agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni127Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-03-2012, 22:53   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-03-2012
tedaviye muhtac iki orkide

Merhabalar,

Forumunuzu yaklaşık 1yıldır okuyorum ve evdeki 1 cymbidium orkidem ve 4 Phaleneopsis orkidem sizlerin sayesinde son derece saglıklı, hiç gübre vermememe ragmen yerlerini sevdiler ve dal verip çiçekleniyorlar, sizlere ne kadar tesekkur etsem azdir.

Işyerimde yanlış sulama yüzünden ölmek üzere olan iki orkideyi eve getirdim ve bunları tedavi etmeye calışıyorum, torf a dikilmişlerdi. öncelikle tüm topragini boşaltıp su dolu kovanin icinde biraz gezdirerek fazlalıgını aldim sonrasinda ise gazetenin üzerine kurumaya birakacagim.
Orkidelerden birisinin bu işlemi yaparken tüm yapraklari elimde kaldı, yeşil kökü de yok. Bu orkideden ümidi kesmeli miyim?

digerinin ise yapraklari yeşil fakat yine bunun da yeşil kök yok. ayrica yapraklari yapış yapıştı, iyice akan suyun altinda ovalayarak yıkadim yapışkanlıktan arındırdım.

resimlerde yeşil gibi cıkmış ama aslında köklerın hepsi sarı renkte.

Forumda cürüyen tüm köklerin kesilmesi gerektigini okudum, ancak kökün cürük olup olmadigini nasil anlayacagim? Kökleri hicbirisi yeşil degil ama benim saglıklı orkidelerime bakıyorum onlarin da sararmış kurumuş kökleri var.
size ekte bu iki hasta orkidenin resimlerini gönderiyorum.
bana yardimci olursaniz cok sevinirm.

selamlar,
zeynep

Eklenen Resimler

zeynepkavi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2012, 12:34   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-08-2011
merhaba,

dün orkidemin torfunu yenilerekn 1 kökün dışında diğerleri buruşmuş içi boş sadece ince bir ip veya lif gibi bişey vardı. kestim çürükleri ancak çiçek sapını kesip kesmemekte kararsız kaldım. Bu sabah baktım tomurcuklar hala açıyor. Sizlere sorum bu çiçek sapını kesmelimiyim yeni kök oluşturması için yoksa saplı haliylede kök gelişimi sürermi acaba. Lütfen acil bei cevap rica edeceğim orkidem kurtarılamaz hale düşmeden önce.

yaramazbjk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2012, 09:25   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-03-2008
Galeri: 47
Öncelikle foruma hoşgeldiniz.
Forum kurallarını okuyup lütfen bize kendinizi tanıtır mısınız

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeynepkavi Mesajı Göster
Işyerimde yanlış sulama yüzünden ölmek üzere olan iki orkideyi eve getirdim ve bunları tedavi etmeye calışıyorum, torf a dikilmişlerdi. öncelikle tüm topragini boşaltıp su dolu kovanin icinde biraz gezdirerek fazlalıgını aldim sonrasinda ise gazetenin üzerine kurumaya birakacagim.
Orkidelerden birisinin bu işlemi yaparken tüm yapraklari elimde kaldı, yeşil kökü de yok. Bu orkideden ümidi kesmeli miyim?
Maalesef bu orkide de yaşam belirtisi göremedim.

Alıntı:
digerinin ise yapraklari yeşil fakat yine bunun da yeşil kök yok. ayrica yapraklari yapış yapıştı, iyice akan suyun altinda ovalayarak yıkadim yapışkanlıktan arındırdım.
resimlerde yeşil gibi cıkmış ama aslında köklerın hepsi sarı renkte.
Forumda cürüyen tüm köklerin kesilmesi gerektigini okudum, ancak kökün cürük olup olmadigini nasil anlayacagim? Kökleri hicbirisi yeşil degil ama benim saglıklı orkidelerime bakıyorum onlarin da sararmış kurumuş kökleri var.
size ekte bu iki hasta orkidenin resimlerini gönderiyorum.
bana yardimci olursaniz cok sevinirm.
Çürüyen kökler yumuşar ve kayganlaşır, elinizi sürdüğünüzde dağılır. Bunları steril olan bir aletle kesin. Toz tarçın ekip sphagnum yosununa sararak orkide harcına tekrar dikin. Sıcak aydınlık bir yerde kendini toparlamasını bekleyin.

Bu işlemleri yaparken mutlaka eldiven giyin ve elinizi bir çiçekten diğerine dokundururken iyice yıkayın. Kullandığınız aletleri sterilize etmeden diğer bitkilerde kullanmayın.

Forumu okumaya devam ederseniz bitkiniz için daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

nrkrkmz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2012, 09:41   #4
Ağaçsever

lütfen bir bilgi rica ediyorum... Sap kesilmelimi kesilmemelimi diye ki ona göre hareket edeyim bitki ölmeden önce??

Eski 24-03-2012, 09:52   #5
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yaramazbjk Mesajı Göster
lütfen bir bilgi rica ediyorum... Sap kesilmelimi kesilmemelimi diye ki ona göre hareket edeyim bitki ölmeden önce??
Sayın yaramazbjk,

Forumu okusaydınız bu kadar beklemeden cevabınıza ulaşırdınız. Yazılanı tekrar yazıyorum. Çiçek sapını kesmeniz iyi olur. Bitki gücünü köklenmeye verir.

Eski 24-03-2012, 20:38   #6
Ağaçsever

Merhaba Sayın nrkrkmz,

vermiş olduğunuz bilgi için teşekkür ediyorum. Ben formu okudum zaten bilgileri göremediğim için size danışıyorum görsem zaten sorman mantıken. yinede çok teşekkür ederim.

Eski 24-03-2012, 21:52   #7
Ağaç Dostu

fzthalil's Avatar

Giriş Tarihi: 31-12-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yaramazbjk Mesajı Göster
Merhaba Sayın nrkrkmz,

vermiş olduğunuz bilgi için teşekkür ediyorum. Ben formu okudum zaten bilgileri göremediğim için size danışıyorum görsem zaten sorman mantıken. yinede çok teşekkür ederim.
Ben kesmenizi tavsiye ederim. çünkü orkide enerjisini köklere versin ve yeni kökler oluşturmaya çalışsın. kestiğiniz sapı da bir bardak suya koyun ve dayanabildiği kadar dayansın. çiçekler kesme çiçek gibi durur

fzthalil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2012, 09:28   #8
Ağaçsever

Sayın fzthalil,

vermiş olduğunu bilginin ardındn yaptığım ilk iş sapı kesmek oldu. Orkidem çiçek sapı yaklaşık 1 metre uzunluğundaydı bana hediye geldiğinde su baloncukların içersindeydi ve ben hemen oradan alıp torfa yerleştirdim yani orkide torfuna am o topcuklardan dolayı çürümeye yüz tutan kökleri maalesef kurtaramadım. Çiçek sapınıda çiçekleride çöpe attım çünkü çok üzüldüm kurtaramadım diye neyse bakalım belki bu şekilde toparlar kendinide önümüzdeki aylarda yeniden güçlenir. Ayrıca sayın FZthalil kısa bir sorum olacak size dal kesildikten sonra köklerde gelişir ise yaklaşık ne kadar bir sürede yine eski haşmetli halini alabilir ( Tabii bu arada ölmezse). 1 seneyi burlurmu??

çok teşekkür ederim

Eski 26-03-2012, 21:00   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-03-2012
Merhabalar,
Sayın Nrkrkmz verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim.
Pek cok çiçekçiye ve Koçtaş a bakmama ragmen spagnum yosunu bulamadım, gecenlerde Nezahat gökyigit botanik bahcesine yolum düştügünde oranın orkide bölümünde de sordum fakat onlarda da yokmuş. Spagnum yosunu neredem bulunur bana bilgi verir misniz? Forumda bazı kişilerin gönderdigini paylaştıgını görüyorum ama acıkcası kimseye zahmet vermek istemiyorum.
bozulan orkideden kalan kömür ve agac kabulkarindan oluşan topragi iyice yıkayıp kuruttum. Çiçekciden aldigim orkide topragı ile (temelde hindistanceizi kabugu ve oldukca ince dokulu bir torf) yarı yarıya karıştırdım. spagnum a sarmadan icine yerlestirdim ve fısfıs ile nemli tutmaya calışıyorum.
tekrar tesekkur ederim, umuyorum bu orkideyi kurtarırım.
zeynep

nrkrkmz beğendi.
zeynepkavi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2012, 12:52   #10
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-12-2011
benim de orkidemin hiç kökü kalmamıştı torfunu degiştirdim yapraklarına
besinli su sıktım hep torfu nemli tuttum. sphagnum blmdm ama kök vermeye başladı hatta yeni yaprak ve keiki veriyor bakalım nolcak? umarım sizinki de kurtulur

nrkrkmz beğendi.
esra_al Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2012, 22:57   #11
Ağaç Dostu

Sayın Zeynepkavi,

Orkideniz kurtulur üzülmeyin.

Sizde yapraklarına su püskürtün ara ara ve özellikle sabah saatlerinde. Harcı normal sulamaya devam edin. benim önerim; bir hafta üstten su vererek diğer hafta saksıyı suya batırarak sulamak.
15 günde birde üstünde yazan dozdan biraz daha seyreltik hazırlayarak orkide besini verebilirsiniz.

Eski 06-04-2012, 21:49   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-03-2012
Thumbs down

merhabalar,benim orkidem düştü ve yaprağı kırıldı köklerinde de pamukçuk vardı çürümüş kökleri kestim ve tekrardan aynı saksısına koydum yapmam gereken başka bişi varmı ilaç gibi bişi kullanmam gerekirmi yardımcı olurmusunuz orkidem için üzülüyorum.

ironik11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2012, 12:29   #13
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-12-2011
Talking

aynı torfa dikmeyin sakın torfunu değiştirin.

esra_al Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
kök çürümesi, kök problemi, orkide, orkide hastalığı, yaprak sarkması

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025