agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-04-2010, 15:03   #1
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Vanillia extresi üretmek demlemelik çay üretmek gibi ise de zor bir işlem. Nasıl ki çay yapraklarının fermantasyonu süresi inclikleri kurutması gibi teknikleri varsa Vanillia da da konu buna benzer hata zor.
En büyük sorun çiçeklendirmek ki bu 5 sene sürebilir.
Tüm bu negatif konular yine de sizi etkilemesin.
Denemekte fayda var.
Öncelikle vanillia çok kolay gelişen bir orkide 30 cm lik çeliklerden kolayca tutar. Sorunsuz gelişir en tatminkâr türdür. Tabii istediği şartlar sağlamak koşulu ile.

Ben yurtdışından çelik olarak getirtmiştim, siz de bu günki bu internet ortamından bu orkidenin çeliklerini kolayca bulabileceğiniz kanısındayım.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2010, 19:02   #2
Ağaç Dostu

fsuzen's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2008
Talking sulama

Sulama işlemini kovaya sokarak yapmak , biz acemiler için tehlikeli olduğu kanısındayım. Hangi orkidemizin hastalıklı olduğunu anlayamadığımız için bütün bitkilerimize hastalık bulaştırma riski oluşmaktadır.
Üstten sulama da su miktarı konusuna bir açıklık getirmek gerekiyor. Açıkcası ben "bolca" miktarının ne olduğunu bilmiyorum. Saksının kendi hacmi veya yarısı miktarı su gibi ölçüler verilse biz acemilerin bitkileri fazla **** az sulamaktan kurtulur.
Ayrı sorun gübreleme işleminde de var.Tarife göre seyrelttiğimiz gübreyi ne ölçekte vermemiz gerekiyor?

Saygılarımla

fsuzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2010, 15:05   #3
Ağaç Dostu

fsuzen's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fsuzen Mesajı Göster
Sulama işlemini kovaya sokarak yapmak , biz acemiler için tehlikeli olduğu kanısındayım. Hangi orkidemizin hastalıklı olduğunu anlayamadığımız için bütün bitkilerimize hastalık bulaştırma riski oluşmaktadır.
Üstten sulama da su miktarı konusuna bir açıklık getirmek gerekiyor. Açıkcası ben "bolca" miktarının ne olduğunu bilmiyorum. Saksının kendi hacmi veya yarısı miktarı su gibi ölçüler verilse biz acemilerin bitkileri fazla **** az sulamaktan kurtulur.
Ayrı sorun gübreleme işleminde de var.Tarife göre seyrelttiğimiz gübreyi ne ölçekte vermemiz gerekiyor?

Saygılarımla
Kendi sorumu kendim cevaplayayım.

İnternette biryerlerde der ki ;Üstten sulama suyu saksı hacminin 1/4'ü kadar olmalı.(Haftada bir)

Gübre miktarı ile ilgili bir bilgi yok.

Saygılarımla

fsuzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 11:24   #4
Ağaç Dostu

rodoslu's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2010
Galeri: 4
Kök Çürümesi...

MErhaba,

Çok sayıda orkidem var..
Bu siteyi keşfetmemle bu konuda çok şey öğrendiğimi söylemeliyim...
Geçenlerde yanlışlıkla bir saksıyı düşürdüm ve orkidenin köklerinde resimde eklediğim gibi kök çürümesi olduğunu gördüm...Ama çok güzel çiçekli bir haldeydi ve yapraklarıda çok sağlıklı idi ve toprağınıda değiştirmiştim sizin tarifinize uygun olarak..Bütün bunlar düzgün ve orkide çok sağlıklı göründüğü için açıkçası köklerinde bakmamıştım...

Hemen çiçeklerini kestim, kökleri temizledim ve tarçınladım..Ve yeni bir karışıma diktim..
Başka neyapabilirim?
Yardımcı olursanız sevinirim...
Teşekkürler...

Eklenen Resimler

rodoslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 17:14   #5
Kaybettik...

praecox's Avatar

Çiçek sapını dipteki gözün az üstünden kesin. Saksı harcını normallerine oranla daha ıslak tutun. Havalar ve mevsim müsait yeni kökler oluşacaktır.
Güneş almasın yine diğer normal Phal.lere oranla daha gölge bir yere koyun. Havadar olsun.

Eski 15-05-2010, 00:46   #6
Ağaç Dostu

rodoslu's Avatar

Teşekkür ederim..Daha gölge bir yere alacağım...
Birde;
Orkidelerimden mesela bundan kaiki elde etmek için şimdi o kestiğim sapları spganum la sarsam olur mu acaba?

Yoksa çok kel alaka bişey mi söyledim ? )

Eski 15-05-2010, 12:36   #7
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Yoksa çok kel alaka bişey mi söyledim ? )
Yok pek de alakasız değil ancak çok düşük bir oran. Yine de denemeğe değer elbett. Gözleri kapatan yaprakçığı steril aletlerle kesip uzaklaştırın, köklendirme hormonu tatbik edin.
Bir de şu aşağıdaki mesajımı da bir inceleyin.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=247

Eski 15-05-2010, 22:06   #8
Ağaç Dostu

rodoslu's Avatar

köklendirme hormonu **** keikiboost denen ürünleri nasıl edinebilirim acaba?

Eski 17-05-2010, 12:44   #9
Ağaçsever

kazablanka's Avatar

Giriş Tarihi: 02-02-2007
Tüm site hakkında okunmadık gram bilgi kalmadı...Orkide konusunda

Saksı harcımı harırlamak için 1 haftadır dağ tepe uğraşıyorum...

Malgal kömür ,Mermer tozu ve Çam kabuğu....

Yayladan çam kabukları için çok yeterli düzeyde kabuk buldum...

Fırınladım, mangal kömürünü daha önce eklemiştim..sadece mermer ve çamlar kaldı...

Bu işlemlerin tamamını yapmak içinse..

Ayın su grubu olan yengece geçmesini bekliyorum..

Böylece köklerdeki su doğal ozmos istenen düzeyden daha güçlü olur

Düzenleyen kazablanka : 17-05-2010 saat 13:24
kazablanka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2010, 13:28   #10
Kaybettik...

praecox's Avatar

Mermer tozunu nerde okudunuz? Hangi Orkideye ne oranda karıştıracaksınız?
Bir şeyleri mi atladım yoksa ben mi karıştırdım?

Eski 18-05-2010, 01:38   #11
Ağaçsever

kazablanka's Avatar

Daha koymadım...yapacağım vaktim olmadı..

%10 MERMER tozu

%80 çam kabuğu...

%10 malgal kömürü ...forumdan buldum... reçete vermişler..

Eski 18-05-2010, 10:57   #12
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kazablanka Mesajı Göster
Daha koymadım...yapacağım vaktim olmadı..

%10 MERMER tozu

%80 çam kabuğu...

%10 malgal kömürü ...forumdan buldum... reçete vermişler..
Hangi forumda? Bizim burda mı? Ben mi yazmışım bu reçeteyi?
Hangi tür için verilmiş bu reçete?

Bana göre bu terkip yanlış veya eksik. Mermer tozu demek kireç demek Ca ve Mg demek... ancak bu yüzde oranı tehlikeli olabilir.
Link verirseniz düzeltme yapayım. En azından bu forumda yazılmış/yazmış isem.

Eski 18-05-2010, 13:09   #13
Ağaçsever

kazablanka's Avatar

Özür dilerim sizin eklediğinizi söylemedim ..

Orkide konusunda araştırma yaptığı düzenli tek site bu...

Bu forumun içinde okudum...

türünü bilemiyorum...

Bulduğumda ekleyeceğim ...

Eski 19-05-2010, 03:03   #14
Ağaç Dostu

ismail seyrek's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2009
Galeri: 27
Merhabalar
Hindistan cevizine diktiğim (deneme olarak) orkide, kabuktaki deliklerden köklerini
salmasını beklerken hızlı bir şekilde çiçek açtı. Şimdi, kök salması için ne yapmak
lazım beklemekten başka.

Eklenen Resimler

narincir beğendi.

Düzenleyen ismail seyrek : 21-05-2010 saat 21:49 Neden: Resimlerin kalitesi kötü olduğu için yeni bir resim ekliyorum
ismail seyrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2010, 16:45   #15
Ağaçsever

kazablanka's Avatar

Çok güzel olmuş...

Büyüklerinden seçtinizi sanırım birde şeyi soracaktım..

Nasıl bir harç kullandınız?

Bitkiniz çok güzel...

Kuruttunuz mu yoksa...başka bir işlem mi uyguladınız ..

İçi taze olan olur mu nasıl yaptınız tarif edermisiniz?

Eski 28-05-2010, 02:45   #16
Ağaç Dostu

ismail seyrek's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2009
Galeri: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kazablanka Mesajı Göster
Çok güzel olmuş...

Büyüklerinden seçtinizi sanırım birde şeyi soracaktım..

Nasıl bir harç kullandınız?

Bitkiniz çok güzel...

Kuruttunuz mu yoksa...başka bir işlem mi uyguladınız ..

İçi taze olan olur mu nasıl yaptınız tarif edermisiniz?

Orkideyi kendi saksısından çıkarıp, yine kendi toprağıyla(normal orkide toprağı)
önceden matkapla delikler açtığım h.cevizi kabuğuna diktim. Kabuğun taze veya kuru olması farketmez. Kuru veya eskimiş olmasının zamanla besin işlevi görmesine yarayabilir.
Bundan beş adet hazırladım ikisi canlı üçü kurudu. Gerekli özeni ve nem ihtiyacını ayarlamamaktan oldu. Ceviz boyutu çok büyük değil normal boyda ama ne kadar büyük olursa toprak miktarı açısından daha iyi olabilir.

ismail seyrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2010, 21:36   #17
Ağaç Dostu

rodoslu's Avatar

saksı değişimi?

merhaba,
resimlerini yolladığım orkide için saksı ve harç değişimi gerekli mi?
baya bi kök oldu saksı,bir boy büyük saksı mı gerekir acaba?

teşekkürler

Eklenen Resimler

Eski 01-08-2010, 20:40   #18
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2009
Galeri: 7
merhaba rodoslu,

forumda daha önceki yazışmalarda, saksının değil harcın değiştirilerek tazelenebileceği, hatta bir orkidenin ömrü boyunca aynı ebat saksıda yaşayabileceği yazılmıştı. bitkiyi çıkararak abartıya kaçmadan belki kök budaması yapabilir ve taze harca dikebilirsiniz. içi boşalmış kökler bellidir, onları içi dolu yerine gelinceye kadar kesin. diğerlerini bırakın. taze harçla sizi yeniden idare edecektir.

SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2010, 21:42   #19
Ağaç Dostu

rodoslu's Avatar

yapraklardaki beyaz kabarma

tekrar merhaba,
başka bir orkideninde yaprakları resmide görüldüğü gibi beyaz beyaz kabardı, güneş yanığı mı yoksa mantar gibi bişey mi anlayamadım,
sizin görüşünüz nedir?

teşekkürler

Eklenen Resimler

Eski 26-08-2017, 06:35   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-08-2017
Orkidelerimizin kökleri yok oldu

Arkadaşlar orkidelerimin kökleri tamamen çürümüştü bende hepsini kestim geriye sadece bu kaldı sanırım fazla kestim yaprakları çok canlıydı ama inceden inceden yumuşamaya başlamış. Ne yapmalıyım umudu kesmeli miyim sizce? Diğer orkideminde sürekli mutfakta kaldığı için yaprakları yağlı yağlı siliyorum siliyorum olmuyor hep yapışkanlık var köklerinin yarısı çürüdü bende yuka ağacima tutturdum ise yarar mi yoksa sacmalamismiyim

GebzeSinop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2017, 05:14   #21
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi GebzeSinop Mesajı Göster
Arkadaşlar orkidelerimin kökleri tamamen çürümüştü bende hepsini kestim geriye sadece bu kaldı sanırım fazla kestim yaprakları çok canlıydı ama inceden inceden yumuşamaya başlamış. Ne yapmalıyım umudu kesmeli miyim sizce? Diğer orkideminde sürekli mutfakta kaldığı için yaprakları yağlı yağlı siliyorum siliyorum olmuyor hep yapışkanlık var köklerinin yarısı çürüdü bende yuka ağacima tutturdum ise yarar mi yoksa sacmalamismiyim
Orkideler özellikle phalaenopsisler istekleri karşılandığı sürece mutlu olan bitkilerdir keza bu sebepten ötürü adını en sık duyduğumuz orkidedir.

Orkide ne ister? Havadar bir ortam, kaliteli bir orkide karışımı ve genelde 7-10 gün arasınds değişen bir sulama süresi. Aynı şekilde çok ışıktan hoşlanmazlar ve direk güneşe maruz kalırlarsa burada da çok karşılaştığımız güneş yanıklarına maruz kalırlar.

Sizin orkidenizin hiksyesine gelince aspiratörlern bile kolayca başa çıkamadğı mutfak kalıntılarınn neden orkidenizin üzerinde belirdiği sorusunun cevabı belli. Mutfak aynı zamanda böceklerin en cafcafllı olduğu,nemin havasızlığın genelee tavsn yaptığı ortamlardır.Kısacası en ideal ortam değildir savını genel bir mutfak için yapabiliriz.

Kökü tamamen giden bir orkidenin kurtulma şansını soracak olursanız normal bir orkide gibi bakılırsa düşük, mutfakta ise sıfır diyebiliriz. Aksi olsaydı hepimizin evinde yuca ya da benzeri bir ağaç olmalıydı.

Şimdi kızacaksınız charlaux ne kadar kötü davrandı bana diye. Ancak sizde mantıksal düşünerek aslında sorunuzun cevabını bulabilmesiniz. Ama en kısa en özet şu olacaktır. Orkideleri yapı marketlerinde satılan süs bitkileri olarak kabul etmek yerine zenginliğini inceler ve bilgimizi geliştirmeye yorarsak eminim daha güzel sonuçlar olacaktır. Çünkü öbür türlü tam da yapı market satıcılarının istediği gibi dördüncü ve daha nice yirmi liralık orkidenizi almak için yolda olursunuz.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2017, 22:28   #22
Ağaç Dostu

yalper's Avatar

Giriş Tarihi: 07-12-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux Mesajı Göster

Şimdi kızacaksınız charlaux ne kadar kötü davrandı bana diye. Ancak sizde mantıksal düşünerek aslında sorunuzun cevabını bulabilmesiniz. Ama en kısa en özet şu olacaktır. Orkideleri yapı marketlerinde satılan süs bitkileri olarak kabul etmek yerine zenginliğini inceler ve bilgimizi geliştirmeye yorarsak eminim daha güzel sonuçlar olacaktır. Çünkü öbür türlü tam da yapı market satıcılarının istediği gibi dördüncü ve daha nice yirmi liralık orkidenizi almak için yolda olursunuz.
Sayın şarlö tamam market orkidelerini sevmiyorsun, özel türlere merakın var anlıyorum da bauhaus tan aldığım orkidelerden acemilikten çürüttüğüm bir oncidium hariç hepsi hayattalar, hele nelly isler 3 ayda bir artan sayıda çiçek yapıyor bu kadar gömmeyelim yapı market orkidelerini

yalper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2017, 02:24   #23
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yalper Mesajı Göster
Sayın şarlö tamam market orkidelerini sevmiyorsun, özel türlere merakın var anlıyorum da bauhaus tan aldığım orkidelerden acemilikten çürüttüğüm bir oncidium hariç hepsi hayattalar, hele nelly isler 3 ayda bir artan sayıda çiçek yapıyor bu kadar gömmeyelim yapı market orkidelerini
sn.yalper Forumda o kadar cok mesaj var ki arada kaynamis ancak simdi cevaplayabiliyorum.

Ozel turlere merakim var demissiniz, orkidede ozel turden kasit ne bilmiyorum ama Avrupa'da ve Amerika'da kendi fiyat bazlarinda baktiginizda 10-20 dolar arasina bulabildiginiz orkidelere ne kadar ozel demek mantikli bilemiyorum. Bonsai gruplarinda oldukca gorulen tur ayrimlari ne kadar ozelse orkidelerde o kadar ozeldir.

Bir ikincisi yapi marketi orkidelerini gommuyorum ki zaten kendi basligimda elimde ne kadar market orkidesi oldugunu gorursunuz. Ancak bu baslikta insanlar yapi marketinden alinan orkidelerden cok sey bekliyor orasi kesin. Ya da soyle soyleyeyim neden bizden bir seyler bekliyorlar sebebi belli.

Cunku yapi marketinden ya da orkide dukkanlarindan genetik bakimdan ozenle uretilmemis orkidelere 20-100 lira arasinda siz esiniz dostunuz fiyat veriyor. Siz istiyorsunuz ki orkideniz mis gibi koksun,12 ay cicekleri yerinde dursun, sulamayayim ilgi gostermeyeyim ama orkidem muthis olsun hep keiki fiskirtsin. Insanlar bunu bekliyor cunku orkide Turkiye'de oldurulup oldurulup yenisi alinan kutlama bitkisi oldu ondan. Kaldi ki sus bitkisi zihniyetinde olan insanlar orkideyi gommus oluyor.

Isin komigi hele Nelly Isler dediginiz orkide de ozel bir tur ancak yapi marketinden almadiniz saniyorum. Almis olsaniz bile burada da defalarca soyledim ciceginin rengi tipi ayni diye orkideniz o tur olmuyor. Orkidelerin atalarinda bile kac tane violacea cikiyor bilseniz Ya da bir tane orkide turu var; 10 tane orkideden ayirt edemezsiniz.

Ben aldigim her turle kendimi gelistirdim, yeni bilgiler ogrendim ve farkli tatlar tattim. Ilk orkide aldigimda orkide de topraga girer sanip diye oyle oldurmustum orkidemi. Ne zaman ki orkidenin ozel bir tur oldugunu anladim butcemi ona gore degerlendirmeye basladim. Ki ozel bir is yapmadigimin altini cizercesine hep ornek verdim. Almanya Amerika uzak ornekleri verirken dibimizdeki ornek sn.Ziya Soner'in orkidelerini verdim. Fotograflarini paylastigim insanlarin yaptiklari, Ziya Soner'in yaptiklari orkidenin ozelligini guzelligini anlatan detaylar zaten.

Yapi marketi orkideleri egitmek ogretmek icin iyidir ancak genelde sablon orkide tipleri piyasaya sunulur. Soyle sorayim size siz sunu diyor musunuz ' Benim x markasindan aldigim sut sizin aldiginiz x markasi sutunden ayni' demiyorsunuz. Cunku ikisi de ayni urundur. Ha omur boyu tek marka sut icerim derseniz tercih sizin. Ama en az Istanbul nufusu kadar benzeri olan orkideye de ozel dememi bekliyorsaniz kusura bakmayin diyemem. Bonsai bolumunde de market bonsaisi el bonsaisi diye ayrilir. Market bonsaisi de sevilir ama en mukemmel ozel oldugu iddia edilmez.

Ayrica sarlo espirisi yerine adimi klavyede yazmaniz daha kolay olur sanirim. Tabii kimsenin sucu yok bir baslikta herkes ayni soruyu defalarca sorunca yazdiklarimi okumakta anlamakta zor oluyor.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2010, 22:23   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-05-2010
Orkidemin tüm çiçekleri döküldü yeniden çiçeklenmesi için ne yapmam gerekiyor
haftada 1 içme suyu koyup 2 saat sonra boşaltıyorum...Dalları kesmem gerekiyor mu?

serays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 03:31   #25
Yeni Üye

semaerdem's Avatar

Giriş Tarihi: 24-05-2010
yaprakları kopan orkidemin resimleri

Lütfen yardım edin kurtulma ihtimali varmı?

Eklenen Resimler

semaerdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 11:30   #26
Kaybettik...

praecox's Avatar

Görüldüğü kadarı ile... Durum vahim. Göbek kötü durumda.
Çok fena hırpalanmış. Ümid edin ki kökboğazından yeni bir filiz versin.

Eski 05-09-2010, 12:43   #27
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-09-2010
Name:  DSC03095.jpg
Views: 14231
Size:  40.2 KB

Name:  DSC03090.jpg
Views: 16136
Size:  62.3 KB

Name:  DSC03092.jpg
Views: 13572
Size:  33.6 KB

Name:  DSC03093.jpg
Views: 13244
Size:  31.2 KB

Name:  DSC03094.jpg
Views: 15002
Size:  18.9 KB

arkadaşlar, forumu baya bi okudum ama kaçırdığım bölümler yoksa orkidemin hastalığına çare bulamadım. 3 hafta kadar önce aldım, o zaman gayet çiçekliydi, ama şimdi çiçeklerini dökmekle kalmadı dalları kurumaya yaprakları sararmaya başladı. resimlerini ekte görebilirsiniz. haftada 2 suluyorum suyu alttaki tabağına çıkacak kadar, neden kaynaklanıyor olabilir bu sorun? naapmalıyım???

nödön Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2010, 15:41   #28
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nödön Mesajı Göster
arkadaşlar, forumu baya bi okudum ama kaçırdığım bölümler yoksa orkidemin hastalığına çare bulamadım. 3 hafta kadar önce aldım, o zaman gayet çiçekliydi, ama şimdi çiçeklerini dökmekle kalmadı dalları kurumaya yaprakları sararmaya başladı. resimlerini ekte görebilirsiniz. haftada 2 suluyorum suyu alttaki tabağına çıkacak kadar, neden kaynaklanıyor olabilir bu sorun? naapmalıyım???
Sayın nödön,

Öncelikle mesajlarınızı düzgün yazmayı denemenizi rica ederim. Bu tarz birinci mesajdan "Acil...ne yapmalıyım?" gibilerden sorulara cevap verme adetim olmamakla beraber bu konu biraz önemli olduğundan, ve diğer arkadaşların da faydalanması açısından cevap yazıyorum.

Geçen bir iki hafta çok sıcak geçti. Aynı sorunlar benim başımda da var ve bir kaç arkadaşda bana özelden sorduğundan bu sorunun çoğu kimsenin yaşadığını biliyorum.

Öncelikle çiçek sapının, yazın özelikle de bu sıcaklarda, dibine kadar kuruması çok doğal. Yaz aylarında Phal.lerinizi dinlendirmek amaçlı dibinden kesmeniz, çiçek açtırtmak, keiki vermeğe zorlamamak, ana bitkinin sağlığı açısından en uygunu olur.

Bu sıcaklarda Phal.ler daha sık sulanmalı. Sadece sabah saatlerinde güneş almadığı zamanda su püskürtülebilir. (sadece 30°C ve üzeri ısılarda)

Bu tarz aradaki bir yaprağın aniden sararması fenomenine ( bu kadar sık vakaa) ben de bu yaz şahit oldum. Zira ben de sulamalarda aksatmalar yaptım. daha sık sulamam gerekliydi.
Özelikle bir mantari arazdan şüphelenmiyorum ancak bende de fazla ileri giden örnekler oldu sıcaklarda en çok çökerten le karşılaşırız ben de bunun çökerten türü (Rhizochtonia) türü bir mantarın üremesine bağlamak istiyor isem de tam teşhis koyamadım.
Olabilir diye düşündüğümden Previcur ağırlıklı bir ilaçlama yaptım.

Sulama, fısfıslama zamanlarına fazlaca önem gösterin. geçen haftalar hatırlarsanız sıcaklık fazlaydı ve nem oranı da bir o kadar yüksek % 70 ler cıvarıydı. havasız bir yerde bu tür mantarın üremesi işten bile değil. havalandırma da hava cerayanı gibi yapılmamalı. Havadar ancak rüzgar altında bırakmayın phal.lerinizi.

30°C altında fısfıslamanızı sağlık vermem. sulama sıklığınızı 24°C de normal aralıklarında yani haftada bir yapınız.

Geçen haftalardaki hava şartları Phal.ler için de kabul edilemez değerlerde idi.

Eski 23-12-2010, 14:43   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-12-2010
Merhaba arkadaslar,
Orkide konusunda cok acemiyim, ve orkideme soguk musluk suyu vermistim burda ogrendimki yanlis yapmisim.
Orkidemin son halini fotograflarda gorebilrsiniz.
orkidemde bi sorun var gibi geldi.. Yapragin biri sararmaya basladi cicekleri kurudu. Ve koklerinde bi sorun var gibi. Bana yardim edermisiniz ne yapmam lazim?

Eklenen Resimler

OrkidemB Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 14:27   #30
Yeni Üye

semaerdem's Avatar

Giriş Tarihi: 24-05-2010
Evet şimdi tekrar baktım sanki kök uçlarıda kuruyo gibi geldi gözüme.Başına gelmeyen kalmadı sakınan göze çöp batarmış misali.Artık yapçak tek şey beklemek gibi görünüyo malisef.Konuyla pek alakalı değil ama daha öncede sorup cevap alamamıştım başka bi başlık altında,orkideyi ilk aldığımda çiçekliydi,daha sonra çiçekleri solduğunda 2 3 boğum altıdan kesmiştim 2 dalıda,2 tane dalı vardı ve 2si de sararıp kurudu.Bende daha sonra kökünden kesmiştim.Benim sormak istediğim bu dalları kestiğimizde ucuna bişey sürmemiz gerekiyomu kurumaması için öyle bişey duymuştum sanki ama tam anlayamadım.Belki tekrar bi orkide alırım ve en azından ona bilinçli bakarım burdan öğrendiğim bilgilerle.Şimdiden teşekkürler sizden öğrendiklerim için,iyi günler...

semaerdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026