![]() |
|
![]() |
#1261 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2011
|
Merhaba arkadaslar, http://www.agaclar.net/forum/1212724-post2748.htm - Bu linkte de bahsettigim gibi St.Andrews Iskocya'da yasiyorum;yer olarak Edinburgh'a arabayla 2 saat,trenle 1 saat gibi mesafede olan bir kasaba.Phal'imin 1 haftalik surecini resimleriyle buraya ekliyor ve yardimlarinizi bekliyorum.Sadece birinci resim ikinci gune ait olup digerleri bugunun resimleridir.Onu yasatmak ve buyutmek en buyuk hedefim.Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1262 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-10-2013
|
Bir kaç soru
Merhaba, Üç adet evde üc adet ofiste olmak üzere 6 adet çifter dallı penelopsis türü orkidem var gardenyalar ve diğer çiçek türleri ile birlikte. Ofistekiler hiç güneş ışığı görmese de (oda konumu itibariyle bu mümkün değil, zira bina içine bakıyor) gün aydınlığı alıyorlar ve yaşamlarını sürdürüyorlar. Geçenlerde tamamının saksısını değiştirdim,saksı iç malzemelerini de. Gene şeffaf saksı kullandım ancak daha geniş. Ayrıca saksıda dört delik vardı alt kısmında. Ben altının tamamına minik minik delikler açtım adeta kalbur gibi oldu. Hava almaları gerektiğini düşündüğümden. Malum aldığımızda küçük saksıda oluyorlar ve hemen hemen sadece çam kabuğu bulunuyor. Ben önce minik minik pomza koydum. Sonra kuvars kumu daha sonra perlit. Daha sonra küçültülmüş şişe mantarı, hazır çam kabuğu, hindistan cevizi (bitki için hazır satılıyor) ve bu karışımın da içine az bir miktar kuvars kumu, pomza ve perlit. Hepsi çiçekli ve tomurcuklu idi. Değişimden sonra bir iki saksı da bazı bir kaç çiçek soldu. Diğerlerinde bir sorun görünmüyor. Sorularım şunlar: 1. Sizce bu solma artık çiçekler ömrünü tamamladığından mıdır? Zira alalı iki ay oluyor çiçekler açmıştı. Almazdan önce de ne kadar zamandır açıktılar bilmiyorum. Yoksa saksı değişimiyle alakalı olabilir mi? Ancak Diğer saksılarda bir sorun görünmüyor. (Saksıların baharda değiştirilmesi ve çiçekli iken değiştirilmemesi tavsiyesinden haberdarım). 2. İki orkide saksımda çiçeklerinde siyah siyah benekler var. Sanki minik minik sigara ile yakılmış gibi. Aldığımda böyle idiler ve hala devam ediyor. Bu bir hastalık mıdır? Tedavisi nedir? 3. Saksı değiştirirken yeni aldığım orkidelerden birinin kökünün neredeyse çürümüş olduğunu gördüm. Diğerleri etli etli idi. Onun kökü ise solmuştu geneli itibariyle. Herhangi bir şey yapmadım. Yapabileceğim bir şey var mı? Düzenleyen ebayusuff : 03-11-2013 saat 19:59 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1263 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-10-2013
|
Alıntı:
Bu minyatür orkidenizin son durumu nedir? Ben de 2 tane aldım. Aynen bu şekilde içinde sadece yosun var. Şimdilik kökleri canlı görünüyor ama uzun vadede aynı devam edeceğini sanmıyorum. Benimkiler şu an çiçekli. Saksıcıklarını değiştirip değiştirmemek konusunda kararsız kaldım. Deneyiminizi aktarabilir misiniz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1264 | |
Ağaç Dostu
|
Resimdeki o bitki sizlere ömür ![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1265 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-11-2013
|
orkide kökü
merhaba ben yeni üye oldum bana 1 ay önce orkide hediye edildi, yanlış sulamadan mı bilmiyorum kökleri çürüdü çiçekleri soldu (herhangi zararlı canlı yok) bende köklerini temizledim toprağını havalandırdım içine de biraz kömür tozu katıp tekrar diktim bir süre yeni kök oluşumu oldu gibi ama yine kökler çok kötü halde ve yapraklar soldu ![]() Yeni toprak alayım diye çıktım toprak ta bulamadım çiçekçiler bulamazsınız dedi. çiçekçi 4. boğumun üstünden kesti ve suda bekletin dedi 20 gün. bana mantıklı gelmedi çünkü kökler suda çok kalınca ölürmüş diye bilgi sahibi olmuştum. spagnum yosunundan da bahsetmişsiniz onuda sordum bilmiyorlar bile, kimse düzgün bilgi veremedi ne yapacağımı bilmiyorum orkidelerimi kurtarmak istiyorum yardımınıza ihtiyacım var. fotoğraflarını da gönderiyorum şimdiden teşekkürler... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1266 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Daha yeni uye oldugunuz icin gormemis ve okumamis olabilirsiniz ama agac kabuklari,mangal komuru,cocopeat,gercek sise mantari ve belki biraz da toprak kullanarak yeni toprak olusumunu yapabiliriz,bence onun istedigi sey toprak. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1267 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2013
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1268 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2013
|
İyi akşamlar arkadaşlar; Konu başlığına ilk defa yazıyorum. Orkidelerimde yazdan beri hiçbir hareket olmayınca açıkçası pek ilgilenmedim sadece azıcık su vermekle yetindim. Bugün birinde dikkatli bakınca iki yaprak arasında 3 çıkıntı gördüm. Bunlar sizce kök mü yoksa çiçek dalı mı? Altındaki yaprağı kesmem gerekir mi? Şimdiden teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1269 |
Ağaçsever
|
resmi şimdi gönderebildim inşallah |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1270 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sn.Derrya, Benim gozlemledigim kadariyla o koke benziyor ancak bu da iyi birsey,iyi bir kok olusumu olmazsa iyi bir bitkiye de sahip olmayiz zaten.Orkide & Etobur Sohbeti - YouTube A ilk 40 dakikasini izlerseniz aslinda bitkilerin cicek acmasi icin ne gerektigini,ne hatalar yapabildigimizi cok iyi anlatiyor.Phal'ler gunduz/gece isi farkini seven bitkiler ben de bunun icin vasistas pencereler isimi goruyor.Ayrica bitkinin oda da belli bir sure karanlik kalmasi da onemli.Yenisiniz ve daha bazi seyleri bilmiyor olusunuz cok dogal,ama sizi agaclar.net'in daimi uyesi olarak gormek istedigimden soyluyorum yardim ettiklerimiz bilgiyi onlerine altin tepside sunduklarimiz bilgileri aldiklari gibi de terkettiler;o yuzden size bu basliklari okumanizi Ingilizceniz varsa kargo dahil 15 liraya gelecek The Orchid Expert kitabini almanizi tavsiye ederim,cunku ogrenme esnasinda bu ise baglanma da olusuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1271 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Deryya, fotoğraftan anlaması biraz güç ama sanırım sayın Charlaux haklı ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1272 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
Çok doğru... genelde karşılıklı dönüşümlü olarak çiçekleniyorlar ve de epi topu toplamda 3 - 6 yaprak taşıyorlar yaprakların ömrü genelinde bir seneyi geçebilse de yeni irice yapraklar açması bir önceki dönem yaprakların ve/veya köklerin sağlamlığı ile doğrudan orantılıdır dolayısı ile de çiçekler de bu sağlıklı yapraklara orantılı iri çiçekler açacaktır tezi bazen bir tezat teşkil eder. Zira bitkinin sağlığını tam kestiremiyen bir yetiştirici ölmekte olan bir phal.in son nefesini iri büyük çiçekler açmak için harcadığını da bilmesi gerekir. Saygılarımla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1273 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
Sayın praecox, Mesajınızı görünce nasıl sevindim anlatamam. Sizin buralardan çekip gittiğinizi düşünüyordum (nedense). Sanırım mesajlarınızı göremediğimden olsa gerek.. Daha evvelki önerileriniz sayesinde kendi orkidelerime bakmaya çalışıyorum hatta bakımsız durumdaki 3 orkideyi alarak tedavisine bile başladım. Şimdilik ilk 2 tanesi bana alıştı gibi hatta bir tanesi yeni bir yaprak çıkararak beni sevindirdi. Ancak son alduıgım orkidenin neredeyse (1515 nolu mesaja cok benziyor durumu) hiç kökü yok. Temizlik - tarçınlama - streil ve uygun harç ile diktim. Umarım başarılı olurum. Genel olarak her yıl çiçek açmasını bekleyebilir miyiz phal cinslerinden?? Çiçek sapı olanlarda 2014 yılında çiçek alır mıyım dersiniz?? Ayrıca kötü durumda olanların henüz çiçek sapı bile yokken , çiçek sapı oluşumu + çiçek vermesi ne kadar sürer ?? Yıllar boyu sürse de saglıklı büyümeleri bile mutluluk verici ama, çiçek görsem fena da olmaz hani ![]() Düşüncelerinizi paylaşırsanız cok sevinirim, teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1274 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sn.preacox, Oncelikle sizi burada tekrardan gormek ne kadar guzel;Orkide toplantilarindan da izledigim kadariyla bize en dogru yolu gosterebilecek birisinin olmasi cok anlamli ve ozel.Aslinda orkidelerle ilgilenmeye ve dolayisiyla basliga is isten gectikten sonra girdim ve St.Andrews gibi havasi farkli bir yerde de olunca kendi sorularimin yanitlarini bulamadim.1510'da gordugunuz phal'im 2 hafta once olmasi lazim seffaf olmayan saksiya dikildi;topragi da burada orkide topragi satildigini bilmedigimizden (sonra ogrendik ki bir yer var zaten) bol kabuklu bir toprak kullandik.Neyse saksi degisimini yaptik falan derken arastirmaya baslayinca ise yanlis giristigimi anladim ve 1 hafta sonra bizim buradaki orkide topragi da var olan nursery'e gittim ki derdimi anlatabileyim.Onlar da sagolsun bana yardimci olmaya calisiyorlardi,dediklerine gore havalar soguk oldugu icin ikinci bir degisimin uygun olmayacagi zaten saksida kabuksu yapilarin yer aldigini ve degismeye ihtiyaci olsaydi saksida bocalama belirtisi olacagini soylediler;tabi degistirenler onlar olacagi icin ben bir laf edemedim ama bitki normal halinde daha gecen gun kapali yumrusunu acti,damla besin veriyorum ve isi farkini pencere acarak yaratarak hem odanin havalanmasini sagliyorum hem de phal'in sevdigi ortami yaratmaya calisiyorum.Benim sorum sizce su an icin degistirmemeli miyim saksiyi yoksa direk seffaf saksiya mi almali ? Acikcasi bu durumda nasil bir yol izlemem gerektigini bilemiyorum,zaten bitkiye gereken ozeni gostermek disinda ekstra bir ilgi gostermemeye calisiyorum,ama dogru yolda miyim bundan da emin degilim acikcasi. Sevgiler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1275 |
Ağaçsever
|
İlginize teşekkür ederim arkadaşlar; ben de çiçek dalı diye heyecanlanmıştım. Neyse yine de bir hareketin olduğunu görmek güzel. Gönderdiğiniz videoyu izledim. Ne güzel böyle etkinliklerin yapılması. Hemen hemen hergün ziyaret ediyorum artık siteyi. Ama sizler gibi çok bilgim olmadığı için sessiz kalıyorum.Genelde menekşe bölümü ve bahçe çiçekleriyle ilgileniyorum. Orkidemde bir gelişme olursa paylaşırım. İyi günler diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1276 | ||
Kaybettik...
|
Alıntı:
Alıntı:
çiçek oluşumunu tetikliyen ana unsur gece gündüz ısı farkı ve kısalan günlerle gelen azalmış aydınlık kalma süreleridir. saygılarımla |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1277 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
cümle yapımı bende beğenmedim bir paragraf olmuş. umarım anlaşılırdır sizden ricam övgü yazılarından maada sadece soruya geçmeniz ![]() Kafam karışıyor yoksa :P |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1278 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2006
|
Merhaba Sayın praecox sizi görmek çok güzel. Sizi bulmuşken benim de size sormak istediğim sorular var. 5 tane phal. ve 2 tane de oncidiumum var yaklaşık 4 aydır beraberiz. Bana geldiklerinde çiçekli idiler ama şu an çiçekleri yok.Çiçek saplarını kesmedim phal.ların çünkü sararma falan gibi olumsuz bir şey yoktu.Bir tanesi 6 saplı ve şu an tomurcukları var, saksısı çatlak durumda,değiştireyim diyorum ama korkuyorum sorun çıkarsa diye, sizce değiştirmeli miyim? Diğer 1 tanesinin dalında ufacık bir çıkıntı belirdi,keiki değil sanırım çiçek sapı.Diğerlerinde herhangi bir gelişme yok.Çiçeklenmelerini ve keiki vermelerini çok istiyorum.Haftada 1 daldrma yöntemi ile besinle birlikte suluyorum.Besin olarak çiçekçiden aldığım orkide için özel besini kullanıyorum,sizce ne kullanmalıyım besin olarak? http://www.agaclar.net/forum/orkide/...tm#post1216284 bu adresde sordum ama cevap alamadım. Oncidiumlarımın çiçekleri döküldü,sapları sarardı 3. boğumun 1-2 cm üzerinden kestim ama dibine kadar sarardı, kurudu.Yapraklara zarar verir mi, o sapı ne yapmalıyım? phal.larımla aynı işlemleri uyguluyorum, doğru mu yapıyorum? Oncidiumlarımın saksıları şeffaf değil, öyle olması mı lazım? Şimdiden teşekkürler... Saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1279 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
Keiki oluşumu için istatiksel bir durum ise sıcak ve karanlık bir yerde tutmaktır saksıyı. 15 gün kadar... Oncidiumların çiçekleri dipten kesilir. Gübre için de vilmorin tavsiye ediyorum ancak burda yazlık kışlık iki tür gübre şişesini alırken dikkat edin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1280 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1281 |
Kaybettik...
|
Karanlık derken bitki için karanlık bir ortam. cama 2-3 metre uzakta bir yer bitki için karanlık demektir. O karanlık phal.lerin süren gözünün keikiye dönüşüm olasılığını doğru orantılı olarak artırdığı gözlemlenmiştir. Keiki oluşumunu tetikleyen hormon terkibi aşı macunu gibi bulamaçlar var gözü örten yaprağı keserek dikkatlice uzaklaştırır bu hormonlu kremi sürünce keiki oluşumu karanlıkta daha çok tetiklenir. Bir de bu başlığı okuyun. Düzenleyen praecox : 13-11-2013 saat 17:34 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1282 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Merhaba sn.preacox, O zaman ben yeni resimleri ve sorularimi kisa kisa sorayim. - Hazir orkide topragi kullanmamiz gerektigi siklikla belirtilmis,ancak burada da hazirdan baska care yok.Yine de toprak degistirilmeli mi ? Bana burada belirtilen havanin 1-2 derece oldugundan (oda da yurt odasi oldugu icin cok sicak degil) bahar aylarina kadar beklenilmesi oldu,ben de kararsiz kaldim. - Yapraklarinin altinda kahverengi bir leke yapisi geldigi gunden beri vardi.http://www.agaclar.net/forum/1214032-post1510.htm Linkteki fotograflar 18 gun oncesine ait,simdi koyduklarimsa biraz oncenin fotograflari. Elimde olan iki secenek var,ya saksisini Haziran ayinda Turkiye'ye getirirken orkideyi adamakillica degistirmek,ya da gidip hazir orkide topragi alip onu kullanacagim.Aslinda sorumun en basitlestirilmis hali basligi okuduysam da orkidemin dilinden anlayamiyorum ![]() Sevgiler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1283 | ||
Kaybettik...
|
Alıntı:
Post Scriptum.: Bundan sonra sizden ve diğer arkadaşlardan ricam eklediğiniz resimleri doğru yöne çevirilmiş olarak eklemenizdir. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1284 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Verdiğiniz başlığı inceleyeceğim. Ve siz buralardayken müsadeniz olursa orkidelerimin fotoğraflarını çekip, sorun var mı yok mu göstermek istiyorum.Daha önce de dediğim gibi hepsi yan yana, birinde bir hastalık varsa dağılması hiç zor olmayacak. Saygılarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1285 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
Maliyeti mukabilinde size de gönderebiliriz. 5 ml lik miktarlar yeter sanırım zira terkip ellenince açılınca kısa sürede tüketilmeli. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1286 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1287 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-05-2008
|
Sayın Charlaux., Özelden attığınız mesaja geç cevap verdiğim için özürlerimin kabulünü rica ediyorum. Sizin sorularınıza,sn Preacox en doğru yanıtları verdiği için,istediğiniz müdahaleyi hem gereksiz hemde haddim olarak görmediğim için yapmadım. İsrarla fikrimi sorduğunuz için yanıtlıyorum: Çiçeklerinizin sağlığı renk olarak güzel,saksı içerisini çözemedim.Eğer karışımda TORF var ise ,Torf (zenginlendirilmiş bahçe toprağı) ları tamamen silkeleyerek,Torf dan kurtarın. Bulabilirseniz,orkide harcı ile tamamlayın. Bulamaz iseniz,İstanbula gelen bir yakınınıza teslim edelim ,gönderelim. Ancak; bulunduğunuz yurt şartlarında (ısı gece için çok,ışık dengesiz ve yetersiz) bu çiçeklerin durumu iyi,bundan daha fazlasına zorlamak kolay değil. Haziranda gelirseniz ve o zamana kadarda çözüm bulamazsanız,değiştirir gerekeni yaparız. Bu çiçeğede bu kadar kendinizi kaptırıp bana veya bize dönmeyin. Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1288 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Galiba sordugum donemin zamanlamasiyla alakaliydi o sirada sorumun yanitini bulamamistim.Orkidenin topragi burada bahcivanlarin kendi hazirladiklari normal toprak,galiba icinde agac kabugu da olacak ki kocaman kocaman kahverengi kalin parcalar da cikmisti;bahsettigim gibi bir baska yerde hazir orkide topragi buldum ancak saglikli bulduklarini degistirmenin manasiz olacagini soylediler.Artik orkideyle tanistiktan sonra ne olursa olsun ugrasacagim galiba onlarla;hatalar yapicagim,ogrenecegim ve ogrenecegim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1289 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Ziya Soner, sayın praecox ve yardımcı olabilecek tüm herkese merhaba. Ben orkide türlerinin gübre ve besin ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi almak istiyordum. Standart olarak söylenen "ayda bir defa x litre suya y ml sıvı orkide besini takviyesi" birçok orkidemin neredeyse ölümüne sebep oluyordu. Birkaç yıldır bu oranı çok daha seyrelterek 4-5 ayda bir uyguluyorum ve bitkiler ancak kaldırabiliyor. Birkaç tane zamansız açan çiçeği görünce dün hepsine besin verdim ve bugün miltoniaların birkaç yaprağının 1 gecede limon sarısı olduğunu gördüm. Şimdiye kadar hep üzerlerinde tüm orkide çeşitleri için uygun olduğu yazan vilmorin, orkide coşturan gibi kolay bulunabilen besinlerden kulandım ama uygun olanın bunlar olduğunu düşünmüyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1290 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-11-2013
|
Orkide'min hastalığı ne olabilir?
Öncelikle mesajı eğer yanlış bir başlığa yazıyorsam şimdiden özür dilerim. Bu ilk mesajım ![]() Çiçeğimi birkaç gün önce bir yapı marketten aldım. Alırken köklerine baktım yeşil ve yoğun miktarda, toprağını pek beğenmedim. Ama orkide toprağım var, değiştiririm nasıl olsa diye düşündüm. Sonra Orkide çiçekte olduğu için toprağını değiştiremeyeceğimi hatırladım. Orkide'nin güzelliğine kapılıp yapraklarını incelemeyi unuttum. Eve gelince yapraklarına baktığımda hasta olduğunu gördüm. Forumdaki yazılardan ve fotoğraflardan anladığım kadarıyla, bir mantar rahatsızlığı olabilir. Bugün sulama yaptım, sulama sırasında karıncaya benzeyen ve çok hızlı hareket eden 1-2 böcek gördüm toprağında. Ayrıca yapraklarında sanki örümcek ağı var bazı yerlerde. Ama örümcek varsa da görmedim. Ard arda çok sayıda fotoğraf yüklememek için, fotoğrafları 2'li şekilde birleştirdim. Daha önce bu şekilde sorular sorulduğunu gördüm ama yine de ne yapmam gerektiğine, nasıl bir ilaç uygulamam gerektiğine karar veremiyorum. Orkide'mi kurtarayım derken, öldürmek istemiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden herkese teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|