agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-03-2012, 23:42   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-08-2011
Merhaba,

benim Phal. kökleri çürümüş ancak çiçek açmaya deva ediyordu ki bugün baktım köklerin içi boş sadece kökün içinde kuru bir ip kalmış bende onları steril bir makasla kestim ve torfuna yerleştirdim. Tek bir kök kalmış sağlam bu durumda çiçekli dalı dipten kesip dinlenmeyemi almalıyım orkidemi yoksa çiçekli haliyle bırakı kendisini bu şekildemi toparlamasıını beklemeliyim. Lütfen yardımcı olunuz.

yaramazbjk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2012, 16:51   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-03-2012
Merhaba. Yaklaşık olarak 1.5 senedir benimle olan orkidem 2 dalı üzerinde toplamda 3 adet keiki verdi. Ayırmak için köklenmesini beklerken 3. üncü bir çiçek dalı daha gelişti. Keikilerinde çiçek dalı oluştu. Ayırmak için umarım geç kalmamışımdır. Hiç harcını değiştirmedim. Geçen gün saksı içinde minicik beyaz kurtlar gördüm. Harcını değiştirmek yeterli olurmu? Saksının en altından çıkmış kökler var. Harcı değiştirirken bir büyük boy saksıya geçmeme gerek var mı? En alt yapraklarda yumuşama, sararma ve bazı morluklar mevcut. Ne yapmalıyım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.Name:  089.jpg
Views: 2415
Size:  29.5 KB

Name:  096.jpg
Views: 3574
Size:  53.8 KB

Name:  098.jpg
Views: 2248
Size:  30.6 KB

Name:  099.jpg
Views: 2323
Size:  37.2 KB

Name:  097.jpg
Views: 2255
Size:  34.6 KB

hope. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2012, 22:56   #3
Ağaçsever

malicetin's Avatar

Giriş Tarihi: 17-08-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hope. Mesajı Göster
Merhaba. Yaklaşık olarak 1.5 senedir benimle olan orkidem 2 dalı üzerinde toplamda 3 adet keiki verdi. Ayırmak için köklenmesini beklerken 3. üncü bir çiçek dalı daha gelişti. Keikilerinde çiçek dalı oluştu. Ayırmak için umarım geç kalmamışımdır. Hiç harcını değiştirmedim. Geçen gün saksı içinde minicik beyaz kurtlar gördüm. Harcını değiştirmek yeterli olurmu? Saksının en altından çıkmış kökler var. Harcı değiştirirken bir büyük boy saksıya geçmeme gerek var mı? En alt yapraklarda yumuşama, sararma ve bazı morluklar mevcut. Ne yapmalıyım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.Eklenti 275796

Eklenti 275797

Eklenti 275798

Eklenti 275799

Eklenti 275800
Sayın Hope, ne yaptınız da bu keikileri aldınız bilmiyorum, ama artık keikileri anasından ayırma zamanı gelmiş. Spagnum yosunu bulabilirseniz ayırdığınız keikilerin köklerine sarın. Çam kabuğu, kömür ve şişe mantarından oluşan substrata dikin. Ayırdığınız keikileri nemli bir ortamda bulundurun. Örneğin saksının üzerine şeffaf bir şişe ya da naylon torba ile kapatıp nem sağlayabilirsiniz. Ya da sık sık su fısfıslamak da çözüm olabilir. Kekilerin çıkardığı çiçek saplarını bence kesin. Çünkü zaten kök yapısı yeterli olmayan taze keikiler çiçek sapını besleyemez. Köklenme olmaz ve keiki ölebilir. Yavru orkide gücünü kök ve yaprak çıkarmaya harcasın. Büyüyünce bol bol çiçek alırsınız. Ana orkideki çiçek sapı kalabilir. Keikileri aldığınız için çiçekleri besleyebilir. Garantiye almak isterseniz ana orkidedeki çiçek sapını da kesebilirsiniz. Seneye çok daha güzel çiçekler verir.
Uçuşan minik kurt varsa substratını değiştirseniz iyi olur diye düşünüyorum. Ana orkidenin kök ve yaprakları çiçeği beslemeye yeterli görünüyor.

malicetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 10:14   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malicetin Mesajı Göster
Sayın Hope, ne yaptınız da bu keikileri aldınız bilmiyorum, ama artık keikileri anasından ayırma zamanı gelmiş. Spagnum yosunu bulabilirseniz ayırdığınız keikilerin köklerine sarın. Çam kabuğu, kömür ve şişe mantarından oluşan substrata dikin. Ayırdığınız keikileri nemli bir ortamda bulundurun. Örneğin saksının üzerine şeffaf bir şişe ya da naylon torba ile kapatıp nem sağlayabilirsiniz. Ya da sık sık su fısfıslamak da çözüm olabilir. Kekilerin çıkardığı çiçek saplarını bence kesin. Çünkü zaten kök yapısı yeterli olmayan taze keikiler çiçek sapını besleyemez. Köklenme olmaz ve keiki ölebilir. Yavru orkide gücünü kök ve yaprak çıkarmaya harcasın. Büyüyünce bol bol çiçek alırsınız. Ana orkideki çiçek sapı kalabilir. Keikileri aldığınız için çiçekleri besleyebilir. Garantiye almak isterseniz ana orkidedeki çiçek sapını da kesebilirsiniz. Seneye çok daha güzel çiçekler verir.
Uçuşan minik kurt varsa substratını değiştirseniz iyi olur diye düşünüyorum. Ana orkidenin kök ve yaprakları çiçeği beslemeye yeterli görünüyor.
Sayın Maliçetin. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Orkidem çiçeklendiği dönemde 10 günde bir sıvı besin verdim. Çiçeklerini döktükten dalı kesmeye fırsatım olmadı. Sonra bir baktım bazı oluşumlar var. Çiçek dalı diye beklerken 3 tane yavrumun olduğunu gördüm. Yapraklardaki durum orkidem yavrulardan yorulduğu için mi, yoksa bir hastalık belirtisi mi?

hope. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2012, 12:47   #5
Yeni Üye

ismaill's Avatar

Giriş Tarihi: 26-03-2012
Yardımcı olursanız çok sevinirim

Arkadaşlar merhaba.
Bende yakalaşık olarak 10 ay kadardır gözümden bile sakındıgım bir phalaenopsis'im var.Her haftanın belli günü sulayıp düzenli bakımlarını yapıyorum.Yapraklarında veya köklerinde hiç bir sorun yok.Lakin tamda tomurcuklanmışken tomurcuklarının oldugu bogumdan talihsiz bir olayda koptu.
Bu durumda ne yapmam gerekir yardımcı olursanız minnettar kalırım.
İlgilerinize şimdiden çok teşekkür ederim.

ismaill Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2012, 22:37   #6
Ağaçsever

malicetin's Avatar

Giriş Tarihi: 17-08-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hope. Mesajı Göster
Sayın Maliçetin. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Orkidem çiçeklendiği dönemde 10 günde bir sıvı besin verdim. Çiçeklerini döktükten dalı kesmeye fırsatım olmadı. Sonra bir baktım bazı oluşumlar var. Çiçek dalı diye beklerken 3 tane yavrumun olduğunu gördüm. Yapraklardaki durum orkidem yavrulardan yorulduğu için mi, yoksa bir hastalık belirtisi mi?
Sayın Hope, kökler çok sağlam görünüyor. Yaprağın sararması bence çok önemli değil. Diğer yapraktaki kararmaların ne olduğu anlaşılamıyor. Bana sorarsanız orkidenize iyi bakmaya çalışın. Daha önce substratını değiştirin demiştim sanıyorum. Yalnız bitkinin yükü çok fazla. Bir de toprağının değişmesi stresine dayanamayabilir. En iyisi toprağını değiştirmeden keikilerini ayırıp bakıma devam etmek. Hatta ana bitkiyi riske atmak istemiyorsanız çiçek sapını da kökten kesin. Seneye çok daha güzel çiçekler açacaktır.

malicetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2012, 10:14   #7
Yeni Üye

ismaill's Avatar

Giriş Tarihi: 26-03-2012
Sayın egülnur.Cevabınız için çok teşekkür ederim.Nazar deymesin orkidelerinizin maşallahı var imrendim gerçekten.İnşallah benimkilerde böyle olur.
Bir soru daha sormak istiyorum.Ben orkideme haftada bir (cumartesi sabahları) düzenli suluyorum.Sıvı orkide gübresi ile orantısında karıştırılmış dinlendirilmiş su kullanıyorum.Ortalama her gün çok hafif şekilde sprey ile su püskürtüyorum.Bu püskürttüğüm suyun içinede o sıvı gübreden koysam bi zararı olurmu acaba.

saygılarımla.

ismaill Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2012, 21:00   #8
Ağaç Dostu

egülnur's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2012
Sayın ismaill, püskürtme suyuna katacağınız sıvı gübre yapraklar üzerinde optik bir değişikliğe yol açarsa güneş ışığıyla yaprakta yanmaya yolaçabilir belki de.Zaten sulama suyuna gübre kattığınıza göre gereği de yok sanırım. Ustaların da bu konuda bir yorumu olabilir.

egülnur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2012, 23:16   #9
Ağaç Dostu

Asya_lotus's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2007
Galeri: 41
s-n hope, Substratı degiştirin, ama aynı saksı bırakın. Bitkiden keykiler ayrılmayın, hep beraber 2-3 yıl içinde bitkiye ne olabilir, bakalım. Bu fotoğraftakı gibi olabilir :

Name:  389013600.jpg
Views: 2008
Size:  29.7 KB

Asya_lotus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025