Orman Yanginlari % 50 Azaltilabilir mi?
Merhaba,
Ben Ülkemizin en önemli sorunlarından olan orman yangınlarının % 50 azaltılabileceğini düşünüyorum. Ve bu soruna bir başka açıdan bakıyorum.
Kimseye haksızlık yapmak istemiyorum. Binlerce orman çalışanının canla başla uğraştığını da görüyorum. Bence problemi iyi tanımlayamadıkları için boşa kürek çekiyorlar. Ve bence yine ağaçlandırılmayı bekleyen binlerce hektar boş arazide ağaç dikmek için kullanabilecekleri çok kıymetli enerjilerini tüketiyorlar.
Teknolojisi çok gelişmiş ülkelerde de yangın çıkabiliyor. Her zaman da çıkacaktır % 100 engellenebileceğine inanmıyorum. Ama Ülkemizde çıkan yangınların % 50 sini engelleyebileceğimize ve bunun da Ağaç ve Orman varlığı açısından büyük bir ilerleme olacağına eminim.
Hayatı boyunca hastalık dışında bir büyük şehre inmemiş bazı köylümüz, sadece pazar kurulduğu günlerde birkaç bin nüfuslu kasabasına ihtiyaçlarını karşılamak için gelmektedir. Okuma yazma bilmeyenlerin çoğunlukta olduğu bu insanlar, hayatı sadece tarlalarında veya hayvanlarının bakımlarından kalan vakitlerde evlerinde veya köy kahvelerinde hiçbir eğitim programı içermeyen ve sahte işlerle kurgulanmış televizyon programlarından algılamaktadır.
İşte orman idaresinin yangınlarda ilk ve en önemli yardımcısı esas bu vatandaşlardır. Eğitim sistemimizin öğrencileri taşıtlar ile toplayıp kasabaya götürdüğü sisteme geçildiği, taşımalı sistem başladığı günden beri kendileri ile dünyada olan biteni konuşacakları veya en basit sorunlarında cevap alabilecekleri bir köy öğretmeninin bile bulunmadığı köylerinde sessiz bir şekilde yaşamaya çalışmaktadır.
Bu insanlardan birçoğunun hatta hepsinin orman kadastrosu geçsin geçmesin mutlaka ormanla itilafı vardır. Hepsinin haklı olmadığı gerçeğiyle düşünsek bile bu insanların arazilerine devletinin el koyması orman açısından ne derece fayda sağlayabilir?
Diyarbakır Polisinin kendilerine taş atan çocukları devletin şevkatli varlığını hissettirecek yaklaşımlarla izlediği başarılı tutumu malesef orman idaresi tarafından örnek alınamamaktadır. Orman idaresinin katı prensiplerle uygulamaya çalıştığı tutumun halkın devletine olan güvenini sarstığı gibi köylü vatandaşın ihtiyaç hissettiğinde, istediği ağacı kesmesini de engelleyemediği bir gerçektir.
Hal böyle olunca orman yangınları ile yapılması gereken gerçek mücadele daha akıllı yöneticilerin işbaşına geleceği güne kadar bir başka bahara kalmış oluyor.
Saygılar
|