agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni177Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-02-2023, 07:53   #1
Ağaç Dostu

Musa Gündoğan's Avatar

Giriş Tarihi: 21-11-2014
yazın sabahtan akşama kadar güneş gören bir alan da sulama sıkıntısı var öneriniz ne olabilir. genel olarak internette fare kulağı-cüce yonca gibi şeyler kullanabilrisiniz gibi şeyler yazmaktadır hiç tecrübe etmedim yardımcı olursanız sevinirim

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2023, 08:22   #2
Ağaçsever

CaLViN-TR's Avatar

Giriş Tarihi: 15-07-2017
Ben St. augustine çimden çok memnunum.
Susuzlukla,gölgeyle çok başarılı.
Hastalıklara , böceklere , mantara karşı inanılmaz dayanıklı.
Açılan,bozulan,kuruyan yer olursa hemen kendisi kol atarak orayı da kapatıyor.
Biçmesi çok kolay,biçince çimler ot olarak ortaya dağılmıyor veya çim üzerinde kalmıyor.

Bermuda falan gibi saçma sapan çimlere para harcanmaması görüşündeyim.

CaLViN-TR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2024, 16:02   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-03-2024
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orhanca35 Mesajı Göster
Bir çim teknikeri olarak çim ile ilgili bütün sorularınızı yanıtlamaya doğru uygulama yöntemlerini sağlıklı çim yetiştirmek için yapılması gerekenleri sizlere ileteceğim. Çim ile ilgili soruları olanları lütfen alalım..
Merhaba,
İstanbul Ümraniye'de bir sitenin yöneticisiyim. Çevre mühendisi emeklisi, aynı zamanda sigortacıyım. Sitemizdeki yaklaşık 400 m2'lik bahçemizde, ağaçların altındaki koyu gölgede kalan çimler yok oldu. Şimdi yeni çim tohumu arayışındayım. Bahçıvanımız, Genta marka "gölge alanlar için çim tohumu" almamı önerdi. Ancak forumu okuduğumda bende, tohum değil de bazı rulo veya fide şeklinde alınan çimlerin bu tür alanlar için daha dayanıklı ve uygun olabileceğine dair bir izlenim oluştu.
Bu konuda tavsiyelerinizi öğrenmek istiyorum. Çok pahalıya kaçmadan en uygun çözüm sizce nedir? Şimdiden teşekkür ederim.

orhangungor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2024, 21:42   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-09-2021
Orhanca35 Çim teknikeri arkadaşa bir sorum olacak.Bu seneye kadar çok güzel olan çim alanımın içinde bu sene yonca belirdi.Öbek öbek bazı yerlerde yonca var.Çok hızlıda yayılıyor gibi.Sökmeye çalışıyorum ama bazısını tam kökleyemiyorum.Böyle yapmam daha coğalmasına mı neden olur kimyasal bir şey mi kullanmam gerekir **** oluruna mı bırakayım.Yardımcı olursanız sevinirim

fersan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2024, 13:31   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-05-2024
Herbisitlerin Toprak üzerindeki etkisi

Merhabalar..

Forumdan birçok bilgi edindiğimi belirtmek isterim. Çok teşekkürler.

Emin olmak için sizlere danışmak istediğim bir konu var..

evin arkasındaki çim alanı ayrık otları iyice istila etmeye başladı. burada tarımsal hic bir aktivite yok. 3 tane ufak meyve ağacı ve bir iki gül dışında..

bu otlarla mücadele için eylül ekim gibi dikkatli bir şekilde sadece otlara roundup veya tercihen fusilade kullanıp tüm otları öldürsem, ve sonraki sene zamanı geldiğinde aynı toprağa yeniden çim eksem diye aklımdan geçiyor. Buradaki amaç toprak ve sulama sisteminin değiştirilme maliyetinden ve efordan tasarruf etmek.

Bu noktada iki temel sorum var...

1. zamanlama, eyül ekim gibi yapmak mı, yoksa otların tekrar çıkıp çıkmayacagını anlamak için daha erken mesela temmuz ayı içinde mi ilaçlama yapmak gerekir ?

2. İlaçların toprağa etkisi. Bu işlem sonunda bir sonraki sene ekim zamanı geldiğinde mevcut toprak kullanılabilir olur mu ? yoksa bu ilaçların kullanımından dolayı toprağı kirletmiş olup yine de değiştirmem mi gerekir ?

ilkeri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2024, 08:29   #6
Ağaçsever

CaLViN-TR's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilkeri Mesajı Göster
Merhabalar..

Forumdan birçok bilgi edindiğimi belirtmek isterim. Çok teşekkürler.

Emin olmak için sizlere danışmak istediğim bir konu var..

evin arkasındaki çim alanı ayrık otları iyice istila etmeye başladı. burada tarımsal hic bir aktivite yok. 3 tane ufak meyve ağacı ve bir iki gül dışında..

bu otlarla mücadele için eylül ekim gibi dikkatli bir şekilde sadece otlara roundup veya tercihen fusilade kullanıp tüm otları öldürsem, ve sonraki sene zamanı geldiğinde aynı toprağa yeniden çim eksem diye aklımdan geçiyor. Buradaki amaç toprak ve sulama sisteminin değiştirilme maliyetinden ve efordan tasarruf etmek.

Bu noktada iki temel sorum var...

1. zamanlama, eyül ekim gibi yapmak mı, yoksa otların tekrar çıkıp çıkmayacagını anlamak için daha erken mesela temmuz ayı içinde mi ilaçlama yapmak gerekir ?

2. İlaçların toprağa etkisi. Bu işlem sonunda bir sonraki sene ekim zamanı geldiğinde mevcut toprak kullanılabilir olur mu ? yoksa bu ilaçların kullanımından dolayı toprağı kirletmiş olup yine de değiştirmem mi gerekir ?

Ben olsam eylül ayından başlayarak mart ayına kadar her ay 1 kere ot ilacı kullanırım.
Daha sonra alanı çapalar,tesfiye ederim.
Rulo veya ekim yapacaksam mayıs ayı başında uygulama yaparım.
Ot ilacının çime bir etkisi olmaz.

Eski 21-05-2024, 22:18   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-05-2024
öneri için teşekkürler...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CaLViN-TR Mesajı Göster
Ot ilacının çime bir etkisi olmaz.
burada "toprağa etkisi olmaz" demek istemiş olabilir misiniz ?

ilkeri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2023, 13:29   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-03-2023
bahçe ve peysaj

en güzel bahçe işıklandırma

https://www.hepsiburada.com/engstore...magaza=raxgame

ali445 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2023, 15:56   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-09-2022
Çim Kurdu için Doğal Çözüm

Merhaba,
Geçen yıl mandalina bahçemizin içindeki bahçe evini toparlayıp, taşındık.
Evin etrafına da, Uganda cinsinden rulo çim serildi.
Gayet güzel de tuttu. Problem geçen sonbaharda ortaya çıktı. Heryeri küçük tırtıllar sardı ve çimlerimiz kötüye gitmeye başladı. Eşim zirai ilaç bayinden bir ilaç aldı geldi, ilaçladık, tırtıllar öldü, çimlerimiz de eski haline geri döndü.
Ama ben bu çözümden hiç hoşlanmadım. Ben bu bahçenin meyvesini yiyorum, sebzemi de buraya ekeceğim, yer altındaki su kaynağını da kullanıyorum. Üstelik etrafta bir dolu kuş, kirpi,... canlı türleri var.
Kendimize, ağaçlarımıza, sebzelerimize, yeraltı suyumuza ve etraftaki yaban hayata zarar vermeden, bu tırtıllardan nasıl kurtulabiliriz?
Ya da gelmemelerini nası sağlarız?
Şimdiden çok teşekkürler.

sevilozcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2023, 11:29   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-06-2023
5 ayın sonunda rulo çim. Normal mi?

Merhaba. Bir süredir forumu takip etmekteyim. Şimdiden herkesin emeğine bilgisine sağlık. Kocaeli Başiskele den yazmaktayım.

5 ay önce kendim uyguladığım rulo çimde ki güncel durum fotoğraflardaki gibidir. Üstadlar cevaplarsa sevinirim. Durum normal mi yoksa bir şekilde müdahale edilmeli mi. Çim diplerinin seyrek olduğunu düşünüyorum.

Not: Alan 100 m2 civarı. Kaliteli toprak üzeri düzleme yapıldı. Ufak çaplı silindir le gezildi. Rulo çim uygulandıktan sonra da ıslatılarak bir hafta boyunca bir kaç kez silindirleme tekrar edildi. Otomatik sulama mevcut fakat hava artlarından dolayı şimdiye kadar çalıştırma gereği pek duymadım. hemen hemen 2 günde bir ıslanıyor zaten bulunduğumuz bölge. Gölgelik alan yok. Belli saatlerde her yer güneş alıyor.
Name:  WhatsApp Image 2023-06-12 at 12.18.59 (1).jpg
Views: 476
Size:  65.4 KBName:  WhatsApp Image 2023-06-12 at 12.18.59.jpg
Views: 451
Size:  67.4 KBName:  WhatsApp Image 2023-06-12 at 12.18.58.jpg
Views: 463
Size:  64.9 KBName:  WhatsApp Image 2023-06-12 at 12.18.46.jpg
Views: 442
Size:  69.8 KB

kocaeliartvin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2023, 00:20   #11
Ağaçsever

CaLViN-TR's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kocaeliartvin Mesajı Göster
Merhaba. Bir süredir forumu takip etmekteyim. Şimdiden herkesin emeğine bilgisine sağlık. Kocaeli Başiskele den yazmaktayım.

5 ay önce kendim uyguladığım rulo çimde ki güncel durum fotoğraflardaki gibidir. Üstadlar cevaplarsa sevinirim. Durum normal mi yoksa bir şekilde müdahale edilmeli mi. Çim diplerinin seyrek olduğunu düşünüyorum.

Not: Alan 100 m2 civarı. Kaliteli toprak üzeri düzleme yapıldı. Ufak çaplı silindir le gezildi. Rulo çim uygulandıktan sonra da ıslatılarak bir hafta boyunca bir kaç kez silindirleme tekrar edildi. Otomatik sulama mevcut fakat hava artlarından dolayı şimdiye kadar çalıştırma gereği pek duymadım. hemen hemen 2 günde bir ıslanıyor zaten bulunduğumuz bölge. Gölgelik alan yok. Belli saatlerde her yer güneş alıyor.
Eklenti 728468Eklenti 728469Eklenti 728470Eklenti 728471

Selamlar,
Çim bana normal geldi.
Herhangi bir hastalık görünmüyor.Kış döneminde uyguladığınız için daha yeni kendini toparlıyor.Ayrıca bu sene yaz bir türlü gelmedi.Bence temmuz sonuna kadar boşlukları kapatıp iyice kök salmış olur.
Tam performansını ekim gibi görürsünüz.

Eski 19-06-2023, 05:37   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-10-2011
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kocaeliartvin Mesajı Göster
Durum normal mi yoksa bir şekilde müdahale edilmeli mi. Çim diplerinin seyrek olduğunu düşünüyorum.

Eklenti 728468Eklenti 728469Eklenti 728470Eklenti 728471
Sayın kocaeliartvin

Kocaeli'nde ve Haziran ayındaki çimlerinizin durumu bana hiç açıcı gelmedi.
Çim köklerinizde yeterli sıklık yani kardeşlenme geçekleşmemiş gibi görünüyor. Çim köklerinin havalandırılmasına ve yavaş yarayışlı mikro elemen içeren gübreye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorum. Fazla silindirleme sanki iyi gelmemiş gibi.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2023, 23:11   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-06-2023
Cevaplar için teşekkürler. Rulo çim satın aldığım yerin tavsiyesi ile üre serpiştirdim. Ve kesimi bıraktım. Islak biçme sebebi ile koprmarmışsın çimi dedi. Bugün kontrol ettiğimde toprakta çatlamalar mevcut. Bu sebepler üzerine kum **** toprak serpmeyi düşünüyorum. Bu konudaki tavsiyeniz ve uyarınız varmıdır acaba? Nasıl bi kum **** nasıl bi toprak tercih etmeliyim ve nasıl uygulamalıyım. Forumlardan çimi kesip yıkanmış dere kumunu öbek öbek dökün ve ince tabaka serin bilgisini edindim. Yanlış olduğunu düşündüğünüz **** ilave yapacağınız bir husus varmıdır.

kocaeliartvin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 20:17   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-10-2011
Galeri: 1
Çim işine girişecek olanlar için oldukça yararlı olacağını sanıyorum. Teşekkürler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ALİZ Mesajı Göster
Ayrıntısına değinemediğim konularda, ilgilenen arkadaşlara yardımcı olabilirim.

ALİZ beğendi.
s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 20:38   #15
Yeni Üye

ALİZ's Avatar

Giriş Tarihi: 26-01-2014
Çim ekimi.

Bahçemin 50 m2.lik bölümü için çim ekmek düşüncesiyle bir çok sitede bulabildiğim faydalı yazıları okudum ve okuduklarımı imkanlarım dahilinde hayata geçirmek için kolları sıvadım. Yaklaşık 4 ay oldu ve çimler harika gidiyor. Bu süre zarfında tam beş kez biçmeyi gerektirecek duruma geldiler. Yaptıklarımı yazılı hale getirdim ve okuyucularıma sundum. Şimdi de bu yazımı de burada paylaşmak istiyorum.

Çim ekmek istiyorsunuz, ama endişeleriniz var: Ya yanlış olursa, ya güzel olmazsa, ya boşluklar kalırsa, ya emeklerim boşa giderse…
Endişelerinizde haklısınız. Her gün çim ekemezsiniz ya...

Sevgili okuyucularım, bu yazımda sizlere çim ekimi hakkında bilinenleri ve bilinmeyenleri, edindiğim tecrübeler doğrultusunda aktarmaya çalışacağım.
Gerçi günümüzde bilgiye ulaşmak zor değil. İnternet vasıtasıyla aradığınız birçok konu hakkında kısa sürede bilgi sahibi olabilmeniz mümkün.
Çim işini amatörce, hobi olarak yapmak yerine, profesyonel peyzaj firmalarına yaptırmak ta bir tercih meselesi. Ya da hazır rulo çim tercihini de yapabilirsiniz. Bu tür tercihler imkânlarınız dâhilinde yapılabilir. Zaman kazanırsınız, kısa sürede çimlere kavuşabilirsiniz. Ancak aşağıda yazılanları okuduğunuzda, tercihinizin ne olacağına daha doğru karar verebilirsiniz.
Ben amatörce kendim yapmaya karar verdim ve değişik sitelerde bu konuda yazılmış ne kadar yazı varsa okudum. Bulabildiğim forumları da okudum. Sonrada işe koyuldum.

1. Öncelikle çim ekilecek alanı belirlemenizde fayda var. Bu alan “bakabileceğiniz kadar” bir alan olmalı. Sırf yeşillik olsun diye her alana ekeceğiniz çim, hedeflediğiniz ana çim alanının da görselliğini olumsuz etkileyebilir. Çünkü çimin bakımı demek sadece sulamak demek değil. Sulayabileceğiniz ve zahmetsizce biçebileceğiniz bir alanı seçmenizde fayda var.

Benim çim için seçtiğim bölgenin işlenmemiş ilk hali böyleydi:

Name:  1.jpg
Views: 2497
Size:  58.6 KB

Name:  2.jpg
Views: 2371
Size:  56.5 KB

Name:  3.jpg
Views: 2187
Size:  67.3 KB

2. Çimden beklentiniz nedir? Güzel görüntü mü, spor alanı mı, üzerinde çoluk-çocuk gezinilebilmesi mi, evcil hayvanlarınız için mekân mı? vs.vs.
Bu ve benzeri sorulara vereceğiniz cevap, alacağınız çim tohumunun cinsini belirlemenize yardımcı olacaktır. Kullanma amacınıza göre uygun çim tohumu edinmenizde fayda var. Ayrıca çimlendireceğiniz alanın güneş-gölge olması da yine çim tohumu seçiminize etki edecektir. Toprağınızın yapasında bulunan kireç, tuz, kil, vb. özellikleri de dikkate almalısınız. Bulunduğunuz yerin iklimi(soğuk, sıcak, sahil şeridi) ayrı bir konu. Bütün bunları belirledikten sonra, tohum seçiminizi yapabilirsiniz. Piyasada 6-7 TL ye de, 25-30 TL.ye de tohum bulmak mümkün. Ortalama 15 TL.bir fiyata uygun tohum alabilirsiniz. Ama tercihiniz ucuzdan değil, amacınıza uygun tohumdan yana olmalı. Bilinen bir yerden almanızda fayda var.

3. En önemli konulardan birisi çimlendireceğiniz alanın toprak yapısıdır. Toprağınızın yapısını bilmeden sakın işe başlamayın derim. Toprak yapınız uygun değilse çimleriniz pek uzun ömürlü olmayacaktır. Bir çok bitkide olduğu gibi, çim de suyu geçiren su tutan toprağı sever. Bahçenizin en az 20 cm. derinliğindeki yüzey toprağını bu kalitedeki toprak şeklinde düzenlemelisiniz. Hazır rulo çim yaptırsanız da, toprağınız altta kalan yapısı amaca uygun düzenlenmelidir. Benim toprağım killi idi ve kuruduğu zaman zeminde çatlaklar oluşuyordu. Sulama yaptığımda sadece toprağın yüzeyde kalan 2-3 santimlik kısmı ıslanıyor, alt tarafı ise tamamen kuru kalıyordu. Kuruyan killi toprak taş gibi sertleştiğinden, yapısında bitki kökünün gelişmesine imkân vermiyordu.

Uygun özellikte, yüzeyi 20 cm. kadar kaplayacak toprak taşıma imkanınız yoksa, o zaman toprağınızın yapısını değiştirmenize yardımcı olacak bir yöntem var. Leonardit cinsi doğal gübre, killi toprak yapısını düzenlemenize yardımcı olabilir. 20-30 cm. derinlikte belleyeceğiniz taprağın metrekaresine yarım kg. kadar serpiştireceğiniz Leonardit, hem alt gübre görevini yapacak, hem de bir süre sonra killi toprağınızı düzenleyecektir. Leonardit hakkında bilgileri internetten öğrenmeniz mümkün.

Name:  4.jpg
Views: 2182
Size:  56.9 KB

Sizin toprağınız ihtiyacınızı karşılıyorsa, bu sefer yapmanız gereken başka hazırlıklar da var:
a. Toprakta taş, cam kırıkları vb.atıklar var ise temizlenmelidir

b. Çimlenecek alanın çevresinde sarmaşık vb. tür bitkiler var ise bunlar uzaklaştırılmalıdır. Çimlenecek alanınız, toprak altına kadar uzanabilen ve ilerde çim alanının değişik noktalarından yüzeye çıkabilecek bitki köklerinden arındırılmalıdır.

Name:  5.jpg
Views: 2226
Size:  54.7 KB

c. Çim alanda en çok sorun olan konulardan birisi de yabani otlardır. Bu otlarla etkili biçimde mücadele etmek, ilerde çimlerinizin görselliğine güzellik katacaktır. Ya mücadele nasıl olmalı? İki yol var: Birincisi adına herbisit denilen zirai ilaç türlerinin kullanılması. İkincisi ise fiziki mücadeledir. Herbisitler dikkatli kullanılması gereken ilaçlardır. Bahçenizdeki diğer bitkilerinde zarar görmesi muhtemeldir. Ayrıca bölgenizdeki bitki türlerine göre uygun herbisiti bulmanız lazım. İlaçlama zamanlaması da önemli. Ayrıca tek sefer ilaçlama kâfi gelmeyecektir. Bitkilerin aylara göre filizlendiği dönemler var. Topraktan 12 ay boyunca değişik türde bitkiler fışkırıyor. Ben, herbisit denemesinin ardından fiziki mücadeleyi seçtim. Çim alanımı yukarıdaki esaslara göre temizledikten sonra tırmıkla kaba tesviyesini yaptım ve ihtiyaç duydukça suladım. İlkbahar ve yaz dönemini toprağı otlardan temizlemekle geçirdim. Köklerinden çekmek suretiyle aylar boyunca yüzlerce ot temizledim, sabırla. Bu işlemler sonbahara kadar sürdü. Hedefim eylül-ekim aylarında çimi ekmekti.(İstanbul için bu aylar tavsiye ediliyor. Sizin bulunduğunuz bölgede daha erken olabilir). Sonbaharda çim ekimi, ilkbahara göre daha çok tavsiye ediliyor.

d. Toprak işleme esnasında ya da çim ekimi öncesinde çiftlik gübresi kullanmamanızı öneririm. Köklerin gelişmesi ve tutunması için taban gübresi denilen hazır gübre kullanılabilir.

4. Toprak hazırlığı tamam, yabani otlarla mücadele tamam. Uygun tohum seçimini de yaptınız. Sıra geldi ekim işlemine. Ekimden önce tedbir almanız gereken konulardan birisi de karıncalar. Yakın konumda karınca yuvaları var ise bu konuda tedbir almalısınız. Ne alakası var derseniz, şöyle cevap vereyim. Çim ekiminin hemen ardından tam da çimlerin orta kısmında tesviye edilmiş toprağın kabardığını görebilirsiniz. Aslında sonbahar ekimi bu yönden de avantajlı. Karıncalara bu dönemde biraz daha az rastlanıyor. İkinci neden, ekeceğiniz tohumların karınca istilasından sonra yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasıdır. Tuz veya DDT veya karınca ilaçları bir çözüm.

5. Çim alanını işleme tabi tuttuysanız, tırmık yardımıyla tesviyesini yaptıktan sonra, bolca sulamak suretiyle toprağın iyice oturmasını sağlamalısınız. Bu işlemi silindirle de desteklemek, ilerde oluşabilecek çökmelere karşı iyi bir önlem olacaktır.

6. Çim ekimini yağmursuz ve rüzgarsız bir havada yapmak önemli.

7. M2 ye ekilecek çim miktarı 50-70 gr.

8. Çim ekilecek alanı birer metrelik karelere bölmek, her kareye ekeceğiniz çim miktarını tartmak suretiyle belirlemek(bir su bardağı dolusu çim gibi) ekim işinizi kolaylaştıracaktır.

9. Tohumları serpmeden önce toprağı çamur olmayacak kadar sulamanız, hem karıncaların işini zorlaştıracak, hem de tohumun toprağa tutunmasını kolaylaştıracaktır.

10. Tohum serpme işlemini prova etmenizde fayda var. Dengeli dağılım için bu gerekli. Yere yakın seviyeden serpmek, havada uçuşmaları önler.
11. Tohumların üzerini 1-2 mm. örtecek kadar, içinde tohum barındırmayan, tercihen elenmiş yeterli kapak toprağını hazır bulundurmalısınız.

12. Kapak toprağını ekimin sonunda sermek yerine, kareler şeklinde böldüğünüz alanın ekimi tamamlanan her 2-3 metrekaresinde bir toprakla kapatma işlemini uygularsanız, olası bir esintide tohumların uçuşmasını önlemiş olursunuz.

13. Çimler ekildi, kapak toprağı serpildi, sıra geldi silindirle sıkıştırma işlemine. Silindirle son kez kapak toprağı üzerinden geçilmesi, tohumların toprağa tutunmasını pekiştirecek ve tohum dağılımını dengeleyecektir.

14. Sıra geldi sulamaya. Sulama esnasında ve çimlenme sürecinde çim alanına artık girme şansınız pek yok. Sulama tedbirlerinizi buna göre almış olmanız lazım. Çim alanının her alanına ulaşabilecek şekilde bir sulama imkânınız olmalı. Sulamayı özenle yapmanız lazım. Şiddetli olmayan yağmurlama sulama idealdir. Sularken tohumları yerinden etmemeli ve kapak toprağını bozmamak gerekir. İlk sulamayı abartmamak gerekir. Çimlendirme alanınız meyilli bir zemine sahipse daha dikkatli olmanız lazım. Ekim sonrasında yağmur yağması ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.

15. Bu çabalarınızın sonucunu 8-10 gün içinde alacaksınız. Bu süre zarfında havanın durumunu da dikkate alarak toprağı sürekli nemli bulundurmanızda fayda var. Günde 2-3 kez sulama gerekebilir.

16. Takriben bir ay sonra çimleriniz biçilecek boya gelecektir. Takriben 10 cm boyda biçebileceğiniz çiminizin, ilk seferinde 1/ üç kadarını biçmeniz uygun olur. Sonraki biçmelerde kademeli olarak 2-3 cm. kadar kısalığa geçebilirsiniz.

17. Çim bitilince iş bitmiyor. Biçilen alandaki çim kalıntılarını tercihen plastik bir tırmıkla aldıktan sonra, yeniden bir silindir çalışması yapılmalı. Silindiri düz ve çapraz yönlü olmak üzere, biçilen çimin üzerinde gezdirerek çimlerin çoğalmasına imkân sağlamış oluyoruz.

18. Biçme ve silindirleme işleminin ardından sulama işlemini itinalı biçimde yapmamız gerekiyor. Yüzeysel sulamalardan kaçınıyoruz. Toprağın suya doyması gerekir. Az sulamak, hiç sulamamaktan daha kötüdür. Başlangıçta sulama ihtiyacı az olabilir, ancak ilerleyen zamanlarda kökler derine indikçe, sulama suyu da derinlere kadar ulaşabilmelidir. Aşırı sulama ise bitkilerin hızlı fakat zayıf gelişmelerine sebep olur bu yüzden aşırı sulamadan da kaçınılmalıdır. Çim alanlarında su göllenmeleri bitkiler boğar öldürür. Çim bitkilerinin çoğu saçak köklüdür ve kökleri 15-20 cm derinliklere kadar inmektedir. Yağışsız geçen yaz aylarında mutlaka sulama isterler. Ortalama üç günde 8 kg/m2 yağış gerekir. Sulama işleri yaz boyunca devam etmelidir. Her sulamada köklerinin dağıldığı 15-20 cm’lik toprak tabakasının ıslanması sağlanmalıdır. Sık sulamaya değil, iyi sulamaya özen göstermelidir. Özellikle sulamanın gecikmesi sararıp kurumaya yol açabilir.

19. “Çimimi ektim, sularım biçerim, biçerim sularım, keyfime bakarım” demek yanılgı olur. Mart ayından başlamak üzere, iki ayda bir ve yılda 3-4 kez olmak üzere gübrelemek, hem çimlerinizin daha doğal ve güzel görünmesini, hem de daha sağlıklı gelişmesini ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Her gübrelemeden sonra bol su ile bitkilerin yanması engellenmelidir. Yeterli mi? Hayır bitmedi. Hastalık ve zararlılara karşı çim alanızı ara sıra yakından gözlemlemenizde ve zamanında gereken tedbirleri almanızda fayda var.Isınmış su veya hastalıklar alanda boşluklar oluşturabilir. Çimlerde en çok Phytium sp. ( Çökerten ) Rhızoctoma sp. ( Kökboğaz, hastalığı ) ve Fusarium sp ( Solgunluk ) hastalıkları görülür.

20. Çim üzerinde zaman zaman biriken yaprak, ot vb. maddeleri çimlerin üzerinden uzaklaştırmakta fayda var.
Alt tarafı bir çim, bu kadar ayrıntıya gerek var mı? derseniz; eeee orası zevkinize kalmış. Ne demişler; “güzellikler ayrıntılarda gizlidir”

Çim ekimi: Doğrular, yanlışlar, püf noktaları / Ev / Bahçe / Milliyet Blog

("Galerilerim" bölümü, "Çim" başlığı altındaki fotoğraflar)

*Ayrıntısına değinemediğim konularda, ilgilenen arkadaşlara yardımcı olabilirim.
*Ekim aşaması ile ilgili resimler, yukarıda linki bulunan sayfadan görülebilir.
*İlerleyen zamanlarda bahçenin gelişen halini de resimleyerek paylaşmaya sunacağım.

Güler beğendi.

Düzenleyen ALİZ : 27-01-2014 saat 14:59 Neden: LİNK İLAVE
ALİZ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 20:59   #16
Yeni Üye

ALİZ's Avatar

Çim ekimi.

Düzenleme işlemi tamamlanmış alan:
Üstteki fotoğraflarda görülen kocaman şimşiri, 13-14 yaşlarında olup, palmiye ağacına çok yakın olan kiraz ağacını ve duvarların üzerini kaplamış olan, kökleri çim alanın ortasını saran sarmaşıkları ortadan kaldırdım. Çim alanda çok yapraklı bitkilerin sonbaharda sıkıntı yaratacağını unutmayalım. Ayrıca peyzaj düzenlemesinde güllerimi çim alan dışına yerleştirdim. Resimde şu an görüntü dışında kalan bölgelere de soğanlı tür çiçeklerimi(lilyum, gladiol, lale, sümbül, nergis, çiğdem gibi) yerleştirdim. Çünkü bu tür bitkilerin fazla suya ihtiyacı yok. Yeni meyve ağaçlarımı çim alan dışına yerleştirdim.

Eklenen Resimler

Düzenleyen ALİZ : 14-02-2014 saat 21:30 Neden: 10 Şubat tarihinde çimlerin durumu
Eski 14-02-2014, 21:16   #17
Yeni Üye

ALİZ's Avatar

Çim

Bahçemin 10 Şubat tarihli durumu

Eklenen Resimler

metulen beğendi.
Eski 28-04-2014, 20:07   #18
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-04-2014
lutfen yardim edin...

Cumartesi gunu 50 metre kare bahceme çim ekildi ama dun ve ozellikle bugun cok yagmur yagiyor bi zarari olur mu lutfen bilhisi olanlat yardim etsin ne yapmaliyim

merihozer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2014, 08:52   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-03-2014
Henüz acemiyim ama cevaplayayım. Tohumları altüst edecek kadar yağmadıysa hiç sıkıntısı yok.

seabird65 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2014, 21:29   #20
Yeni Üye

ALİZ's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merihozer Mesajı Göster
Cumartesi gunu 50 metre kare bahceme çim ekildi ama dun ve ozellikle bugun cok yagmur yagiyor bi zarari olur mu lutfen bilhisi olanlat yardim etsin ne yapmaliyim
Sayın merihözer; bahçenizin eğimi yoksa ve fazla yağmur yağmadı ise, sorun olmaz. Aksi ise, tohumlarınızın yer değiştirmiş olması kaçınılmazdır. Tohumlar suyun akıntı istikametinde yer değiştirirler. Benzer bir durum benim de başıma geldi. Yağmur değil de, benim evin çatısından hacimli olarak akan birikmiş yağmur suları, bir kısım çim alanımda tahribata neden oldu. Yağmur sonrasında o kısmı yeniden tesviye ettim ve tohum takviyesi yaptım. Sonucu "çim ekimi"başlıklı yazımda görebilirsiniz. Kolay gelsin, iyi günler.

Etiketler
çim ekimi, püf noktaları.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025