agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Bakımı, Üretimi
(https)

Beğeni Düzeni304Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-06-2016, 10:30   #1
Yeni Üye

ebruli2012's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2016
aynı çicekten bendede var o dedikleriniz keiki bu cins orkide üremeyi cok seviyor benim suan 3 tane yavru var bir saksıda yaprak çıkarmaya başladı keikilerden sonra sonrada yeni bir dal verdi.

ebruli2012 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2016, 10:41   #2
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Orkide besinleri

Uzun süredir Vilmorin Orkide besini kullanıyordum, ürünü alalı 5-6 seneyi geçtiği için yenisini almayı düşünürken Alman malı olan 10-52-10 granül besin geçti elime.
Bu besin için tavsiye edilen miktar; 5 L. suya 1 silme çay kaşığı oranı olmalıymış.
Kullananlardan olumlu geri dönüşler okuyorum ancak benim içim sizlere sormadan rahatlamayacak.
Bu ürün Orkidelerde olumsuz bir etki yaratabilir mi?
Diğer bütün çiçekli bitkilerde kullanılabilir mi?

Kısa bir süre önce Garden Koala serasında satılan 16-5-30 sıvı besin aldım, yukarıdaki ürünün neredeyse tam tersi oranlar.

Elimde yine Alman malı granül 20-20-20 besin var, bu da 5 L. suya 1 silme çay kaşığı oranında tavsiye ediliyor.

İyice kafam karıştı, daha önce Orkide besinlerinin dengeli olması gerektiği ile ilgili bilgileri bu başlıkta okumuştum.

Bu konuda yetkin bilgisi olan arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.
Bu besinlerden hangisini kullanmak daha isabetli olur?

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2016, 12:38   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-02-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Uzun süredir Vilmorin Orkide besini kullanıyordum, ürünü alalı 5-6 seneyi geçtiği için yenisini almayı düşünürken Alman malı olan 10-52-10 granül besin geçti elime.
Bu besin için tavsiye edilen miktar; 5 L. suya 1 silme çay kaşığı oranı olmalıymış.
Kullananlardan olumlu geri dönüşler okuyorum ancak benim içim sizlere sormadan rahatlamayacak.
Bu ürün Orkidelerde olumsuz bir etki yaratabilir mi?
Diğer bütün çiçekli bitkilerde kullanılabilir mi?

Kısa bir süre önce Garden Koala serasında satılan 16-5-30 sıvı besin aldım, yukarıdaki ürünün neredeyse tam tersi oranlar.

Elimde yine Alman malı granül 20-20-20 besin var, bu da 5 L. suya 1 silme çay kaşığı oranında tavsiye ediliyor.

İyice kafam karıştı, daha önce Orkide besinlerinin dengeli olması gerektiği ile ilgili bilgileri bu başlıkta okumuştum.

Bu konuda yetkin bilgisi olan arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.
Bu besinlerden hangisini kullanmak daha isabetli olur?
20-20-20 (N-P-K oranları) yaz ayları için olabilir. (N-P-K) 10-52-10, fosfor oranı yüksek bir gübre türü. Bu gübreyi çiçeklenmenin tetiklendiği, son bahar-kış aylarında uygulamanın daha doğru olacağını düşünmekteyim. Çünkü fosfor çiçeklenmeyi teşvik eder, sıcaklığın 17-19°C' düşmesi ise (1-1,5 ay kadar) çiçeklenmeyi tetikler.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2016, 23:19   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-05-2016
Örkidemde nasıl dalından yaprak yani orkide çıkar

eralparda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2016, 13:34   #5
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Cevabınız için çok teşekkür ederim sayın Doku Kültürcü.

Duruma göre, Yaz mevsimi boyunca 20+20+20, sonbahardan ilkbahar sonuna kadar 10+52+10 kullanarak durumu koruyabiliriz diye anlıyorum.
Ayrıca birkaç ay dinlenmiş çiçeklenmeyen Orkideler için de 10+52+10 kullanılabilir sanıyorum.

Peki Garden Koala'dan aldığım fosfor oranı düşük sıvı besin 16+5+30 hakkında ne düşürsünüz?

neşecan beğendi.
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2016, 15:30   #6
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Cevabınız için çok teşekkür ederim sayın Doku Kültürcü.

Duruma göre, Yaz mevsimi boyunca 20+20+20, sonbahardan ilkbahar sonuna kadar 10+52+10 kullanarak durumu koruyabiliriz diye anlıyorum.
Ayrıca birkaç ay dinlenmiş çiçeklenmeyen Orkideler için de 10+52+10 kullanılabilir sanıyorum.

Peki Garden Koala'dan aldığım fosfor oranı düşük sıvı besin 16+5+30 hakkında ne düşürsünüz?
Azot ve potasyum oranları yüksek, çiçeklenme sonrasında kullanılabilir. Azot, yaprak gelişimini teşvik eder.

Eski 18-07-2016, 13:10   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-07-2016
Orkidemin yaprak kisminda cicek sapi

Merhaba,

Orkidemin yaprak aralarindan kücük bir dal cikti... Kökmü yoksa cicek sapimi bilemedim .. Resimde gözüküyor sizce kökmü yoksa cicek sapimi?

Eklenen Resimler

Esraceliik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2016, 16:09   #8
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Esraceliik Mesajı Göster
Merhaba,

Orkidemin yaprak aralarindan kücük bir dal cikti... Kökmü yoksa cicek sapimi bilemedim .. Resimde gözüküyor sizce kökmü yoksa cicek sapimi?
Kesinlikle kök.

Eski 24-07-2016, 11:06   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-07-2016
orkidemi budadım sonra çiçek açtıktan sonra döküldü tekrar nasıl budamalıyım

derdnz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2016, 17:06   #10
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi derdnz Mesajı Göster
orkidemi budadım sonra çiçek açtıktan sonra döküldü tekrar nasıl budamalıyım
Tamamen kesip çıkartın. Bu daldan tekrar çiçek açma olasılığı olsa bile daha az sayıda çiçek açar. Dalı çıkardıktan sonra, eğer bitkinizi 17-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kadar tutarsanız tekrar çiçek dalı oluşturur, çiçek açar.
Kolay gelsin...

Eski 25-07-2016, 13:26   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-07-2016

benim orkidem çiçeklerini döktü. Ayrıca yaprağı ve bir tane dalı resimdeki gibi siyah. budamam ya da yaprağı köklemem gerekiyor mu?

cryingwolf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2016, 15:35   #12
Ağaç Dostu

Question

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cryingwolf Mesajı Göster

benim orkidem çiçeklerini döktü. Ayrıca yaprağı ve bir tane dalı resimdeki gibi siyah. budamam ya da yaprağı köklemem gerekiyor mu?
Bitkinize müdahale etmeyin. Fotosentez yapan tek bir adet yaprağı kalmış, onu da keserseniz bitkinin enerji sağlayan hiç yaprağı kalmaz, ölür.

cryingwolf beğendi.
Eski 11-10-2016, 11:00   #13
Yeni Üye

ebrukedi's Avatar

Giriş Tarihi: 25-07-2008
Merhabalar
Yaklasik iki hafta once markette suzuzluktan solmus bir orkide gorup satin aldim. Eve gelip hemen orkideyi suya koydum. Seffaf saksida agac kabunda yetismis. Cicekleri de uzerindeydi. Iki yapragi tamamen sararmis ama son verdigi iki yapragi yesil ve giderek sert oluyor. Ama saksida beyazimsi solucan gordum ve beyaz kucuk mantar olusuyor agac kabuklarinda. Ne yapmam gerekiyor.

ebrukedi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2016, 21:41   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-10-2016
Merhabalar benim orkidem fazla sulanmaktan dolayı çürüdü artık hiç su vermiyorum ama yaşama şansı sanırım kalmadı çöpe atayım mı artık? ne dersiniz bilenlerden yardım rica ediyorum. Teşekkürler

Eklenen Resimler

escada35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2016, 11:37   #15
Ağaç Dostu

Question

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi escada35 Mesajı Göster
Merhabalar benim orkidem fazla sulanmaktan dolayı çürüdü artık hiç su vermiyorum ama yaşama şansı sanırım kalmadı çöpe atayım mı artık? ne dersiniz bilenlerden yardım rica ediyorum. Teşekkürler
Tamamen ölmüş, canlı bir yeri kalmamış, yapılabilecek bir şey yok.

Eski 16-10-2016, 18:36   #16
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 07-01-2015
merhaba
2 sene önce hediye gelen orkidemiz döktü ve sadece 4 adet yeşil yaprakları vardı.
ve geçen süre içinde sadece kök ve yeşil yaprak çıkardı. bir türlü yaprak açan dal çıkarmadı.
gün boyu günışığı alan bir alanda ve yaz aylarında tüm gün storlarımız inik durumdadır.
daha sabırla beklemeli miyiz?
takviye amaçlı solucan gübresini suyun biriken kabına ekledim. ve haftada 1 kere o kap dolana kadar altan sulama yapılmaktadır.
teşk.

mraccent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2016, 22:52   #17
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mraccent Mesajı Göster
merhaba
2 sene önce hediye gelen orkidemiz döktü ve sadece 4 adet yeşil yaprakları vardı.
ve geçen süre içinde sadece kök ve yeşil yaprak çıkardı. bir türlü yaprak açan dal çıkarmadı.
gün boyu günışığı alan bir alanda ve yaz aylarında tüm gün storlarımız inik durumdadır.
daha sabırla beklemeli miyiz?
takviye amaçlı solucan gübresini suyun biriken kabına ekledim. ve haftada 1 kere o kap dolana kadar altan sulama yapılmaktadır.
teşk.
Daha önce çok yazdım ama bir kez daha tekrar edebilirim. Melez Phalaenopsis orkidelerinin (piyasada satılan bütün Phalaenopsisler) çiçeklenmeleri için 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kadar tutulmaları gerekir. Bu soğuklanma ihtiyacı karşılanmazsa çiçek açmazlar.

Eski 17-10-2016, 09:56   #18
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 07-01-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Daha önce çok yazdım ama bir kez daha tekrar edebilirim. Melez Phalaenopsis orkidelerinin (piyasada satılan bütün Phalaenopsisler) çiçeklenmeleri için 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kadar tutulmaları gerekir. Bu soğuklanma ihtiyacı karşılanmazsa çiçek açmazlar.
cevap için teşekkürler
çiçeklenme için hangi dönem uygun olacaktır?
16-18 dereceyi ancak loş /karanlık odamızda ayarlabiliriz.
aksi taktirde çiçek açtıramayacağız anlamına mı geliyor =/,

mraccent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2016, 14:54   #19
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mraccent Mesajı Göster
cevap için teşekkürler
çiçeklenme için hangi dönem uygun olacaktır?
16-18 dereceyi ancak loş /karanlık odamızda ayarlabiliriz.
aksi taktirde çiçek açtıramayacağız anlamına mı geliyor =/,
Tamamen öyle, ama ışıklandırmayı da unutmayın. Bitkinin üzerine 20wat'lık bir GroLux akvaryum floresanı asın, buna bir zamanlayıcı bağlayın (timer). Günde 12-16 saat ışık alsın. Bitki karbondioksit ihtiyacı duyar. Odada 1-2 saat kalın bitkiye gerekli olan karbondioksidi nefesinizle sağlamış olursunuz.

Eski 09-11-2016, 09:31   #20
Yeni Üye

ebrukedi's Avatar

Giriş Tarihi: 25-07-2008
Yavru mu cicek mi

merhabalar
bir seneyi saglikli olarak beraber gecirdigimiz orkidem yapraginin dibinden yavru gibi birsey cikardi. Bu cicek mi yoksa yavruladi mi

Name:  IMG_4034.jpg
Views: 1812
Size:  40.2 KB

Name:  IMG_4035.jpg
Views: 2007
Size:  44.1 KB

Düzenleyen ebrukedi : 09-11-2016 saat 09:34 Neden: resim guncellendi
ebrukedi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2016, 16:33   #21
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ebrukedi Mesajı Göster
merhabalar
bir seneyi saglikli olarak beraber gecirdigimiz orkidem yapraginin dibinden yavru gibi birsey cikardi. Bu cicek mi yoksa yavruladi mi

Eklenti 632552

Eklenti 632553
Çiçek gibi görünüyor.

Eski 09-11-2016, 23:04   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-11-2016
Merhabalar
1,5 senelik orkidelerimle geçen süre zarfında yanlış budama,yaprak kopartma,kuruyan ve kırılan kökleri makasla kesme işlemlerini gören 2 adet orkidem var. Bunlardan biri yeniden filizlenerek çiçek açtı ve yenice anne kökten yapraklanma yaptı. Diğeri ise sadece defalarca yapraklanma yaptı. Ayrıca bana geldiklerinden beri saksıyı yarıya kadar su koyduğum halde bugünlere geldik.

hayriyeyagiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2016, 23:35   #23
Yeni Üye

http://i.hizliresim.com/LQkGbZ.jpg

http://i.hizliresim.com/A34GzB.jpg

Eski 09-11-2016, 23:42   #24
Yeni Üye

http://i.hizliresim.com/LQkGbZ.jpg

http://i.hizliresim.com/A34GzB.jpg

Eski 09-11-2016, 23:39   #25
Yeni Üye

http://i.hizliresim.com/lEJ44g.jpg

Kusura bakmayin resimkeri ayrı ayrı attım. Yeni çıkan yavru mu acaba?

Düzenleyen hayriyeyagiz : 09-11-2016 saat 23:40 Neden: eksik açıklama yazdım
Eski 10-11-2016, 16:42   #26
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hayriyeyagiz Mesajı Göster
http://i.hizliresim.com/lEJ44g.jpg

Kusura bakmayin resimkeri ayrı ayrı attım. Yeni çıkan yavru mu acaba?
Phalaenopsis orkideleri monopodial (tek gövdeli) orkidelerdir. Bu sıra dışı bir şey. Doku kültünde uygulanan hormon etkisiyle birden fazla gövde oluşturduklarını gördüm. Ama, doku kültürü koşulları çok farklı koşullardır.

Eski 22-11-2016, 15:02   #27
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2011
https://www.youtube.com/watch?v=vVpEP_VmH3A

Agaclar.net Facebook sitesini takip edenlerin karsilasmis olabilecekleri bir video kanalinin linkini kopyaladim.Bitki videolarinin Turkce gerceklesmesini cok begensem de ve yapan kisinin samimiyetine inansamda ozellikle orkide videosu bolumundeki hatalari belirtmek istedim. Youtube kanali uzerinden sahsa ulasmayi tercih ediyordum ancak yorum kapatildigi ve olasi bir agaclar.net uyesi oldugunu dusundugumden buradan yazayim dedim.

1.Orkideler ekvatoral bitkiler degillerdir.Phalaenopsisten tutun endemik orkide turlerine kadar gerek Taiwan olsun,Cin olsun,Turkiye'de olsun gorulmekte. Turkiye'nin ve Cin'in ekvator kusaginda olmadigi ortada.Hindistan,Cin bizim bildigimiz orkidelerden ve oralarda ekvator bolgesi degil.Teyit etmek istedim yanlis bir bilgi vermemek icin.

https://www.msxlabs.org/forum/soru-c...gileridir.html

Orkide ne ekvatoral kusak bitkisidir ne de tropik bir bitkidir.Aksine cok cesitlilik gosteren dona dayanikli turleri bulunan bir gokkusagi skalasi gibidir.

2.Orkideler sadece serbest olan koklerden beslenmezler;Bahcemdeyiz'in dedigi serbest kokler aerial root olarak tabir edilen hava kokleridir. Bunun sebebi hava koklerinin havadaki oksijeni kullanmasidir.Saksi icinde kalan koklerde fotosentez yapar dolayisiyla Phalaenopsisler asla seffaf olmayan saksilara konulmamalidir (seramik saksi ornekleri mevcuttur ancak yine videoda oldugu gibi degildir sepet formundadir.Zaten dekorasyon disinda bitkiye zarar verecegi icin tercih edilmezler.) Koklerinin farkli olmasinin sebebi zaten birisinin hava digerinin hava alti koku olmasidir.Ikisinin ozellikleri farklidir.Ama seffaf saksi tekrar belirtiyorum secenek degil sarttir (katliam yapmak istemiyorsaniz)
3.Orkidelerin uzerine su spreylerseniz yaprak govde curumesine yol acabilirsiniz.Bunun yerine hava nemlendirici tercih edilmeli,ya da taban saksilara cakil tasi koyup platform yaparak cakil tasini sulamaktir (yani arada bir bosluk olacak)

6 dakikada verilen yanlislarin fazlaligi sebebiyle sizlerle paylasmak istedim.Ozellikle bilgi verirken gercekten bilginin dogrulugundan emin olmalisiniz.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2016, 11:56   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-11-2016
Merhabalar. İki orkide mi de yaklaşık iki ay önce budadım. Biri açarken diğeri aksine kurudu tekrar budamam mı gerekiyor yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Eklenen Resimler

Serenayy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2017, 02:33   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-01-2007
Eve Gelen Orkidelerin Bakımı

Merhaba,

Evdeki aile üyelerimizden birisine aşağıdaki fotoğrafın aynısındaki gibi hediye olarak 3 dal phalaenopsis orkide geldi. Gerçekten oldukça güzel bir görünüm var, bakımı konusunda internette araştırma yaptım ancak yazık etmeden en iyi şekilde bakabilmek için yardımınıza ihtiyacım var

İlk olarak orkide 1 hafta önce geldi, şoku atlatması amacıyla 1 haftadır salonda direkt ışık almayan yerde bekledi. İlk sulamayı yapmam gerekiyor ancak bunun dışında saksı konusunu netleştiremedim. Gelen beyaz seramik saksının içerisindeki orkidelerin her biri orkidenin kendine özel torfu ile dolu küçük şeffaf saksılara yerleştirilmiş. Saksının altı ve bu şeffaf saksıların üzeri ise beyaz çakıl taşları ile kapatılmış. Hiç bozmadan direkt sulayabilir miyim? Bu hali ile oldukça güzel görünüyorlar, birazcık ellersem bozulabilirler gibi geliyor. Herkes şeffaf saksı önermiş ama üçünü koyabileceğim genişlikte bulamayabilirim gibi geliyor, ne yapmam lazım bilemedim

orc_lord Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2017, 19:39   #30
Ağaç Dostu

Büyük bir saksı içerisine yerleştirilmiş üç küçük saksıdan söz ediyorsunuz, doğru anladıysam. Genellikle büyük saksının dibinde havalanma için yeterli delik olmaz. Bitkileri ayırın. Orkide kökleri havadar bir ortam isterler. Havasız kalmamaları gerekir.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025