oluşan sulama sistemi. Ben bu yöntemi kullandım.
Benim bahçe 150 m2 çim alanına sahip. Böyle bir bahçe için popup spring döşetmeye kalkarsanız sağolsunlar 1.000, 1.500 TL yazıyorlar. Ben tümünü 200 TL'ye malettim. Ancak Isparta'daki hiç bir hırdavatçı bu parçalardan anlamıyor. Bir kaç satan yer var. Onlar da tesisatçıların siparişine göre getirmiş, ellerinde fazla kalmış. Isparta ovalarında damla sulama çok meşhur. O yüzden damla sulamaya ait tüm parçaları bulabiliyorsunuz ama bu popup işi pek yok. Ben malzemeleri Antalya'dan aldım. Hoş oralarda da çok anlamıyorlar ne olduğunu. Çok Türkçe kaynak da yok açıkçası.
Ben müthiş bir site buldum. Benim gibi meraklı biri oturmuş araştırmış ve süper bi site derlemiş. Her şey var bu konuda. Ama ingilizce. Linki şu:
http://www.irrigationtutorials.com/sprinkler00.htm
İngilizcesi olan arkadaşlar tüm sayfaları tek tek okusunlar. Çok faydalı oldu benim için.