Scientist Wins IgNobel Extracting Vanillin From Cow Dung : TreeHugger
Bu haberde nobel ödülü alan, inek dışkısından vanilin üretmeyi becermiş Japon bir bilim adamından bahsediliyor haber 2007 yılı geçen dört yılı aşkın süre içinde pek çok kuruluş bu yöntem ile vanilin üretmeye başlamış bulunmaktadır, yapılan araştırmalar, üretilen sentetik vanilayanın tat olarak vanilin e birebir olduğunu, hiç bir şekilde sağlığa zararı olmadığını, hatta dolaylı yoldan çevreye yararı olduğunu kanıtlamıştır. Fizibilte çalışmaları çoktan bitmiş olan metodla vanilya üretmek geleneksel metodlara oranla maiyetlerde %50 gibi büyük bir düşüşe sebep olmaktadır. Ancak ülkelerin standartlar konusundaki yasaları gereği bu ürün çok az ülkede gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır(Amerikada bu vanilyayı kullanmakta olan bir dondurma firması mevcuttur). Kozmetik sektöründe kullanımı pek çok ülkede takip edilmemektedir. Dışkıdan lignin denilen maddenin ayrıştırılması ile yapılan bu işlemin sonucunda dışkı gübre niteliğini kaybetmemektedir hatta toprağa verildiğinde içindeki besin maddeleri ligninin bulunmaması sebebiyle toprağa daha çabuk karışmaktadır, yani gübrenin performansı artmaktadır.
İlginç bulduğum için paylaşma gereği duydum, saygılar.