agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Meşe (https://www.agaclar.net/forum/mese/)
-   -   Quercus (Meşe) (https://www.agaclar.net/forum/mese/339.htm)

avtonoz 27-11-2013 16:25

2 Eklenti(ler)
Ankara Gölbaşında bulunan bahçemde yetiştirmeye çalıştığım Amerikan Meşesine (Quercus rubra) ait yaprakların yaz ve güz görüntüleri:
Eklenti 457499
Eklenti 457500

Tohumcu Nılgun 27-11-2013 17:39

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sagun (Mesaj 1177979)
Ankara çubuk karagöl de gördüğüm bir meşe ağacında küre şeklindeki bu oluşum dala bitişikti kopardığımda bir tarafında delik olduğunu gördm ne olduğunu bilen var mıdır, sanki bir böceğe, larvaya yuva olmuş gibi bişeyEklenti 424510
bu daldaki hali

Eklenti 424511
bu dala bitişik olan sap kısmı

Eklenti 424512
bu da diğer tarafındaki delik kısım

Sayin Sagun, merak ettiginiz o olusumu MESE MAZISI olarak biliyorum.

Ben de bu yaz cektigim Mese Mazilarinin fotograflarini ekleyeyim.

ahmetkaya50 16-06-2014 18:56

Meşe dalını kesip toprağa diksek ve sulasak tutar mı deneyen var mı

Sagun 20-06-2014 23:01

bir saplı meşe örneği

1 Eklenti(ler)
Eklenti 503705
gayet sağlıklı.Tokat/Erbaa

Sagun 15-07-2014 12:36

saçlı meşelerim 2.yaşında

1 Eklenti(ler)
Eklenti 509156

Hazsal 08-09-2014 05:11

mese tohumu

Merhabalar, ben gruba yeni üye oldum. Ama uzun zamandır yazılanları takip eediyorum. Şimdiye kadar sadece 3 kayın ağacı ve bir kaç limon ağacı yetiştirdim. Ama en çokyyetiştirmek istediklerim meşe ve cinar. Ancak tohum bulmakta sıkıntı yaşıyorum. İcinizde meşe ve cinar tohumu olan var mi? Her turlu posta masrafını ben karsilarim.Tesekkurlee

korkmazay 26-09-2014 12:55

3 Eklenti(ler)
Meşe fidanım. Geçen sene Bursa Mustafakemalpaşa Dallıca köyünden topladığım palamutları bir kaç gün suda beklettikten sonra ektim ve sonuç bu oldu. Bir ara kurudu sandım. Temmuz ayında toprağını havalandırdım tekrar palazlandı yaprak cıkardı. Yapmam gereken neler var bilen arkadaşlaıdan bilgi istiyorum..Saygılar.... ;)

Sagun 26-09-2014 21:59

saksıda yetiştirmek istiyorsan saksıyı biraz daha büyütmen lazım, meşelerin kökleri çok derine iniyor, dış ortamda büyütmek istiyorsan mart ayında toprağıyla birlikte dikebilirsin.

korkmazay 26-09-2014 23:15

:confused:Meşenin yanında bir bitki daha çıktı. Bende sökmedim ama ne olduğunu bilmiyorum. Anlayabilen varsa iyi olur.:confused:

Sagun 27-09-2014 17:28

ilk başta yonca zannettim ama odunsu bir bitkiye benziyor. bilemedim.

Sagun 08-10-2014 18:32

genç meşe ağacı Ankara. ankamall

1 Eklenti(ler)
Eklenti 520164

Ozlem A 09-10-2014 08:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sagun (Mesaj 1321787)
ilk başta yonca zannettim ama odunsu bir bitkiye benziyor. bilemedim.

Fotograftan gorebildigim kadariyla simsire benziyor, oyleyse bonus olmus diyebiliriz.

Sagun 29-11-2014 21:21

sapsız meşe(quercus petraea)

3 Eklenti(ler)
sonunda sapsız meşeyi de çimlendirdim. İstanbula giderken Kocaelinde bir dinlenme tesisinin kenarındaki ormandan topladığım palamutların birisi çimlendi.
Eklenti 528151

Eklenti 528152

Eklenti 528153

saplı meşeye göre ilk sürgün biraz kısa..

toak 19-12-2014 03:25

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Tamamen romantik nedenlerle basladigim agac tohumlandirma seruvenim tam bir tutkuya donustu. Kaliforniya'da yasiyoruz ve mese oldugunu dusundugum kapimizin onundeki hasmetli agactan bu ekim ayinda bir sekilde sincaplardan korunmus ve topraga dusup hafif yesermis tohumlarindan elime gecen ilk saksiya diktim ve iclerinden biri hemen boyverdi. Her gecen gun de buyuyor. Yalniz dogada palamutu tepede, topraga dogru kok saliyor oldugunu gorunce ben de "demek ki yaradilisi boyle" diyerek, buldugum gibi diktim. Ancak simdi forumu okuyunca ne kadar komik bir hata yaptigimi anladim. Simdi minik agacimi daha rahat buyuyebilecegi bir saksiya tasiyacagim. Siz doga severlere sorum var:

1) Toprak satin almaliyim! Su an icinde buyudukleri topragi bir parktan kazdim belki daha minerallidir diye ama toprak suladikca her gecen gun daha da sertlesti, kaskati kesildi. Nasil bir toprak onerirsiniz?
2) Nasil bir saksiya tasimaliyim?
3) tasirken bu havada kalmis palamutu da gommeli miyim? :D

Cok hevesliyim ve bu forumu buldugum icin cok mutlu oldum. Iste sapsal mesemin fotograflari.

Sagun 20-12-2014 14:04

Marketlerde torf denilen saksı toprağından alın, bunun mineralli olanları da vardır. Meşe derin kok yaptığı için yeni saksınızın boyu en az 25-30 cm olmalı. Saksıdaki toprağınız killi veya sert topraksa saksıyı değiştirme işlemi zor olabilir. Normalde torflu saksılarda fidanın gövdesini parmaklarınızın arasına sıkıştırıp saksıyı ters çevirirseniz ve saksıyı yukarı doğru çekerseniz fidan toprağıyla birlikte elinizde kalır.Eğer böyle olmazsa saksıyı kesip toprağı dağıtmadan fidanı çıkarın. Yeni saksıya dikerken palamut toprak altında kalsın. Saksıda en fazla 2yıl dursun daha sonra uygun bir dış ortama fidanı dikin. Kolay gelsin..

toak 21-12-2014 22:59

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sagun (Mesaj 1341756)
Marketlerde torf denilen saksı toprağından alın, bunun mineralli olanları da vardır. Meşe derin kok yaptığı için yeni saksınızın boyu en az 25-30 cm olmalı. Saksıdaki toprağınız killi veya sert topraksa saksıyı değiştirme işlemi zor olabilir. Normalde torflu saksılarda fidanın gövdesini parmaklarınızın arasına sıkıştırıp saksıyı ters çevirirseniz ve saksıyı yukarı doğru çekerseniz fidan toprağıyla birlikte elinizde kalır.Eğer böyle olmazsa saksıyı kesip toprağı dağıtmadan fidanı çıkarın. Yeni saksıya dikerken palamut toprak altında kalsın. Saksıda en fazla 2yıl dursun daha sonra uygun bir dış ortama fidanı dikin. Kolay gelsin..

Cok tesekkur ederim! Onerdiginiz gibi bir torba toprak ve derince de bir saksi aldim. Umarim yeni yerini sever :) Ancak yukarida kalan palamutu pek gomemedim, kirilacak diye korktum. Bu arada cinsini de arastirdim: Valley Oak (Quercus Lobata)
Simdi bahceden yeni palamutlar da buldum ufak ufak cimlenen, onlari da artan topragima diktim. Bakalim gorucez onlar da buyuyecek mi :)

Sagun 24-12-2014 03:08

Çok güzel olmuş elinize sağlık. Palamudu gömmek çok da gerekli değildi. Çok farklı bir tür palamutları topladığınız ağacın resmi de var mı, yaprak döken bir tür mü

toak 31-12-2014 02:18

3 Eklenti(ler)
Noel tatilinde oldugumuzdan cevap yazmam zaman aldi. Ama bugun fotograflari cektim. Yaprak doken bir tur degil sanirim bizdeki. Her ne kadar sararan yapraklari varsa da, diger agaclar gibi tum yapraklarini dokmedi. Size yapraklarinin ve dokulmus bebek palamutlarinin resimlerini de cektim. Benim agacim da yerini sevmis olacak ki bir suru yeni yaprak verdi. Ama pek uzadigini soyleyemem.

Sagun 31-12-2014 15:05

çok sevindim baya heybetli bir ağaçmış gerçekten. Türkiyede ki kermes meşesine benziyor yaprakları anca kermes meşesi bu kadar boylanmıyor. tabii toprak ve saksı genişleyince yeni sürgün verebilir fidancık.

Sagun 31-12-2014 15:23

quercus petraea

2 Eklenti(ler)
bu da benim yavru sapsız meşem 5 cm boyu var ama ikinci sürgün için tomurcuk hazırlanıyor sanırım.
Eklenti 531149

Eklenti 531150

toak 02-01-2015 06:46

Evet, epey buyuk bir agac. O yuzden daha da sabirsizlaniyor insan, fidanin buyumesi icin.
Sizin ektiginiz sapsiz mese simdiden abi olmus bile. ne kadar kocaman ve yesil yapraklari var :)
Burada mese agaclari icin satilan besleyici kimyasallar var. Icindeki bakteriler kokune yerlesip, topraktan daha cok mineral, su vs almasini sagliyor, besliyormus. Sizin konuyla ilgili bir bilginiz var mi? Hic bu tip bir destek kullandiniz mi?

Sagun 02-01-2015 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi toak (Mesaj 1344524)
Evet, epey buyuk bir agac. O yuzden daha da sabirsizlaniyor insan, fidanin buyumesi icin.
Sizin ektiginiz sapsiz mese simdiden abi olmus bile. ne kadar kocaman ve yesil yapraklari var :)
Burada mese agaclari icin satilan besleyici kimyasallar var. Icindeki bakteriler kokune yerlesip, topraktan daha cok mineral, su vs almasini sagliyor, besliyormus. Sizin konuyla ilgili bir bilginiz var mi? Hic bu tip bir destek kullandiniz mi?

böyle bir şeyi hiç kullanmadım heralde sabırsızlananlar içindir. meşe çok kanaatkar bir ağaçdır her şekilde büyüyecektir ancak bazı türleri hızlı bazıları yavaş büyür. saksıda bir yere kadar zaten, belli bir büyüklüğe geldiğinde doğal ortamına almak lazım.
ben bu fidanım için içinde azot demir vs.. bulunan sıvı bir gübre kullanıyorum. çünkü bu sapsız meşe gençlik yıllarında yavaş büyüyor sonradan hızlanıyor.
daha önce saplı meşe çimlendirip doğal ortama 2 yaşında 1 metre boyuta ulaşan var.
çoğunlukla torfların içinde herhang bir besin maddesi bulunmuyor. fidanı beslemek için sıvı gübre kullanabilirsin. şu bkteri konusunu bilmyorum biraz araştıraym.

toak 02-01-2015 19:22

Simdi tekrar tam ismi icin baktim mycorrhizal fungi (mikorizal mantar) diye geciyor. Belki arastirmaniza yardimci olur.

Sagun 04-01-2015 15:49

saksınızın derinliği uygun, kış mevsiminde dış ortama almaya kalkarsanız bu şekilde soğuğa dayanamayıp kururlar. bahar mevsiminde saksıyı dış ortama(balkon veya bahçeye) dış ortama alın yaz mevsimini de saksıda geçirsinler. kasım ayı gibi 2 yamesini elinizle topragıyla birlikte çıkaracak şekilde ssökmeye çalışın. saksıda kalan üçüncü fidan için saksıyı ters çevirip toprağıyla birlikte blok halinde çıkarn ve dikmek istediğiniz yerlere dikin.

Sagun 04-01-2015 15:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi toak (Mesaj 1344649)
Simdi tekrar tam ismi icin baktim mycorrhizal fungi (mikorizal mantar) diye geciyor. Belki arastirmaniza yardimci olur.

araştırmalarıma göre biyolojik gübre sayılıyor bu mantarlar ağacın beslenmesine yardımcı oluyorlarmış. kullanılabilir yani.

Orhan1915 04-01-2015 17:58

Bulundukları oda güneş görmüyor fakat oksijen yeterli oda da soba yani sıcaklıkta var bu şekilde güneş görmemesi olumsuz etki yaratır mı ? Bu arada suyunu haftada 1 kez veriyorum yeterli olur mu ?

Sagun 05-01-2015 18:45

güneş görmüyor derken hiç mi güneş ışığı girmiyor içeriye yani odanın penceresi yok mu? güneş görmese bile yapay ışıkla yani lamba ışığı ile de fotosentez yapabiliyorlar.ama en sağlıklısı güneş ışığıdır. su haftada bir uygundur duruma göre değişebilir. parmağınla toprağın nemini kontrol edebilirsin. haftada bir veya 10 günde bir olabilir. nem çok fazla olursa da köklerde çürüme olabilir.

Sagun 06-01-2015 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan1915 (Mesaj 1345377)
Pencere var yani güneş görmüyor derken hani çiçekleri ya da fidanları balkona filan koyarlar gün batımına kadar güneş ışınları bitkinin üstüne gelip fotosentez yapmasını sağlar ya o şekilde bahsetmiştim ben :) en iyisi 10 günde 1 o zaman :) Çıkan fidelerin fotoğrafını bakmışsınızdır ailem büyük bir ağaç olmuycak çalı mı Pıynar mı neymiş sanırım ondan olucakmış zaten çıkan yaprakları da dikenli,Palamutun tohumu daha büyük oluyormuş açıkcası bunu duyunca üzüldüm nasıl bir ağaç olduğunu biliyorsanız anlatırmısınız :)

pencere varsa hiç sorun olmaz büyürler. şimdilik yaprakları yeni çıktığı için türü konusunda emin olamadım, yapraklarının rengi kızıldan yeşile dönüştüğü zaman tekrar bir fotograf göster. bir de palamutları nerden topladın çevredeki ağaçlar yaprakdöken meşe miydi, büyükler miydi onları da bilmek lazım. Ailen heralde pırnal meşe yi kastetmişler ama onun da kendi içinde iki türü vardır. Türkiye şartlarında en iyi gelişip büyüyenler saplı meşe, sapsız meşe, kasnak meşesi, saçlı meşe dir. pırnal meşenin de boz pırnal türü 30-40 metre boylanabilir ama seninkinin yaprakları pırnala benzemiyor.

toak 09-01-2015 05:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sagun (Mesaj 1345048)
araştırmalarıma göre biyolojik gübre sayılıyor bu mantarlar ağacın beslenmesine yardımcı oluyorlarmış. kullanılabilir yani.

bir denemek lazim o zaman. yalniz saksi degistirdikten sonra simdilerde o kadar hizli buyumeye basladi ki, dengesini bozmaktan korkuyorum :) bir anda pek cok yerinden surgun verdi. belli ki topragini sevdi. ama toprak biraz sinek yapiyor.

zeytin32 10-01-2015 00:19

Bu meşe ağacı türlerinden hangisi uzun yıllar yaşayabilir? Bilenler yazabilirse sevinirim. Birde tohumunu nereden bulabilirim?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025