agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Phalaenopsis (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3512.htm)

praecox 17-05-2007 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ephesos (Mesaj 105257)
bir zararları olmayacağı kanaatindeyim , tabi popilasyonlarını kontrol altında tutmak gerekli *******.
En azından beyaz pamukçuk kadar inatçı olmamaları teselli nedenim.
saygılar...

Sirke sineğinin kendisi değil ama 0,5 cm uzunluğunda iki kara gözlü saydamımsı yapılı larvaları asıl zararlı olan. Bu sirke sineği larvaları orkide köklerine zarar vermektedir. özelikle de taze çıkan kök ve kök uçlarında.
Bundan dolayıdır ki değil popülasyonu kontrol altına almak iyice bastırmak gerekir. bunun kontrolü yurt dışında satılan (henüz ülkemizde ben rastlamadım) sarı yağpışkan levhalarla yapılmakta.
Bir diğer yol da Drosera capensis gibi kolay veya geniş yapraklı bir tropik (meksika menşeli) Pingucula EB'lerle de yapılabilmekte.
böcek ilaçlarına karşı aşırı bir direnç geliştiremediklerinden pemukçuk gibi bir ilet sayılmasa da bu sineklerin oluşması akla şunu getirmeli
Acaba Orkidelerimi fazla nemli mi tutuyorum?
evet diğer nemli tutulması gereken bitkilerin neminden buraya bulaşsa da orkidelerinizin evdeki miktarlara göre örneğin pamukçuk tehlikesine karşın yakınlarda dracena dahi bulundurmamakta fayda var.
Bu bağlamda Dracena gibi pamukçuğa kolay davet çıkaran bitkilerden feragat edilmesi gerektiği sıkça belirtilen bir konudur.

ephesos 17-05-2007 18:48

Hocam ben sarı yapışkan kağıt olmasada beyaz yapışkan kağıt kullanıyorum aslında şeffaf olan dahada işe yarıyor.
bitki köklerinede sizinde belirttiğiniz gibi basit kimyasallarla müdahale etmek mümkün ayrıca eğerki orkidelerimizin yanında diğer bitkilerde varsa en azından saksı tabaklarında su bırakılmamalı baya işe yarıyor bahsettiğim önlem hele şeffaf sinek bandını herkese tavsiye ederim.
saygılar...

COYOTE 17-05-2007 22:16

Sayın praecox
Affınıza sığınarak bir soru daha sormak istiyorum.Phalimin resimlerini eklemiştim bu başlığa daha önce.Hala aynı çiçek dalı uzayarak tomurcuklanmaya devam ediyor. 2 kök ve bir çiçek dalı daha vermeye başladı ama saksısının dibinden çıkıyor artık kökler. Eski dalda 4 adet yeni çiçek ve 4 adet tomurcuk var e yeni çiçek dalı ile heralde 3-4 ay daha çiçekler bitmez.gübrelemeye devam mı?Saksı değişi mi de sonbahara denk gelecek bir sorun olur mu?
Şimdiden teşekkür ediyorum bu bitki pek kıymetli benim için umarım bunaltmadım.

praecox 18-05-2007 09:48

Sayın coyote777,

phaliniz halinden menun ise şimdilik bir şey yapmayın güzeliğini yakıştırın derim.
Halinden menuniyeti ise yapraklarının halinden ve diriliğinden anlıyabiliriz. zira phal çoğu zaman çiçeklenmesini dölenmesini önde tutmak amaçlı tüm anaç bitkinin gücünü harcıyabilir, bu da şu demek... çiçeklerden pek de hali anlaşılmaz.
eski sapın çiçekleri geçer geçmez yenisi de fazla tomurcuklanmadan saksı harcı değişimi mümkün orchlar bunu diğer bitkiler kadar yadırgamaz. yani çiçek tohum dökmez. kökler zaten çok narin bir yapıda olmadığındanazami dikkat göstererek çiçek sapı sürmüş phallerin çok saksı değişimi yaptım.

ama sizinki köklerinde bir sorunu varmış gibi değilse kalsın ancak sonbaharda yeni çiçek sürecektir. phallerin kayda değer bir dinlenme zamanları yok gibidir.

saygılar

Dilek Erbil 18-05-2007 11:00

Sirke sineğine karşı savaş denince sayın Praecox'un belirttiği gibi sarı yapışkan kağıtların sırrı renginden geliyor.Sirke sineği sarı renge duyarlılık gösteriyormuş.Türkiye'de maalesef bu boyutları yokmuş,sanırım daha büyük şekilleriyle seralar'da çiftçiler kullanıyormuş.Ben bulamadım.Ama evhanımı çözümü : sarı renkli bir kaba bulaşık deterjanlı su
(mümkünse meyve kokulu) Görüntü biraz mide bulşandırıcı oluyor vakti olan daha sık değiştirebilir suyu,ben haftada bir değiştiriyordum:))
Saygılar,

COYOTE 18-05-2007 11:26

Sayın praecox
Bu hızlı cevap için çok teşekkür ediyorum.Paylaşmadan edemeyeceğim eski bi çiçek dalı da duruyordu 3. boğumdan kestiğim onda da bir hareket var keiki mi çiçek tomurcuğu mu anlayamadım henüz ama çok mutlu oldum.:D
Saygılar

COYOTE 18-05-2007 11:39

Sirke sineğine burada üvez diye geçiyor o yüzden çağrışım yapmamıştı adı üstünde sirke sineği.Yazın burada çok oluyor özellikle mutfakta ki çiçeklerimde ve şunu fark ettim tezgahta duran sirke şişesinin içine geliyorlar hep belki bir yöntem olarak kullanılabilir.Ben artık ucu ince olan sirkeliğin kapağını açık bırakarak(kokusu da olmuyor böylece)o sineklerden kurtuluyorum gerçekten işe yarıyor belki denersiniz.
Saygılar.

srknuz 28-05-2007 12:46

Sayın Praecox,
iki **** üç adet phalanopsis'i yükseklik olarak 15, genişlik olarak 25 cm lik tek bir saksıya dikmek bitkiler için sakıncalı olurmu,

praecox 28-05-2007 12:49

Saydam plastik bir leğen ise bitkiler açısından sorun olmaz. ancak bir iki sene sonra saksı harcı değişiminde kökler birbirine gireceğinden bitkiye hasar verirsiniz.

saygılar

srknuz 28-05-2007 12:56

teşekkürler erkan hocam

nebat06 04-06-2007 13:21

Selam arkadaşlar;

İşin açıkcası tam olarak nereye yazmam gerek bilememekle birlikte kendi orkidem pal. olduğu için burayı uygun gördüm.

Sizle paylaşmak istediğim konu ise orkidelerdeki şeffaf saksı bulma zorluğu. Ancak geçen hafta sonu Ankara Koçtaş'ta şeffaf ve oldukça sağlam kuturlu saksı olarak kullanılabilecek şeyler gördüm. Her boyda ve şekilde mevcut. Dikdörtgen, silindir ve kare formunda oldukça da sağlam. Ancak delikleri yok.

Ben alıp matkap **** kıl testereyle uygun şekilde delikler açarak kullanmayı düşünüyorum.

İlgilenenlere bilgi amaçlı söylemek istedim.

Saygılar.

BenBen1967 04-06-2007 13:36

Pazarlarda naylon sepet leğen satanlarda şeffaf saksı olabilecek objeler satılıyor .İlgilenenlere duyurulur ;)

serder 07-06-2007 18:42

Dün eşimin yaşgünü idi. Hediye olarak bir phal. aldım. En azından öyle olduğunu sanıyorum. Çiçeği görmedim henüz. telefonla sipariş verdim. Bugün yarın eşim işyerinden getirecek. bende bakımı ile ilgili bilgi alayım demiştim. ilk 8 sayfanın tamamını okudum. Dün çiçekçi ile konuşmamda bana "saksını değiştirmeyin. bir kap içerisinde 2-3 santim su içinde dursun. çiçekleri döküldükten sonra boğum yerinden kesin. seneye oradan tekrar çıkacak..." dedi.
8 sayfayı okuduktan sonra endişelenmeye başladım. Aldığım çiçeği görmediğim için kök **** gövdede sorun varmı bilmiyorum. Var ise o kökleri çiçekçiye yedirmeyi planlıyorum :))) Şaka bir yana evimizin ısısını 20-22 arası tutmaya özen gösteriyorum. Salon ışık açısından en doğru tercihsede ısı konusunda malesef kötü bir yer. Evde büyümekte olan bir bebek olduğundan phal. almış olduğuma üzülüyorum.
Altından kalkabilmek umuduyla.....

ephesos 07-06-2007 18:55

Sayın Serdar bey ısı konusuna okadar takmayın bence.Sıcakların artacağı önümüzdeki günlerde sulama sıklığınıza dikkat edip bitkiyi kurutmamaya ancak çiçekçinizinde dediğini yapıp balık misali bitkiyi suya gömmeyin çürütürsünüz.
Bu forumdaki tavsiye ve önerilerin hepsi tecrübe eseridir ve verilen bilgiler birikim sonucudur.Çiçekçinizin değilde forumdaki bilgiler ışığında phal inize bakarsanız oğlunuz büyüdüğündede bu phal hayatta olur.
Saygılar.

serder 07-06-2007 19:06

Teşekkür ederim....

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ephesos (Mesaj 114786)
Sayın Serdar bey ısı konusuna okadar takmayın bence.Sıcakların artacağı önümüzdeki günlerde sulama sıklığınıza dikkat edip bitkiyi kurutmamaya ancak çiçekçinizinde dediğini yapıp balık misali bitkiyi suya gömmeyin çürütürsünüz.
Bu forumdaki tavsiye ve önerilerin hepsi tecrübe eseridir ve verilen bilgiler birikim sonucudur.Çiçekçinizin değilde forumdaki bilgiler ışığında phal inize bakarsanız oğlunuz büyüdüğündede bu phal hayatta olur.
Saygılar.

8. sayfadan devam ediyordum okumaya. Şu an okumamın tek sebebi bir sorun olursa hazır cevaplara ulaşmak için beynimde yer ayırmak. Şüphem yok bilgi ve birikimlerinize, takip edeceğim sizin bilgileriniz olacak. Isı konusunda cesaret verdiğiniz içinde ayrıyetten teşekkür ederim. ;)
Yazılanları okurken aklıma takılan birşey oldu. Şöyle büyükçe olmayan (genelde incir ağacında olur) kovuğu olan bir kütük parçası bulsam ve phal.'i oraya yerleştirsem mi diye düşündüm. Hem doğal ortamına daha uygun olacaktır hemde çok daha dekoratif. Düşünce sizde olgunlaşabilir :))
Yazmaya ve okumaya devam ederim. şimdi ofisten çıkıyorum. İyi akşamlar..

praecox 08-06-2007 09:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serder (Mesaj 114783)
Salon ışık açısından en doğru tercihsede ısı konusunda malesef kötü bir yer. Evde büyümekte olan bir bebek olduğundan phal. almış olduğuma üzülüyorum.
Altından kalkabilmek umuduyla.....

Şu iki noktayı ben tam da anlıyamadım...:o

salonunuz soğuk oda mı? yani soğuk havalandırma mı var? ama eminim kışın ısıtıyorsunuz.
Phal.ınızın büyümekte olan bir bebeğe relasyonu nedir? veya ne gibi negatif bir ilişki içinde olabilir.
ilaçlamaları kastediyorsanız bunlar olağan mutat prosedürler değil. zaten sıcak havalarda bunları evin dışında yapmanız herkesler için geçerlidir.

orkideleri terestrik türleri hariç epiphit şekilde doğal ortamlarındaki gibi ağaç kütüklerine bağlayıp yetiştirmek de mümkün hatta yurtdışında yaygın.
birkaç değişik türü hatta bromeliadlar la beraber dekoratif ortam oluşturmak çok estetik.
ancak burda dikkat gerektiren konular kütüğün seçimidir. çabuk çürümüyen vede köklerin sarıp büyüyebileceği bir kabuklu tür olmalı burda da bir kaç kütük türü kullanılmaktadır. mantar ağacının kabukları veya asma kütüğü hatta mangrove kütüğü. asma hariç diğerlerini bulamk ya çok pahallı **** imkansız gibi. ancak bunun da simule etmenin birkaç değişik yöntemleri var. styropor veya polyurethan köpükle atık su borularını kaplamak derz dolgu ile hindistan kabuğu cevizi kaplamak vs. vs. vs.

saygılar

mustang18 09-06-2007 09:39

Merhaba , 2-3 ay kadar önce size orkidemin yavrularının fotolarını göndermiştim. . İki yavru birden vermişti. O zaman sadece 2 minik yaprak vardı . ve o zaman sormuştum ne zaman ayrılabilir bu yavrular ana orkideden diye. Bana kök vermesini beklemek lazım denmişti. geçenlerde köke benzer bir uzantı çıkmaya başladı. Tam anlayamadım ama sanki kök değil gibi. Sanki yavrular çiçek veriyor gibi. Size resimlerini gönderiyorum , yardımcı olabilirseniz sevinirim. Eğer bunlar çiçekse , kök neden vermedi yavrular ? şimdi ne yapmam gerekecek ? Teşekkürler

mustang18 09-06-2007 09:40

yavru orkideler

2 Eklenti(ler)
Merhaba , 2-3 ay kadar önce size orkidemin yavrularının fotolarını göndermiştim. . İki yavru birden vermişti. O zaman sadece 2 minik yaprak vardı . ve o zaman sormuştum ne zaman ayrılabilir bu yavrular ana orkideden diye. Bana kök vermesini beklemek lazım denmişti. geçenlerde köke benzer bir uzantı çıkmaya başladı. Tam anlayamadım ama sanki kök değil gibi. Sanki yavrular çiçek veriyor gibi. Size resimlerini gönderiyorum , yardımcı olabilirseniz sevinirim. Eğer bunlar çiçekse , kök neden vermedi yavrular ? şimdi ne yapmam gerekecek ? Teşekkürler

ephesos 09-06-2007 10:32

Kökklenmemiş daha , o çiçeksapı.
Köklenmesini beklemelişsiniz ayrıca bir orkide sıvı gübresi kullansanız iyi olur.
Sayın Hocam preacox unda görüşlerini almanızlazım
Kolaygelsin.

praecox 09-06-2007 11:25

Ana bitki ne durumda? bence bazı kararları vermeden önce ana bitkinin durumunu bilmemiz gerek. zira şu etapta keikiyi de çiçeklenmeyi de ana bitki beselemekte desteklemekd. hemde iki kez. bu bitkiye fazla gelebilir.
olasılıklardan biri işi oluruna bırakmaktan mada çiçeklenmeleri kesmektir.
ama bu bir seçim meselesidir günün sonunda hiç bir şey de kalmıyabilir. ana bitki de gücünü kaybedip ölebilir.
gerçek şu ki şu anda keikileri ayıramazsınız ayırırsanız sadece ana bitki kurtulmuş olur çiçeklerle keiki beraberce ölür.

ephesos 09-06-2007 11:39

Hocam kanımca çiçeksaplarını dipten kesip bitkiyi sıvı bir gübreile takviye edip keikilerin köklenmesini beklemekten başka çare yok.Çiçek açmalarına izin verilirse zaten iki çocuk emziren birannenin aynı zamanda biryuva dolusu çocuğa sütannelik yapması gibi imkansız bir uğraş olacaktır.Kısaca çiçeksapları kesilmeli , ana bitkiye sıvı gübre takviyesi yapılmalı (azot içeriği zengin olan) keikilerin köklenmesi beklenmeli.
Hocam hemfikirmiyiz acaba?

praecox 09-06-2007 11:48

aslında benim fikrim de buydu. yani bitki benim olsa sizin de yazdığınız gibi çiçeklenmeyi durdurmak gerek ve azot phosphor ağırlıklı bir gübreleme uygun olur. postasyumu iyice aşağı çekmek gerek.
zaten çiçeklense dahi bu çiçeklerin bu zamanda hem zayıf hemde kısa süreli dayanıklı olacağını düşünmek gerekir. ancak unutmıyalım ki söz konusu orkidelen en çok sürprizler yapan bir türü phalaenopsis le karşı karşıyayız çok da kesin bir şey söylemek mümkün olamıyor.:)

ataman 09-06-2007 15:49

Ben böyle bir durum yaşamıştım, phalaenopsisimin iki çiçek sürgününün çiçekleri geçtikten sonra yavrular oluştu, önce biraz kök verdiler, daha sonra köklerin hareketi durdu ve keikiler çiçek açtı. İkisi de 3er adet çiçek verdi, çiçekler de pek kısa ömürlü olmadılar aslında. Şu anda başka bir phalaenopsisimin üzerindeki iki adet keikinin biri de çiçeğe kaldı. Bu bitki üzerindeki yavrular yaprak gelişimi gösterdikleri halde köklenmemişlerdi, yakın zamanda kök vermeye başladılar, kökler biraz büyüdükten sonra da (yaklaşık 4-5 cm) çiçeklenme başladı, şu an bir sorun görünmüyor.

Çiçeklenme biter bitmez çiçek sürgünlerini kesmeyi pek de doğru bulmuyorum (bilimsel bir dayanağım yok, tamamen hissiyat :) ) Doğal phalaenopsis türlerinin bazılarında eski çiçek sürgününün tekrar tekrar çiçeklenmesi yıllar boyunca devam edebiliyormuş (hangilerinde bu özelliğin olduğu konusunda çok emin değilim, fi tarihinde okuduğum bir bilgidir). Elinizdeki bitkinin seceresini bilmiyorsanız (ki çoğunluğu Hollanda mezat malı olduğu için, etiketli bir phalaenopsise sahip olmanız çok düşük bir ihtimal), bitkinizin nasıl davranacağından da çok emin olamazsınız, bu nedenle çiçek sürgününü hemen kesmek yerine biraz bekleyip gözlemlemek, bence, daha mantıklı. Elimdeki phalaenopsislerden birinin (ki kendisi etiketlidir, "bro. lancer") eski çiçek sürgününü kesmemiştim, bir müddet bekledikten sonra sürgün ucundan tekrar harekete geçti ve şu an birbirinden güzel ve sağlıklı 5 çiçeği var, ayrıca yeni bir çiçek sürgünü daha oluşmaya başladı. Eğer çiçeklenme veya yavru oluşmayacaksa, çiçek sürgünü bir müddet sonra zaten kendiliğinden kuruyor (tecrübelerimle sabittir).

ephesos 09-06-2007 16:58

phallerin çiçeksapının kesilmesi hakkında

Phaller çiçek saplarındaki çiçekleri tam ölmeden sap ucundan yeniden çiçek tomurcukları çıkarıp sürekli açabilirler sapın kesilmesini gerektiren nedenler : ana bitkideki çeşitli hastalıklar dolayısi ile dinlendirme amacı ile , keiki oluşumu sağlamak amacı ile , tomurcuk oluşumu olmayan çiçeksapının sap üzerinde başka biryerden tomurcuk oluşumu sağlamak için ,uzun zamandır kesilmeyen çiçek sapının aşırı uzamasından mütevellid çiçek sayısı ve büyüklüğünde oluşan olumsuzlukları giderip daha sağlıklı ve genç sürgün elde etmek için bunun dışında çiçekleri dökülen sapı kesmek gerekmez.
Ayrıca çiçeği dökülen sapın kesilmesini gerektiren bilimsel bir kaynağa rastlamadım .

serder 09-06-2007 17:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 115032)
Şu iki noktayı ben tam da anlıyamadım...:o
salonunuz soğuk oda mı? yani soğuk havalandırma mı var? ama eminim kışın ısıtıyorsunuz.
Phal.ınızın büyümekte olan bir bebeğe relasyonu nedir? veya ne gibi negatif bir ilişki içinde olabilir.

* Salon: yazın soğutmasamda kışın 20-22 en yüksek değeri görüyor... (çocuk için doktor tavsiyesi)
* Çokcukla ilişkisi : Oğlum yeni hareketlendi. Çiçeklere karşı çok ilgili ;) inanılmaz geliyor bana ama baby tv bile çiçekler kadar dikkati çekmiyor. Salonda phal. için en uygun yere ulaşıyor. bir aya kalmaz ayaklanacak ve ilk hedefi çiçekler olacak. şu an bile ellerinden tuttuğumda balkonaki begonyalara gidiyor. :)
sorun bu :)

İlerisi içinse mükemmel bir durum sanırım....

mustang18 09-06-2007 21:20

yavru orkideler

Arkadaşlar yazdıklarınızı okuyunca esasında canım sıkıldı biraz. Bir tercih yapmak zorunda kalmak beni üzüyor. Ya yanlış karar verirsem diye düşünüyorum. Ana bitkiyi kaybetmek çok üzücü olur. Karar veremedim.. Ana bitkinin birazdan size resimlerini göndericem . Karar vermemde yardımcı olabilirseniz sevinirim. Ana bitki yeni yaprak veriyor ve 3 kök birden verdi. Bu arada köklerden biri alt yaprağın üzerinden geliyor. Onunda resmini çekicem. Ona yapılacak birşey var mı ? Diğer kökler doğru toprağa gidiyor ve içeri dalıyorlar ama bu kök yaprağın üzrinde kalacak gibi uzayıncda saksı dışına çıkacak. Ne yapmak lazım ? Birde şeffaf sakısdan gördüğüm içerde bir yığın kurumuş çürümüş kök var. Ama yeni yeşiller de çoğunlukta bu normal mi ? Teşekkürler

ataman 09-06-2007 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ephesos (Mesaj 115718)
Phaller çiçek saplarındaki çiçekleri tam ölmeden sap ucundan yeniden çiçek tomurcukları çıkarıp sürekli açabilirler

Her melezde bu olayı görmek mümkün olmayabilir, bendeki phalaenopsislerin bir kısmı eski sürgünden çiçek vermeye devam ederken, bir kısmında ise çiçek sürgünü çiçeklerin geçmesini takiben kurudu.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustang18 (Mesaj 115779)
Arkadaşlar yazdıklarınızı okuyunca esasında canım sıkıldı biraz. Bir tercih yapmak zorunda kalmak beni üzüyor. Ya yanlış karar verirsem diye düşünüyorum. Ana bitkiyi kaybetmek çok üzücü olur. Karar veremedim..

Ben olsam hemen karar vermezdim zaten, biraz gözlem yapardım. Ana bitkiyi kaybedeceğinize dair bir belirti var mı?

ataman 09-06-2007 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustang18 (Mesaj 115779)
Ana bitki yeni yaprak veriyor ve 3 kök birden verdi. Bu arada köklerden biri alt yaprağın üzerinden geliyor. Onunda resmini çekicem. Ona yapılacak birşey var mı ? Diğer kökler doğru toprağa gidiyor ve içeri dalıyorlar ama bu kök yaprağın üzrinde kalacak gibi uzayıncda saksı dışına çıkacak. Ne yapmak lazım ? Birde şeffaf sakısdan gördüğüm içerde bir yığın kurumuş çürümüş kök var. Ama yeni yeşiller de çoğunlukta bu normal mi ? Teşekkürler

Phalaenopsislerin gövdeden kök vermeleri gayet normaldir, nihayetinde tek gövdeli (monopod) orkideler yani yeni yumrular (pseudobulb) vermek yerine tek gövde uzar gider. Üzerinde konakladıkları ağacın dalına tutunmak için de gövdeden kök vermeye devam ederler. Kökün saksı dışına çıkmasının benim bildiğim veya gözlemlediğim bir sakıncası yok, arada dışarıdaki kökleri de nemlendirmekte fayda var, aksi takdirde kökler kuruyabiliyor.

Saksı içindeki kurumuş çürümüş kök bağlamında, çürümüş kökler ve kurumuş olanlardan ileride çürüyecek olanlar sorun olabilir. Bitki gayet sağlıklı görünüyorken köklerin tamamı çürüyebilir, ve bitkiyi kaybetme aşamasına gelebilirsiniz (benim başıma geldi, bitkiyi şu an yoğun bakıma aldım, saksı dışında nemli bir ortamda köksüz bir halde pörsümüş 3 yaprak olarak duruyor, gövde yanından yeni sürgün başlangıcı var gibi, bekliyorum). Ölü kökleri temizleyip saksı harcını yenilemek, tedbir bağlamında, faydalı olabilir. Veya uygun fungisit kullanarak saksı harcı içinde mantar oluşumuna karşı tedbir alabilirsiniz. Yeşil köklerin (sağlıklıların) çoğunlukta olması iyiye işaret.

ataman 10-06-2007 00:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ephesos (Mesaj 115872)
... sizce yanlış olan var mı?

Sayın Hocam,
Yanlışlarınızı çıkarmaya çalışmak gibi bir amacım yoktu, olması da mümkün değil. Sadece satır aralarına kendimce bildiklerimi eklemek kasdıyla hareket ettim, sürçü lisan ettiysek affola :)

mustang18 10-06-2007 11:41

yavru orkideler

5 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar.. Ekte size ana orkide , yavru orkideler ve çiçek sapları , saksı içi ve dışı kök furumlarını mümkün olduğunca net fotograflayarak gönderiyorum. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Sizden gelen yorumlara göre bir karar vermeye çalışacağım. BU arada sıvı orkide gübresini nerde bulabilirim. Orkideler için özel bir sıvı gübre var mı ? Saygılarımla

mustang18 10-06-2007 11:48

eksik resimler

3 Eklenti(ler)
eksik resimler

praecox 10-06-2007 12:15

Sayın mustang18,
Bilmem eski mesajlarınızda belirtiniz mi ama sormak istediğim bu phal ne renk çiçek açıyor?

mustang18 10-06-2007 18:34

yavru orkideler

1 Eklenti(ler)
Pembe

praecox 10-06-2007 22:45

Sayın mustang,

keikiler konusunda çiçeklensin mi çiçeklendirmeyelim mi konusunda kararsızım.
ancak saksıda köklerin çürüdüğü çok aşikar. belki ilk yapılması gereken bir saksı harcı değişikliği ve kök temizlemesi.
bu aşamada saksıdaki sağlam kalmış kök miktarı belki karar vermenize de bir yanıt verebilir. ana bitki iki çiçekli keikiyi taşır gibi mi değil mi?
ancak gerçek olan şu da var ki keikilerin çiçeklenmesi ana bitkinin öz suyundan kaynaklandığından keikilerdeki kök oluşumu da bastırılmış olur. bu gibi durumlarda ana bitkinin bitap düşene dek çiçeklerini taşıdığı hatta 8 ay gibi bir tohum üretim sürecini de ölümüne göze alır dayanır. bunları yaşadık gördük biliyoruz...
ancak sonrası... ne olur sanırım malumunuzdur

saygılar

web_tur 29-06-2007 14:11

sulama ve saksı

merhabalar,

bir tanıdığım orkidelerine duş aldırıyormuş. Doğal ortamlarında muson yağmurları olduğundan yola çıkmış ve dediğine göre çok iyi orkide yetiştiriyormuş.

Ben bir tanesini bakamdım ve öldü.

Yeni bir tane aldım ve geçen gün, bende duş aldırdım. Bu konuda fikri olan arkadaş var mı?

Ayrıca satın aldığımda sahip olduğu plastik kabı, dekoratif bir saksı içine koydum acaba bu yöntem yanlışmıdır? hava alması açısından.

acelyakan 30-06-2007 15:31

Merhaba,Belcikadan yaziyorum.Klavyemde Türkce karakter olmadigi icin simdiden özur dilerim.Bugün kendime phalaenopsis aldim ama nasil bakmam gerektigini arastiriyorum.Cicekler bitince dalin dibinden uc bogum sayip kesin yaziyor nette.Ben o islemi kayinvalidemin ciceginde yaptim ama hala bir gelisme yok.Bir dali ben kesmistim diger dal cicekliydi.Kesilmemis olan dal cicekler bitince uc dal surdu ve eskisinden guzel cicekler acti.Bana bakimi ile ilgili bilgiler verebilir misiniz?Farkli farkli bilgiler buldum ama uzun zamandir yetistirenlerin tecrubelerinden yararlanmak isterim.Simdiden cok tesekkur ederim.

COYOTE 06-07-2007 10:22

Merhaba
Phalimde bir sorun var gibi. Sadece tek bir yaprağı (ortada) tavşan kulağı gibi oldu bir anlam veremedim:( acaba yaprağı ayırmalımıyım? Görünen bir zararlı falan da yok.
Teşekkürler:D

praecox 06-07-2007 11:57

Kök boğazı çürümesi başlangıcı olabilir (rhizochtonia)... bitkiyi görmeden previcur tatbik edin diyeceğim. başka bir şey söylemek mümkün değil bakım şartlarınız nedir? sulama sıcaklık vs....???

COYOTE 06-07-2007 12:39

3 Eklenti(ler)
Sn. praecox teşekkür ederim. Phalim kuzeye bakan pencere önünde duruyor. Bu yüzden saksı içinde yosunlanmalar oluşmuş.Direkt güneş ışığı almıyor. Önünde perde yok.Saksısının altında çakıllar var. Sulamayı belirtildiği gibi yapıyorum.(içme suyu ile) Sıvı gübre takviyesi de yapıyorum(15 günde bir) ara sıra özellikle bu sıcaklarda dışarıdaki köklere ve yapraklara içme suyu püskürtüyorum. Göbekte su birikmemesine de özen gösteriyorum. Ama yaptığım yanlış bişeyler var demekki,resimleri ekliyorum. Diğer yapraklarda biraz eğik fakat oldukça sertler.Tekrar teşekkürler.(Saksısını değiştiremedim henüz çünkü uygun substrat bulamadım maalesef)

praecox 06-07-2007 12:59

Yosun oluşması veya canlı değilsede geçmişte bir zamanda fazla sulandığına delalettir. bitkide ciddi bir sorun yok gibi ancak acil bir saksı ve saksı harcı değişimi şart. yeni saksı harcına da kömür eklemeyi ihmal etmeyin.
bitkinin yan yatması ışığın tek yönlü gelmesine de bir gösterge köklerin de yukarı çıkması bu bağlamda ancak saksı harcına girmemesi de bu harçla fazla menun olmadığını gösteriyor bitki kendini yatırmaya çalışıyor... yani kendince daha uygun bir konuma gelmeyi çabalıyor...;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025