agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-04-2008, 22:49   #721
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2007
Galeri: 11
Çıralı olmamasına dikkat edin , kullanmadan önce forumda dezenfekte edilmesinin tarif edildiği gibi dezenfekte edip kullanın.
Ben kullanıyorum bir zararını görmedim.
Sarıçamın tercih edilmesindeki neden ; dokusunun süngerimsi olmamasından dolayı fazla su tutmaması ve çürümeye diğer çamkabuğu türlerinden daha fazla dayanıklı olması .
Dediğim gibi ben kızılçam ve karaçam kabuklarıda kullandım zararını görmedim ama hersene harcı yenilemek gerekiyor.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2008, 20:31   #722
Ağaçsever

gül deniz's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2007
sayın ephesos

merhaba;bugün orkidemi forumda anlatıldığı şekilde saksısına yarleştirdim.fakat bazı zedelenmiş kökleri kestim aktif kömür bulamadığım için kesi yerlerine tarçın sürdüm inşallah bu bir sorun yaratmaz.İlginize çok teşekkür ederim.

Düzenleyen gül deniz : 25-04-2008 saat 20:33 Neden: başlık kısmını yazmayı unutmuşum
gül deniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2008, 21:22   #723
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2007
Galeri: 11
sabır ve dikkat

Forumda anlatılan kurallara uyup dikkat edilince gerçekten güzel sonuçlar alınabiliniyor.

Eklenen Resimler

Denizardacan ve seya beğendi.
ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2008, 22:44   #724
Ağaç Dostu

İklimsiz's Avatar

Giriş Tarihi: 11-03-2007
Galeri: 53
Katılıyorum

Eklenen Resimler

Denizardacan ve seya beğendi.
İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 16:02   #725
Yeni Üye

sehan's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2008
orkide

Yeni Üye
Sayin praecox,
Orkidemin bir dalinda cicekler acti,diger dali kesmistim ode yeni tomurcuklandi kökten yeni bir dal daha büyüyor,ama önceki cicek acan daldaki bazi cicekler dökülüyor.Köklerine baktim görünen hicbirsey yok yapraklarida saglikli,cicekleri neden kuruyor sebebini anlamadim.Sizce ne olabilir?

Düzenleyen sehan : 01-05-2008 saat 22:56 Neden: imla hatasi
sehan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 21:58   #726
Ağaçsever

merih's Avatar

Giriş Tarihi: 26-10-2006
Galeri: 69
Sn Preacox orkidem tomurcukta fakat yaprakları ve kökleri sağlıklı görünmüyor ne önerirsiniz

Eklenen Resimler

merih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2008, 09:51   #727
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Sayın kübra sahin,

sağlıklı çiçekler dökülüyor derken neyi kastediyorsunuz? Bunlar açmadan tomurcuk halde iken mi dökülüyor. Hal böyle ise ışık az geliyor olabilir veya birden yer değişimi ısı farkı ile de döküyor olabilir. Şayet açık çiçekler dökülüyor ise çiçeğin miyadı dolmuş olabilir veya yukarda saydığım sebeplerden de olabilir.

Sayın merih,

Kökler çürüyormuş gibi görüyorum. Phal.ler dayanıklıdır çiçekli zamanlarında da, fazla büyük bir hata yapılamazsa, saksıları ve veya saksı harçları değiştirilebilir.
Zaten çiçeklerden çekinir değiştirmezseniz de bitkiyi tamamen kaybedebilirsiniz. Bu başlığın ilk mesajlarında da böyle vakaaların ilerlemiş safhalarını yazışmış, resmetmiştik.
Çökerten veya göbek çürümesi gibi hatsalıklara dönüşür.

Düzenleyen praecox : 02-05-2008 saat 10:22
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2008, 11:46   #728
Yeni Üye

sehan's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2008
Sayin praecox,
Tomurcukken degil actiktan sonra, **** acarken birdenbire sarariyor. Isigin yetersiz oldugunu sanmiyorum, karsilikli iki camin ortasinda.Isi degisikligi olabilirmi bilmiyorum,daha önce kalörifer yaniyordu simdi yanmiyor.Iki daldi ikiside ciceklerini dökmüstü,diger dali kestim bahsettigim dal tomurcuk vermeye devam etti.Yedi tane cicek acti önceki acanlar yavas yavas dökülüyor.Kesersem kötü olurmu?.

Düzenleyen sehan : 05-05-2008 saat 16:47
sehan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2008, 11:29   #729
Ağaç Dostu

fsuzen's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2008
substrat

Merhaba

Yeni aldığım orkidenin uygun bakımını yapabilmek için internette arama yaparken forumunuza ulaştım.Bir çırpıda eski yazılarınızı okudum.Ancak kafamda cevaplanmayan hususları siz değerli üstadlara sormak isterim.
Bildiğim kadarıyla yağmur suyu veya saf su ,minerallerden arınmış su anlamına geliyor.Her canlının besine ihtiyaç duyduğunu göz önüne alırsak bu tür orkideler besinlerini sadece sıvı gübreden sağlıyor olması gerekir.Zira substrat içerisindeki çam kabuğu ve torf nem sağlayıcı, strafor sıkışmayı engelleyici rolleri üstendiklerini zannediyorum.Odun kömürünün de (karbon) suda çözülmediğini düşünürsek geriye besin kalmıyor.Bu kapsamda ;
1.Çam kabuklarının (reçinesiz olmak kaydıyla) iç veya dış kısım olması farkeder mi?
2.Çalıların kabuklarından elde ettiğim fotoğraftaki lifli maddeyi denemem konusunda ne dersiniz?
3.Odun Kömürü büyüklüğü (findık büyüklüğü) doğrumudur?Tozu gerekir mi?
4.Odun Kömürünün işlevi nedir?Eğer besin değeri varsa çam ağacından elde edilmiş kömür daha uygun olmaz mı?
4.Strafor yerine perlit (tarım perliti) kullanmam doğrumudur?Aldığım bitkinin saksısında strafor yerine perlit var.
5.Torf diye aldığım paketin üzerinde "humus katkılı" yazıyor?Uygun bulurmusunuz?
6.Fırında 100-140 C ısıda 4 saat işlemini torf için uygulamam gerekiyormu?

Sorularımın basitliğini cahilliğime verin lütfen.

Saygılarımla

Eklenen Resimler

fsuzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2008, 11:46   #730
Kaybettik...

praecox's Avatar

Bu sorularınıza cevap alabilmek için öncelikle orkidelerin doğada bulundukları veya geliştikleri yerlere bakmak gerek. Şimdilik salepgilleri ve bazı terestik türleri bir yana bırakırsak epiphyt olanlar ağaçların üzerinde kovuklarda dal diplerinde gelişirler.
Bu bağlamda orkideler tam bir aç kalma uzmanı kesilmişlerdir. Aldıkları su saf yağmur suyu, tabii az biraz ağacın üzerinden organik maddeleri de yıkayarak kısmen mineralsiz olarak orkidelere ulaşır.
Bu açıdan bakınca orkidelerin ihtiyaçlarının neden böyle olduklarını daha iyi anlamış oluruz. Sulama suyu 150–200 mikroSiemens EC gösterecek kadar çözünmüş katı madde içermek zorundadır. Kabuklar zaman içinde çürüyerek gereken besin değerlerini de çok yavaş da olsa açığa çıkıp köklere ulaşacaktır.
Bu çürümenin yavaş olan ağaç kabuk türlerini seçmeliyiz hızlı bir çürüme bir dizi mikroorganizmanın da aşırı üremesine sebep olacağından bu üreme çürüme vd. zararlıları da oluşturacaktır. Burada kömürün etkisi bu mikroorganizmaların üremesini bastırmak ve/veya kontrol altına tutmak olacaktır. Doğada da ağaç veya orman yangınlarından kömür doğal olarak bu orkidelerin yetiştiği doğal ortamlara bu şekilde ulaşmış olmaktadır.
Biz sadece evde saksı içinde bu ortamı ve dengeyi simule etmeye çalışmaktayız.

Alıntı:
Bildiğim kadarıyla yağmur suyu veya saf su, minerallerden arınmış su anlamına geliyor. Her canlının besine ihtiyaç duyduğunu göz önüne alırsak bu tür orkideler besinlerini sadece sıvı gübreden sağlıyor olması gerekir. Zira substrat içerisindeki çam kabuğu ve torf nem sağlayıcı, strafor sıkışmayı engelleyici rolleri üstendiklerini zannediyorum. Odun kömürünün de (karbon) suda çözülmediğini düşünürsek geriye besin kalmıyor. Bu kapsamda ;
1.Çam kabuklarının (reçinesiz olmak kaydıyla) iç veya dış kısım olması fark eder mi?
Anlayamadım? Çam kabuğunu söküp alır iseniz bunun iç ve dış kısmı diye ayırmanız gerekmiyor sadece dikine kesitlerle ufalamanız yeterli.

Alıntı:
2.Çalıların kabuklarından elde ettiğim fotoğraftaki lifli maddeyi denemem konusunda ne dersiniz?
Bence hiç denemeyin. Bu lifler çok çabuk çürüyeceğinden köklerde gereksiz bir mikroorganizma üremesi ile yukarda bahsi geçen hasarlar oluşabilir. Bu tarz bir deneyi ağaç talaşı ile de deneyip görebiliriz. Ancak bu gibi maceralara atılabilmek için elde fazla veya gözden çıkardığımız orkidelerimiz olmalı.

Alıntı:
3.Odun Kömürü büyüklüğü (fındık büyüklüğü) doğrumudur? Tozu gerekir mi?
Tozu gerekmez, zira çok çabuk sulama suyu ile substratdan yıkanmış olur.

Alıntı:
4.Odun Kömürünün işlevi nedir? Eğer besin değeri varsa çam ağacından elde edilmiş kömür daha uygun olmaz mı?
Odun kömürünün mikroorganizmaların aşırı üremesini bastırıp dengeleyici bir görev görmesi ile kısmen de sterilize edebilme özelikleri bakımından bu tarz substrat harçlarına karıştırılmaktadır. Bu özelikleri olan en uygun, kayın veya meşe ağacından elde edilen odun kömürüdür.

Alıntı:
4.Strafor yerine perlit (tarım perliti) kullanmam doğru mudur? Aldığım bitkinin saksısında strafor yerine perlit var.
Styroporu substratın sıkışmasını geciktirmek hava almasını sağlamak veya suyu drenaj etmek maksatları ile kullanılır. Perlit de kullanılabilir. Bilindiği üzere perlitin zaman içinde çamurlaşma özeliği vardır bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.

5
Alıntı:
.Torf diye aldığım paketin üzerinde "humus katkılı" yazıyor? Uygun bulur musunuz?
6.Fırında 100-140ºC ısıda 4 saat işlemini torf için uygulamam gerekiyor mu?
Torfu fırında ısıtıp kurutmanız tamamen vasfını kaybetmesi demek olur. Taze kullanılmamış torfu paketinden çıktığı gibi saksı harcınıza karıştırmanız uygun olur. Genelde sphagnum torfu sterildir. Epiphyt orkidelerde humus her daim sorun olacaktır hatta bu orkidelerde yaprak kompostu dahi eklenmesi uygun olmaz. Ancak Paphiopedilium Orchis Ophrys gibi terestrik orkidelerde % 10 kadar eklenebilir.

Düzenleyen praecox : 06-05-2008 saat 17:04
Eski 07-05-2008, 09:09   #731
Ağaç Dostu

fsuzen's Avatar

Sn. Praecox

Değerli açıklamalarınız için teşekkür ederim.Substrat ve sulama suyunun önemini gayet net olarak anladım.

Çam kabuklarını odun amacıyla aldığım kütüklerin üzerinden sıyırdım.Oduna temas eden kısım kahverengi iken dış kısım(atmosfere açık olan yüzey) gri kahve renklerinde.Dış kısımdaki gri katları kullanmasam daha iyi olur diyorum.(Daha geç çürümesi için)

Ayrıca #143'te bahsedilen "Genişletilmiş Kil Bilyası" bahsettiğiniz şartları sağlamaktan çok uzak.

Saygılarımla

Düzenleyen fsuzen : 07-05-2008 saat 10:52 Neden: eksik
Eski 07-05-2008, 12:43   #732
Ağaç Dostu

fsuzen's Avatar

aktif karbon

Sulama suyunu saflaştırmak için aktif karbondan süzülmesi gerektiği bahsedilmektedir.Ancak aktif karbon su saflaştırma için kullanıldığı gibi hava temizleme amacıyla da kullanılmaktadır.Hava temizleme amacıyla kullanılan aktif karbonların bir kısmı kimyasal madde emdirilmiş olarak satışa sunulur.Amacı hava içerisindeki zehirli bir kısım maddeyi temizlemektir.Bu kimyasallar suda çözünebilir.Bu nedenle piyasadan granül olarak satın alınacak aktif karbonlarda dikkatli olmak gerekir.
Benim tavsiyem granülden ziyade sürahi olarak satılan içerisinde filtresi (suyun kireç ve klorünü arıtan) bulunan ürünlerden veya su filtrelerinden kullanmaktır.

Saygılarımla

Eski 08-05-2008, 17:15   #733
Ağaç Dostu

ilknur aşık's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2007
Aktif kömür ile filtreleme işlemi nasıl yapılıyor? Bir damacana kadar yağmur suyum var. Yaklaşık bir ay önce yağan yağmurlardan biriktirmiştim.(Herhale beklemiş olmasının sakıncası yoktur) Yaklaşık 21 sayfayı okudum. Ama hala bu işlemi nasıl yapacağımı bulamadım.

ilknur aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2008, 17:23   #734
Kaybettik...

praecox's Avatar

Sular özelikle de chlorlanmamışlarsa veya ozonlanmamışsa durdukları zaman içinde bir dizi bakteri üremesi oluşması kaçınılmazdır. Bu topladığınız yağmur sularını ışıktan veya güneşten uzak karanlık bir yerde saklamanız uygun olur. Ancak burda aktif kömürden filtremenenin asıl sebebi havadan yağış esnasında atmosferden katılan bir dizi zaralı olabilecek kimyasalları da süzmek. Bunun için filtre kahve düzeneği gibi bir düzenek yapılabilir..., veya bir huniyi deliğini pamukla tıkayıp içine bir miktar aktif kömür doldurulur. Su burdan süzülür. Hava temizlemede kullanılan aktif kömürlere hoş koku veren moleküller katılmış olabilir ancak bizim kullanacağımız aktif kömür su arıtmalarda kullanılan veya akvaryumcuların kullandığı cinsten granül aktif kömür olmalı.

Eski 08-05-2008, 19:20   #735
Ağaç Dostu

ilknur aşık's Avatar

Süper zeka bendeniz sabah bu suyla filtrelemeden cattleyaları ve oncibidumu suladım. Suda maalesef karanlık bir yerde saklanmamıştı. Bu durumda müdahale olarak yapmam gereken bir şey varmı acaba?

Çiçekçinin bana hediye ettiği bir phalin substratını değiştirmek için compo orkide substratı aldım. (O kadar çok gidip geldimki çiçeği geçmiş bir pahli bana hediye etmek zorunda kaldı galiba). Tabi ben akıllıyım ya uğraşmıyayım dedim substratla falan.İçeriğinde torf (ayrışma derecesi h2-h5) fıstık çamı kabuğu, ıslah edici, kalsyum oksit ve tüm önemli bitkileri yazıyor.

Eski 08-05-2008, 19:39   #736
Kaybettik...

praecox's Avatar

Genelde bir kereden bir şey olmaz, ama içiniz rahat edecekse benlate veya captan ile sulayın. Elinizde aktif kömür suspansyonu varsa onun la da sulıyabilirsiniz ancak benim fikrim bunlar şu etapta gereksiz. Sadece bir hafta sulamayıp substratın iyice kurumasını bekledikten sonra bir sonraki sulamayı yapın.

Eski 08-05-2008, 20:22   #737
Ağaç Dostu

ilknur aşık's Avatar

Çok teşekkür ederim sn hocam. Peki bu aldığım substratı ne yapabilirim? Hiç kullanmadan başka bitkiler için değerlendireyim mi, yoksa içine ilaveler ile kullanılablirmi?

Eski 08-05-2008, 20:42   #738
Kaybettik...

praecox's Avatar

Kullanılabilir tabii... Sonuçta onu da imal edenler bir şeyler düşünmüş olmalılar. Bu tamamen sizin sulama sıklığınızı uydurmanızla alakalı. Örneğin ben çok sık ve kontrolsüz sulamayı seven biri olduğumdan daha geçirgen substratlar kullanıyorum. Bu aldığınız hazır karışıma biraz daha kabuk katarsanız daha geçirgen bir harç elde etmiş olursunuz.
Ben genelde şişe mantarlarını da topluyorum ve bunları ufalayıp saksı harcına karıştırıyorum. Styropor gibi kolay çürümeyen fazla su tutmıyan ve harcı havalandırma özeliği olan vede rengi de fazla göze batmıyan doğal bir katkı maddesi.

Eski 09-05-2008, 09:06   #739
Ağaç Dostu

ilknur aşık's Avatar

Yardımlarınız için bir kez daha teşekkür ediyorum sn praecox. Anlaşılan şarapçılığa başlayacağız

Eski 09-05-2008, 09:39   #740
Ağaç Dostu

fsuzen's Avatar

aktif karbon

Sn.Praecox

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Hava temizlemede kullanılan aktif kömürlere hoş koku veren moleküller katılmış olabilir ancak bizim kullanacağımız aktif kömür su arıtmalarda kullanılan veya akvaryumcuların kullandığı cinsten granül aktif kömür olmalı.
Piyasada parekende satılan bu tür malzemeler varil olarak alınır ve küçük paketlere bölünerek satışa sunulur.Bu bölme işini bilinçsiz birileri yapıyor ise size uygun olmayan malzemeyi satabilir.Görsel olarak hangi tür aktif karbon satın aldığımızı anlama şansımız bulunmamaktadır.
Özellikle insan gaz maskesinde kullanılan aktif karbonlar kimyasal silahların etkilerini de yoketmek amacıyla kimsayal maddeler emdirilmiş olarak hazırlanır.

Eğer Aktif karbonu granül alarak kullanmak zorunda iseniz güvenilir yerleri tercih etmenizi tavsiye ederim.

Yazdıklarımın yanlış anlaşılması istemem.Sadece değerli bitkilerinizin zarar görmesini engelleme adına benim de çorbada bir tuzum olsun diye yazıyorum.

Saygılarımla

Düzenleyen fsuzen : 09-05-2008 saat 09:49 Neden: yanlış
Eski 09-05-2008, 10:02   #741
Kaybettik...

praecox's Avatar

Bahsetiğiniz aktif kömürler veya filtreler çok spesifik kömürlerdir vede üzerinde renk kodları ile veya hangi gaza kullanılacağını belirtilmiş kömürlerdir. Bazik asidik nötr ve diğer bir dizi özel gazı filtreleyen ve/veya nötralize eden katkılar kömüre yüklenmiş olabilirler. Ancak bunlar daha pahallı kömürlerdir. Birileri bunu kontrolsüzce yapıyorsa ona bir şey diyemem. Bu bağlamda güvenilir bir su arıtma şirketinden alınması elbette uygun olur. Kırmızı toz biber alacağımız yerde kiremit tozu alıyorsak, veya şamfıstığa bezelye kırıntıları dolgu maddesi gibi kullanılmış ise bu olağan bir durum olmasa gerek.
Gerçi ben yıllarca yanlış torf kullanımı sonucu bir dizi bitkimi kaybettim bunu da bundan önceki mesajlarımda yazmıştım, ancak burda benim tek tesselim bu kömürlerin biraz daha pallı olduğundan buna kimsenin yeltenemiyeceğidir Ancak uyarınız için teşşekürler son günlerde ulu orta etrafa atılan gaz bombaları sonucu bu kömürlerin de ayağa düştüğü vede adam sendecilik anlayışındaki satıcıların müşteriyi kaçırmamaları, veya tualet kağıdı yok zımpara kağıdı verelim zihniyeti ile birileri bunun ticaretini yapıyor ise de bunun kontrolü de amatörler için biraz zor olsa gerek.

Uyarınız için tekrar teşekürler.

Eski 09-05-2008, 10:18   #742
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Aktif kömür konusunda en iyi çözüm akvaryumcularda satılan markalı aktif kömürlerdir biraz pahalıdır ama neticede kuşku duymanıza yol açmaz.

Akvaryumcularda bulabileceğiniz en iyi markalardan biri SERA veya EHEIM gibi markalı Alman ürünü aktif kömürlerdir.İsterseniz netten de alabilirsiniz.

http://www.otuz.com/index.php?eg=878_978_1072_1195

linklere bir göz atın derim.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 14:55   #743
Ağaçsever

karaefsun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-04-2008
Selam.
Orkidemin yaprak gelişimi yavaş gibi çok fazla gelişmiyolar. Üç yaprağı vardı, dördüncü yaprağı bir ayda sadece 6 cm uzadı, beşinci yaprağı çok küçük kaldı, çatallaştı ve gelişimi durdu. Sadece 2 cm. şu an, altıncı yaprağını çıkarıyor. Besin eksikliğimi var acaba? Ne yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Düzenleyen praecox : 09-05-2008 saat 15:32 Neden: İmla
karaefsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 15:41   #744
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karaefsun Mesajı Göster
Selam.
Orkidemin yaprak gelişimi yavaş gibi çok fazla gelişmiyolar. Üç yaprağı vardı, dördüncü yaprağı bir ayda sadece 6 cm uzadı, beşinci yaprağı çok küçük kaldı, çatallaştı ve gelişimi durdu. Sadece 2 cm. şu an, altıncı yaprağını çıkarıyor. Besin eksikliğimi var acaba? Ne yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
Öncelikle sizin de bize yardımcı olup imla ve bazı yazım kurallarına uymanızı rica edeceğim.

Bitkinizi bu tasfirinizle hayal etmeye çalışıyorum, ancak pekde başarılı olduğumu söyleyemiyeceğim. Benim anladığım gittikçe küçülen vede zor gelişen bir yapraklanma söz konusu.
Resim ekleme ihtimaliniz varsa daha kesin bir şeyler söylemek mümkün. Bu kadarı ile kök sorunu sulama v.s. gibi sorunlar olabileceği gibi besinsiz kalması da ya kullandığınız ve/veya kullanmadığınız gübrelerden (bunu belirtmemişsiniz, gübreleme yapıyor musunuz hangi tür bir gübre hangi dozajlarda ne sıklıkla ne şekilde) olabileceği gibi yine köklerdeki sorunlardan bu gübreyi alamaması da söz konusu olabilir.

Eski 09-05-2008, 16:29   #745
Ağaçsever

karaefsun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-04-2008
Sulamayı dinlenmiş su ile yapıyorum. Gübre kullanmıyorum. Bitki iyi ışık alan bir yerde duruyor. Resimlerini görebilirsiniz. Ayrıca saksının altında ve saksı harcının üst kısmında resmini çekemeyip çizmeye çalıştığım o şekle benzer böcekler olduğunu farkettim. Dokununca zıplıyor. (bit değildir heralde) Teşekkür ederim.

Eklenen Resimler

Düzenleyen praecox : 10-05-2008 saat 18:03 Neden: son kez düzeltim bir dahakine sileceğim...
karaefsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2008, 18:04   #746
Kaybettik...

praecox's Avatar

Çizdiğini ve anlatmaya çalıştığınız hayvancıklar bir tür toprak biti. Saksı harcınız gereğinden fazla nemli tutuyorsunuz. Bu haşaretlerden onu anlıyorum.
Gübre kullanın.

Eski 13-05-2008, 08:17   #747
Ağaç Dostu

fsuzen's Avatar

yapı marketten yaşatırım belki diye aldığım phal.'lerin durumu içler acısı. Forumda tavsiye edilenleri uygulamaya çalıştım.(Yeni substrat hazırlama, değişim,kökleri budama ve kömür ile dejenfekte etme, sulama, gübreleme) .
Bir yerlerde hata yapıyorum ama bulamadım.Bu bitkiyi kurtarma şansım varmı?
Yardımcı olursanız sevinirim.

Eklenen Resimler

Eski 13-05-2008, 10:20   #748
Kaybettik...

praecox's Avatar

Fena görünmüyorlar. Sulamalarını çok dikkatli yapın gündüzleri havadar bir yerde sulayın vede müteakip sulamaları tamamen kurumadan yapmayın. Bence her ikisinin de yaşama şansı yüksek. Benlate kullandınız mı köklere? Yapmadıysanız bir dahaki sulamayı muhakak fungicide'li bir su ile yapın.

Eski 13-05-2008, 13:04   #749
Ağaç Dostu

fsuzen's Avatar

Sn.Preacox

Teşekkür ederim.Benlate uygulamadım.Sadece kömür tozu.
Yaprakların birleşme yerlerindeki sararmalar normal mi?

Eski 13-05-2008, 13:16   #750
Kaybettik...

praecox's Avatar

Bende sonradan farketim. Mesajı yazdığımda resimde renk kayması var sandım.
Ancak siz de sararma var diyorsanız o zaman sorun var demektir. aşırı ıslak ve soğuk kalmış bu bitki. büyük bir olasılıkla yapraklarını sıra ile teker teker dökecektir. çok sıcak ve kısmen" kuru" tutmaya çalışın. substratı normalin altında kurumıya bırakın (yani sulama aralıklarını uzatın) çok da kuru kalmasın ama. bitkiyi de mümkünse su dolu bir tepsi ile adeta kaloriferin üzerine oturtun. saksıyı bundan evvelde anlatığımız gibi kökleri ve saksısı bu kabın suyuna değmiyecek gibi yüksek bir şeyin üzerine koyun.
En son yaprak düşene dek ümidinizi kesmeyin. ola ki en son yaprak da düşsün yine de gövdenin yanından sürme olasılığı var. hemen gözden çıkartmayın. Biraz gözünüz üzerinde olsun. Kurtulma olasılığı var ama kesin bir şey söylemek mümkün değil. Çiçek sapı varsa kesmeniz de uygun olur gereksiz yere kuvvetini almasın bitkinin

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025