![]() |
Alıntı:
gübreyi kullanma talimatına göre kullanın.Benim aldığımın üzerinde 1 lt suya 1 kapak karıştırıp sulama yapmam gerektiği yazıyor,yani normal sulama yapar gibi.Hazırladığınız su+gübre karışımına bitkinizi saksısıyla birlikte oturtun 10-15 dk bekletin,sonra mutfak tezgahınıza koyun iyice süzsün,altını peçeteyle kurulayın ıslak kalmasın. Ve bu arada tatile gitmeden önce mutlaka toprağını değiştirin.Eğer 1 ay daha torfta kalırsa pek şansınız olmayabilir.Ben sizin yerinizde olsam ya orkidemi de götürürdüm ya da birine bırakırdım.Zaten kökleri ne durumda bilmiyoruz çürüme başlamış olabilir.Torfun içinde boğulmuştur o yazık.Keiki konusunda Serkan Bey'in de dediği gibi bitkinin kendisine kalmış ama tabi bu arada bitkiye yapılan bakımla da alakalı mutlaka.1 ay hem sususuz hem havasız hem de ilgisiz kalacak. 2 tane orkideye sahip olma şansınız varken 2sini de kaybetmeyin... |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
çiçeği biten dal tekrar çiçek açabiliyor, o yüzden sararıp solana kadar budama yapmıyorum, ne olur ne olmaz belki keiki verir diye :)
|
Alıntı:
Yazışmalarınızın tamamında TORF ve TOPRAK lafı geçiyor.Lütfen çılgınlık yapıp TORF veya TOPRAK kullanmayın,Orkidelerinizin tamamını öldürürsünüz.Londra dan yazıyorsunuz.Orada ORKİDE HARCI nı bulabilirsiniz,değişiminizi o harçla yapın,çiçeklerinize yaşama şansı verin. Saygılarımla |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
aynı dal ikinci hatta üçüncü kere çiçeklenebilir. (kendimden biliyorum).
hatta keiki de verebilir. çok uzamadıkça veya sararmadıkça kesmeye gerek yok bence:D |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Keiki mi, çiçek dalı mı?
3 Eklenti(ler)
Yaklaşık bir yıl kadar önce bir phal edindim. İki tane çiçekli dalı vardı. Çiçekleri geçtikten sonra, üstteki ilk dolu gözlerinin 1,5 cm. üzerinden dalları budadım ve budama yaralarını tarçınladım. Saksı karışımını da, odun kömürü ve çok az da steril orman yosunu ekleyerek değiştirdim (sphagnum yosunu bulamadım maalesef).
Yaklaşık iki ay önce, dallardan birinde keiki oluşumu belirdi. Üç hafta önce de, diğer dalda aynı oluşumu gözledim. 10 gün önce de ilk keiki oluşumunun yanından çiçek dalı çıkmaya başladı. Ancak, ilk keiki oluşumunun ortası çiçek dalı gibi uzamaya başladı. İkinci daldaki keiki de, yaprakçıklarının ortasından dal gibi uzamaya başladı. Resimleri Aşağıda: İlk keikimtrak oluşum ve yanındaki çiçek dalı Eklenti 418246 İlk keikimtrak oluşum ve yanındaki çiçek dalı (Diğer taraf) Eklenti 418247 İkinci daldaki keikimtrak oluşum Eklenti 418248 Bitkimi; haftada bir daldırma yöntemi ile suluyorum. Her sulamada da (yaklaşık üç aydır) yarımşar ölçü 15-5-35 gübre ve Micromel veriyorum. Ortam sıcaklığı; gündüz 27, gece 21 derece. Güneş göstermiyorum ama, ortam çok aydınlık. Bitkim, bu süre içerisinde iki yaprak verdi ve ikisi saksı üzerinde olmak üzere 5'ten fazla kök geliştirmekte. Yani, bitkim çok sağlıklı ve çılgın bir şekilde gelişiyor. Ancak, keikimtrak oluşumların ortasından çıkan tomurcuklar, keiki oluşumunu engelleyecek diye tasalanıyorum. Bitkiden çiçek istemiyorum, keiki istiyorum. Sizce;
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar bir önceki sayfada eklediğim ilk resimler var o resimlerde bulunan tomurcuklar yavaş tavaş çiçek açtılar ama bu yeni koyduğum resimlerden ilkindeki kabarıklık ne büyüyor ne küçülüyor aynı boyutunu sürdüyor bu oluşum nedir? Ne yapmam gerekir?
İkinci sorum ise ikinci fotoğrafta göreceğiniz üzere sağ daldaki çiçeklerin hepsi döküldü ve dal çıplak kaldı. Bu dala herhangi bir müdahalede bulummam gerekir mi? Kesmek vs gibi? Yoksa olduğu gibi kalsın tekrar aynı yerden çiçek açar mı? |
Sayın nodrac, size sadece çiçek sapıyla alakalı yardımcı olabilirim çünkü tomurcuğu bende anlayamadım ama deneyimli arkadaşlarımız yardımcı olacaktır muhakkak. Çiçek sapı eğer sararmadıysa kurumadıysa **** renk değiştirmediyse kesmeyin aynı sapdan tekrar çiçeklenmesi mümkün bir sapın iki üç kere çiçeklendiğini bile duydum buradaki arkadaşlardan bende şahidim benimkide ikinci kez çiçeklendi hatta keiki bile verdi. Umarım yardımcı olabilmişimdir :) iyi günler.
|
Alıntı:
Aşağıdaki önerilerim, sadece benim görüşümdür. Phal konusunda tecrübeli arkadaşlar, daha sağlıklı şekilde yardımcı olabilirler.(Tabii, eğer bu konuyu halen takip ediyorlarsa... :rolleyes: ) Çiçekleri tamamen dökülmüş dalı, çubuk bağlantı teli hizası civarında usulüne uygun olarak kesin. Kabarıklığın benzerinin, -daha küçük de olsa- çiçekleri dökülmüş sağ dalın ucunda da olduğunu sanıyorum. Yani, bu tomurcuğa pek bel bağlamayın derim. O daldaki çiçekler solana kadar tomurcukta bir hareket olmazsa o dalı da tamamen kesin. Yalnız, bu ikinci kesimi; ana çiçek dalındaki, çiçek ya da dal çıkarmamış en üstteki ilk göz üzerinden yapmanızı öneririm. Keiki ya da çiçek sapını, genelde -tabiri caizse- kullanılmamış o ilk üst göz veriyor. Bol şanslar. |
Phal orkidelerde çiçek sapı genelde 3. Boğumdan kesiliyor temiz keskin bir bıçakla ve tarçın sürülebilir. şayet dalda sararma varsa onuda dipten alabilirsiniz. Ben bir kaçtanesini kestim, ama kesmediklerim daha önce çiçek açtılar. Ben kendi adıma eğer sapı sağlamsa dokunmuyorum artık.
|
Arkadaşlar,
http://www.agaclar.net/forum/1170779-post2711.htm mesajımda belirttiğim oluşumlarla ilgili olarak herhangi bir görüş gelmedi. Keiki oluşumuna zorlamak için çiçek tomurcuklarını kesmeye kıyamadım. Nur topu gibi üç çiçek sapımın gelişmesi devam ediyor. Yine de bu phalim ile ilgili olarak, değerli görüşlerinizi bekliyorum. |
Alıntı:
Diğer taraftan, büyüyen uçları köreltmek çok iyi bir fikir gibi durmuyor. Eğer keikisi bu şekilde büyüyorsa büyüyen uç gidecek demektir. Yok eğer çiçek sapıysa potansiyel çiçekleri koparıp atmış olacaksınız. Bu arada, bitkiyi çok gübreliyor olabilirsiniz. Öncelikle hatırlatayım, arada bir besin eklenmemiş suyla sulayıp saksı harcında biriken tuzları temizlemek gerekiyor. Gübre miktarından çok sulama suyundaki derişimi önemli diye okumuştum. Yanlış hatırlamıyorsam azot için önerilen doz 250 ppm (250mg azot elementi/bir kilogram sulama çözeltisi). Fazla gübreleme için de gelişim anomalisi yapar diyorlar. 15-5-35'iniz üre içermiyor di mi? Konunun çok uzmanı değilim, üstteki bilginin bir bilen teyidine ihtiyacı var. |
Şu sayfada NPK oranlarını yazıp ne kadar kullanmanız gerektiğini görebilirsiniz. Bir sıkıntılı yanı, ölçüler galonla ve çay kaşığı ile :P
225-250 ppm azot bilgisi de bu sayfada yazıyor imiş. |
Sayın sar-dunya,
Değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
Bende kesmekten korktuğum ve dallar oldukça canlı göründüğü için kesmeye kıyamadım. Eğer dalda herhangi bir solma olursa ozaman kesmeyi düşünüyorum. Bu arada çiçek ortada birtane daha yeşil yaprak verdi sağlı sollu 4 er kat yeşil yaprak oldu. en alttakiler okadar büyüdü ki katlanıp kırılmasından korkuyorum :). Bu yeşil yapraklarda zamanla çürür mü? Eski yapraklarda hafif çürüme belirtileri var sanki. En kısa zamanda bir fotoğraf ekleyip size danışmak istiyorum! |
Alıntı:
Diğer taraftan phalaenopsis bitkilerinin üreyi absorbe edebildiklerini gösteren bir çalışma da yapılmışmış, sadece başını okuyabildim. En azından bitkilerin saksıda olmadığını söyleyeyim :p |
Merhabalar,
bilgiler için teşekkür ederim.. orkide nasıl sulanmalı? |
Alıntı:
|
Alıntı:
öncelikle teşekkür ederim cevabınız için.. Anladım peki nem için şöyle bir yöntem duymuştum : benim orkidem iki saksı iç içe ikiside saydam... dıştaki saksının içine dolamit gibi beyaz ufak taşlardan 2cm yüksekliğinde koydum saksıyı içine oturttum hafta da bir gibi ysara 10 güne bir gibi sizin dediğiniz gibi suladıktan sonra 2-3 günde bir taşların seviyesini geçmeyecek kadar suyu orkidenin içinden süzdürerek taşların arasını dolduruyorum nem sağlaması için alttan sizce mantıklı mı? |
Alıntı:
İnşallah bizimkilerde böyle olur bir gün. Bu arada altındaki saksıda nasıl bir çalışma yaptınız paylaşabilir misiniz? Altındaki yeşil kısım yosun mu? |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Orkidemi bir gün evin içinde gezerken görürsem şaşırmayacağım.:p Saksının içi kök dolu, dışı da doldu taşıyor.Böyle daha ne kadar uzayacaklar, merak ediyorum.;) Dışarıda ki kökleri de kapsayacak şekilde saksı değişimi mi uygulasam bilemiyorum...
Eklenti 428177 |
Maşaallah orkideniz kök güzeli olmuş:)))) iyi bakmışsınız..!
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sayın Korhan, yanlış yönlendirmek istemem ama yazın iki-üç günde bir suluyorum, tabağında yarım santim su bulunur genellikle. Bazen orkide için fazla suladığımı düşündüğüm de oluyor, ancak halinden memnun görünüyor.
Uzayan kökler yanlarındaki saksıların topraklarına doğru gittiği için, en son su dolu şeffaf bir kaba oturttum saksıyı, saksı altlığıyla beraber. Bu hem nem sağlayacak ona, hem de uzayan kökleri suya doğru yönlendirmeyi amaçladım. Eklenti 430856 |
nazlı orkidelerim
2 Eklenti(ler)
iki ay önce keiki yi ayırıp dikmiştim şimdi çiçeklendi çokda hoş bir rengi var 3 senedir orkide yetiştiriyorum orkidelerim tül arkasından güneş alıyor küçük saksılıları bir hafta büyükleri 15 günde bir kaliteli içme suyu ve vilmorin marka sıvı gübre ile besliyorum resimde gördüğünüz çiçekli orkidelerimden başka açan orkidem yok yaprakları çok sağlıklı ışıkda bunlar açtığına göre yeterli beslenmede bir bozukluk yok acaba neden diğer orkidelerim çiçeklenmiyor yardımcı olabilirmisiniz acaba
|
Alıntı:
|
Orkideme yardım eder misiniz?
5 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,
Yaklaşık 10 gündür her gün forumu okuyorum ve buradan öğrendiklerim ile orkidelerime bakmaya çalışıyorum. Bir cesaretle bende size orkide maceramı anlatmak ve minik orkideme çare bulmamda bana yardımcı olmanızı istiyorum. Orkide çiçeğini çok sevmeme rağmen orkide ile tanışmam yaklaşık 7-8 öncesine dayanıyor. Lise arkadaşım evime ziyarete gelirken bana üzerinde bembeyaz çiçekleri olan bir orkide getirdi. Ama orkideyi arabadan indirirken düşürmüş. Gerçi görüntüde bir hasarı yoktu. Kısa bir süre sonra orkidem çiçeklerini dökmeye başladı çiçek sapları kurudu ve ortaki yaprakları elimde kaldı. Zavallı orkide hem düşmüş hem mekan değiştirmiş hemde bir aceminin ellerinde yaşamaya çalışıyordu ama ancak bu kadar dayanabilmişti. O kadar üzülmüştüm ki ama yapacak bir şeyde kalmamıştı. Zaten orkidelerin çok zor bakıldığını da duymuştum Orkidemi kapalı balkona çıkardım ve yaklaşık 10-15 gün hiç sulamadım. sonra orkidemin dibinde bir kıpırdanma gördüm acaba buda ne derken en alt yaprağının üstünden de yeni bir yaprak verdi. Bir süre sonra dipten çıkan yavrunun kendi köklerininde oluşması ile geçen hafta orkidemi ayırdım. Zaten dipten çıkan kendi köklerini de oluşturmuştu. Ama aradan çıkanda henüz kök yok. Size fotoğrağlarını gönderiyorum. Bu arada sanki orkide uzmanıymışım gibi 30-35 gün önce bir yapı markette ölüme terk edilmiş çiçeklerinin hepsi saksınına ve sarı olduğu jelatine dökülmüş 1 tane çiçeğinide düşürmek için beklemekte olan bir orkideyi kaptım eve getirdim. Forumdan öğrendiklerimi uyguladım ve sanırım bu misafirimde bana teşekkür ediyor üzerinde çiçek tomurcuğu olduğunu düşündüğüm kabarcıklar verdi. Onların da resmini gönderiyorum ve fikirlerinizi bekliyorum. 1. Resim Zavallı annecik 2. Resim Annecikteki köksüz bebek orkide 3. resim kendisi köklenen ve ayrılan orkide 4. ressim yeni aldığım orkidedeki yeni yaprak 6. resim yeni aldığım orkidedeki çiçek olduğunu düşündüğüm tomurcuklar |
sanırım nazar degdi ??
5 Eklenti(ler)
merhabalar,
4 Şubat 2013 tarihinde 2 adet phal cinsi orkidem oldu. Bir tanesi fotograftaki görülen.. O tarihten bu yana da çiçekleri üzerinde.. Forumu sırf meraktan izliyor ve bakımı konusunda bilgi edinmeyi amaçlıyordum. Hatta o kadar meraklandım ki, tüm hastalık sorunlarını okuyup kendi orkidemi inceleyip durdum ; aman çökertme olursa anlar mıyım, suyum kireçli olmasın, köklerde kireç lekesi var mı, mantar olur mu , böcekler vs.. derken evhamlandım durdum ;) Sonunda da "sakınan göze çöp kacar" düşüncesiyle kendi haline bıraktım orkidemi.. Hatta sararmış dalları kesmeye de kıyamadım, çiçekleri döküldükten sonra 3.gözden kesme olayını bile planladım .. Ama dün akşam eve gittiğimde, daha salona girer girmez gördüm bu sarı dalı.. 4.fotografta görüleceği gibi çiçeğimiz ortadaki kuru dalı tamamı ile kurudu önceden... Destek amaclı duruyor sadece.. Çiçeğimin sag tarafı cok daglıklı, aslında sol tarafı da aynen sağlıklı idi ama, hafta sonu dipdiri görülen yavrum, dün akşam farkettim ki sol taraf solmuş .. yerde 3 adet çiçeği dökülmüş idi.. Yapragı kontrol ederken yapragın altından bir yapışkanlık hissettim, ama görünürde böcek yok..Sadece büyük yaprakta vardı bu yapışkanlık, onu da nemli kagıt peçete ile temizledim.. Ne dersiniz misafirler var mı çiçeğimde ?? |
devam fotografları
5 Eklenti(ler)
Bu arada hafta sonu 3 yaşında bir bıcırık misafirim vardı, bir ara dayanak üzerindeki tokaya göz dikti ; "çiçeğin tokasını istiyorum" diye tuttudru da zor vazgecirdim :D
Acaba o bir hınzırlık yapmış olabilir mi diyorum ??:dilli: |
sorun...devamı
bir de genel olarak bir değerlendirme yapabilirseniz sevinirim sayın üstadlar..
Diğer orkidemi uzaklaştırdım şimdi, (2 m kadar) mesafe yeterli mi bilmiyorum ama.. Yaprak şekilleri de biraz endişelendiriyor beni.. Dün akşam görünce cok üzüldüm umarım hastalıgından kurtulur, yardım lütfen |
Şuradaki yazıma bir bakabilir misiniz? Bu başlıkda yazılanlar daha güncelse demek, faydalanmak istedim :)
http://www.agaclar.net/forum/1196853-post72.htm |
5 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar orkidem çiçeklerini düşürdü ama yaprakları sağlıklı duruyor. Yeni bir gelişme ile saksıdan yeni bir çubuk çıktı acaba bu kaiki olabilir mi kaiki değilse nedir?
Size dalı 3. Boğumdan kesiyim mi? Saksının küçük geldiğini düşünüyorum ve değiştirmek istiyorum sizce değiştiriyim mi? Nasıl bir toprak alıyım? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025