Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nödön
arkadaşlar, forumu baya bi okudum ama kaçırdığım bölümler yoksa orkidemin hastalığına çare bulamadım. 3 hafta kadar önce aldım, o zaman gayet çiçekliydi, ama şimdi çiçeklerini dökmekle kalmadı dalları kurumaya yaprakları sararmaya başladı. resimlerini ekte görebilirsiniz. haftada 2 suluyorum suyu alttaki tabağına çıkacak kadar, neden kaynaklanıyor olabilir bu sorun? naapmalıyım???
|
Sayın nödön,
Öncelikle mesajlarınızı düzgün yazmayı denemenizi rica ederim. Bu tarz birinci mesajdan "Acil...ne yapmalıyım?" gibilerden sorulara cevap verme adetim olmamakla beraber bu konu biraz önemli olduğundan, ve diğer arkadaşların da faydalanması açısından cevap yazıyorum.
Geçen bir iki hafta çok sıcak geçti. Aynı sorunlar benim başımda da var ve bir kaç arkadaşda bana özelden sorduğundan bu sorunun çoğu kimsenin yaşadığını biliyorum.
Öncelikle çiçek sapının, yazın özelikle de bu sıcaklarda, dibine kadar kuruması çok doğal. Yaz aylarında Phal.lerinizi dinlendirmek amaçlı dibinden kesmeniz, çiçek açtırtmak, keiki vermeğe zorlamamak, ana bitkinin sağlığı açısından en uygunu olur.
Bu sıcaklarda Phal.ler daha sık sulanmalı. Sadece sabah saatlerinde güneş almadığı zamanda su püskürtülebilir. (sadece 30°C ve üzeri ısılarda)
Bu tarz aradaki bir yaprağın aniden sararması fenomenine ( bu kadar sık vakaa) ben de bu yaz şahit oldum. Zira ben de sulamalarda aksatmalar yaptım. daha sık sulamam gerekliydi.
Özelikle bir mantari arazdan şüphelenmiyorum ancak bende de fazla ileri giden örnekler oldu sıcaklarda en çok çökerten le karşılaşırız ben de bunun çökerten türü (Rhizochtonia) türü bir mantarın üremesine bağlamak istiyor isem de tam teşhis koyamadım.
Olabilir diye düşündüğümden Previcur ağırlıklı bir ilaçlama yaptım.
Sulama, fısfıslama zamanlarına fazlaca önem gösterin. geçen haftalar hatırlarsanız sıcaklık fazlaydı ve nem oranı da bir o kadar yüksek % 70 ler cıvarıydı. havasız bir yerde bu tür mantarın üremesi işten bile değil. havalandırma da hava cerayanı gibi yapılmamalı. Havadar ancak rüzgar altında bırakmayın phal.lerinizi.
30°C altında fısfıslamanızı sağlık vermem. sulama sıklığınızı 24°C de normal aralıklarında yani haftada bir yapınız.
Geçen haftalardaki hava şartları Phal.ler için de kabul edilemez değerlerde idi.