30-09-2013, 13:38 | #1231 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2006
|
Alıntı:
Ve sizden rica etsem başka neler söyledi, unuttuğunuz bilgiler varsa onları da paylaşır mısınız? Saygılarımla... |
|
01-10-2013, 09:16 | #1232 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-03-2013
|
Merhaba mss2013, Oncelikle cok sanslisiniz. Aramizda keiki almak icin ugrasan cok arkadasimiz var Gorebildigim kadariyla 1 keikinizin kokleri cikmis. Bunu ayirabilirsiniz. Digerini de ayirip buzdolabi posetine yapraklari disarda kalacak sekilde cok sikmadan baglayip direkt gunes almayan ama sicak ve nemli bir yerde koklerinin cikmasini saglayabilirsiniz. (ben posetin icine biraz su fisfisliyordum) Garantici olmak isterseniz kendi kendine koklerinin cikmasini da bekleyebilirsiniz. Siz de oyle olacagini sanmiyorum ama benim keikim ana bitkinin dibinden cikmisti o yuzden anneden besleniyordu 4-5 aya ragmen kendi kokleri olmadi Umarim faydali olmustur zira ben de hala acemiyim. Sagolsun Ziya bey beni cesaretlendirdi. O yuzden nacizane fikirlerimi soyleyebiliyorum. En guzel yolu ise deneyip gormek. Ve zamanla insan hersey de oldugu gibi orkide bakarken de kendine ozgu bir yontem gelistiriyor. Keikelerinizin gelisiminden bizi haberdar edin lutfen. |
01-10-2013, 12:55 | #1233 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
ek madde olarak yerinin mumkun oldugunca degistirilmemesi gerekiyor. Gece ile gunduz sicaklik farki da 6-7 derecelerde olmali. Bunun haricinde havadar bir ortam olmali ama bitki direkt hava akimina maruz kalmamali. |
|
01-10-2013, 13:53 | #1234 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2006
|
Merhaba sayın naturelee13, Bende 5 phal. 2 tane de oncidium var. Oncidium çiçkleri döküldü ve çiçek sapı sararmaya başladı aynı phal. lardaki gibi kestim ama sararma devam ediyor,dibe varınca ne olacak bilmiyorum, çürüme yaparmı, napmalıyım sizce? Bir de phal.larımın hepsi çiçeklerini döktü, 1 tanesi neredeyse 1 yıl oluyor hala ne keiki verdi ne çiçek açıyor, çiçek dalları da gayet sağlıklı ben de kesmedim tekrar çiçek açtığını söyleyen üyelerin yazdıklarını okumuştum. Çiçek açtırmak için; Fakat burda dikkat etmeniz gereken Azot, Fosfat oranlari. Azotu fazla olan besinler yaprak buyutur baska ise yaramiyor. Buyuk yapi marketlerden almayin derim. demiş ya sayın Ziya Bey, peki nerden alacağız besini? Ben çiçekçilerde satılan hazır orkide besini kullanıyorum. |
01-10-2013, 14:28 | #1235 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Oncelikle oncidium ile ilgili hic bilgi sahibi degilim. Phal. turunde de acemiyim belirtmistim. Ben degerli bir hocadan bilgileri paylastim. benim de phal. im nerdeyse 1 yildir ciceklerini dokmesine ragmen ciceklenmiyordu. Bende buyuk marketlerde satilan bilmedigim icin herhangi bir orkide besini aldim. Fakat dedigim gibi azot orani cok oldugu icin bitki sadece yapraga verdi baksaniz cok saglikli yeni yapraklar cikip duruyor. Dallarda yesil yesil. Ama ne filiz verdi ne tomurcuk acti. Hatta filizcik gibi bir dali buyusun diye ana dalin ustunden kesmistim 1 milim bile buyumedi. ve sivi besini duzenli vermiyordum. Bir veriyorum bazen aylarca vermiyorum bu da ters etki yapiyormus. herneyse burda da 2 sene de bir saksi harcini degistirin diyordu saksi topragi besini yeterli gelmiyor diye (soyle dusunmek lazim) bana gelene kadar 1 sene beklemis olsa, sizde de 1 senedir duruyor. Ve diger sartlari guzelse (isi, isik, havalandirma, sulama, vs) saksi harcini degistirme vakti gelmistir. Bu sebeple ben de artik dayanamadim Ziya beyi ziyaret ettim, cunku yine o yapi marketlerdeki ve cicekcilerdeki orkide topraklarina guuvenmiyorum, cok kotu. Eger istanbuldaysaniz ciftligini ziyaret edin derim. Yoksa kargo da yaptirabilirsiniz. Ziya beyin harci harika. 4 yil degistirmesen de yeter dedi. Ve ben onun hazirladigi besinden aldim. Sivi kargolanmiyor o yuzden N:P:K orani 10:10:10 olan bir besin almalisiniz. Ve Ziya bey benim orkidemin alttan 3. bogumu 2 cm kadar gecince caprazlamasina kesti. Ezmeden, tek seferde keskin ve streil birseyle olmasi onemli. Benim de daha 1 hafta oldu. Bakalim gelisimi nasil olacak. Sabirsizlaniyorum tabii 1 sene bekleyince ama baska care yok. Umarim en kisa surede cicek alirim, siz de, hepimiz... |
|
01-10-2013, 14:30 | #1236 |
Ağaçsever
|
Sunu da eklemeden yapamayacagim. Ziya beyin ciftligi orkide severlerin hobi bahcesi gibi. Ve Ziya bey dunya rekorlari kirmis bir insan. Netten kolayca bulabilirsiniz. Serasindaki orkideler aralik ocak gibi ciceklenecekler. Gorulmeye deger. Saygilar, |
01-10-2013, 20:19 | #1237 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-06-2013
|
Alıntı:
Öncelikle nazik cevabınız için teşekkür ederim.. Evet iki sapta 2 keikim var birinde kök yok biraz daha ufak sonradan çıktı. sanırım orkide ancak besleyebiliyor,bu hafta sonu veya pazartesi gibi ayırmayı düşünüyorum (ufak bir saksıya değil mi?) Diğerinin ise bu ayrılmadan sonra güçleneceğini düşünüyorum açıkcası kendi haline bırakayım diyorum köklenmesi için Bu arada bu ayrılacak olan keikinin kökleri yeteri seviyeye gelmiş değil mi birde bu açıdan gözükmeyen 2 ufak kök ve bir çıktıntı kök daha var? birde orkide belki 6-7 yaprak var onlarıda beslemekte zorlanıyor sanırım alalı 1 seneyi geçti gibi çiçekleri solduktan sonra daha hiç açmadı sadece bu 2 keikiyi verdi.. birde ufak keikinin sapında alttaki boğumdan bir diş daha çıkıyor bakalım oda keiki mi yoksa çiçek sapımı sizlerle paylaşırım çok heyecanlandım |
|
02-10-2013, 07:56 | #1238 |
Ağaçsever
|
Dr. Ubeyt, Sizi anlayabiliyorum. Bana da ilk okudugumda oyle geliyordu. O yuzden bende iletim de bu kafa karisikligini netlestirecek sekilde Özetle net bilgiler verdim cok değerli hocamızın ağızından. İlkinden Birsey anlamadıysanız tekrar okumanızı tavsiye ederim zira burda ayni seyleri Yazacağım. Foruma bastan goz gezdiriniz. Fotograflarda nerden keseceğinizi gösteren Mesajlar var. Sadece ek olarak keskin ve steril bir maket bicagiyla çaprazlama Keserseniz ezmeden ustune hicbir sey dökmeye damlatmaya gerek yok Ziya bey benimkini kesti ve hala yesil yesil duruyor. Ama eminim ben kesseydim O dal kururdu. Cunku daha once oyle oldu. İsin sırrı tekniğini bilmek de. Bu da hemen 1 günde olmuyor. O deneyimi kazanana kadar cok orkide feda etmek gerekiyor. Ama sunu söyleyebilirim denemekten çekinmeyin. Okuduklarınızı oyle mı boyle mı Diye fazlaca düşünmek yerine uygulayın olmazsa yanlışlardan ders çıkartırsınız. Son olarak kendi yaptigim hatayı ekleyeyim: ben budama makası bağ makası Ne deniyorsa artik ondan almıştım ve dalı onunla kesmiştim. O tarz aletler Keserken eziyor bitkiye zarar veriyor. Maket bıçağı kullanın. |
02-10-2013, 08:08 | #1239 |
Ağaçsever
|
Dr. Ubeyt, Yapraklara su puskurtme olayı soyle. Yazın malum havalar cok sıcak. Siz yazın serin bir lokasyonda degilseniz. Bitkinin yapraklarına su fisfisliyoruz. Bu serinlemesini sagliyor. Hem içerde baktığımız İcin dogal ortamında aldigi Yağmurlardan uzak kalıyor. Yagmur yağdığında yağmura çıkaranlar oldugunu Biliyorum ancak ben hava kirliliği sebebiyle tercih etmiyorum. O yuzden yazın çeşmede yapraklariyla yikayabilirsiniz. Hosuna gider. Islak kalmaması (islanmasi degil) gereken kısım En distaki yaprakların ortası gobek dediğimiz kısım. Burda biriken suyu kurularsanız Bir sorun kalmaz. Daha dikkatli ve sindire sindire okumanızı tavsiye ederim. |
07-10-2013, 13:53 | #1240 |
Ağaçsever
|
Naturelee13; Merhabalar, Bir önceki yanıtıma sizden dönüş bekledim baya fakat cevap gelmeyince bende yavru keiki yi ayırdım.. şimdi sapta 1 tane keiki kaldı.. bir sorum olacak sizin fikrinizi (diğer arkadaşlarında tabi ki) merak ediyorum: Benim anne orkidem (phal.) toprağı hazır satılan orkide topraklarındandı fakat torf da içeriyordu. geçen bu yavru keiki için toprak bakarken torfsuz orkide toprağı buldum aldım, tamamen ağaç kabuğu daha ferah ve havadar görünüyor. anne orkidenin toprağını biraz eşeledim üstteki (toprağın altında kalan) köklerde kuruma çürüme var, acaba toprağını bu torfsuz toprak ile değiştirsem mi değiştirmesemi bilemedim.. mevsim sonhabar sıkıntı olur mu acaba.(bu torflu orkide toprağınıda 8-10ay falan oldu değiştireli) Teşekkürler |
08-10-2013, 11:18 | #1241 |
Ağaçsever
|
Merhaba mss2013, Eger ciceklerini dokmusse topragini agac kabugu olanla degistirmenizi tavsiye ederim. Tabiiki daha iyi. Gerci ben orkidemin ici bos curumus koklerini gordukce dayanamadim cicekliyken de degistirdim ama riske degmez diyorum cok kotu degilse durumu ciceklerini dokmesini bekleyin bence... |
08-10-2013, 21:06 | #1242 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Bugün bende sizin gibi düşünerek toprağı değiştirdim.. Çiçeğim 1.5 senedir bende ilk çiçeklerini döktükten sonra çiçek açmadı. 2 keiki verdi bir tanede oluşum var şuan.. bugün toprağı değiştirdim, orkide toprağı diye aldığım toprak (bir yapı marketinden orkide toprağı olarak satılıyordu) baya torflu idi zaten torfunda su tutma özelliği toprak normal derecede nemli idi.. yani kuru halde değildi.. köklerine baktığımda özellikle bazı köklerin toprağın dışına çıkan üst kısımları kuru gibi görünürken devamında toprağın altındaki kısımları yeşilimsi canlı duruyordu.. bir çoğu ise yeşil değildi grimsi beyazımsı idi.. 1-2 yeni kök oluşumu gövdeden yeni çıkıyor.. kökteki bir iki belkide üç kk sağlam sağlıklı gibi geldi.. ekte resimlerinide gönderiyorum üstteki yapraklardan ikisi sararıyor.. çiçek sizce kurtulacak mı yoksa durumu kötü mü? ne dersiniz? NOT : bugün tamamen ağaç kabuğu olan orkide toprağı aldım aynı yapı marketinden ve onunla değiştirdim suda vermedim... (Ayrıca keikimin büyümüş olanınıda ayırdım ana bitkiden) yorumunuzu bekliyorum inşallah durumu kötü değidlir :/ |
|
15-10-2013, 15:36 | #1243 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-10-2013
|
Kuruyan dal
Merhaba Orkidemin dalları kurumaya başladı ne yapabilirim kurtarmak için? |
21-10-2013, 13:37 | #1244 |
Yeni Üye
|
Merhaba, Orkidelerimin yapraklarında sarı lekeler oluşuyor ve kahverengiye dönüşüyor. Hasta olan yaprakta gitgide ilerliyor ve yaprağın tümünü kaplıyor. Ben ilerlemesin diye hasta yağrağı kesmiştim. Fakat diğer orkidelerimde de aynı hastalık başladı. Hepsine bulaşmasından endişeliyim. Sizce bu hastalık nedir? Nasıl önleyebilirim? Nasıl orkidelerimi iyileştirebilirim? Mantar olabilir mi? |
21-10-2013, 23:33 | #1245 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-10-2013
|
Merhaba. Benim orkidem birkaç ay önce çiçeklerini döktü. Bu mevsim budamam için uygun mu? Ve neresinden budayacagimi bilemedim. Çünkü ana gövde tek dal ama çiçekler üçe ayrılmış ayrı dallardaydi. Sanırım foruma ilk mesajım olduğu için resim koyamiyorum |
23-10-2013, 01:19 | #1246 |
Ağaç Dostu
|
Resim de ekliyorum |
23-10-2013, 08:41 | #1247 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
Çiçek dalı sararmadıgı sürece kesmenize gerek yok. Forumda arama yaparsanız kesim konusunda detaylı açıklama var. 3.gözün 1 cm üzerinden kesim yapılıyor. Ayrıca buna ait bir çizim de görmüştüm, vakit buldugunuzda okumanızı tavsiye derim, sevgiler |
27-10-2013, 21:56 | #1248 |
Ağaç Dostu
|
Seabert74, tavsiyenize uyarak sararmadığı için kesmedim. Çok mutluyum İyi ki budamamışım orkidemi. Dallarda tomurcuklar belirdi Teşekkür ederim. |
29-10-2013, 10:24 | #1249 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
|
orkidem
merhaba arkadaslar size bir sorum olacak orkidemin gövdesi hafif sararmaya baslamis acaba neyden kaynakli ? orkidemin 2 dali var ikisinden de filiz vermis ve galiba suanda 3. cü dali da cikiyor acaba o yüzden ola bilir mi? yoksa susuz kalmis diye yapraklari burusuk yazdan beri, acaba gövdeyide etkilemis olabilir mi ? orkidem ölecek mi? |
29-10-2013, 22:06 | #1250 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, resimdeki orkidem çift dallı. Çiçeklerini döktükten sonra budadım. Şu an sağlığı yerinde gibi ama tek yöne eğik büyüyor. Dik durması için bir destek vs uygulayabilir miyim? Ne yapmalıyım? |
29-10-2013, 22:50 | #1252 |
Ağaç Dostu
|
Saksının içinde çok boşluk var gibi. Tutsam kolaylıkla çıkacak. Saksı değiştireyim o zaman. Teşekkürler Sardunya. |
30-10-2013, 17:49 | #1253 |
Ağaç Dostu
|
sevgili shenile, saksının içindeki köklerin durumunu merak ettim ben. Üstteki köklerin bazıları kurumuş gibi. Haftasonu kızkardeşimin orkidesi benzer durumda idi, saksıyı kaldırdım kiş, saksının altındaki deliklerden taşan kökler delikleri tıkamış, üstelik saksının altında biriken su da bu kökleri çürütmüş.. Sadece bu resimlerle birşey söylemek zor, kökleri incelemeni öneririrm. |
30-10-2013, 18:04 | #1254 |
Ağaç Dostu
|
sn.seabert74 hizli cevap icin cok tesekkür ederim lakin köklerinde sorun yok,yeni kökler cikiyor aksine. delikler acik suladigim zaman su kalmiyor icinde direk altan yine akıp gidiyor. yazin herhalde az sulamaktan yapraklar burustu galiba o yüzden de gövde de sararma olmus ola bilirmi? cünkü suan 2 daldan filiz vermis ve galiba 3. cü dal da yolda cikiyor gayet iyi gibi ölme riski var mi? sevgilerimle |
30-10-2013, 19:32 | #1255 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-10-2013
|
Orkidem ölüyor
Merhaba orkidemin çiçekleri döküldü 3 tane çiçeği kaldı onlarda dökülecek . Ne yapmam gerekiyo ilk orkidemin benim dallarını nasıl kesmeliyim çiçek dalları sararmış başladı aşağıya doğru iniyor. Lütfen yardımcı olun |
31-10-2013, 08:29 | #1256 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Siz de buna göre değerlendirin, belki de harc değişimi ile bir boy büyük saksıya geçme zamanı gelmiştir. Hem yeni dikim esnasında saksının gövde ve köklerini biraz daha içe gömerek saglam tutmayı başarabilirsiniz . Dediğim gibi konunun uzmanı değilim ancak köklerin durumuna bakarak orkideyi değerlendirmek biraz daha emin olmayı saglıyor. Ben kendimce bu şekilde çözüm buldum. umarım başarılı olursunuz |
|
31-10-2013, 21:15 | #1257 |
Ağaç Dostu
|
Tam harcı değiştirmeye karar vermiştim ki, aklıma bir şey takıldı: Şu an bu orkidemin üzerinde keiki var. Harcını değiştirmem keiki için sorun yaratır mı acaba? Bir de, şu an içindeki harcı tamamen yenisi ile mi değiştirmem gerekir, yoksa boşlukları dolduracak kadar yeni orkide harcı katsam yeterli olur mu? |
01-11-2013, 13:16 | #1258 |
Ağaç Dostu
|
sn seabert74 cevabiniz icin tesekkür ederim. o orkidem ocakta tam olarak 1 sene dir benimle olacak saksi harcini 5 ay falan oldu degistireli simdi uclarinda filizler var ve 3.cü sapi cikiyor köklerini ellemek istemiyorum cünkü o zaman o filizler küser gelisim göstermez diye korkuyorum. iste tek merak ettigim acaba susuzluktan kaynakli olabilir mi ve ölme imkani var mi diye ? sevgilerimle |
01-11-2013, 18:24 | #1259 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2010
|
Orkideler aslında dayanıklı bitkiler üzerine fazla düştüğünüzde sanırım kaybediyoruz. Bende ilk başladığımda kaybettim fakat şimdi hepsi sağlıklı yakındada inşallah çiçek açarlar. sulamayı ben susadıkca yapıyorum bunu gözle anlarsınız ve ya susuz saksı sulanmış saksıya göre hfif olur o şekildede anlaya bilirsiniz. ordideler aslında phal orkideler zaten güneşe yönelerek büyürler zamanlada saksıyı devirebilirler dış kap kullanmakla devrilmeyi önlersiniz. saksı değişiminide sürekli yapmayın. çok sulamayın yeterince sulayın. arada yapraklarına su püskürtün bunuda sabah saatlerinde yapın. besinde sık vermiyorum ben . bol aydınlık direk güneş ışığıylada temas ettirmeyin. korkmayın rahat olun. normal bitkiler gibi düşünün onları üstlerine fazla gitmeyin sevgilerimle |
02-11-2013, 09:26 | #1260 |
Ağaç Dostu
|
merhaba serkan abi ben artik senin dedigin gibi üzerine düsmüyorum ve bu bi gercek. senin dedigin gibi üstüne düstügün zaman cicek acmaz simdi üstüne düsmüyorum ve filiz vermis 3.. cü sapi da yollda diyer orkidemde filizlenme var,lakin merak ettigim o sararma nedir abi senin bi bilgin var mi acaba? sevgilerimle |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|