View Single Post
Eski 01-04-2008, 11:49   #114
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu

Oğuz Karsan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-12-2006
Orman Yangini ülkemizin En önemli üçüncü Sorunudur

Merhaba,

Orman yangını bence ülkemizin eğitimden ve güvenlikten sonra sonra gelen üçüncü sorunudur.

Gelişen dünyamızda teknolojinin yardımıyla artık, eskiden çok zor işlerden sayılan meseleler artık bir bir çözülebilir hale gelmektedir. Bu devirde ise bilgi ve iletişim çağına girdiğimiz şu günlerde artık bir problemi halletmek isteyip istemediğiniz daha önemlidir. Çünkü artık çözülemeyecek mesele kalmamış gibidir.

Artık gelişmiş merceklerle atmosferdeki uydudan arabaların plakasını okuyabilen uydulardan orman yangınlarında da faydalanılabilir sanırım. Mesele ne kadar istediğinize bağlı. Birkaç yüz milyon dolara bu işi halledebilecek birkaç şirket var.

Türkiye Cumhuriyeti esasında dışarıdan zengin görünen fakir bir ülkedir. Ama fakir dediysem bitik bir ülke değildir. Şu anda akıllı bir politika izlenerek yangın södürme uçağı ve orman yangınlarını uydudan izlemek üzere bir fon oluşturuyoruz demeyi akıl edecek bir kurum, sanırım en az 2 ydu ile 8-10 uçak alacak kadar bir kaynağı toplayabilir.

Ayrıca bakanlıkların atıl duran araçlarının bu ülkeye kaça mal olduğunu veya bir kenarda hangi bakanlığa veya kuruma bağlı olduğu bilinmeyen bir sürü arazi,bina vs var. Akılcı biri bu kaynakları bir araya topladığında olabilecekleri bir düşünün. Veya sadece akşamcılara içkinize %2 orman yangınlarını önleme fonu adı altında zam yapıyoruz deseniz kimsenin gıkı çıkmaz herkes seve seve içkisinden bir yudum eksik içmeyi kabullenir. Veya başka şeyler.

Bütün bu yazdıklarım yapılamayacak işlerden değil yeter ki iste. Peki ABD gibi veya Kanada gibi ülkelerin partası ve teknolojisi orman yangınlarını önleyemiyor diyeceksiniz. Doğrudur. Ama bizim ülkemizdeki yangınların büyük bölümünün ormandan intikam almak için çıkarıldığına eminim. İşte yukarıdaki paragrafın sonunda yazdığım "Veya başka işler" ile esasında insan faktörünü belirtmek istedim.

Orman kendi kendine yanmaz, sağlıklı olmamakla birlikte yine en büyük etkenin güneş ışığında mercek etkisi oluşturabilen sağa sola atılmış içi su dolu pet şişeler ve kırık camlar ile yine ağaca ve ormana düşman insanlar oluşturuyor.Peki insanlar neden ağaca ve ormana düşman oluyorlar? bence ilk önce araştırılması gereken neden bu değil mi? Düşmanlığın kaynağı ne olabilir? veya kendi halinde bir ağaçlık insana ne zarar verebilir ki insan ona düşman olsun?

Malesef birçoğumuz kanunları bilmeyiz. Çünkü sadece özel eğitim alan hukukçuların bile anlayamadığı,ağır bir dille yazılan karmaşık bir sistemin içine kimse girmek istemez. Lazım olduğunda da bir avukata danışırız.

Orman Hukuku diğer hukuk dalları arasında en çok değişikliğe uğramış ve en anlaşılmayanlardan biridir. Yıllarca bitirilemeyen orman kadastrosunun bedeli köylü vatandaşa ödettirilmiştir.Dedesinden, Babasından kalan arazisinde birkaç ağaç yetişmesine izin verdiği için orman idaresi tarafından cezalandırılan ve arazileri ellerinden alınan binlerce insan var.

Artık bu lafları ederken yıllarca konusunda araştırma yapmış insanların edasıyla konuşabiliyorum. Gerek Emekli üstadların yazılarıyla gerek internetten ve gerek se kahvede köylüden aldığım yakınmaların bileşgesi ile konuşuyorum. 200,000 Kadar orman davasından bahsediliyor. Bunlar sadece devlete ve orman idaresinin güçlü avukatlarına ve vatandaşa hiçbir fayda sağlamayacak Karmaşık hukuk sistemine rağmen hak ramaya katlanabilenlerin sayısı.

Acaba orman idaresinin dava açtığı tebligat yazısını alınca tarlasını kayıtsız şartsız bırakanların sayısı nedir? Dededen kalma arazisini devlete karşı savunamayacağını çok iyi bilen bu kişilerden bazıları diyelim. Orman idaresinin belli klişelerle kazanmayı adet haline getirdiği davalarda hiç bir şey yapamayacaklarını bildiklerinden uğradıkları adaletsizliğin hıncını , galiba kendini savunamayan ağaçlardan ve ormanlardan çıkarıyorlar.

Bu benim tesbitimdir. Ve İnternette de okudum. Kadastro geçen bölgelerde orman yangınları çoğalıyormuş. Acaba sebebi yanlış ve adaletsiz geçen kadastrolar olmasın sakın?

Saygılar.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön