![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2010
|
Bora Bey, demekki paphiopedilumlarda tıpkı phalaenopsisler gibi yıl boyunca çiçekleniyor.Yanılıyor muyum?Bakımı konusunda neler yapmaktasınız? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Torumok; Yıl boyunca demeyelim.Phalaenopsisler de yıl boyunca açmıyorlar.Ama 2 kere iyi bakımla Pah.ler 3 kere görüldüğü bilgisi var. Öncelikle nasıl bakım yaptığımdan önce elimdeki orkideleri iyi tanımaya ve isteklerini en ince ayrıntısına kadar incelemeye çalışıyorum. Örneğin elimdeki bu Paphiopedilum, Paphiopedilum insigne "Harefield Hall". Bakım:Yüksek dereceli bakım isteği Çiçeklenme dönemi:Erken bahar ve geç kış. Sıcaklık isteği: 11 c ye kadar dayanan optimal 22-24 C.Gece gündüz sıcaklık farkı ister.Fark derin olabilir.11 C kadar.Ancak benim uyguladığım gece 16-17C gündüz 21-22 C.Yani genelde ılık ve kontrollu sıcaklık isteği var((ağırlıklı çiçeklenmede serinlik isteği) Nem:Yazın yüksek nem.Ortalama %50 nem oranı.Ben %40-55 uyguladım. Ph isteği:5,5-8.Genelde 7-7,5 gübrelemede, 6,5 düz sulamada uyguladım. Sertlik:Gübrelemede 350-400 microsiemens, düz sulamada 50-150 microsiemens aralığı uyguladım. Işık:Sabah güneşi alan aydınlık salon ortamımda kaldı.Işık ölçerim güneş aldığı zamanda 2000 Fc, güneş almadığı sırada 750-1000Fc ışıklanma.Salonum Kuzey Doğu cephedir.Günde 3 saat çapraz güneş alır.Saat 8 ile 11 aralığı.Öğleden sonra Kuzay cephe güneş yansımasına açıktır. Gün ışığı süresi:15 saat ışıklanma, 9 saat kesintisiz karanlık. Sakın ola bunlar kafanızı karıştırmasın.Bu ölçümler benim kişisel merakımdan yapılmış ölçümlerdir.sabah güneşi alan bir yerde nem ve sıcaklık ile sulamaya dikkat ederseniz de olacağından eminim. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Kaybettik...
|
Arkadaşlar bir konuyu atlıyorsunuz. B.Unver bey bakın bakalım çiçeklenme nerden oluyor? Bakın bakalım phap.lar da Phal.ler gibi aynı bitkiden çiçekleniyor mu? Balki o zaman senede bir kaç kez çiçeklenmenin nedenini anlarsınız. Phap.lar Vandalar veya Phal.ler gibi değiller. Monopodial değil sympodial dırlar. dolayısı ile ne kadar yavru rizom, rizoid o kadar çiçek. bu cyclusu kaydırmak memnun edici olmaz genelde ileriki yıllarda. hormonal veya lethal sorunlar yatar kökünde. saygılarımla |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Hocam, Bu noktada sizin derin bilginizden yararlanmamız gerekli. Ben yanlızca kısa sürede bitkinin genel isteğine göre neler yaptığımı anlatmaya çalıştım.Elbette sizin bakım prosedürünüzle kıyaslarsak bizimki ilk okul seviyesinde kalabilir. ![]() Sizin sorunuza ben şu anki bilgimle cevap veremem.Ama öğrenmeye de hazırım ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|