agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Mum çiçeği (Hoya)
(https)

Beğeni Düzeni3238Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-05-2007, 22:40   #1
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 341
Benim mum çiçeğim 18 yaşında. Bu süre içinde 3 kez açtı.

Ölmek üzere idi. Neyse ki burda yazlılanları okuyarak kurtardım galiba. Sürgün vermeye başladı.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 23:42   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
Özetle ne yaptığınızı bu vesile ile bir kez daha derleyebilir misiniz burada?

Diğer tüm arkadaşlarımız da bir çırpıda tecrübelerinizden faydalanabilsin; tabii eğer mümkünse...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Benim mum çiçeğim 18 yaşında. Bu süre içinde 3 kez açtı.

Ölmek üzere idi. Neyse ki burda yazlılanları okuyarak kurtardım galiba. Sürgün vermeye başladı.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 10:37   #3
Ağaç Dostu

Dilek Erbil's Avatar

Giriş Tarihi: 12-10-2006
Galeri: 4
Haftasonunda yılda bir kez de olsa kuzenlerimle buluştuğumda; anneannemizin balkonunu saran mumçiçeğinin kokusu ve nectarlarının kim yiyecek kavgalarımızı anlattık.Ve hazin bir durumla karşılaştık hiç birimizde mum çiceği yok ve hatta cevredeki kimsede de kalmamış.Anneannemizle birlikte çiçekte yok olmuş(( Ben edinip kuzenlerime dağıtmaya karar verdim,verdim de çiçekçilerde bulamadım. Sonra forumdaki mum çiçeği kardeşliği geldi aklıma ) Beni de aranıza kabul edermisiniz?

Dilek Erbil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 14:47   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dilek Erbil Mesajı Göster
Haftasonunda yılda bir kez de olsa kuzenlerimle buluştuğumda; anneannemizin balkonunu saran mumçiçeğinin kokusu ve nectarlarının kim yiyecek kavgalarımızı anlattık.Ve hazin bir durumla karşılaştık hiç birimizde mum çiceği yok ve hatta cevredeki kimsede de kalmamış.Anneannemizle birlikte çiçekte yok olmuş(( Ben edinip kuzenlerime dağıtmaya karar verdim,verdim de çiçekçilerde bulamadım. Sonra forumdaki mum çiçeği kardeşliği geldi aklıma ) Beni de aranıza kabul edermisiniz?
dilek hanım size göndermiş oldugum mum çiçeginin topragına bir tanede çeliginden koydum birde başka çiçek koydum onları ordan alıp suya koyunuz kökleşsin mum çiçegi biraz güneşi sevdigi için cam kenarında güneş alan bir yere korsanız çabuk gelişir inşaallah bu senede çiçek verirler..

sevgiseli_1974 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 15:57   #5
Ağaç Dostu

serder's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevgiseli_1974 Mesajı Göster
dilek hanım size göndermiş oldugum mum çiçeginin topragına bir tanede çeliginden koydum birde başka çiçek koydum onları ordan alıp suya koyunuz kökleşsin mum çiçegi biraz güneşi sevdigi için cam kenarında güneş alan bir yere korsanız çabuk gelişir inşaallah bu senede çiçek verirler..
sayın sevgiseli. sizden rica etsem bana mum çiçeğinden nasıl çelik alındığını anlatırmısınız?

serder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 16:23   #6
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serder Mesajı Göster
sayın sevgiseli. sizden rica etsem bana mum çiçeğinden nasıl çelik alındığını anlatırmısınız?
mum çiçeginin ana gövdesinden sürgünleri oluşur bu sürgünlerinden kesersiniz su dolu bir bardakta bir hafta içerisinde kökleşecektir kökleşen çeligi saksıya sitillersiniz yapmanız gereken işlemler bu kadar..bu forum sayfasındaki diger yazıları okursanız çiçek bakımı hakkında daha teferruatlı bilgi edineceksiniz umarım size yardımcı olabilmişimdir..mum çiçegi çeliginin kökleştirmenin vede saksıya sitillemenin en ideal ayı bu aydır

Eski 05-05-2007, 10:02   #7
Ağaç Dostu

Dilek Erbil's Avatar

Alıntı:
Valla sevgiseli ben size ne diyeyim,süpersiniz. Paket muhteşem!Çok çok teşekkürler,gerçi kargodakiler biraz şaşırmış,ama onlar çiçeksever insanların yaratıcılığı konusunda çok tecrübeli değiller.Tekrar tekrar teşekkürler çok zahmet verdim size;yaptıklarınızın karşılığında bol bol çiçeğiniz olsun Umarım bir gün benimde fırsatım olur sizi sevindirmeye.

Eski 05-05-2007, 16:37   #8
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dilek Erbil Mesajı Göster
Valla sevgiseli ben size ne diyeyim,süpersiniz. Paket muhteşem!Çok çok teşekkürler,gerçi kargodakiler biraz şaşırmış,ama onlar çiçeksever insanların yaratıcılığı konusunda çok tecrübeli değiller.Tekrar tekrar teşekkürler çok zahmet verdim size;yaptıklarınızın karşılığında bol bol çiçeğiniz olsun Umarım bir gün benimde fırsatım olur sizi sevindirmeye.
ben gönderirken burdakilerde şaşırdılarbu çiçegin özelligi neymişde uzak bir yere gönderecek kadar kıymetli bir çiçek dediler dikkat edin saglam gitsin deyince sorumluluk alamayız belki birşey olursa çiçege biz sorumlu deiliz diye benden imzalı belge aldılar soy ismimide yanlış yazmışlar ne kadar şaşırdılarsa kısacası komedi oldu ertesi günde serap hanıma mum çiçeginin çeliginden gönderdim çiçege birşey olmasın diye artık onu plastik çikolata kutusuna koydum kök yerinede yaş toprak koydum çiçek su besinini alsın diye umarım bir an önce oda yerine ulaşır

Eski 02-05-2007, 14:30   #9
Yeni Üye

aramıza hoş geldiniz dilek hanım,turizimle ugraşıyormussunuz turistleri gurup halinde bölge bölge gezdiriyormussunuz yoksa sadece bodrum içinde sabit olaraktanmı turizimle ugraşıyorsunuz? bunu sormamdaki gaye şu egerki rehberlik yapıyorsanız yolunuz kapadokya bölgesine düşerse benim evde 6 saksı mum çiçegim var bir tanesini size saksısıyla birlikte vereyim sizde çeliklerinden çogaltıp arkadaşlarınıza dagıtın..

Eski 02-05-2007, 14:54   #10
Ağaç Dostu

Dilek Erbil's Avatar

Teşekkürler Sevgiseli,maalesef Bodrum'da sabit bir şekilde çalışıyorum.Ama siz bana ödemeli olarak kargoyla gönderbilirseniz çok mu zahmet vermiş olurum.Aslında sezon başlamasaydı bir bahane yaratıp Kapadokya ziyaret edilebilirdi.Yinede misafirperverliğiniz ve paylaşımcılığınız için teşekkürler.)

Eski 02-05-2007, 15:10   #11
Yeni Üye

kargoyla olunca isterseniz kökleşmiş çeligi var onuda gönderebilirim isterseniz saksısıyla birliktede gönderebilirim neden olmasın önceki yazmış oldugum yazıları okuduysanız forum sayfasının 25 sayfasında mum çiçeklerimin bir kaçının resimleri var onlarada egerki vaktiniz varsa bir göz atın eger saksıyla birlikte isterseniz resime bakıncada göreceksiniz çiçegin tutunması için merdiven şeklinde degnekleri var onu söküp gönderrim çünkü degnekler bayagı uzun kargo kabul etmezözelime adresinizi yazın ordan iletişim kurarız

Eski 02-05-2007, 16:51   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-03-2007
Question

Alıntı:
kargoyla olunca isterseniz kökleşmiş çeligi var onuda gönderebilirim isterseniz saksısıyla birliktede gönderebilirim neden olmasın önceki yazmış oldugum yazıları okuduysanız forum sayfasının 25 sayfasında mum çiçeklerimin bir kaçının resimleri var onlarada egerki vaktiniz varsa bir göz atın eger saksıyla birlikte isterseniz resime bakıncada göreceksiniz çiçegin tutunması için merdiven şeklinde degnekleri var onu söküp gönderrim çünkü degnekler bayagı uzun kargo kabul etmezözelime adresinizi yazın ordan iletişim kurarız
MERHABALAR BENDE BİR ÇELİK RİCA EDEBİLİRMİYİM ARADIM HÇ BİR YERDE BULAMADIM MALESEF

serap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 18:23   #13
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serap Mesajı Göster
MERHABALAR BENDE BİR ÇELİK RİCA EDEBİLİRMİYİM ARADIM HÇ BİR YERDE BULAMADIM MALESEF
kökleşmiş bir tane çeligim var onuda size gönderebilirim neden olmasın

Eski 02-05-2007, 20:21   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-03-2007
sevgili sevgiseli 1974
benim istemem belki biraz garip ama yinede isteyeceğim çünkü Antep çok uzak bitkicik ölmeden gelirmi bilemiyorum,benimkilerden istediğiniz varsa bende size yollarım bakalım bi deneriz

ceviz ağacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 09:30   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-03-2007
Alıntı:
kökleşmiş bir tane çeligim var onuda size gönderebilirim neden olmasın
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ÇOK MAKBULE GEÇİCEK ADRESİMİ ÖZELİNİZE Mİ YAZAYIM ?

serap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 16:31   #16
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serap Mesajı Göster
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ÇOK MAKBULE GEÇİCEK ADRESİMİ ÖZELİNİZE Mİ YAZAYIM ?
serap hanım bugün dilek hanımın çiçegini gönderdim yarında sizinkini gönderrim dilek hanıma saksıyla gönderdim sizede artık çeliginden gönderrim
arkadaşlar elimde şu an kökleşmiş başka çelik kalmadı oldugu zaman isteyen arkadaşlara gönderrim..elinde mum çiçegi çeligi olan arkadaşlarda mum çeligi kardeşligini oluşturmak için umarım isteyen arkadaşlara verirler..

Eski 03-05-2007, 16:23   #17
Yeni Üye

DİLEK hanım bugun mum çiçeginizi gönderdim umarım bu sene çiçek verir..

Eski 04-05-2007, 01:19   #18
Yeni Üye

mum çiçeğinin bakımı ile ilgili bilgi ararken bu site ile tanıştım.henüz yeniyim ama sanırım buraya çok alışacağım.açmak bilmeyen bir mum çiçeğim var umarım bir çaresi vardır.

Fatoş.y Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 10:33   #19
Ağaç Dostu

serder's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fatoş.y Mesajı Göster
mum çiçeğinin bakımı ile ilgili bilgi ararken bu site ile tanıştım.henüz yeniyim ama sanırım buraya çok alışacağım.açmak bilmeyen bir mum çiçeğim var umarım bir çaresi vardır.
sayın fatoş hanım. kendi nacizane tecrübem yer seçimi olduğudur. annem ve kayınvalidemde de aynı çiçek var ama bizdeki gibi coşan yok. her ikiside tecrübe ve bilgi konusunda bizi katlarlar ama bizimki çiçek açıyor.
çiçeğimizin yeri : direk güneş ışığı almayan, sürekli aydınlık, ve sıcak petek üzerinde (peteğin üzerinde strafor var). yazın bir bardak suyu haftada 2 kere kışında bir kere veriyoruz. umarım işinize yarar....

Eski 04-05-2007, 11:34   #20
Yeni Üye

sn.serder teşekkür ederim bu çiçeği dikeli 6 yıl oldu ilk olarak 3.yılında açtı
daha önce oturduğum evde açıyordu ancak yeni evimde açmak bilmedi sadece deli gibi yaprak veriyor.güneş alan bir yerdeydi ancak yaprakları yanınca yerini değiştirmek zorunda kaldım.şimdi öneriniz doğrultusunda yeni bir yer belirledim
umuyorum en kısa sürede sevincimi sizinle paylaşırım.

Fatoş.y Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 10:25   #21
Ağaç Dostu

serder's Avatar

merhaba bu sitedeki ilk gunum hatta ilk dakikalarım )
birden çiçeğe merak saldım desem yeridir. eşim biraz ilgili aslında ama ben daha yeni yeni meraklandım. oda ofisin önüne çiçek dikelim dedik geçen hafta eşimin papatya (renkli) tohumları vardı ben de filizlendşreyim dedim. geç kalmışım 2 ay evvel dikmem gerekiyormuş ama ben genede tohumları kafama gore diktim. şu an (5 gün oldu) 27 tane tohum çimlendi ve büyümeye başladı )))))) hızlı büyümesi için ne yapmalıyım? her sabah az su veriyorum toprak kurursa akşamlarıda az su veriyorum. yani nemi takip etmeye çalışıyorum. bu gün her canlı sever diye çok az şekeri suda erittim şekerli su verdim??? doğrumudur?

birde ki asıl konu o MUM ÇİÇEĞİnden çelik alındığını okudum burda nasıl alıyorum ve köklendiriyorum acemice formda aradım ama bulamadım.
mum çiçeği evimizde 3 senedir var şu an boyu aldığımızın 3 katı camı tamamen sardı. yan camıda sarmak üzere. hiçbir bakım yapmıyorum. kışın haftada hatta 10 günde bir su veriyorum yazın haftada 2 kere. gece 22:00 23:00 gibi kokmaya başlıyor sabaha kadar kokuyor. direk güneş almıyor ama sürekli aydınlıkta. durum bu....

Eski 04-05-2007, 17:06   #22
Ağaç Dostu

serder's Avatar

teşekkür ederim sevgi seli bu akşam epey bi çelik keserim o zaman )))

Eski 04-05-2007, 17:09   #23
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Eşimin anneannesi mum çiçeğinin dibine açma zamanı geldiğinde bir miktar toz şeker serperdi. Çok bol çiçeklenirdi ve uçlarından bal damlardı. Yanlız pencereleri açmamak lazım çünkü çok arı gelirdi. Karınca sorunu olanlar da denemesinler.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 23:40   #24
Ağaç Dostu

Bu toz şeker meselesi ilginç.

Acaba başka tecrübesi veya duyumu olan var mı?

Bir de, bu konuya teknik açıklama getirebilecek olan bir uzmanımız?..

Eski 05-05-2007, 10:11   #25
Ağaç Dostu

serder's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster

ben Hanımeline arada süt veriyorum. Neden derseniz sütün besleyici gücüne inanıyorum. şunu söylemem şart benim tecrübem ve teknik bilgim yok. dogal içgüdü benim tercihlerim. kurumuş yapraklarıda ufalar ve topraga karıştırırım. bilimsel olarak bir hatamı yoksa şans eseri iyi mi bilen varsa bir açıklama ile bizide aydınlatırsa sevinirim.

Eski 05-05-2007, 12:25   #26
Ağaç Dostu

Dilek Erbil's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster

Uzman değilim ama çiçekler konusunda birçok yabancı forumlardan da yararlandığım bir kaç tavsiye var:
Şeker biliyorsunuz enerji verir;ben bazen çok yavaş gelişen çiçeklerime şekerli su püskürtüyorum yapraklarına ( 1lt suya 1 yemek kaşığı ) ve işe yarıyor.
Birde bir litre suya beklemiş bir iki kaşık bira da işe yarıyor.Bu suyla yaprakları sildiğinizde yapraklarınız parlıyor ve besleniyor.

Eski 05-05-2007, 12:01   #27
Ağaç Dostu

Yapraklar, hastalıktan kurumuş ise -misal, mantari bir hastalık- sanırım onları toprağa karıştırmanız uygun olmaz...

Eski 05-05-2007, 15:29   #28
Alev

Giriş Tarihi: 11-04-2007
Ben mum çiçeği çeliği arıyorum elinde fazla olan varsa banada gönderebilirmi acaba resimlerini gördüm çok güzel bir çiçek.

ALEV Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2007, 23:04   #29
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 341
Annemin mum çiçekleri ünlüdür. Hep açar durur. Her isteyene de yetiştirir. Çelik vermez . Bitkiyi kendi diker belli büyüklüğe gelene kadar takip eder, sonraaaa kızları gibi gelin eder.

20 yıl önce Annemin kocaman mum çiçeğini mutfaktan salona taşıdığımızı bir süre sonra da "yerini beğenmedi " diye tekrar mutfağa götürdüğümüzü hatırlıyorum.

Camın içinde dururdu.Çok fazla güneşte kalmıyordu çünkü pencerenin dışında asma vardı. Yani mum çiçeği alacalı bir güneş ışığında hayatını sürdürüyordu.

Çaydanlığı temizlerken çay posasından verdiğini hatırlıyorum.

Bir de zaman zaman süt verirdi. Süt verdiği zaman yapraklarında beyaz benekler oluşurdu. O beneklere bakarak sütü ne kadar daha vereceğini hesaplardı. Süt verdince açar dediğini hatırlıyorum.

Ve o mum çiçeği o kadar büyüdü ki mutfak küçük gelmeye başladı Annem de onu Ablamların iş yerine göndermişti.

Benim 18 yıllık mum çiçeğim var . Geçen kışı ( bu kışı değil bir öncekini) dalgınlıka balkonda geçirdi. Karda kışta balkonda kaldı. Kolumu kırmıştım onu balkonda unutmuşum.

Ben tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim. Çok dayanıklı bir bitki.

alperfect beğendi.
zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2007, 22:49   #30
Ağaç Dostu

cezzar's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2007
mum çiçeğimizin balları bizi üzüyor

Arkadaşlar,
yıllar önce afrika menekşelerine çok ilgi duyduğum zamanda, türkiye kaynaklı bir forum arayıp bulamamış, ve amerikadaki teyzelerin oluşturduğu bir gruba üye olmaya mecbur kalmıştım. Onlar da aralarında menekşe yaprağı değiş tokuşu yapar dururlardı. Hatta bir ara bana da yollamışlardı..
Az önce, annem, bal damlayan mum çiçeğimizi kesip atmaya karar verdiğini söyleyince, yürek acısıyla hemen google araması yaptım ve bu siteyi buldum; ve o kadar şaşırıp mutlu oldum ki: ne güzel; çiçek yetiştirme ve değiş-tokuş konusunda bu kadar canlı bir grubun olması inanın çok mutlu etti beni..
şimdi konuya geleyim;

Bizim mum çiçeği 3-4 yıllık. İlk geçen sene çiçek açtı. Balkonda duruyor. Ve balkonun her yanını sarmış durumda neredeyse; kış yaz büyüyor (balkon çerçeveli). yazın daha hızlı büyüyor tabi. Yalnız, çiçek büyüdükçe bal salgılaması da problem olmaya başladı. Balkondaki diğer çiçeklere ve yere damlıyor; balkonun zemini yapış yapış olmuş; her zaman da silinmez di mi..
Bu konuda bir problemi olan yok mu? Forumda göremedim. Ne dersiniz? Aslında annem de çok seviyor çiçeği ama; bu ballanma sorunundan kurtulmanın bir çaresi var mı? Sizler nasıl baş ediyorsunuz bununla?
Çok teşekkürler şimdiden..

cezzar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
hoya, mum çiçeği

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025