View Single Post
Eski 13-04-2008, 23:14   #118
yeaslan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
Oğuz bey, aslında özellikle Ankara Orman Bölge Müdürlüğünde bulunan "Yangın Harekat Merkezi"nde orman yangınlarının erken tespiti, daha başarılı ve etkili mücadele yöntemleri üzerine çalışmalar yapılıyor. Fakat işin özü şu ki; üstün bir teknoloji ve ekip gerekmekte bu tarz projelerin başarıya ulaşması için. Sadece bakanlık bünyesindeki çalışanlarla bu çaptaki teknolojik projelerin yürütülmesi imkansız. Bu noktada devreye üniversitelerin girmesi gerekmekte. Zira, çok üst seviyede elektrik, elektronik ve bilgisayar bilimi ile mümkün kılınabilecek sistemleri ancak üniversitelerimiz bünyesinde geliştirebiliriz.

Bilkent Üniversitesi bu konuda 2 farklı proje ile orman yangınları ile mücadeleye destek vermektedir. Bir projede, gözlem kulelerine kurulan yüksek çözünürlükteki kameralar 24 saat tüm ormanı tarayarak, her hangi bir sebeple çıkan dumanı tespit etmektedir. Bu sistem Mart 2007'den bu yana geliştirilmekte, Marmaris ve Konya-Akşehir'de sistem kurulmuş, sistem geliştirimi devam etmektedir.

Biz ise kablosuz sıcaklık sensörlerini ağaçlara yerleştirmek suretiyle, orman genelindeki sıcaklık değişimini anlık olarak algılayabilecek ve de ani değişimleri çok kısa sürelerde merkeze bildirecek bir sistem üzerine çalışıyoruz.

Ümit ediyorum ki, 1 - 1,5 senelik süre içerisinde her iki sistemde son derece stabil hale gelecek, ülkemizdeki bir çok orman yüksek teknoloji ile korunabilecek hale gelecektir.
Saygılarımla.

Yunus Emre ASLAN
Bilkent Üniversitesi

yeaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön