Merhaba
Yeni aldığım orkidenin uygun bakımını yapabilmek için internette arama yaparken forumunuza ulaştım.Bir çırpıda eski yazılarınızı okudum.Ancak kafamda cevaplanmayan hususları siz değerli üstadlara sormak isterim.
Bildiğim kadarıyla yağmur suyu veya saf su ,minerallerden arınmış su anlamına geliyor.Her canlının besine ihtiyaç duyduğunu göz önüne alırsak bu tür orkideler besinlerini sadece sıvı gübreden sağlıyor olması gerekir.Zira substrat içerisindeki çam kabuğu ve torf nem sağlayıcı, strafor sıkışmayı engelleyici rolleri üstendiklerini zannediyorum.Odun kömürünün de (karbon) suda çözülmediğini düşünürsek geriye besin kalmıyor.Bu kapsamda ;
1.Çam kabuklarının (reçinesiz olmak kaydıyla) iç veya dış kısım olması farkeder mi?
2.Çalıların kabuklarından elde ettiğim fotoğraftaki lifli maddeyi denemem konusunda ne dersiniz?
3.Odun Kömürü büyüklüğü (findık büyüklüğü) doğrumudur?Tozu gerekir mi?
4.Odun Kömürünün işlevi nedir?Eğer besin değeri varsa çam ağacından elde edilmiş kömür daha uygun olmaz mı?
4.Strafor yerine perlit (tarım perliti) kullanmam doğrumudur?Aldığım bitkinin saksısında strafor yerine perlit var.
5.Torf diye aldığım paketin üzerinde "humus katkılı" yazıyor?Uygun bulurmusunuz?
6.Fırında 100-140 C ısıda 4 saat işlemini torf için uygulamam gerekiyormu?
Sorularımın basitliğini cahilliğime verin lütfen.
Saygılarımla