![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Kaybettik...
|
Google Google Translate Burda dediğiniz gibi yazıyor ancak ben hiç bir duyum almadım bu konuda. Bitkisini arayıp da bulamıyan arkadaşlar var Nasıl olur bu bilemedim. 215 ton yıllık üretim ciddi bir rakkam. Sanırım bir yanlışlık veya karışıklık olmalı. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-02-2012
|
paylaşım olması maksadıyla bende okduğum bilgiden önemli olduğunu düşündüğüm kısımları paylaşıyorum. yukarıda arkadaşlar güneş gören pencere kenarlarına koymaktan bahsetmişler saksıları, okuduğum kadarıyla bu bitki güneş ışığıyla direk teması sevmiyormuş dünya üretiminde ikinci sırada olan Madagaskarda yerliler bu bitkiyi gölgede kalması için çeşitli ağaçların gövdelerine sardırıyorlarmış. Vanilya çubukları yeşilken toplanmamalıymış, soluk bir sarı renge geldiğinde toplanmalıymış çubuklar oluşumlarının 9-11. aylarında olgunluğa erişiyormuş. Düzenleyen UtkuMun : 16-02-2012 saat 07:27 Neden: hatalı bilgi |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
|
Sanmıyorum bir yanlışlık olucağını Türkiyede bilmediğimiz pek çok ürün sadece ihracat amaçlı üretiliyor bu ürünlerin üreticileri malesef 'open source' (serbest, halka açık kaynak) ansiklopedileri kundaklıyorlar, şimdiye kadar wikipedia da sayısız makale düzeltmes yaptım ancak malesef yerli üreticiler sürekli yazdığım yazıları ya siliyorlar ya rakamlarla oynuyorlar. Örneğin yerli safran üreticileri sayısız defa safranla ilgili bilgileri değiştirdiler wikipedia da daha önce 40 saat yazıyorum 40 gün yapıyorlar inatla, ben değiştiriyorum onlar değiştiriyor her neyse. Demek istediğim malesef halkımız bilgi paylaşmayı pek sevmiyor, bu forumu bulduğuma ne kadar sevindim anlatamam, bu kadar zaman nasıl dikkat etmemişim bilmiyorum. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
|
Alıntı:
Bunun yanında yabancılara herşeyin en doğrusunu her yola başvurarak öğretmek hem içimizdekilerden hem de bizden gibi gözüküp alttan alta kendilerine çalışanlar vs. Bütün yabancılar bu işi ticari boyutta para kazanmadığı ve çok zor olduğu halde mi yapıyor hayır hiç akla mantığa yatmıyor. Ülkede herşey bozuk bir düzende. Neyse çiçeği alıpta deneyenler bir sonuç elde edemedi mi? |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaçsever
|
Some of the major cultivators from Indian ocean and south of equator include - COMORO, COOK ISLANDS, FRENCH POLYNESIA,GUADELOUPE,INDONESIA ,MADAGASCAR ,MEXICO,REUNION,SEYCHELLES,TONGA,TURKEY, ZIMBABWE etc.. ( VANILLA ) gerçi ne Hint okyanusu kıyısındayız nede Ekvatorun güneyinde ama bu sitede bizi en çok vanilya üretenler sıralamasına sokmuş Düzenleyen UtkuMun : 15-02-2012 saat 15:25 Neden: eksiklik |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Kaybettik...
|
Sahlep le karışmış olmasın veriler. Böyle bir Vanilia bitki üretimimz olsaydı kesin benim veya diğer orkideci arkadaşların haberi olurdu. Isı burda asıl sorun bunu Türkiye'de sağlamamız pahalıya gelir. bir de el işçiliği çiçeği elle döllendirmek sora dalında fermantasyona almak takribi seneyi geçer. Anlamadım kafam da karışmadı değil hani. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaçsever
|
Orkide konusunda deneyimli iseniz ve bilmiyrsanız benimde güvenim sarsıldı kaynağa, farklı kanallardan araştırmaya devam eder sonuçlarını yazarım, birde İzmir ve Çeşme de büyük çapta Orkide Seracılığı yapan tanıdıklar var onlarla görüşür onlardanın da bir ağzını yoklarım. bildiğim kadarıyla bitki 2-3 yaşına geldikten sonra belirli bir hasat dönemi yok, doğru şartlar sağlandığında farklı farklı zamanlarda çubuk sürebiliyor dolayısıla hasat için seneden seneye beklemenn gereği olmaz ama evet çıkan çiçek ve ardından gelen çubukların toplanması bir senelik bir süreç. Ancak Fransa, İtalya ve Hollanda'da da sera üretimi mevcut vanilyanın o yüzden imkansızda gelmiyor bana. Neyse ilginiz için saolun araştırmamı genişletirim bu başlık altında, esen kalın. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaçsever
|
İnek dışkısından vanilya...
Scientist Wins IgNobel Extracting Vanillin From Cow Dung : TreeHugger Bu haberde nobel ödülü alan, inek dışkısından vanilin üretmeyi becermiş Japon bir bilim adamından bahsediliyor haber 2007 yılı geçen dört yılı aşkın süre içinde pek çok kuruluş bu yöntem ile vanilin üretmeye başlamış bulunmaktadır, yapılan araştırmalar, üretilen sentetik vanilayanın tat olarak vanilin e birebir olduğunu, hiç bir şekilde sağlığa zararı olmadığını, hatta dolaylı yoldan çevreye yararı olduğunu kanıtlamıştır. Fizibilte çalışmaları çoktan bitmiş olan metodla vanilya üretmek geleneksel metodlara oranla maiyetlerde %50 gibi büyük bir düşüşe sebep olmaktadır. Ancak ülkelerin standartlar konusundaki yasaları gereği bu ürün çok az ülkede gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır(Amerikada bu vanilyayı kullanmakta olan bir dondurma firması mevcuttur). Kozmetik sektöründe kullanımı pek çok ülkede takip edilmemektedir. Dışkıdan lignin denilen maddenin ayrıştırılması ile yapılan bu işlemin sonucunda dışkı gübre niteliğini kaybetmemektedir hatta toprağa verildiğinde içindeki besin maddeleri ligninin bulunmaması sebebiyle toprağa daha çabuk karışmaktadır, yani gübrenin performansı artmaktadır. İlginç bulduğum için paylaşma gereği duydum, saygılar. Düzenleyen UtkuMun : 17-02-2012 saat 09:34 Neden: ekleme |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Vanilya fidesi, tropikalfidan web sitesinde satılıyor. Çok pahalı, 750TL. Amazon.com'da da satılyor 16,99$. Gümrüğe takılmayacağını bilsem Amazon.com'dan alırdım. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-08-2014
|
amazon.com'dan almayı denedim bir kaç satıcı var fakat hiçbirinin türkiye gönderimi yoktu. Acaba nereden alabileceğimiz hakkında bilgisi olan başka üyeler var mı? |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn.Doku_Kültürcü, haziran 2017 de edinmişim. http://www.agaclar.net/forum/1510377-post6.htm |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
|
Harikalar. takibi unutmasam iyi olcak ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-06-2019
|
özelden yazarsanız sevinirim sn. jezebel |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
peki o çekikleri nereden aldınız bende ondan bir ricada bulunmak istiyorum umarım bana bir güzellik yapar |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-10-2014
|
108. fotodaki dallarda görülen köklere üzerinde bir yaprak olacak biçimde nemli yosunu naylonla sarın. iyice köklendiğinde altından kesin. Dalında köklendirme. Sarmaşık türü Hoya-mum çiçeklerine böyle yapıyoruz. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-10-2018
|
Inşallah onlarda kısa zamanda toparlarlar |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-10-2019
|
Merhabalar ben bitki bakmayı çok seven bir lise öğrencisiyim. Vanilya bitkisi çok hoşuma gitti. İnternet te bayağı aradım fakat bulamadım. Biliyorum Çelik vermeyi istemiyorsunuz ama acaba benim sizden çelik satın alma gibi bir şansım olabilir mi? veya beni nereden vanilya alabileceğim ile ilgili yönlendirebilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
hayır ben internette taze tohumlar buldum ama dediğiniz gibi kısa ömürlü olduğu için büyük ihtimalle çimlenme gerçekleşmez |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Berk S. ve Sayın Tropikalist, 2017 yılında, Burleigh Park Orchid Nursery - Avustralya'dan steril deney tüpü içerisinde canlı Vanilya bitkisi aldım. Oldukça küçüktüler. Vanilyayı çoğalttım (fazla değil). Eğer, okul adreslerinizi ve sınıf öğretmenlerinizin isimlerini bildirirseniz, sizlere öğretmenleriniz üzerinden Vanilya fidesi gönderebilirim. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Tamam teşekkürler akşam size yazacağım ve fide boyutu ne kadar acaba |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Vanilya, steril doku kültürü ortamında, yaklaşık 5-17cm uzunlukta sürgünlerden ibaret. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
peki ben bunları aldığımda nasıl toprağa geçireceğim ve bunları hangi kargo ile babama sordumda bunları sor ona göre dedi |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Size göndereceğim kavanoz bu. En iyisi, babanızın iş adresine göndereyim. Adresi bildirin. Yurtiçi Kargo ile göndereceğim. Dikim için bir miktar vermikulit gönderirim. Kavanoz elinize geçtiğinde, üzerindeki plastik örtüyü kesip açın. İçerisine oda sıcaklığında su doldurun ve temiz bir kevgirin içerisine döküp bitkileri üzerinde bulundukları aktif kömür + pamuk desteğinden kurtarın. Kökler gevrek olur zorlamadan yapın. Bir saksının içerisine bir miktar vermikulit dökün, bitkinin köklerini yerleştirin. Sonra saksının tamamını doldurun (bitkiyi gömmeyin, sadece kök ve bir miktar gövde kısmı vermikulit içerisine girsin). Gübreleme ve sulama için, Sayın Jezebel'e sorun. Vanilya konusunda iyi bir bilgi birikimi var. |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar sn doku_kültürcü den fidelerim geldi ama nasıl gübreleme yapmam gerekiyor acaba toprak yapısı nasıl olması lazım haftasonuna kadar süremiz var o yüzden cevaplarınızı esirgemeyin ![]() |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Benden yanıt bekleniyor sanırım. Bu konuda literatürde bulduklarım bu başlığın #48 nolu mesajında. Kendimin yaptıklarına gelince, baltık torfu / orkide harcı 1/1 oranında çok iyidi ta ki üçüncü metreye varınca kök çürüdü. Şimdi hepsi halis mulis sphagnum moos da dikili. Her sulamada orkide gübresi veriyorum, bir litreye bir kapak. 30 dk bekletip süzdürüp yana alıyorum. O litratürde yazanları denemeye korkuyorum valla. Ama bitki çok, bir kısmını belki kumlu toprakta kim bilir denerim. O an şuan değil, başka işlerim ön planda. Sphagnum Türkiyede farklı sitelerde satılıyor. Uluslarası takılan dost ve akrabalardan nazınız geçen kimse varsa alıp yurtdışı adresine göndertip getirmesini rica edebilirsiniz. Kimse sizin için site site, sokak sokak sphagnum aramaz. O kadar büyük hatır yok yani ![]() |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
peki her kara yosunu kullanılabilir mi bizim evin orada bu aylardo aşırı fazla kara yosunu oluyorda eğer olursa yapayım |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|