agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)

Beğeni Düzeni5Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-04-2008, 20:57   #1
Ağaç Dostu

Oğuz Karsan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-12-2006
Galeri: 181
Merhaba,

Sayın yeaslan,

"http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8337" link'ten okuduklarıma inanamadım.

Böyle çalışmalar varken neden hala yetkililer orman yangınlarının büyük bir kısmını önleyemezler anlayamıyorum.

Esas anlayamadığım ormanlar için faydalı birşey yapmadıkları ve hiçbir fikir üretemedikleri halde nasıl hala koltuklarında oturabildikleri.

Başarılı olacağına emin olduğum çalışmalarınızı devamını diliyorum.Tebrikler

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2008, 23:14   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-04-2008
Oğuz bey, aslında özellikle Ankara Orman Bölge Müdürlüğünde bulunan "Yangın Harekat Merkezi"nde orman yangınlarının erken tespiti, daha başarılı ve etkili mücadele yöntemleri üzerine çalışmalar yapılıyor. Fakat işin özü şu ki; üstün bir teknoloji ve ekip gerekmekte bu tarz projelerin başarıya ulaşması için. Sadece bakanlık bünyesindeki çalışanlarla bu çaptaki teknolojik projelerin yürütülmesi imkansız. Bu noktada devreye üniversitelerin girmesi gerekmekte. Zira, çok üst seviyede elektrik, elektronik ve bilgisayar bilimi ile mümkün kılınabilecek sistemleri ancak üniversitelerimiz bünyesinde geliştirebiliriz.

Bilkent Üniversitesi bu konuda 2 farklı proje ile orman yangınları ile mücadeleye destek vermektedir. Bir projede, gözlem kulelerine kurulan yüksek çözünürlükteki kameralar 24 saat tüm ormanı tarayarak, her hangi bir sebeple çıkan dumanı tespit etmektedir. Bu sistem Mart 2007'den bu yana geliştirilmekte, Marmaris ve Konya-Akşehir'de sistem kurulmuş, sistem geliştirimi devam etmektedir.

Biz ise kablosuz sıcaklık sensörlerini ağaçlara yerleştirmek suretiyle, orman genelindeki sıcaklık değişimini anlık olarak algılayabilecek ve de ani değişimleri çok kısa sürelerde merkeze bildirecek bir sistem üzerine çalışıyoruz.

Ümit ediyorum ki, 1 - 1,5 senelik süre içerisinde her iki sistemde son derece stabil hale gelecek, ülkemizdeki bir çok orman yüksek teknoloji ile korunabilecek hale gelecektir.
Saygılarımla.

Yunus Emre ASLAN
Bilkent Üniversitesi

yeaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025