agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

esmaesma 26-05-2015 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EAkpınar (Mesaj 1382207)
Bu kış cam balkonda baktığım ve sayın esmaesma'nın mum çiçeği gibi yukarı uzatmak yerine halka şeklinde doladığım mum çiçeğim, Ankara'ya ilk kar yağdığı gün ben eve gelene kadar soğuktan dondu.Sağlam gördüğüm iki dalını beraberce bi saksıya köklendirme yapmadan diktim. Sağında solunda tek tük kalan dört yaprağı da aynı şekilde diktim. 1 ayı geçti. Büyük çeliklerden birinde yeni bir filiz oluşumu başladı fakat diğerlerinde henüz bir hareketlenme yok. Toprağı kurumadan sulamıyorum. Yine cam balkona aldım. Yazın öğleden sonra 2-3 gibi 2-2,5 saat güneş alıyor.Yapı marketten torf, perlit ve toprak diyerek üç paket verdiler karıştırıp çiçeklerinizi dikin dediler ben de öyle yaptım. Başka da bişey yapmıyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim şimdiden.
Eklenti 555195

Eklenti 555196

Eklenti 555197

Sayin EAkpinar, ben de mum cicegi konusunda cok tecrubeli degilim. Ama resimlerden gordugum kadariyla kirecli bir suyla sulamissiniz. Eger mumkunse sulamada icme suyu kullanmanizi oneririm. Yagmur suyu da iyi olur. Diger konularda tecrubeli arkadaslar eminim bilgilerini esirgemeyeceklerdir. Ben de onlarin tavsiyelerine uymaya calisiyorum. Umarim saglikla buyurler. Kolay gelsin.

çiçeksever 26-05-2015 14:17

1 Eklenti(ler)
Güzel bir hoya topluluğu. Alıntıdır.

EAkpınar 26-05-2015 14:28

Teşekkür ederim sayın esmaesma.

çiçeksever 26-05-2015 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EAkpınar (Mesaj 1382207)
Bu kış cam balkonda baktığım ve sayın esmaesma'nın mum çiçeği gibi yukarı uzatmak yerine halka şeklinde doladığım mum çiçeğim, Ankara'ya ilk kar yağdığı gün ben eve gelene kadar soğuktan dondu.Sağlam gördüğüm iki dalını beraberce bi saksıya köklendirme yapmadan diktim. Sağında solunda tek tük kalan dört yaprağı da aynı şekilde diktim. 1 ayı geçti. Büyük çeliklerden birinde yeni bir filiz oluşumu başladı fakat diğerlerinde henüz bir hareketlenme yok. Toprağı kurumadan sulamıyorum. Yine cam balkona aldım. Yazın öğleden sonra 2-3 gibi 2-2,5 saat güneş alıyor.Yapı marketten torf, perlit ve toprak diyerek üç paket verdiler karıştırıp çiçeklerinizi dikin dediler ben de öyle yaptım. Başka da bişey yapmıyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim şimdiden.
Eklenti 555195

Eklenti 555196

Eklenti 555197

2 resimdekiler iyi tutabilir. Fakat son resimdekiler tek yaprak gibi duruyor. Öyleyse büyümeleri zor oluyor.

EAkpınar 26-05-2015 15:12

Sayın çiçeksever evet dördüde tek yaprak. Ben de tutacağını ümit etmedim, denemek maksadı ile diktim ancak çürümeyince beklemeye karar verdim. Kısmet bakalım. Eğer tutarsa buradan onları da paylaşırım. Teşekkür ederim.

edelvays58 26-05-2015 23:51

Sn EAkpınar,yapı marketten aldığınız torf hoyalar için uygun bir malzeme değil. Çok fazla su tutuyor,kuruduğunda da sertleştiği için köklerin gelişmesini olumsuz etkiliyor. İlk hoyamın sorunu buydu ve gelişememişti. Bence daha hava alacağı bir toprak karışımına alırsanız büyümeleri hızlanacaktır. Orkide toprağı,çam kabukları,lav taşı ve perlit gayet uygun malzemeler.

Erdem 01 27-05-2015 09:45

Fide yeni sürgün yaprak vermiş tutmuş. Yaprak çelikleri sıcak nemli ortam sağlanırsa tutar. Kök gelişimi yaptıktan sonra sürgün vereceği gövde oluşturur. Bu süre en az 2 yıl. Toprağı dere kumu ile yumuşatabilirsin. Ayrıca evde maydanoz, ıspanak marul gibi yeşil sebzeleri saksıya koy üstüne toprak dök nemli tut. Doğrudan Çiçeğin saksı dibine 2-3 parmak kalınlığında koyabilirsin. 6 ay 1 yıl içinde pamuk gibi yumuşak toprağın olur. Toprağa bu sebzelerden azot demir gibi maddeler karışır. Azot fosfor potasyum kadar kalsiyum magnezyum, demir, bor gibi maddelerde önemli. Vereceğiniz sıvı gübrelerde böyle ek maddeler olmasına dikkat edin. Musluk suyunda kalsiyum olsa da kalsiyum karbonat kaynağı mermer parçası dolomit taşı parçasını köklerin alt toprağına koyarsanız kökler bu kalsiyumu mermer ve taşı eritip alacaktır. Suyunuz kireçsizse (kalsiyumsuz) Yumurta kabuğunda aynı madde var fakat denemedim dövüp tozunu çay kaşığı ucuyla koyun fazla değil. Çok az kulanın denemedim. Suladıktan sonra aşırı suyun akması çamur olmamasına özen gösterin. Kök çürüklüğü en çok etkilendikleri hastalık. Toprağı tahta çubuk gibi aletle üsten köklere zarar vermeyecek şekilde çapala havalansın alttaki nem üste çıksın.

EAkpınar 27-05-2015 10:49

Sayın edelvays58 dediğim gibi torfun içine bolca perlit te karıştırdım. Sayın Erdem01 in dediği gibi de bilmedende olsa arada bir toprağı karıştırıp havalandırıyordum da. Musluk suyunuda en azından birgün önceden dinlendiriyorum ki kloru uçsun. Fakat maydanoz, ıspanak, marul gibi sebzelerin de toprağa gömülebileceğini bilmiyordum. Toprağın üzerinden biraz alıp bi miktar maydanoz gömsem ve üzerine tekrar toprak kapatsam olur sanırım değil mi?

EAkpınar 27-05-2015 11:21

Bu sitede değişik türlerde mum çiçekleri olduğunu ve herbirinin bakım isteğinin de farklı olduğunu gördüm. Tabi bu konuda ne kadar cahil olduğumu da bir kez daha görmüş oldum. Rica etsem benim mum çiçeğimin türü, adı nedir söyler misiniz??

edelvays58 27-05-2015 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EAkpınar (Mesaj 1382492)
Sayın edelvays58 dediğim gibi torfun içine bolca perlit te karıştırdım. Sayın Erdem01 in dediği gibi de bilmedende olsa arada bir toprağı karıştırıp havalandırıyordum da. Musluk suyunuda en azından birgün önceden dinlendiriyorum ki kloru uçsun. Fakat maydanoz, ıspanak, marul gibi sebzelerin de toprağa gömülebileceğini bilmiyordum. Toprağın üzerinden biraz alıp bi miktar maydanoz gömsem ve üzerine tekrar toprak kapatsam olur sanırım değil mi?

Maydanoz,ıspanak,marul gibi yeşil yapraklı sebzeleri toprağa gömmek azot ihtiyacını karşılamak için. Ben şöyle düşünüyorum ve uyguluyorum:dağdan doğal torf bulup kullanıyorum. Bu da yeşil yaprakların çürümesi ile zamanla oluşmuştur.
Yağmur suyu bulamadığım zaman ,ben de şebeke suyunu dinlendirip kullanmak zorunda kalıyorum,ama yağmur suyu en ideali.
Toprağı üstten havalandırmak mutlaka yararlıdır ama yüzeye çıkan ince köklere zarar verebilirsiniz. Onun yerine toprağa karıştıracağınız taşlar(ben lav taşı bulabiliyorum) da havalandırmayı sağlayacaktır. Ayrıca saksının dibine koyacağınız 1-2 avuç taş da alttan havalandırmayı sağlayacaktır.
Yapımarket torfu konusunda iyimser değilim. Çok güvendiğiniz bir marka olabilir belki.

edelvays58 27-05-2015 14:21

[QUOTE=EAkpınar;1382508]Bu sitede değişik türlerde mum çiçekleri olduğunu ve herbirinin bakım isteğinin de farklı olduğunu gördüm. Tabi bu konuda ne kadar cahil olduğumu da bir kez daha görmüş oldum. Rica etsem benim mum çiçeğimin türü, adı nedir söyler misiniz??[/QUOTE

Tabii ki tahmin etmeye çalışırız ama kesin olmayabilir bazı türler için. Ancak çiçek açtıktan sonra kesinleşebilir. Siz yine de yakın çekim fotoğraf paylaşın,tahmin etmeye çalışalım.

Esila09 27-05-2015 14:48

Bu çiçeği arıyorum ama bir türlü yaşadığım şehirde bulamadım sakaryada temin edebileceğim yeri bilen varmı?

çiçeksever 27-05-2015 14:51

Arifiye ve Sapancadaki çiçek seralarında bulabilirsiniz.

bay tömürcek 27-05-2015 15:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Esila09 (Mesaj 1382570)
Bu çiçeği arıyorum ama bir türlü yaşadığım şehirde bulamadım sakaryada temin edebileceğim yeri bilen varmı?

Sakarya merkezde dar sokak var dar sokakta arada KAMELYA ÇİÇEKÇİLİK var orda kime sorsanız gösterir. Mum çiçeği satıyor orası ve gayet uygun fiyata. Ordan temin edebilirsiniz mum çiçeğini ve aradığınız bir çok bitkiyi.

hira 27-05-2015 16:36

Mum çiçeğimi açık balkonda yetiştirmek istiyorum, sizce açık balkonda sorun yaşarmıyız?

salihcan 27-05-2015 16:48

''Balkona bağlı ''diyerek klasik bir cevap vereceğim :) Balkonun hangi saatlerde güneş aldığına vb bağlı...
Sabah veya akşam güneşini alması yeterli :) Öğlen güneşi yakabilir...

hira 27-05-2015 17:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salihcan (Mesaj 1382608)
''Balkona bağlı ''diyerek klasik bir cevap vereceğim :) Balkonun hangi saatlerde güneş aldığına vb bağlı...
Sabah veya akşam güneşini alması yeterli :) Öğlen güneşi yakabilir...

14:30 gibi güneş balkona dönüyor taa ki 17 - 18e kadar da bizde.. 3 gündür balkonda ama çarpılmadı henüz :)

salihcan 27-05-2015 18:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1382625)
14:30 gibi güneş balkona dönüyor taa ki 17 - 18e kadar da bizde.. 3 gündür balkonda ama çarpılmadı henüz :)

Hoya Carnosa en dayanıklı tür diyebilirim ve daha 3 gün olmuş şuan bir şey olmaz zamanla yana bilir :)
Perde arkasından alınan ışık en doğrusu :)

salihcan 27-05-2015 18:35

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu arada benim de bir sorum olcaktı :)

Ektiğim Hoya Pubicalyx Royal Hawaiin Purple ve Hoya cv Joy köklendiler onları işaretlediğim yerden keserek birer tane daha çelik alabilir miyim sizce ?

bay tömürcek 27-05-2015 18:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1382604)
Mum çiçeğimi açık balkonda yetiştirmek istiyorum, sizce açık balkonda sorun yaşarmıyız?

Hira ablacım ben geçen sene hiç gelişmiyor diye yakındığım mum çiçeğimi balkona sabah güneşi alan yere koydum inanır mısın çıldırdı. Boyu 2 metreye yaklaştı verdiği sürgün ve yan dallar da cabası. Yaprakları porselenden yapılmış gibiydi sonra çok sevdiğim bi komşum istedi kıramadım verdim şuan durumu ne bilmiyorum ama kesinlikle açık hava ve sabah güneşi çok fazla yaramıştı.

salihcan 27-05-2015 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bay tömürcek (Mesaj 1382647)
Hira ablacım ben geçen sene hiç gelişmiyor diye yakındığım mum çiçeğimi balkona sabah güneşi alan yere koydum inanır mısın çıldırdı. Boyu 2 metreye yaklaştı verdiği sürgün ve yan dallar da cabası. Yaprakları porselenden yapılmış gibiydi sonra çok sevdiğim bi komşum istedi kıramadım verdim şuan durumu ne bilmiyorum ama kesinlikle açık hava ve sabah güneşi çok fazla yaramıştı.

Evet sabah güneşinin çok faydalı olduğunu ben de gözlemledim ama saat 14:30-17,18 arası fazla sıcak ve yakıcı değil mi?4 gün sonra hazirana gireceğiz :)

bay tömürcek 27-05-2015 20:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salihcan (Mesaj 1382650)
Evet sabah güneşinin çok faydalı olduğunu ben de gözlemledim ama saat 14:30-17,18 arası fazla sıcak ve yakıcı değil mi?4 gün sonra hazirana gireceğiz :)

Evet salihcan yakabilir o saatlerdeki güneş en yakıcı oluyor. Bu arada hoyalarını o işaretlediğin yerden kesip tekrar dikebilirsin :)

salihcan 27-05-2015 20:31

Teşekürler :)

bcekderi 27-05-2015 21:50

1 Eklenti(ler)
Merhaba, çelikten koklendirdiğim hoya carnosalar. Yapraklanmaya başladılar.

hoyasever 27-05-2015 22:47

Celikten yetiştirdiğim mum çiçeğinin yaprak ve büyüme keyfi yerinde ancak henüz çiçeklerini göremedim. Çelikten yetişenler kaç sene sonra acıyor? Ben dikeli 1 seneden fazla oldu.

salihcan 27-05-2015 22:57

Sn hoyasever hoyaların açması için belli bir yaş yok...
Önemli olan hoyanın saksı boyutu,toprağı,kök yapısı ve besini vb şeylere Bağlı olduğunu birçok yerde okudum.Ama seninki açtımı derseniz benimkide açmadı :)

Fatih 28-05-2015 03:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salihcan (Mesaj 1382646)
Arkadaşlar bu arada benim de bir sorum olcaktı :)

Diktiğim(!) Hoya Pubicalyx Royal Hawaiin Purple ve Hoya cv Joy köklendiler onları işaretlediğim yerden keserek birer tane daha çelik alabilir miyim sizce ?

İşaretlediğin yerden bir cm daha üstünden çelikleri yedek yapabilirsin. Hatta bulabilirsen hydrotona dik daha hızlı gelişip büyüyecektir.

Fatih 28-05-2015 03:15

3 Eklenti(ler)
Geçen sene mayıs başında dikmistim celiklerinde. Bir saksıda üç kök- iki tane beyaz, bir tane de pembe- var. Pembe olan çiçeklendi fakat beyaz olan tomurcukları daha yukarda çıkarttı. Bir yaşındaki hoya carnosa

Eklenti 555613

Eklenti 555614

Eklenti 555615

bcekderi 28-05-2015 06:25

Sn.Fatih süper bir gelisme olmuş.Tebrikler.
Bakalım bizimkilerde bir yaşında böyle olacak mı?

EAkpınar 28-05-2015 08:32

5 Eklenti(ler)
[QUOTE=edelvays58;1382561]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EAkpınar (Mesaj 1382508)
Bu sitede değişik türlerde mum çiçekleri olduğunu ve herbirinin bakım isteğinin de farklı olduğunu gördüm. Tabi bu konuda ne kadar cahil olduğumu da bir kez daha görmüş oldum. Rica etsem benim mum çiçeğimin türü, adı nedir söyler misiniz??[/QUOTE

Tabii ki tahmin etmeye çalışırız ama kesin olmayabilir bazı türler için. Ancak çiçek açtıktan sonra kesinleşebilir. Siz yine de yakın çekim fotoğraf paylaşın,tahmin etmeye çalışalım.

Bu sabah yakından yeniden fotoğrafladım. Tahmin edebilecekm misiniz türünü? Teşekkür ederim.
Eklenti 555624 Eklenti 555625

Eklenti 555626 Eklenti 555627

Eklenti 555628

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025