Sayın Torumok;
Yıl boyunca demeyelim.Phalaenopsisler de yıl boyunca açmıyorlar.Ama 2 kere iyi bakımla Pah.ler 3 kere görüldüğü bilgisi var.
Öncelikle nasıl bakım yaptığımdan önce elimdeki orkideleri iyi tanımaya ve isteklerini en ince ayrıntısına kadar incelemeye çalışıyorum.
Örneğin elimdeki bu Paphiopedilum, Paphiopedilum insigne "Harefield Hall".
Bakım:Yüksek dereceli bakım isteği
Çiçeklenme dönemi:Erken bahar ve geç kış.
Sıcaklık isteği: 11 c ye kadar dayanan optimal 22-24 C.Gece gündüz sıcaklık farkı ister.Fark derin olabilir.11 C kadar.Ancak benim uyguladığım gece 16-17C gündüz 21-22 C.Yani genelde ılık ve kontrollu sıcaklık isteği var((ağırlıklı çiçeklenmede serinlik isteği)
Nem:Yazın yüksek nem.Ortalama %50 nem oranı.Ben %40-55 uyguladım.
Ph isteği:5,5-8.Genelde 7-7,5 gübrelemede, 6,5 düz sulamada uyguladım.
Sertlik:Gübrelemede 350-400 microsiemens, düz sulamada 50-150 microsiemens aralığı uyguladım.
Işık:Sabah güneşi alan aydınlık salon ortamımda kaldı.Işık ölçerim güneş aldığı zamanda 2000 Fc, güneş almadığı sırada 750-1000Fc ışıklanma.Salonum Kuzey Doğu cephedir.Günde 3 saat çapraz güneş alır.Saat 8 ile 11 aralığı.Öğleden sonra Kuzay cephe güneş yansımasına açıktır.
Gün ışığı süresi:15 saat ışıklanma, 9 saat kesintisiz karanlık.
Sakın ola bunlar kafanızı karıştırmasın.Bu ölçümler benim kişisel merakımdan yapılmış ölçümlerdir.sabah güneşi alan bir yerde nem ve sıcaklık ile sulamaya dikkat ederseniz de olacağından eminim.
|