![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2008
|
substrat
Merhaba Yeni aldığım orkidenin uygun bakımını yapabilmek için internette arama yaparken forumunuza ulaştım.Bir çırpıda eski yazılarınızı okudum.Ancak kafamda cevaplanmayan hususları siz değerli üstadlara sormak isterim. Bildiğim kadarıyla yağmur suyu veya saf su ,minerallerden arınmış su anlamına geliyor.Her canlının besine ihtiyaç duyduğunu göz önüne alırsak bu tür orkideler besinlerini sadece sıvı gübreden sağlıyor olması gerekir.Zira substrat içerisindeki çam kabuğu ve torf nem sağlayıcı, strafor sıkışmayı engelleyici rolleri üstendiklerini zannediyorum.Odun kömürünün de (karbon) suda çözülmediğini düşünürsek geriye besin kalmıyor.Bu kapsamda ; 1.Çam kabuklarının (reçinesiz olmak kaydıyla) iç veya dış kısım olması farkeder mi? 2.Çalıların kabuklarından elde ettiğim fotoğraftaki lifli maddeyi denemem konusunda ne dersiniz? 3.Odun Kömürü büyüklüğü (findık büyüklüğü) doğrumudur?Tozu gerekir mi? 4.Odun Kömürünün işlevi nedir?Eğer besin değeri varsa çam ağacından elde edilmiş kömür daha uygun olmaz mı? 4.Strafor yerine perlit (tarım perliti) kullanmam doğrumudur?Aldığım bitkinin saksısında strafor yerine perlit var. 5.Torf diye aldığım paketin üzerinde "humus katkılı" yazıyor?Uygun bulurmusunuz? 6.Fırında 100-140 C ısıda 4 saat işlemini torf için uygulamam gerekiyormu? Sorularımın basitliğini cahilliğime verin lütfen. Saygılarımla ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | ||||||
Kaybettik...
|
Bu sorularınıza cevap alabilmek için öncelikle orkidelerin doğada bulundukları veya geliştikleri yerlere bakmak gerek. Şimdilik salepgilleri ve bazı terestik türleri bir yana bırakırsak epiphyt olanlar ağaçların üzerinde kovuklarda dal diplerinde gelişirler. Bu bağlamda orkideler tam bir aç kalma uzmanı kesilmişlerdir. Aldıkları su saf yağmur suyu, tabii az biraz ağacın üzerinden organik maddeleri de yıkayarak kısmen mineralsiz olarak orkidelere ulaşır. Bu açıdan bakınca orkidelerin ihtiyaçlarının neden böyle olduklarını daha iyi anlamış oluruz. Sulama suyu 150–200 mikroSiemens EC gösterecek kadar çözünmüş katı madde içermek zorundadır. Kabuklar zaman içinde çürüyerek gereken besin değerlerini de çok yavaş da olsa açığa çıkıp köklere ulaşacaktır. Bu çürümenin yavaş olan ağaç kabuk türlerini seçmeliyiz hızlı bir çürüme bir dizi mikroorganizmanın da aşırı üremesine sebep olacağından bu üreme çürüme vd. zararlıları da oluşturacaktır. Burada kömürün etkisi bu mikroorganizmaların üremesini bastırmak ve/veya kontrol altına tutmak olacaktır. Doğada da ağaç veya orman yangınlarından kömür doğal olarak bu orkidelerin yetiştiği doğal ortamlara bu şekilde ulaşmış olmaktadır. Biz sadece evde saksı içinde bu ortamı ve dengeyi simule etmeye çalışmaktayız. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
5 Alıntı:
Düzenleyen praecox : 06-05-2008 saat 17:04 |
||||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Praecox Değerli açıklamalarınız için teşekkür ederim.Substrat ve sulama suyunun önemini gayet net olarak anladım. Çam kabuklarını odun amacıyla aldığım kütüklerin üzerinden sıyırdım.Oduna temas eden kısım kahverengi iken dış kısım(atmosfere açık olan yüzey) gri kahve renklerinde.Dış kısımdaki gri katları kullanmasam daha iyi olur diyorum.(Daha geç çürümesi için) Ayrıca #143'te bahsedilen "Genişletilmiş Kil Bilyası" bahsettiğiniz şartları sağlamaktan çok uzak. Saygılarımla ![]() Düzenleyen fsuzen : 07-05-2008 saat 10:52 Neden: eksik |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
aktif karbon
Sulama suyunu saflaştırmak için aktif karbondan süzülmesi gerektiği bahsedilmektedir.Ancak aktif karbon su saflaştırma için kullanıldığı gibi hava temizleme amacıyla da kullanılmaktadır.Hava temizleme amacıyla kullanılan aktif karbonların bir kısmı kimyasal madde emdirilmiş olarak satışa sunulur.Amacı hava içerisindeki zehirli bir kısım maddeyi temizlemektir.Bu kimyasallar suda çözünebilir.Bu nedenle piyasadan granül olarak satın alınacak aktif karbonlarda dikkatli olmak gerekir. Benim tavsiyem granülden ziyade sürahi olarak satılan içerisinde filtresi (suyun kireç ve klorünü arıtan) bulunan ürünlerden veya su filtrelerinden kullanmaktır. Saygılarımla ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|