![]() |
Alıntı:
Ne yapacağımı bilmiyorum yeni evlenecem evime götürecektim götürmeyeceğim annem kırdı o emek verdi en çokda bu üzdü beni zaten .Bırakacağım ona senelerce yetiştirsin ne yapayım ben ilk kez bir çiçek seviyorum çiçek sevgim orkide ile başladı ama oda çiçek vermeyince kaldım böyle sadece geldiğinde bir kez gördüm o güzelliği:( Çok teşekkür ederim sayın unver:( |
Alıntı:
|
merhaba, bu siteye daha yeni üye oldum. Genel bir mesaj attım ama sanırım kimseye ulaştıramadım. 2 ay önce 2 tane orkide aldım. çok güzel çiçekleri vardı. dökmeye başladılar. Daldırma yöntemi ile haftada bir suluyorum.köklerde kararma başladı. Bugün ikisininde torflarını fırınladım .mesajları okurken birinin böyle yaptığını okudum.onları çok sevdim ve ölmelerini istemiyorum. birinin saksısında yosunlaşma olmuş. ne yapabilirim lütfen yardım edermisiniz
:( |
Sayın Raya,
Orkideleri diger ciceklerde kullandıgınız torfa degil, orkide icin özel substrata dikmeniz gerekir yoksa malesef ölmeleri kacınılmaz. Yapı marketlerde orkide topragı oalrak satılıyor ya da forumda orkide substratı gönderimi konusunda yardımcı olan degerli üyeler var. Köklerde kararma ve yosunlaşma olan orkidelerinizi saksılarından nazikce cıkarın bir kova suyun icinde calkalayarak fazla topraklarından kurtulmalarını saglayın, parmaklarınızın arasında bastırdıgınızda köklerde yumuşama var ise steril bir makasla çürüyen kökleri kesin. gazetenin üzerinde biraz kuruttuktan sonra. üzerine bol kömür tozu ve tarcin serperek yeni substrata dikin. bana kalırsa hic fırınlamayla filan ugrasmayın yeni alacagınız substrat zaten hazır fırınlanmış olacaktır. Saksılarınızda bol delik olmasına suladıgınızda suyun akıp gitmesine dikkat edin, ikinci bir saksı icine koymayın. eski saksınıza ekecekseniz camaşır suyuyla temizlemeyi veya mikrodalgada sterilize etmeyi unutmayın. Ana bitkiniz saglıklıysa cicekleri döküldü diye üzülmeyin, yeni cicek sapı verip yeni cicekler acacaktır. |
teşekkürler
bilgiler için çok teşekkür ederim.
Fakat bazı yerleri anlamadım. Dediklerini yaptım , dediğin gibi köklerde yumuşamalar var ve alt yapraklar sarardı ve yumuşadı onları da kesmem gerekirmi? bu arada kömür tozu bulamadım . sadece köklere tarçın ekmem yeterli olur mu. |
Merhaba,
#2136 nolu mesajımdaki orkidedenin çiçek sapını kesmiştim köklerde çürüme oluştuğu için. Şimdi yeni kökler saldı ve yeni yaprak çıkıyor ancak yapraklarda morumsu bir kararma var yeni çıkan yaprakta öyle bu durumda bu bir hastalıkmıdır yoksa normalmi oluyor merak ettim ve sizlere danışmak istedim. vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim. saygılarıma |
4 Eklenti(ler)
Buğün aldığım Orkidemin çiçekleri dökülmüş bazıları açmak üzere ve sizce orkidem sağlıklımı duruyor ?? hasta mı ?.?
|
İyi günler. Sabahtır okuyorum forumu ancak henüz bana lazım olan bilgiye ulaşamadım. Elimde, ucunda açmış ve açacak olan çiçekleri olan bir orkide sapı var. Bu sapı köklendirebilir miyim? Nasıl bir uygulama yapmalıyım? Bilgilendirebilecek olan olursa çok müteşekkir olacağım. Bol çiçekli günler dilerim.
|
Alıntı:
çiçek sapı köklenmez... Saygılarımla. |
Merhaba,
#2136 nolu mesajımdaki orkidedenin çiçek sapını kesmiştim köklerde çürüme oluştuğu için. Şimdi yeni kökler saldı ve yeni yaprak çıkıyor ancak yapraklarda morumsu bir kararma var yeni çıkan yaprakta öyle bu durumda bu bir hastalıkmıdır yoksa normalmi oluyor merak ettim ve sizlere danışmak istedim. vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim. saygılarıma |
2 Eklenti(ler)
orkideye bu gübreden vermem uygun mu tüm çiçekler için yazıyor ne yapmalıyım ?
|
3 Eklenti(ler)
Geçen hafta Nur hanımdan aldığım Paphiopedilum Pinocchio ilk tomurcuğunu açtı.
Genel bilgi verirsem:Paphiopedilum Pinocchio bir hibrid "Paphiopedilum glaucophyllum × Paphiopedilum primulinum" Işık isteği:Kontrollu parlak ışık.Genellikle Doğu veya Kuzey cephe. Sıcaklık:ılık ve sıcak. Su:4-5 günde bir düzenli sulama Çiçeklenme:Çiçek süresi uzun, birlikte ve sıralı açar. Not.Yanlışlıkla Phaleonopsis başlığına mesaj atmışım.Kusura bakmayın lütfen. |
Bora Bey,
sanırım yanlış başlığa eklediniz:) çok güzel renkleri var.Bende Paphiopedilum glaucophyllum um başka bir hibridi olan paph. landmark ı elde etmeye çalışıyorum.Size bu hibrid için iyi seyirler diliyorum. |
Murat bey cidden dalgınlıkla Phaleonopsis başlığına yazmışim zaten yukarda da yazmıştım.Oluyor iste bazen böyle.Sizin de Pap.Lenmark konusunda Allah gönlünüze göre versin diyeyim.Ne kadar değişik tür o kadar keyifli oluyor orkide başlıkları:)
|
Alıntı:
Şiddetle kıskanıyorum :p (Ama bu arada Allah nazarlardan korusun). Bu güzelliği nereden ve kaç TL aldığınızı sorabilirmiyim sakıncası yoksa. İsterseniz özeldende yazabilirsiniz. |
Sayın Sagen,
Kıskanacak birşey yok inanın.Benim ki işi biraz yoğun kovalamak o kadar :) Aldığım yeri yazmıştım, Nur Korkmaz Hanfendiye ait Hayal Bahçem serası.İstanbul İshaklı köyünde. Yani aslında neyi nerden aldıysam daha önce söylediğim gibi şimdi de söylerim ancak fiyat konusunda beni maruz görün.Fiyatı nerden aldığımı söylediğim için ordan yani birinci ağız sahibinden öğrenmeniz daha doğru olur.Nur Kormaz Hn formumuzun hem üyesi hem de tatnınmışı (nrkmz nickli üyemiz). Yanlızca size şu kadar yardımcı olayım; yurt dışından örneğin Almanyadan bir seradan sipariş ettiğinizde 1 adet Paphiopedilum 15-20 EUR dur ki açıklamalarında çoğu çiçeksiz ve açma zamanlarına daha vardır.Hazır gelişmiş, çiçek açmaya hazır ve üstünde tomurcuk olan bir Pap. en az 20 Eur dur. Yani 20 Eur artı gönderim ücreti+belge ücretleri 35 Eur.Toplam=55 EUR.Kapınıza gelmez ise gidip alacaksınız bu masraf.Sonuç olarak 1 adet Pap.=90-100 TL.Bir kutuya en fazla 5 girer ki bu durumda gümrükte sıkıntınız olacak çünkü 75 EUR nun üstünde vergi de alcaklar size toplamda en az karşılığı 75 TL/tane ile elinize geçer.Şimdi siz bu hesaptan ne kadar olabileceğini çıkartın:):):) Ancak bazen ve çok ender bauhause da rastlarsanız ucuz olabiliyor ki ben şimdiye kadar Phaleonopsis, Dendrobium un belli başlı bir iki türü, Miltonia ve Vanda nadiren olmak üzere bunların haricinde ben görmedim.Gelse de belli başlı 1-2 tür yılda bir gelir. İnşallah yardımcı oldum:) |
Alıntı:
İşin latifesi bir kenara yazdıklarınızdan üç aşağı beş yukarı bilgi sahibi oldum (ya da olduğumu sanıyorum :p). Bir ara sayın Nur Korkmaz Hanfendiye ait Hayal Bahçem serasını ziyaret etme gerekiyor sanırım. Cevep için teşekkür ederim. |
phal orkidemi aldığımdan beri (kasım 2011) üzerinden tomurcuknıp sürekli açması normalmidir.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Elimde daha önce olan ve Bauhause dan ldığım Phal. lerden biri tekrar açmaya başladı.Yeniden açmaya başlayanlara bayılıyorum:)
|
3 Eklenti(ler)
Geçen sene çiçekleri geçtiği için indirimli satın aldığım orkidem çiçek açtı.
Eklenti 304348 Eklenti 304349 Bunlar da 1 ay önce çiçeksiz olarak aldıklarım. Yarı fiyatına satılıyorlardı. Susuzluktan ölmek üzerelerdi. Yeni yaprak çıkardılar. Eklenti 304350 |
5 Eklenti(ler)
Bunlar benim bu sene yeni dal sürüp yeniden çiçeklenen orkidelerim.
|
1 Eklenti(ler)
Bu da hastalanmasına çok üzüldüğüm ama tekrar yaşama bağladığım orkidem. Yeni sürgün kökü resimde görünüyor. (İsmi ZİLLİ :D)
|
2 Eklenti(ler)
Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Aşağıda resmini koyduğum iki farklı türde yosunun ismi nedir? Resimler çok net değil kusura bakmayın.
|
Kırık Dal Uygulaması.
3 Eklenti(ler)
Tüm Dostlar;
Kök çürümesi nedeni ile yeni sürgün dalını kestiğim orkidemi bu şekilde değerlendirdim. Biraz yosun, cam vazo ve bir parça streç fim.;) Kırık dallarınızı bu şekilde değerlendirebilirsiniz, yaklaşık 20 gün kadar canlılığını korudu. |
2 Eklenti(ler)
Buda hastalandığı için kesmek zorunda kaldığım dal. :(
|
çillimin yeni tomurcuğu
2 Eklenti(ler)
Evet buda yeni açmakta olan tomurcuğum. Bu sabah itibari ile açılmaya başladı. :d
|
Alıntı:
Ama benim size kötü bir haberim var.Orkidemi sizin söylediğiniz şekilde sularken bi baktım orkidemin kökleri çürümüş :(:(:( iki dalı var biri çiçekli şu anda,diğerinde de 2 tane tomurcuk var.Çıkartıp saksıdan temizleyip tarçın sürsem köklerine diye düşündüm ama çiçekleri olduğundan doğru olmaz diye düşündüm. Sizce ne yapmalıyım???Fotoğrafını çekecektim ama çekemedim.Cevabınızı bekliyorum. Saygılarımla... |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kıskanılacak bir şey yok, :p sadece sevgimin karşılığını aldığıma inanıyorum. İyi dilekleriniz içinde teşekkür ederim. SAYGILARIMLA. |
Alıntı:
Tekrar merhaba öncelikle, evet bilgim olduğu kadarıyla bilgim olan konularda yazmaya bilgi paylaşmaya ve almaya çalışıyorum. Tabi daha çok bilgi sahibi oaln büyüklerimiz ve hocalarımızıda atlamamak gerekir diye de düşünüyorum. Haberinize üzüldüm öncelikle, ancak korkulacak bir şey olamdığını düşünerekten öncelikle fotoğraf eklemenizi acilen öneririm. Forumdaki arkadaşlar fotoğraf üzerinden daha net yazmaya çalışırlar diye düşünüyorum. Kökler tamamenmi çürümüş? İki yol var izlemeniz gereken. Brincisi ya iki dalıda en dipten steril bir bıçakla kesmek (kesilen yere toz tarçın sürmek veya mum damlatmak). İkincisi dalları üçüncü boğumdan kesip tarçın ve ya mum uygulamak. Burada dalları kesmemizin nedeni zaten kök olmadığı için güçsüz düşen orkidemizin gücünü kök oluşturması için harcamaya yöneltmektir (Bu arada ben kendi orkidemde dalı kökten kesmek zorunda kalmıştım, ancak bir hafta sonra iyi bir bakımla kök sürdü ve şu an 4 adet yeni kökü var). Bu noktada dalı tam veya üçüncü boğumdan kesmek sizin tercihiniz artık. Ancak; her iki durumdada yeni subrats kullanmanızı ve kök temizliği yaparak kök boğazına toz tarçın sürmenizi ve orkidenizi tekrar dikmenizi öneririm. Bu arada umarım daha önce bahsettiğim başlıkları okuyorsunuzdur. SAYGILARIMLA. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Korkacak bir şey yok dediklerimi uygulayın. Aksi halde korkmak için çok geç kalacaksınız. :( Ayrıca mesleki bilginizden gördüğüm kadarı ile peyzaj mimarı olduğunuz yazıyor. Bu konulara pek te uzak olmadığınızı düşünüyorum. Yinede yardıma bilgim mahiyetinde her zaman hazırım. SAYGILARIMLA. |
5 Eklenti(ler)
Uzun süredir orkidelerin güzelliği beni cezbetmekteydi. Nitekim, bu konuyu başından sonuna dek hıfzettikten sonra, Mayıs başlarında beyaz bir phal aldım.
Eklenti 307876 Eklenti 307877 Eklenti 307878 Yukarıdaki resimlerde de görüldüğü üzere, phalim tek çiçek dalından üç dala ayrılmakta. Başlangıçta sağ ve sol dallarda üçer çiçek ikişer yomurcuk, ortada ise dokuz çiçek iki tomurcuk bulunmaktaydı. Daha sonra, tüm tomurcuklar açtı ve toplam 21 çiçekli bir phalim oldu. Orkideme, başta Sn. praecox olmak üzere bu bölümde bilgilerini paylaşan tüm arkadaşların tavsiyelerine uyarak bakıyorum. Şimdiye kadar herhangi bir problemle karşılaşmadım. Her ne kadar, saydam saksının kullanımı tartışılıyor olsa da, aşağıda fotoğrafını verdiğim ikinci bir deliksiz saydam saksının içine, esas saydam saksıyı koyarak ve bir altlıktaki sulu taşların yardımıyla, yaprakların nemli kalmasını sağlamaya çalışıyorum. Eklenti 307879 Sulamayı 7-8 günde bir yapıyorum. Sulama zamanını, phalin yapraklarından anlıyorum. Suya ihtiyacı olduğunu bana, üst yapraklarını çok az aşağıya indirerek bildiriyor:o. Tabii saksısının hafifliği ve saksı iç cidarında nem ve buhar kalmaması da, su ihtiyacını gösteriyor bana. (Sulamadan sonra, suyunun tamamen süzülmesi için yukarıdaki saydam saksıya koymadan bir gün bekletiyorum.) Merakım beni bırakmadı tabii. Orkidenin tohumdan yetiştirilmesinin nasıl olduğunu araştırmaya başladım. Bu forumdaki Sn Cansunarya'nın Bitki doku kültürü çalışmaları konusundaki paylaştığı tecrübeler ve Tohumdan orkide üretmek konusu, bu hususu denemem gerektiği kanısını oluşturdu bende. Ve, orta daldaki ilk beş çiçeği birbiriyle (birini kendi spor kesesiyle) dölleyiverdim;). İki gün içinde tohumlanan çiçekler soldu ve sapları şişmeye başladı. Yukarıdaki ilk fotoğrafla aşağıdaki fotoğrafta tohumlanan çiçekler görülmekte. Eklenti 307880 10-15 gün sonra, tohumlanan çiçeklerden sonraki 6 çiçek birer birer saplarını sarartmaya ve dökülmeye başladı. Bu durumdan, tohumlanan çiçeklerden sonraki çiçeklere bitkinin bakmayacağını ve hepsini dökeceğini değerlendirerek, son tohumlu çiçekten sonra dalı, kalan çiçekleriyle birlikte (üç çiçek kalmıştı) usulüne uygun olarak kestim. Sağa ve sola çatallı dallardaki çiçeklerde herhangi bir solma belirtisi olmadığı için bu dallardaki çiçeklere dokunmadım. Tohumlu çiçeklerin solan taç yaprakları temizlendikten sonra, diğer kalan çiçekleriyle birlikte güzel bir aranjman da oluşturuyor, aynı zamanda. Tavsiye ederim:D. Neyse, tohumdan orkide yetiştirme konusunda araştırmalarım devam ediyor. Yabancı dilde bu ve bu siteleri orkide konusunda oldukça yararlı görüyorum. Ayrıca Google'da orchid flasking şeklindeki aramada, youtube dahil birçok sitede tohumdan orkide yetiştirme konusu ortaya çıkıyor. Konu hakkında tecrübe ve paylaşımlarınız, bana ve benim gibi onmaz meraklılara yardımcı olacaktır kanısındayım. Saygılarımla. |
herkeze hayırlı akşamlar bende yeni üye oldum biricik orkidem için ben birşey sormak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim arkadaşımın orkidesinin çiçeksiz sapında 3-4 yapraklı bi keiki oluşmuş hemde baya büyümüş yaprakları ama kökü yok resim yok zaten çiçek arkadaşımın ama keikinin yaprakları okadar sağlıklı ki içim gidiyo bişey olucak diye nasıl köklendirebiliriz onu kökü çıkınca nasıl ayırırız nasıl ekeriz bana yardımcı olur bilgilerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum
|
Alıntı:
Öncelikle merhaba, "Phalaenopsis'de keiki oluşumu" isimli başlığı forumda aratarak okumanızı öneririm. Gerekli bilgilere buradan ulaşırsınız. SAYGILARIMLA. |
4 Eklenti(ler)
Bunlarda kök çürümesinden sonra tekrar hayata döndürdüğüm ve yeni kökler çıkarıp sağlığına kavuşmaya başlayan orkidem. :p
|
merhaba ben yeniyim ,
orkidenin çiçeği ne kadar uzun dalda kalabiliyor 3 ay oldu aynı çiçek duruyor ben mutlu oluyorum görünce ama yeni dal yapsın istiyorum |
Alıntı:
Sorunuzun cevabını bulabileceğininiz en uygun yerdesiniz. Yalnız, konuyu buradan itibaren bu yazdığım mesaja kadar gözden geçirirseniz, orkidenizle ilgili soru(n)larınızın hepsinin cevabını bulabilirsiniz. Kolay gelsin. |
Alıntı:
Sorunuza kendimden örnek vermek isterim. Geçen seneki çiçeklerim 9 ay boyunca canlı kaldılar. B senekilerde 12. ayın ortalarında açtılar ve şu an hala çiçekliler. Bu arada düzgün bakım ve ilginin çok önemli olduğunu düşünüyorum. SAYGILARIMLA. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025