Bu sorularınıza cevap alabilmek için öncelikle orkidelerin doğada bulundukları veya geliştikleri yerlere bakmak gerek. Şimdilik salepgilleri ve bazı terestik türleri bir yana bırakırsak epiphyt olanlar ağaçların üzerinde kovuklarda dal diplerinde gelişirler.
Bu bağlamda orkideler tam bir aç kalma uzmanı kesilmişlerdir. Aldıkları su saf yağmur suyu, tabii az biraz ağacın üzerinden organik maddeleri de yıkayarak kısmen mineralsiz olarak orkidelere ulaşır.
Bu açıdan bakınca orkidelerin ihtiyaçlarının neden böyle olduklarını daha iyi anlamış oluruz. Sulama suyu 150–200 mikroSiemens EC gösterecek kadar çözünmüş katı madde içermek zorundadır. Kabuklar zaman içinde çürüyerek gereken besin değerlerini de çok yavaş da olsa açığa çıkıp köklere ulaşacaktır.
Bu çürümenin yavaş olan ağaç kabuk türlerini seçmeliyiz hızlı bir çürüme bir dizi mikroorganizmanın da aşırı üremesine sebep olacağından bu üreme çürüme vd. zararlıları da oluşturacaktır. Burada kömürün etkisi bu mikroorganizmaların üremesini bastırmak ve/veya kontrol altına tutmak olacaktır. Doğada da ağaç veya orman yangınlarından kömür doğal olarak bu orkidelerin yetiştiği doğal ortamlara bu şekilde ulaşmış olmaktadır.
Biz sadece evde saksı içinde bu ortamı ve dengeyi simule etmeye çalışmaktayız.
Alıntı:
Bildiğim kadarıyla yağmur suyu veya saf su, minerallerden arınmış su anlamına geliyor. Her canlının besine ihtiyaç duyduğunu göz önüne alırsak bu tür orkideler besinlerini sadece sıvı gübreden sağlıyor olması gerekir. Zira substrat içerisindeki çam kabuğu ve torf nem sağlayıcı, strafor sıkışmayı engelleyici rolleri üstendiklerini zannediyorum. Odun kömürünün de (karbon) suda çözülmediğini düşünürsek geriye besin kalmıyor. Bu kapsamda ;
1.Çam kabuklarının (reçinesiz olmak kaydıyla) iç veya dış kısım olması fark eder mi?
|
Anlayamadım? Çam kabuğunu söküp alır iseniz bunun iç ve dış kısmı diye ayırmanız gerekmiyor sadece dikine kesitlerle ufalamanız yeterli.
Alıntı:
2.Çalıların kabuklarından elde ettiğim fotoğraftaki lifli maddeyi denemem konusunda ne dersiniz?
|
Bence hiç denemeyin. Bu lifler çok çabuk çürüyeceğinden köklerde gereksiz bir mikroorganizma üremesi ile yukarda bahsi geçen hasarlar oluşabilir. Bu tarz bir deneyi ağaç talaşı ile de deneyip görebiliriz. Ancak bu gibi maceralara atılabilmek için elde fazla veya gözden çıkardığımız orkidelerimiz olmalı.
Alıntı:
3.Odun Kömürü büyüklüğü (fındık büyüklüğü) doğrumudur? Tozu gerekir mi?
|
Tozu gerekmez, zira çok çabuk sulama suyu ile substratdan yıkanmış olur.
Alıntı:
4.Odun Kömürünün işlevi nedir? Eğer besin değeri varsa çam ağacından elde edilmiş kömür daha uygun olmaz mı?
|
Odun kömürünün mikroorganizmaların aşırı üremesini bastırıp dengeleyici bir görev görmesi ile kısmen de sterilize edebilme özelikleri bakımından bu tarz substrat harçlarına karıştırılmaktadır. Bu özelikleri olan en uygun, kayın veya meşe ağacından elde edilen odun kömürüdür.
Alıntı:
4.Strafor yerine perlit (tarım perliti) kullanmam doğru mudur? Aldığım bitkinin saksısında strafor yerine perlit var.
|
Styroporu substratın sıkışmasını geciktirmek hava almasını sağlamak veya suyu drenaj etmek maksatları ile kullanılır. Perlit de kullanılabilir. Bilindiği üzere perlitin zaman içinde çamurlaşma özeliği vardır bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.
5
Alıntı:
.Torf diye aldığım paketin üzerinde "humus katkılı" yazıyor? Uygun bulur musunuz?
6.Fırında 100-140ºC ısıda 4 saat işlemini torf için uygulamam gerekiyor mu?
|
Torfu fırında ısıtıp kurutmanız tamamen vasfını kaybetmesi demek olur. Taze kullanılmamış torfu paketinden çıktığı gibi saksı harcınıza karıştırmanız uygun olur. Genelde sphagnum torfu sterildir. Epiphyt orkidelerde humus her daim sorun olacaktır hatta bu orkidelerde yaprak kompostu dahi eklenmesi uygun olmaz. Ancak Paphiopedilium Orchis Ophrys gibi terestrik orkidelerde % 10 kadar eklenebilir.