![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-07-2007
|
Sayın Sabahı anlıyorum, kalorıferli evlerde nem oranı ağzımızı kurutacak değerlere kadar düşmektedir. Mumçiçeği ise oratılı nem miktarını oldukça yüksek istemekte,aynı zamanda da iyi bir havalandırma gerekmektedir. Seralar da nem oranları % 50 nin altına düşmez, sulama yaptıktan sonra ise bu oran % 70-80 lere çıkar kaldıki köklendirmelerde biz üreticiler buna rağmen çeliklerin kurumaması için sisleme yaparız (speyleme). Toparlarsak özellikle kaloriferli evler için mümkün olduğu kadar yüksek nem ve bol spreyleme yapmak şarttır, bunun yüzdesini evde tutturmak zordur ama, kalorifer peteklerine su dolu kap asmak, üstüne kap koymak veya saksı tabağına çakıl doldurup üstüne gelmeyecek kadar su koymak gereklidir. özetle; 1. Yüksek orantılı nem 2. 16-18 Derece scaklık 3. 6.0-7.5 ph. 4. Evlerde yer doğu- batı pencere. Çelik alma dönemi ise Haziran- temmuz aylarıdır. Çeliklerin köklendirme ortamı olarak bir de kullanılan kap büyüklüğüdür, henüz iki gözlü bir çeliği çok büyük saksılara koymayınız, en fazla 10 cm çapında saksıyla başlayın saksıyı kök dolduruncaya kadar bekleyin, saksıyı kök doldurunca üst kısıma gücünü sağlıklı olarak verecektir. Benim çiçeğim neden büyümüyor diye merak edenler mutlaka bunu dikkate almalıdır, çünkü büyük saksıda sürekli köke çalışmaktadır. Çiçek açmsıda bununla bağlantılıdır. Çeliklerinizin özellikle gövde kısmı yeşil olanların sulamalarına çok dikkat etmelisiniz. Herkese kolay gelsin hoşçakalın. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben gelen çelikleri asidik torfa diktim. Hoyor nette anladığım kadarıyla sphagnum torfu , perlit vs. yazıyordu. Ben yinede güvenmeyerek ph 6 torf, sphagnum ve perlitten oluşan bir karışım hazırladım. Serpens içinde aralarında orkide toprağı da olan 3 çeşit karışıma ayrı ayrı diktim. Fotoğrafları yüklemeye vakit bulamayacağım için çekmemiştim. Bazı çeliklerin yönünü anlayamadım. Bende ortadan ikiye bölüp bir ters bir düz diktim. Özellikle paucifolia nın biri tek göz, biri üç gözlü oldu. Mucip bey, sizce asidik torfun zararı olur mu? Tek gözlü çeliklerin durumu ne olur? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sempe merhabalar, Ph 6.0 değerli torf uygun, Toprak karışımına perliti az kullansaydın. Tek gözlü, yönünü bilmediğin çelikleri yatık dik, yaprak dışarda kalsın kalan kısmını örtterek hafifçe bastır yeter. Özellikle gövdesi yeşil olan çeliklerin sulamasına dikkat. Selam ve sevgiler. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Mucip bey,neden gövdesi yeşil çeliklerin sulamasına dikkat edeceğiz? Daha mı az sulayacağız onları? Yani sulamada yatık veya normal dikim farketmez mi? Gövdesi yeşil çeliklerin sulama diyetleri nasıl olmalı? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sevilay hanım, Yeşil çelikler henüz olgunlaşmamış yani odunlaşamış çeliktir, olur ama diğerleri kadar şansı yüksek değildir, çabuk su kaybeder, fazla sulamada çabuk ta çürür. Hatalarınızı diğerleri tolore edebilir ama bunlarda sorun yaşayabilirsiniz. Yatık veya dik farketmez, ****** diğerlerine oranla daha az ve kontrollu sulama yapmak lazım, çok sulamanın geri dönüşü yoktur ama az sulamanın vardır. Gelen çelikleri tarif ederken gözlemlediğim de kimse endişelenmesin diye bir şey söylemedim ama çeliğini keybedenlerin çok üzüldüğünü görünce yazmam gerektiğini anladım.Bu konuda herkesin dikkatli olması üzülmemeleri için şart. Zannedersem Paul bey elinde ki anaçların formu fazla bozulmasın diye deforme etmeden alıyor çelikleri aynı tür de hem odunsu hem de yeşil çelik gördüm. Önce acaba bu tür böylemi dedim ama değil. Amacım kimseye çamur atmak değil ****** ama sizleride uyarmak zorunda olduğumu biliyorum. Umarım uyarım çiçeklerinizle mutlu olmanızı sağlar. hoşçakalın. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
İşimiz zor arkadaşlar ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2006
|
Arakdaşlar Hollandadan gelen celiklerimi 1 haftadır suda bekletiyorum yaprakları solmuştu bir sakıncası olur mu? Sizler nasıl ektiniz .direkt toprağa mı yoksa suda çimlenmesini bekleyen arkadaşlar var mı? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Kış geldiği için köklenmenin biraz zaman alacağını düşünmek faydalı olur. Toprağa dikmek daha uygun olabilir bu bakımdan. İlk sulama suyuna mine hanımın oksijenli su tarifini uygulamak yararlı olur. Çürüme endişesine karşı, aspirinli su tarifi de, uygulanabilir daha sonra. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Cahide Hanım ben bir hafta beklettim.Yaprak lar saramaya başladı.Onları toprakla buluşturdum.Bence sizde dikin.Ustalar direk toprağa dikilmesini öneriyor. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2006
|
Sn Elfogi ve Mehmet bey çok sağolun.Biraz önce kontrol ettim odunsu gövdeli olan bazı çeliklerde köklenmeler başlamış telaşemden ya da sevinçten olsa gerek bir tanesini de ters diken arkadaşlar gibi ben de tersten ıslatmışım tabi hemen çevirdim inşallah bir terslik olmaz(beni de o listeye eklersiniz bir ara) fırsatını bulup hamen dikeceğim onları. yalnız bu aralar saksı sıkıntım var uygun bir tanesine belirli aralıklarla köklenenleri diksem olur mu? zaten fazla büyük saksılardan hoşlanmıyorlar ya bahara kadar idare ederler diye düşündüm. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, köklendirme için kağıt bardaklar bulunuyor koçtaş veya bauhaus ta. Bu kağıt minik saksıların gövdesini sürekli nemli tuttuğunuzda oluşan kökler kağıdı delerek dışarı çıkmaya başlıyor. Böylece bitkinin asıl saksısına dikilebilecek kadar köklendiğini anlıyorsunuz. En güzel tarafı ise bitkiyi bardaktan çıkarmadan direk olarak saksısına dikebilmeniz. Kağıt anladığım kadarıyla kökler için besleyici bir takım unsurlar da içeriyor. İmkanı olanlar plastik bardak yerine bunları deneyebilirler. Bu kağıt saksıcıkları plumerialarımı köklendirirken de kullanmak istiyorum. Bakalım nasıl olacak. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
" Gazete Kağıdı İle Tohum Çimlendirme" adlı bir alt başlık var sitemizde. Deportivo üyemiz bir link önermiş: http://davesgarden.com/guides/video/ |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Ah ah bunu daha önce söyleyecektiniz, bir dahaki ekime artık. Bu arada kamkat ağacı aldığım zaman uzman kişi bilgilendirme amaçlı toprağın içine gazete kağıdı parçaları ufalayın demişti. Ağaçtan yapıldığı için mi anlamadım ama faydalı sanırım. ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Herkese selam Çoktandır yoktum bilgisayarın azizligine ugradım. Çelikler ne alemde herkes iyimi. Benim RB köklendi, onu diktim digeri yeni köklenmeye başladı yakında onuda dikerim. Ne derlerse desinler, suda köklendirmek benim için en garanti yöntem tavsiye ederim. Saygılar |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-07-2007
|
Merhabalar arkadaşlar. Yaklaşık 10 gündür giremiyorum internete. Son birkaç sayfayı okuyabildim. Ne güzel herkes tatlı bir telaş içinde. Umarım herkesin çeliği tutar. Ben tüm çeliklerimi önce oksijenli suda köklendirdim. Daha az önce diktim onları. Ama sanırım saksıları biraz büyük oldu. Sizlerin konuşmalarından hata ettiğimi anladım. Bir iki gün içinde saksılarını değiştirsem acaba bitkiye zararı olur mu? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-07-2007
|
Ben de bugün diktiğim koca saksılardan daha küçük saksılara aktardım Hoyalarımı. Sizler sayesinde bilgilenip doğrusunu yapıyoruz Mucip Bey. Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-05-2007
|
Mucip bey biraz geç olmakla birlikte ancak cevap yazabiliyorum. Teşekkür ediyorum. Verdiğiniz biilgiler olmasa biz ne yapardık acaba? Gerçekten iyi ki varsınız. Siz olmasaydınız bu çeliklerde bu kadar yüksek tutturma şansı ve her konuda bu kadar çabuk bilgilenme imkanımız olmazdı. Bu arada benim chouke sizlere ömür maalesef. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
İlknur hanım merhaba, Chouke'ye bir şans tanıdık ama olmayacağı belliydi, sağlık olsun yarın öbürgün üretebilenlerle değiş tokuş yapılarak herkesin her çeşitten çiçeği olur, biraz sabır gerekiyor sadece. Sizlere yardımcı olabildimse ne mutlu, paylaşmaktan güzel bir şey yok, işin güzellği de burada. Sevgi ve selamlar. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Elfogi merhaba, Tehlikede olan çelikten biraz bilgi verirmisin. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili İlknur Hanım, çok üzüldüm. ![]() ![]() Sevgili Elfogi'nin de Lacunosa'sı alarm veriyormuş. Belki kurtulma şansı olabilir mi diye düşünüyorum. Mesela çok nemli ortamda ise topraktan çıkarıp, kurumasını bekleyip tekrar denese gibi. Sevgili Elfogi bozulmanın görüntülerinden bahsederseniz belki Mucip Bey farklı bir yol söyleyebilir size.. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim lacunosanın da torf içinde kalan kısmı çürümüş...çürüyen yeri olduğu gibi kesip kalanı tekrar diktim, ama umudum yok... Umarım lacunosa yı köklendiren arkadaşlar olur...Forumda hoya keriden sonra, sorunlu 2. hoya, hoya lacunosa sanırım... Hakan Bey sizde lacunosanın durumu nedir? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili İlkin'in gönderme dediğim halde ısrarla gönderdiği, Silverpink ve Serpens sürmeye başlamışlar, bu kadar kötü haberden sonra bakmak geldi içimden iyiki bakmışım, benden de iyi haber olsun. ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Mucip bey benim şu anda en büyük sorunum ışık. Malum kış mevsimi ve çelikler güneş ışığından fazla yararlanamıyor. Bir de pencere kenarı gece soğuk olunca orayada koyamıyorum. Çeliklerin asgari ışık gereksinimi nedir? |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sempe, Çelikler için güneş ışığı gerekmez, köklenip sürmeye başlayıncaya kadar ortamın ışığı yeterli, (sızan ışık) bendekiler kitaplıkta ve pencereye 2.5 mt. uzaklıkta kış döneminin kısa gün süresi bile yeterli. Sulama ve sıcaklık önemli, en çok yol göstermekte zorlandığım konu sulama, çünkü herkes kendine göre toprak hazılamış az ver çok ver diyemiyorum fakat tek çaresi az sulayıp sabredip biraz geç köklemesini beklemek, kaybetmektense yol bu. Selamlar. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn.Denizakvaryumu, Ben Mucip beyin dediklerini yaptım ve hemen hepsi tuttu diye düşünüyorum hiç bir solma vs olmadı. Hatta ilk geldiği günden itibaren suya koyduklarımın bir çoğu köklenmişti onlarıda bardaklara diktim, içlerinden sadece bir tanesi su da kök vermedi onuda Mucip bey kes koy dediği için tarifne uyarak onlarıda diktim. Şimdilik hiç birinde olumsuz bir şey yok, inşallah bundan sonra da olmaz da tutturamayan ve isteyen herkese çelik gönderme imkanım olur. ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Hakan bey tebrikler... Ancak bendeki lacunosanın da üst kısmında bir şey yoktu yaprak sap her şey normaldi, Elfogi ve penelopenin lacunosalarını okuyunca merak edip torfun içine bakınca çürüdüğünü gördüm. Artık lacunosadan bir çelik için beni sıraya yazın lütfen... |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu türü çok sevmiştim. ![]() Bende isteyebilirim. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
En yoğun kokulu hoya ... Hoya lacunosa. En büyük asker bizim asker gibi oldu ![]() Çiçeklerde koku sevenlerin mutlaka sahip olması gereken bir çiçek, üstelik salonlar için çok uygun...Her koşulda kolay bir hoya deniyor ama çelikten başarılı olamadık ![]() |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| hoya, mum çiçeği |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|