![]() |
Acil yardım
orkidelerimde bitler oluştu ve çoğalıyorlar |
4 Eklenti(ler)
Üç ya da dört hafta oldu güzelliğin aramıza katılalı :)
Biraz geç oldu ama sizlerle tanıştırmak istedim. :) Bu üçüncü orkidem hepsi gayet mutlu ve sağlıklılar. Sırada pembe tonlarında bir renk daha alıp dörtlemeyi düşünüyorum. Eklenti 278488 Eklenti 278489 Eklenti 278490 Eklenti 278491 |
Orkide uyandı!
5 Eklenti(ler)
2 hafta arayla çekimler. Bu mesajdaki resimler 1. haftanın.
Üst daldaki tomurcuklar şişiyor. Alt dalda ise daha yeni yeni tomurcuk oluşuyor. Pencereye dayanınca biraz döndürmem gerekti. Göbekten çıkan en minik dal ise henüz uzamakla uğraşmakta.;) |
3 Eklenti(ler)
2. haftanın çekimleri de bu mesajda. Ardarda vermek istedim ki gelişimi gözleyebilelim. Orkideye sabahtan öğleye dek aydınlık, saat 3-6 arası yumuşak gün ışığı vuruyor. Tabii yaz geldikçe bu pencereye daha çok öğle güneşi düşecek, yazları orkideyi cam içinden alıyorum. Tül gerisine koyuyorum.
Sulama haftada bir. Mart başı 1 kere sıvı gübre verdim. Geçen hafta çok kalorifer yakmamız gerekti evdeki hava çok kurudu, bu nedenle hafta ortası da çok az su verme işlemi yaptım. |
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
Teşekkür ederim Sayın Maliçetin:)
|
1 Eklenti(ler)
bu yosunun türünü bilen varmı.orkidede kullanılıyormu?acaba
|
Güler ablacım, aklıma birşey takıldı daha önce orkidelerinizin balkonda olduğunu söylemiştiniz, yaz kış birşey olmuyor mu? Biraz bu konu hakkında bilgi verirmisiniz, artık bende balkona çıkartayımmı?
|
bakım olarak nasıl bakıyorsunuz
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
Kışın hep oradalar, yazın benimle beraber Manyas'a geliyorlar. Orada açık alandalar ama direkt güneş almıyorlar. En güzel bilgiye başlıkta ulaşabilirsin, fırsat buldukça okumaya çalış, veya Nur'a (nrkrkmz) sorabilirsin. |
Teşekkür ederim Güler ablacım, çook sağolun ben mesajı aldım :))))
|
Alıntı:
|
Alıntı:
O ne demek öyle neden böyle düşündünüz anlamadım? Ayrıca forumda nerde dalga geçilip geçilmeyeceğini bilecek kadar uzun süredir burdayım. |
4 Eklenti(ler)
Yaklaşık 2 hafta önce hediye olarak geldi. Haftada 1 kez suluyorum tüm su süzülene kadar bekliyorumda. tülden ışık alan bir yerde sorun ne orkidemde yardımcı olursanız sevinirim.
|
Yardımcı olacak kimse yok mu?
|
Alıntı:
Ne yapmalı diye sorarsanız; Derhal çiçek saplarını en dipten kesin. bakıma devam edin. Eğer bitki ölmediyse yeni bir yaprak çıkaracaktır. Bozulan yaprakları da kesebilirsiniz, kendiliğinden sararıp düşmesini de bekleyebilirsiniz. |
Alıntı:
|
Sayın günebakan resimdeki orkidede hiç yaprak yok. Sadece çiçek sapı var sanırım. Yapraklarına ne oldu acaba? Bitki yapraksız canlı kalamaz. Hepsi döküldü mü? Bitkinin yapraklarının bağlı olduğu bir göbek de göremedim resimde.
Sayın blair bitkideki sorunu tam anlayamadım ama durumu iyi değil. Galiba 3 yaprağı var hepsi de solmakta. Çiçekleri uzun dayanacak gibi görünmüyor. Sulamayı haftada bir yapıyorsanız ya güneşten dolayı aşırı derecede yanmış ya da köklerde bir problem var (kökte veya göbekte çürüme, zararlı vb.). Çiçeklerini döktüğü 1 dal da gördüm onu da sayın malicetin'in dediği gibi kesmelisiniz. |
Alıntı:
Tülden gelen güneş ışığında bırakıyorum ve haftada bir suluyorum. Geldiğindede sadece iki dalda o görünen çiçekler vardı fakat en arkadan 2 çiçek şimdiden sararmaya başladı. teşekkürler |
Alıntı:
Kökler yemyeşil görünüyor bir sorun yok gibi. İlk hafta tomurcuklar gelişmeye başlamıştı fakat sonra kızarıp kurudular. Güneş direk geliyor ama ince bir tülün arkasından. Teşekkürler |
Çiçek solması değil de yaprak solması önemli. Çiçekler ve tomurcuklar genelde mekân değişimi nedeniyle dökülüyor. Yaprakların yeşil kalması lazım. Işık ve sulama alışkanlıklarınız doğru gözüküyor.
|
Patlama ânı!
5 Eklenti(ler)
Haydi biraz da orkide tomurcuğu şişirelim patlatalım göz gönül açalım. Dallardaki tomurcuklar şişmeye devam ediyor. Halen batı penceresi içinde. Kışın bu pencere içi orkideye iyi geliyormuş öğrendik. Işık bol, öğle güneşi yok, batan güneş az buçuk vuruyor. Çiçeğin biri göbeğini halen göstermiyor anlam veremiyorum. Üçüncüsü açmakta. :dilli: Buyursunlar..:p
|
Sayın Maliçetin ve sevgili Serdağ bu orkideyi aldığım zaman dikkatsiz davranmışım yaprakları bu haldeydi http://www.agaclar.net/forum/orkide/...htm#post909438 yapraklarını kesmem söylendi kestim sonrada çiçek dalında dipte beyazlıklar gördüm o yüzden sordum acaba ölüyormu diye. Çünkü orkideler konusunda çok acemiyim.
|
Sanırım hastalığı varmış sn. fzthalil neyse bekleyip göreceğiz artık teşekkürler.
|
Alıntı:
|
Sayın günebakan evet yaprakları kesmeseniz iyiydi. Çiçekler solunca dalı kesilir. Neyse yeni yaprak çıkarma olasılığı vardır. Bakalım ne olacak..
Göbek çevresinde sulamadan kalan kireç artıkları beyaz beyaz görünebilir. Bu kireç izlerini pamuklu çubukla biraz ovalayarak çıkartabilirsiniz. Ama eğer bir zararlıysa yani unlu bit filan gibi bir böcekse zaten imha etmeniz gerekir. Haftada bir sulamayı sürdürün. Bizleri de gelişmelerden bihaber bırakmayın... |
Teşekkürler sevgili Serdağ kireç olabilir sizleri de haberdar ederim:)
|
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar ilk orkidemi yanlışlıkla fazla besinden öldürmüştüm :( Şimdi ise 3 ay olacak bir orkidem var sağlıklı gibide ama saksı harcından 3 hafta önce bir şey çıkmaya başladı ilk başta anlam veremedim yabani ot olabilir sandım ama büyüdükçe değişti ne olduğuna dair bana yardımcı olursanız sevinirim.
|
Alıntı:
orkide yavrusu ve çiçek sapı olmadığını söyleyebilirim:) |
Alıntı:
|
Teşekkür ederim arkadaşlar cevap verdiğiniz için düşündüğüm gibi çıktı :)
|
3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
ekim ayında aldığım orkidemin ocakta çiçekleri döküldü ve bende dalını üstten kestim. Şimdi yeni bir çiçek ve sanırım yaprak çıkartıyor. Sizce ne yapmam gerekir. Dalı kökünden kesmelimiyim yoksa olduğu gibi bırakayım çiçeği açsın yaprağı büyütsünmü? |
Sayın blacksword kesmenizi önermem, bitki hayatından memnun ki tomurcuk çıkartıyor. Ben dalı kesmemiştim, hiç uyanmamış cepler vardı dalda. Baharda o ceplerden iki dal çıkarttı. Müdahale etmeyelim. Bu aylar orkidelerin uyanış ayları. Bırakın tomurcuk şişirsin. Bitkilerin kararlarına çok karışmamak lazım gibi geliyor bana :) ;)
|
1 Eklenti(ler)
SerDag cevap yazdığın için teşekkür ederim fakat tomurcuğun çıktığı yerden aynı zamanda yaprakta çıkıyor. Resmin daha iyi anlaşılması için tekrar yüklüyorum.
|
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s59q.jpg
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5dl.jpg Ben çok yaprak açtı ve baya eğildi orkidem diye hiç umutlu değildim baya baya karamsardım yetiştirmeyi bilmediğim için taki bugün bir kaç saate kadar böyle birşey açtığını gördüm.Acaba bu nedir dal mıdır?Yani çiçeklenme olacak mı? buda üstten görünüşü: http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5k1.jpg Bu kökleri tam görünmüyor gerçide baya doldu ama şuanda ufak saksıda şeffaf saksı ama yinede sanırım yeter geçen sene 14 şubatta hediye gelmişti o zamandan beri toprak vs değişmedim saksıda değişmedim hiç.Kalsınmı bu şekilde? http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5n4.jpg Böyle kurudu bunlar sebebi nedir acaba ama altlarda yok tek bu üsttekiler böyle? http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5rg.jpg |
orkidemin çiçek sapı yaralandı
3 Eklenti(ler)
Orkidemin dik durması için saksıya yerleştirdiğim bambu çubuğunun keskin ucu orkidemin sapını yaraladı. Çok fazla çiçek çıkarmıştı ve aşağıya doğru eğik durmasın diye bambunun keskin ucuna yaslama hatası yaptım. keskin uç çiçek sapını kesmiş. kesilen yere önce bez parçası bağlayıp destekledim. ama sonra aklıma geldi ve tarçın sürdüm. kesiğin yukarısında kalan çiçekler bu kesikten dolayı fazla su alamadığı için olsa gerek kapanmaya başladı. en uçta tomurcuklar vardı. şimdiye kadar bir tanesi çoktan açmış olmalıydı am o da biraz büzüştü açamaıyor. en uçta kalan çiçek hala dir duruyor şimdilik. bu sıralar biraz fazla su veriyorum. acaba kurtulur mu o kısım? başka neler yapılabilir? yardımarınız şimdiden teşekkürler.
|
Merhaba, benim orkidemle ilgili tuhaf bir sorunum var. aslında daha önce farklı bir bitkide de başıma geldi ve bir zararını görmedik ama, ana bitkiden çıkmaya çalışan yavru (çiçek sapından değil gövdeden) yaprak ucundan önce yaprağın sırt kısmını çıkarmaya çalışıyor. yaprağın ucu bir üstteki yaprağa takılı kaldığı için şekli bozuluyor.
Daha önce yaprak göbeği kuruyan bir phal de de aynı şey olmuştu. Ben yavrunun çıktığı aralığın hemen üstündeki yaprağı temiz bir bıçakla kesip müdahale ettim (çünkü yavrunun yaprağı ucunu bu yaprağın dibinden kurtaramamıştı) ve şu an sağlıklı bir halde büyüyor. Geçenlerde pazardan aldığım bir bitkide de aynı şey oldu. Bu seferki phal in gövdesi ve kökleri de oldukça sağlıklı olduğu için müdahale etmesem daha mı iyi bilemedim. Acaba daha önce sizin de başınıza geldi mi, bu normal bir durum mu? |
Sayın Zeyuna,
resim ekleyebilirseniz biz de görebilirz ve hocalarımız yorum yaparlar umarım.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:53. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025