agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Mum çiçeği (Hoya)
(https)

Beğeni Düzeni3238Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-08-2011, 00:06   #4741
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Muhteşem sevgili bettycim, kutluyorum.

Bu arada kaç gün sulama yapmadın? Tatile çıkacak olmasam da susuz bırakırsam belki benim hoyam da çiçek verir Hiç birinde bir kıpırtı yok...

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2011, 09:17   #4742
Ağaç Dostu

bettyycim's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2010
Teşekkür ederim arkadaşlar, Sevgili maki01 ben komşuma anahtar bıraktım arada bir sularmısın dedim, topraklarına bak kuruysa sula dedim. Sağolsun ihmal etmemiş çünkü yaklaşık 12 gün yoktum çiçeklenme döneminde nemzsiz olmayı sevmiyorlar çünkü

bettyycim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 20:32   #4743
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Hoya carnosa tricolor ve diğer bazı hoya çeliklerim köklendi.
Sevgili agozce ve ilknur aşık

Name:  DSC04594.jpg
Views: 1891
Size:  51.8 KB

,

Name:  DSC04599.jpg
Views: 1328
Size:  44.1 KB

Sevgiler.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 22:45   #4744
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Sevgili Jezebel hoya tricolor dediğiniz çelikler hoya carnosa variegata diye düşünüyorum. Beyazlık dışarda ise variegata içerde ise tricolor

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 07:31   #4745
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fatih Mesajı Göster
Sevgili Jezebel hoya tricolor dediğiniz çelikler hoya carnosa variegata diye düşünüyorum. Beyazlık dışarda ise variegata içerde ise tricolor

Sevgili Fatih,
" tricolor " üçrenkli anlamına gelir , şu an tam gölgede durduğu için bordo kırmızı rengi belirsiz.
Bunların anneleri 3 saat güneş alan bir yerde asılı duruyor, inan bana "tricolor" Bana satan slovak satıcının yalancısıyım
Sevgili agozce ben de bayram sonrası için gönderim planlıyorum, köklü bir adenum çeliği onlara eşlik edecek.
sadece sözümde durduğumu göstermek istedim

Eski 26-08-2011, 11:49   #4746
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Variegata da tricolor gibi üçrenkten(pempe,yeşil,beyaz) oluşuyor.
Bu benim variegata'nın yeni yaprağı.

Name:  23082011424.jpg
Views: 1294
Size:  29.5 KB

Hiçbir farkları yokmuş gibi geliyor.
Tricolor incelendiğinde tek farkları beyazlıkları. Biri iç kısımda oıluşurken biri dış kısımda oluşuyor.

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 12:29   #4747
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Hoya carnosa variegata
Hoya carnosa variegata"rubra"
Hoya carnosa tricolor
Ayrı cinslemiş, şimdilik bu kadar baktım ve bulabildim.
Farklarını bilhare incelerim.
Fatih senden ötürü bir sürü yer karıştırdım, variegatadan bir dal isterim

Eski 26-08-2011, 23:48   #4748
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-06-2011
hoya

bunlarda eşimin hoya sı maşallah çok güzeller çiçeklerini döktüler tekrar açmasını bekliyoruz artık herkese sağlıklı hoyalar

Eklenen Resimler

gulşen ve _Esin_ beğendi.
aukesen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 01:08   #4749
Ağaç Dostu

gülenmelek's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2007
Galeri: 2
Ben bu Hoya işini çözemedim bir türlü.

Bir sitede 190 tür Hoya saydım ama içinde sadece 3 tane Hoya Carnosa diye isim geçiyor. Daha başka türler de mi var acaba? Bu saydığım 190 tür içinde melez var mı, yoksa hepsi orjinalmidir ?

(Yukarıdaki sorular garip mi gelir bilmiyorum ama, bu siteye üye olana kadar ben sadece Mum Çiçeği olarak biliyordum bu bitkiyi. Şimdi bu kadar çeşit görünce şaşırmam normal gibi geliyor bana )

Düzenleyen gülenmelek : 20-09-2011 saat 22:37 Neden: Link açılmıyor, silindi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 08:25   #4750
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-04-2010
Sayın gülenmelek, benim bildiğim 300 civarı değişik hoya var. Melez olup da farklı isimlendirilen hoyalar tabii ki var. Ama bunlar iki farklı hoya çiçeğinin tozlaşması sonucu tohumdan yetiştirilen, yaprak ve/veya çiçek yapısı olarak kök hoyalara benzemeyen türler. Örneğin Hoya mathilde ve cv. chouke, carnosa ve serpens türlerinin tozlaşmasından yetiştirilmiş 2 farklı tür. Bununla birlikte, çeşitli nedenlerden dolayı ana bitkide renk ve form değişikliklerinin görüldüğü dallar çeliklemeyle çoğaltılarak farklı görünümdeki bitkiler de elde edilebiliyor. "Variegata" diye isimlendirilen türler genellikle bu şekilde yaygınlaştırılmış.

İsimlendirmeler bilimsel taksonomi kurallarına göre yapılıyor ve ilgili bilimsel yayınlarda yayımlandıktan sonra adları kesinleşiyor. Örneğin hoya ly burma diye bilinen ve satılan türün bilimsel adı "sp square" olarak kesinleştirilmiş. İkisi aslında aynı bitki, ama farklı sitelerde farklı isimlendirmelere rastlayabiliyoruz. Çeşitli yetiştiricilerin ellerinde henüz bilimsel olarak adlandırılmamış (yayımlanmamış) farklı türler de mevcut. Bunlar genel olarak üreticilerin kendi belirledikleri sisteme göre numara/harf karışımı bir isimle anılıyorlar.

Özetle, tür sayısı - tür isimleri bilim adamlarına bıraktığımız karmaşık bir konu Aslında en azından yaygın olan türlere, Latince isimleri yerine hatırlamamızı kolaylaştıracak Türkçe karşılıklar bulabilsek, hepsini "mum çiçeği" diye adlandırmaktan kaynaklanan karışıklıkları önleyebiliriz. Ama burada benim bildiğim bir tek lacunosa için "kartozu" ismi önerildi, bu türü bu şekilde adlandırmak da yaygınlaşmadı.

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 08:53   #4751
Ağaç Dostu

gülenmelek's Avatar

Çok teşekkür ediyorum Sayın elek, gerçekten anlaşılabilir açıklamanız için

190'a çok derken 300 daha çok geldi Melezleme yapılabiliyorken demek ki bu sayı daha da artabilir. Ben en iyisi üyelerimizin paylaştığı fotolardan beğendiğim 2-3 tür daha edinmeye çalışıp Hoya sevdasına nokta koymalı ve tüm enerjimi 2-3 tür'ü sağlıklı olarak yetiştirmek için harcamalıyım.

Latince isimler her ne kadar kafa karıştırıcı ve akılda kalmaz olsa da galiba bitkilerimize etiketleme yapmaya mecburuz. Bu kadar çok çeşit ve çeşitlerin de türleri varken (Hoya'ya mahsus değil, tüm bitkiler için) hepsini de dilimize çevirmek imkansız gibi görünüyor.

Saygılar.

Eski 27-08-2011, 09:16   #4752
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-04-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Ben en iyisi üyelerimizin paylaştığı fotolardan beğendiğim 2-3 tür daha edinmeye çalışıp Hoya sevdasına nokta koymalı ve tüm enerjimi 2-3 tür'ü sağlıklı olarak yetiştirmek için harcamalıyım.
Şimdilik kaç hoyanız var bilemiyorum, ama şunu söyleyebilirim, bu çiçeğe bir kez kapıldınız mı frenler pek tutmuyor "2-3 tür daha" nın nasıl "12-13 tür daha" olduğunu pek anlayamayacaksınız, benden söylemesi Biraz imkan meselesi tabii ki, önerim ufak çaplı bir ağaç boyutuna ulaşabilecek büyük yapraklı türlere pek kapılmadan (kocaman bir eviniz varsa bunu göz önünde bulundurmayabilirsiniz tabi ) ve tür isteklerini çok iyi araştırarak koleksiyonunuzu oluşturmanız. Yoksa çiçeklerin hepsi çok güzel...

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2011, 09:26   #4753
Ağaç Dostu

gülenmelek's Avatar

Son mesajdan anladığım kadarı ile siz de bir Hoya seversiniz Ama ben pek o kadar sever olamayacağım, evim küçük maalesef Bu durumda bana önerebileceğiniz sadece 2-3 tür varmıdır? Mesela ben Hoya Variegata, Hoya Archboldiana, Hoya Macgillivrayi, Hoya Carnosa Compacta, Hoya Kerrii ve Hoya Pachyclada'yı çok beğendim. (Bu isimleri bile öyle zorlanarak yazıyorum ki, türlere hakim olmayınca... Kopyala, yapıştır ve ara, fotolara bak v.s. )

Şu an sadece bir çeşit var elimde, o da sevgili esinruzgar üyemizin hediyesi

Eski 15-09-2011, 23:10   #4754
Ağaç Dostu

zencefil cicegi's Avatar

Giriş Tarihi: 03-09-2011
http://c1109.hizliresim.com/11/9/16/399.jpg

Benim kizimda bu ama keyfi yok hic evim günes almadigi icin öyle canli canli olmuyor bir türlü cok nadir cicek aciyor ((

zencefil cicegi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2011, 00:28   #4755
Ağaç Dostu

gulşen's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2010
Galeri: 5
Benim kizimda bu ama keyfi yok hic evim günes almadigi icin öyle canli canli olmuyor bir türlü cok nadir cicek aciyor (([/QUOTE]

yinede sağlıklı görünüyor çiçeğiniz eğer yanlış görmediysem sanırım bir iki tane çiçek sapı mevcut üzerinde

gulşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2011, 01:02   #4756
Ağaç Dostu

zencefil cicegi's Avatar

Sarkmasin diye doladigim saplardan bahsediyorsaniz evet.

Eski 16-09-2011, 01:31   #4757
Ağaç Dostu

gulşen's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2010
Galeri: 5
yok hayır doladığınız ipten bahsetmiyorum sağ üstte ki sürgünden yanlış görmüyosam çiçek sapı çıkarmış

gulşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2011, 07:36   #4758
Ağaç Dostu

raddle's Avatar

Giriş Tarihi: 22-09-2007
Galeri: 4
Sevgili zencefil çiçeği,
gülşen doğru söylüyor. En üstteki sürgünde bir çiçek sapı gözüküyor. Siz bir dolaşın çiçeğinizin etrafında. Başka gözünüzden kaçan da olabilir.

raddle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2011, 08:33   #4759
Ağaç Dostu

zencefil cicegi's Avatar

evet cicek acmisti fakat döküldüler onlardan geriye kalanlar o saplar cicek aciyor ama cook uzun zamanlar sürüyor kendisi cok cabuk büyüyor fakat cicek acmasi gövdesine göre 2 **** 3 taneyi gecmiyor bende bunu günes görmemesine yoruyorum.
Cicekleri inanilmaz cok seviyorum elimden gelse evi botanik bahceye cevirecegim ama evimin günes görmemesi ve bakamam beceremem diye almaya kiyamiyorum.
Forumu takip ediyorum sürekli arkadaslar cogu ciceklere ulasmakta zorluk cekiyor benim her cins cicek elimin altinda fakat bende almaya korkuyorum

Eski 16-09-2011, 10:32   #4760
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-09-2011
Merhabalar bende aranıza mum çiçeği seven olarak yeni katıldım,daha doğrusu bir seneyi aşkındır siteyi çok dikkatli bir şekilde incelemekteyim yararlı bilgiler edindim,yalnız benim sizlere bir sorum olucak,benim mum çiçeğim açmak üzere (en kısa sürede resimleri yükleyeceğim) üç tane uzantısını duvara iplerler tutturarak gerdim,yalnız üç haftadır yapraklar da buruşukluk dikkatimi çekiyo fazla su vermiyorum,fazla su verincede çiçeğimi öldürmekten korkuyorum ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim.

firatdagdeler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2011, 20:06   #4761
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Can sıkıntısıyla hava alayım diye dışarı çıktım . Bu sene dördüncü defa çiçekleniyordu, akşam açmış.
Karanlıkta kokuyu duydum bu da ne diye ilk anda kavrayamadım. Şimdi kapı açık içeri doluyor konu.

"yalnız üç haftadır yapraklar da buruşukluk dikkatimi çekiyo fazla su vermiyorum"
Yeterli miktarda su vermekten kaçınmayın.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2011, 19:24   #4762
Ağaçsever

aydınlık's Avatar

Giriş Tarihi: 12-09-2011
Exclamation mum çiçeği ile yeni bir başlangıç

Merhabalar bir ay kadar önce tesadüfen girdiğim bir sera da çocukluğumun çiçeklerinden olan mum çiçeğini gördüm. Eski bir dostu görmüş kadar heyecanlanmış olduğumu ‘mum çiçeği kardeşliği’ anlar eminim. Artık ben de kokusuna, zarafetine, rengine hayran olduğum mum çiçeğine sahibim. Ve daha da önemlisi bilgisini paylaşan ‘mum çiçeği kardeşliği’ sayesinde çiçeğim büyüyecek (umarım) ve o güzelim salkımlarını tekrar görebileceğim. Sırada diğer hayalim ‘ful çiçeği’ var umarım bir gün o da karşıma aynı şekilde çıkar. Ve mutluluğum katlanır. Herkese selamlar.

aydınlık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 13:54   #4763
Ağaç Dostu

Perihan Bayram's Avatar

Giriş Tarihi: 08-05-2010
Galeri: 14
Arrow

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim Mesajı Göster
Hoya Carnosamı yıllardır açtırmayı başaramayınca bugün kendime açmış bir hoya carnosa aldım 4 salkım çiçek var üstün de ve onlarca çiçek sapı, akşamı iple çekiyorum kokusunu duyabilmek için
Sayın Bettyycim.böyle çiçek açmış hoya carnosayı nasıl buldunuz,ne güzel çiçekli satılıyorsa.Buradan aldıklarım çiçeksiz,birinde çiçek sapları vardı ama bir türlü büyümediler.Sağlıklı çiçekler.

Perihan Bayram Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2011, 21:16   #4764
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-05-2007
Merhaba hoya severler,
geçen hafta sonu gittiğim Ankara Bilkent Praktiker de saksı içinde oldukça güzel durumda hoya carnosa satıyorlar. Ankara da olan ve mum çiçeği edinmek isteyenlere duyurmak istedim.

mozen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2011, 19:11   #4765
Ağaç Dostu

serder's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 3
Ahahaha yaklaşık 10 aylık Mum çiçeğimiz 2 adet çiçek sapı verdi. Arada taşınmasa idik çoktan açardı ya napalım

serder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2011, 19:09   #4766
Ağaç Dostu

sibelim's Avatar

Giriş Tarihi: 10-11-2010
iyi akşamlar. ablamın taşınırken bana emanet ettiği sevgili mum çiçeğini nasıl büyütürümün cevabını siz çiçek severlerin sohbetinde buldum. her birinize ayrı ayrı *** ederim. yukarıda hoya ile ilgili linki veren arkadaşa yürekten ******. ablamın 7 senelik mum çiçeği bu yıl eniştemin çiçeğin saksının değiştirmesi sonucu köklerinden zedelendi.. kurumadan önce belki iyileşir umudu ile bana verdiler ayrıca şehir dışına taşınmalarıda başka bir unsurdu. tesadüfen kırılan dallardan birini farkettim ve toprağa diktim bir süre sonra çiçeğin ana dalları tamamen kurudu bende budadım. diktiğim dalsa ki 2 ay oldu şu an çok mutlu diktiğim çubuğa sarılıyor. farketmeseydim oda kuruyacaktı. bu gün itibari ile sıvı gübreye başladım. umarım en kısa sürede çiçeklenir.

sibelim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2011, 10:08   #4767
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-05-2011
merhabalar. az önce çiçeksever bir arkadaşım işyerinin çöpünde bir mum çiçeği bulmuş. hemde demet demet kesilmiş halde.. birazını kendine ayırmış. birazını bana getirmiş. çok mutlu oldum görünce. şimdi onu sudamı bekletmeliyim yoksa direkt toprağa mı ekmeliyim. bilgi verirseniz çoook sevinirim..

gülneva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2011, 11:33   #4768
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili gülneva, hoya serüvenine hoşgeldin.

Çelik çok susuz kalmış gibi durmuyorsa yani yapraklarda büzüşme yoksa direkt toprağa dikebilirsin.

1-2 çay kaşığı oksijenli suyun ilave edildiği suda 1-2 gün bekleterek dikmen uygun olur.

Güzel günlerde büyüt...

Eski 18-10-2011, 13:08   #4769
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-05-2011
Teşekkür ederim Maki01, yapraklar gayet sağlıklı. 15-20 cm aralıklarla kesilmiş. Daha önceden benim dikmiş olduğum bir mum çiçeğim vardı.. Ama nerdeyse 5-6 aydır gözünün içine bakıyorum acaba bir hareket görebilecekmiyim diye. Ama ne ölüyor ne büyüyor. arkadaşların dediği gibi çiçeğe çin işkencesi yapıyorum , unutuyorum bir müddet belki ilgilenmezsem o kendini bana hatırlatır diye ama.. ı ııh yine işe yaramıyor. Acaba bu çeliklerde aynı şekildemi olur ki.. Bir yaprak açtığını bir dal uzattığını görsem çocuklar gibi sevincem.. Sabır işi galiba..

gülneva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2011, 15:35   #4770
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili gülneva,

Büyük saksıya diktiysen önceliği kök gelişimine veriyor ve sürgün biraz gecikiyor. 1 su bardağı ( 200 cc ) hacminde bir kaba dikmeni öneririm.

Etiketler
hoya, mum çiçeği

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025