![]() |
Biz de beklemedeyiz.Hergün çiçeklerime bakmaktan usanmadım.Hiç çiçeklenme belirtisi yok.Benimki kökü çürümeden önce çiçek açıyordu.Eski çiçek yerleri duruyor.
|
1 Eklenti(ler)
Yaklaşık 5 tane tomurcuk görebildim üstlerinde. Kim bilir göremediğim kaç tane daha tomurcuk var. Sabah nasıl çığlık atıyorum sevinçten halimi göreceksiniz. Sevgili çiçeksever, hoya yeni çiçeklerini eski tomurcuklarının olduğu yerlerden çıkarıyormuş. Yanlış hatırlamıyorsam önceki sayfalarda böyle yazıyordu. Bu yüzden çiçekler döküldükten sonra kalan minik sapları koparmayın diyorlar.
Aşağıdaki fotoğraf da aylar önce Adana'ya göndermek için aldığım çelik. Hala ben de çünkü kargo yüzünden gönderemedim. Pek iyi bakamadım ancak anne hoya çiçek açınca bunun da çiçek açma ihtimali gözümün önüne gelince hemen saksısını değiştirdim ve yarım bardak suyla suladım. Bir de ben size şunu sormak istiyorum. Tomurcuklandıktan yani şimdiden sonra ne zamanda bir sulamalıyım? |
Hayırlı olsun Bernacyhn:) sevincinizi anlayorum. Her sabah uyanır uyanmaz yüzümü dahi yıkamadan çiçeğin yanına koşuyordum tomurcuk kontrolüne :) tomurcuk verdiğinde ise sizin gibi uçtum tabi :) (bu arada mumunuz benimkine çook benziyor) şimdi ise, hem sabah hem de akşam tomurcuklarının başındayım. Hiç bir gelişmesini kaçırmak istemiyorum. Çiçeksever tez zamanda darısı başınıza olsun.
|
Teşekkürler Sevgili Habibe :) Türkiyede zaten yaygın olan carnosa'lar var; kerii bile çok az ve de diğer türleri de :(
|
çiçek açması için ayda bir bol şekerli ılık açık çay ver yazında karpuz suyu çok seviyor bu çiçek tatlıyı bak göreceksiniz en kısa zamanda açacaktır beklemenize gerek kalmayacak
|
1 Eklenti(ler)
merhaba
hayatımda ilk defa mum çiçeği yetiştireceğim inşallah, forumdan bir kardeşin gönderdiği çeliği önce birkaç gün suya koydum, sonra forumda direk toprağa dikmenin daha faydalı olduğunu öğrenince geciktirmeden toprağa diktim. köklenip köklenmediğini merak ederken bu sabah bitkimin bir uzantısında altında minicik çıkıntılar oluştuğunu fark ettim. bu kısım nedir bilemiyorum. ilk defa yetiştirdiğim için... yaprakmı olacaklar (gerçi çok sıklar), yoksa bir çeşit uzantı mı, yoksa kök mü yapıyor oralardan? ama bu kısım toprağa falan değmiyor, kök olma ihtimali nedir bilemiyorum... mum çiçeği yetiştirenler mutlaka bilirler, yardımcı olursanız çok memnun olurum... fotoğraf biraz karanlık ama gene de anlaşılıyor gibi.. |
Sık sık oluşan mini çıkıntılar; bitkinin herhangi bir yere sarılırken tutunucu görevi olan oluşumlardır. Gövde boyunca bolca olurlar.
|
teşekkürler sayın orkun kırcı, zaten boyu minicik nereye tutunacak bilemiyorum ama :P
bununla birlikte gözüm aydın diyorum :) bitkim köklenmese bu çıkıntılar oluşmazdı, bitkim büyüyor inşallah ve inşallah bir gün forumdaki güzel çiçekleri olan hoyalar gibi olur. o zaman bende boy boy fotolarını koyarım foruma .... :D |
Merhaba,
Ortalama 2 yıllık olan mum çiçeğim gün boyunca güneş gördüğü ve sulaması iyi yapıldığı halde yapraklarının rengi soluk yeşile dönmeye ve cansızlaşmaya başladı.Dün saksısını değiştirdim ve kökleri gayet sağlılkı gelişmiş ve canlıydı.Acaba mum çiçeğime ne oluyor yardımcı olabilecek var mı bana? Teşekkürler. |
Mum çiçeğinizin gün boyu güneş görmemesi gerekiyor. Karşı komşumda benzer durumda olan 3 adet mum çiçeği var. Gün boyu güneş gördükleri için yaprakları sapsarı ve hiç boy atmıyorlar.
Benim balkonumdaki mum çiçeklerim aydınlık ama gölge ortamdalar, sadece akşam güneşi görüyorlar şu anda çok sağlıklılar ve boy atarak yeni yaprak veriyorlar. |
Sayın Darla şuraya da bir göz atın.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...enk#post187207 |
Gözünüz aydın sayın optimus inşallah kök salmaya başlamıştır ve tutmuştur çeliğiniz. Sizin çeliğin kardeşleri de bende sanırım. Sayın mcdogan'ın hediyesiydi sizin çeliğinizde değil mi? Ben de benim çelikleri toprağa dikmiştim ama şu ana kadar hiç bir gelişme ya da gerileme yok benimkilerde. Umarım benimkiler de bir an önce böyle hareketlenecekler :) kardeşlerinden geri kalmayacaklar. Bu arada kaynamış yumurta suyundan bahsediliyor forumda acaba bizim çeliklerde de işe yararmı köklenmelerini hızlandırırmı, denesek mi?
|
evet sayın cybl, sn.mcdogandan almıştık saolsun, anında gönderdi. sayın mcdogan suda köklendirmemi söylemişti sorduğumda, ama sonradan okuyunca forumda birkaç günlük su macerasının ardından toprağa aldım mum çiçeğimi. sanki hafif bir sararma ve bir parça incelme vardı yapraklarında, ölüyor diye üzülürken bu sabah dalının altında bu minik çıkıntıları farkettim, bunlar yeni oluşmuş yoktu önceden. bunlar oluşabiliyorsa o halde kök vermeye başlamıştır diye düşündüm. umarım öyledir, yoksa çok üzülürüm... İnşallah çeliklerimiz kocaman olur çiçek açarlar... budama yapacak kadar büyürse benim mum çeliğim, o zaman ben de çelik paylaşacağım inşallah mum çiçeği severlerle...
kaynamış yumurta suyundan ve azcık, miniminnacık çay suyundan da verdim 1-2 kez. abartmadan. zaten henüz kökleri sağlam değilken zarar vermek istemem. iyi geldiği söyleniyor bitkilere artık bilemiyorum, umarım öyledir. |
Bugun bir emlakcida bir mum cicegi gordum pek bakimsiz pek cilizdi. neyse uzuldum tabi :(
sonra kapinin disinda yere baktigimda, uzunca bir dal mum ciceginden kopmus ve sanirim en az 1 haftadir o dal kopmus ve yerde bekliyor. kenara dogru supurulmus. hemen aldim eve gelene kadar dalindaki bir kac yaprak dokuldu yarin fotosunu cekip koyacagim. eve geldim hemen suyu koydum baktim tam orta yerinden de kirilmis ama kopmamis onuda hemen kopartip suya daldirdim. yapraklari porsumus:(, incelmis:( simdi ne yapacagimi bilemedim hemen suya koydum ve oksijenli su da ekledim. bilen biri varsa bana soylesin cok uzuluyorum bu saate kadar geldim gittim baktim ne durumda biraz canlanmis mi diye, bana misin demiyor ayni.. sanrim beklemekten baska carem kalmadi. |
Benim mum ağacımın( o kadar büyük ki ağaç demek geliyor içimden :D ) çiçekleri de her geçen gün büyüyorlar öyle çok sabırsızlanıyorum ki.
Ben yumurta haşladığımız suyu ılıklaşana kadar bekletiyorum ve çoğunlukla bu suyla suluyorum. Herhangi bir zararını görmedim. Hatta yararı olduğunu biledüşünüyorum. Bir de şöyle bir şey duydum çiğken kırdığımız yumurtaların kabuklarını toprağın **** torfun alt tabakalarına koyduğumuzda yumurta kabuğu zaman geçtikçe üzerindeki besini toprağa veriyormuş. Bir şey daha duymuştum yine çiğken kırdığımız yumurtaların kabuklarını suda bekletiyormuşuz ve bu suyu bitkilere veriyormuşuz bu da çok iyi geliyormuş... Doğruluklarının ne ölçüde olduğunu bilemeyeceğim... Kolay gelsin umarım sizin de mumlarınız çiçeklenir :) |
Alıntı:
İki veya üç göz/boğum olarak kesin, küçük bir saksıya, birer boğumu toprak içinde kalacak şekilde (toprak,torf,cocopeat karışımı)dikin, sıcak bir ortamda tutun, nemli kalmasını sağlayın, ellemeyin, yönünü değiştirmeyin. İki veya üç ayda, kök yapısını tamamladıktan sonra, filizlenmeye başlayacaktır. |
Alıntı:
Tesekkurler dkp, yarin hemen sudan cikartip ekecegim. ama durumu hic iyi gorunmuyor hemde hic yapraklarini hemen hepsi dokulmustu sabah baktigimda:( bakalim suni teneffus ise yarar umariım:( |
arkadaşlar mum çiçeğinden çeliğin nasıl alındığını kısaca anlatabilecek var mı acaba.
|
1 Eklenti(ler)
Çelik alırken, keseceğiniz dalın üzerinde iki ya da üç göz olması gerekiyor. Fikir vermesi açısından bir de fotoğraf ekledim.
|
Sayın Dkp, cocopeat'i nereden temin ediyorsunuz?
|
Alıntı:
|
Sayın Mehmetgül06, odunsu çelikler daha sorunsuz kökleniyor diye biliyorum. Yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsin lütfen, yanlış bilgilendirmiş olmayayım.
|
Alıntı:
|
kesinlikle dogru odunsu dallar cok cabuk kokleniyor, kirip direk topraga daldirinca bile hemen tutuyor:)
ben mum cicegimi kendini yenilemesi adina daha yeni budadim budarken yeni cickan bebek dallarin 2 tanesi kirildi onlari hemen ektim ama tutmadilar, budadigim eski odunsu dallar tuttu mesela... |
Arkadaşlar benim mum çiçeğimde çok güzel gelişiyor diye hem sevinir hem gururlanırdım.Sadece yumurta suyuyla suluyorum zaten fazla su istemeyen bir çiçek.Çayın iyi geldiğini duyunca denemek istedim, 2 haftada bir bol şekerli ılık 1 küçük çay bardağı çay veriyorum inanın her yerinden dal fışkırdı meğer önceleri çok yavaş büyüyormuş çiçeğim.Karpuzlar tatlansın ondanda tattırıcam:)) Gönül rahatlığıyla bol şekerli çay verebilirsiniz abartmadan tabii.
|
Sn.__nilfr__,
Teknik olarak konuya vakıf değilim ama, sadece bir fikir yürütme olarak dikkate alınız lütfen; Mum çiçeğinizin son dönemindeki coşku acaba gerçekten de şekerli ılık çayın etkisi mi, yoksa mevsimin ve dönemin doğal süreci midir? Zira; benim de oldukça yaşlı mum çiçeğime bu haftasonu göz attığımda, şebeke suyu ile nadiren sulamaktan başka hiçbir şey uygulamamama rağmen coşkunca serpilmiş olduğunu gördüm. Üstelik de bütün kışı, İstanbul kışının tüm etkilerine maruz kaldığı açık bir balkonda geçirmiş olmasına rağmen... |
Benim mum çiçeğim de her yerinden yeni yapraklar veriyor ama ben çay vermiyorum. Yalnızca bir defa yumurta kaynattığım sudan verdim, bir de akvaryum suyuyla suluyorum bütün bitkilerimi unutmadan geçmeyeyim. Fakat Sayın lerdemir'in dediği gibi mevsim itibariyle mumçiçekleri atağa geçmiş durumda zaten.
|
Bence şekerli su türü şeyleri uygulamayın bitkilerinize. Mevsimsel olarak uyanma zamanları çünkü. Yaprak vermesi, sürgün dalları çıkartması çok normal. Ben bir tek yumurta suyunu ayda bir iki kere uyguluyorum. Onun da mantıksal olarak kalsiyum takviyesi yaptığını düşünüyorum ama şeker, karpuz bunlar iyi geldiği düşünülse de bir zaman sonra bitkiye ve toprağa zarar verebilir. Üzülmeyelim sonra. ;)
|
Bu arada şekerli suyun nasıl iyi geleceğini düşünüp duruyorum, acaba diyorum şekerli su dökülüyor saksıya, toprak kuruyunca şekerinde sertleşmesi gerekiyor ya hani, bir dahaki sulamaya kadar toprak sert kalıyor öyleyse, bitki de acaba dar alanda kaldığını düşünüp mü çiçek verebilir diyorum. Bunun için dar bir saksı kullanın bence. Şekerle bitkiyi strese sokmayın, sinek de gelir hem.
|
ben sekerli degil ama bir su bardagi acik cay suyu ile suladim. Cok eski bir cicek bendeki, bayagi yasi var yani. simdiye kadar hic bu kadar surgun vermemisti. Her mevsim gozlemlerim cok sasirtici sekilde surgun vermeye basladi:) bende cay suyunun faydasina veriyorum bunu. cunku gercekten costu. nazarlardan saklasin oyun oynuyor sanki bana:)
yumurta suyuna gelince cok eskilerden hatirladigim annanem haslanmıs yumurtanin kabugunu mum ciceginin topragina saplardi, sardunyalarinda kopardigi dallarina asardi sapka gibi... yumurta kabugununda fazileti var kesinlikle inaniyorum. cenet gibiydi anneannemin bahcesi.) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025