agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Meşe (https://www.agaclar.net/forum/mese/)
-   -   Quercus (Meşe) (https://www.agaclar.net/forum/mese/339.htm)

Sagun 10-01-2015 13:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeytin32 (Mesaj 1346481)
Bu meşe ağacı türlerinden hangisi uzun yıllar yaşayabilir? Bilenler yazabilirse sevinirim. Birde tohumunu nereden bulabilirim?

meşenin bütün türleri çok uzun yılar yaşayabilir. yaşadığınız bölgeye göre uygun olan türler değişebilir. Ancak türkiyenin hemen her yöresinde meşe ağacı yetişmektedir. özellikle sapız meşe, saplı meşe, kasnak meşesi ve macar meşesi 25-30 metre kadar uzayabilirler. gövde çapı 2 m ye kadar gelişebilir. tohumları meşe ormanı araziinde özellikle ekimin 2. yarısı ve kasım aylarında olgunlaşmış şekilde bulabilirsiniz. Bir de parklarda da bulunabilir.

zeytin32 12-01-2015 20:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sagun (Mesaj 1346562)
meşenin bütün türleri çok uzun yılar yaşayabilir. yaşadığınız bölgeye göre uygun olan türler değişebilir. Ancak türkiyenin hemen her yöresinde meşe ağacı yetişmektedir. özellikle sapız meşe, saplı meşe, kasnak meşesi ve macar meşesi 25-30 metre kadar uzayabilirler. gövde çapı 2 m ye kadar gelişebilir. tohumları meşe ormanı araziinde özellikle ekimin 2. yarısı ve kasım aylarında olgunlaşmış şekilde bulabilirsiniz. Bir de parklarda da bulunabilir.

Tohum toplama zamanı geçti o halde. Yaşadığım yerde bir kaç çok büyük meşe ağacı var onların resmini çeksem türünü söyleyebilirsiniz sanırım. Eğer uzun yıllar yaşayan türden ise tohumlarından almak istiyorum.

Sagun 14-01-2015 00:00

Tohum zamanı ekim -kasım ayları olsa da bu mevsimde de ağacın dibinde sağlam palamut bulabilirsiniz.eğer ezilmemişse veya hayvanlar tarafından yenmemişse. Ağaç resimlerine gelince yaprakları bu mevsimde dökülmüş olduğu için türünü tanıyamayabilirim, genelde yaprağına bakarak tanırım çünkü

Sagun 02-06-2015 09:50

saçlı meşelerim

1 Eklenti(ler)
215 numaralı mesajımdaki fidanın 31 mayıstaki hali
Eklenti 556707

Sagun 08-08-2015 16:05

saçlı meşemiz

1 Eklenti(ler)
Eklenti 570261

murathut 10-08-2015 22:53

merhaba
rica etsem bana meşe palamudu gönderirmisiniz lütfen rizede bulamadım yardımcı olursanız çok memnun olacağım teşekkür ederim.

Sagun 18-08-2015 18:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murathut (Mesaj 1401200)
merhaba
rica etsem bana meşe palamudu gönderirmisiniz lütfen rizede bulamadım yardımcı olursanız çok memnun olacağım teşekkür ederim.

Şu an mevsimi değil Ekim Kasım ayında uygun olur.

Sagun 19-08-2015 14:18

saçlı meşe son hali

1 Eklenti(ler)
Eklenti 571841

murathut 24-08-2015 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sagun (Mesaj 1402753)
Şu an mevsimi değil Ekim Kasım ayında uygun olur.

cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim
belirttiğiniz aylarda tohum elde ettiğinizde banada gönderirmisiniz ve bu resmini paylaştığınız saçlı meşe de palamut üretiyormu acaba ;)

Sagun 25-08-2015 08:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murathut (Mesaj 1403838)
cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim
belirttiğiniz aylarda tohum elde ettiğinizde banada gönderirmisiniz ve bu resmini paylaştığınız saçlı meşe de palamut üretiyormu acaba ;)

bu henüz çok küçük onun için palamudu yok. ancak ekim aylarında ankarada parklarda bahçelerde bolca saplı meşe buluruz.

murathut 01-09-2015 01:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sagun (Mesaj 1403949)
bu henüz çok küçük onun için palamudu yok. ancak ekim aylarında ankarada parklarda bahçelerde bolca saplı meşe buluruz.

cevap vermek için vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
hatırlatma amaçlı ekim ayı gibi size yazmamda umarım sakınca yoktur tekrar çok teşekkür ederim

Sagun 01-09-2015 21:47

****** hatırlatın meşe palamut konusunda yardımcı oluruz

murathut 12-09-2015 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sagun (Mesaj 1405560)
****** hatırlatın meşe palamut konusunda yardımcı oluruz

çok teşekkür ederim sayın sagun eylül sonu size tekrar yazacağım görüşmek üzere

Sagun 15-11-2015 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murathut (Mesaj 1407345)
çok teşekkür ederim sayın sagun eylül sonu size tekrar yazacağım görüşmek üzere

Çimlenmelerini görüntüleyip burada paylaşırsanız mutlu oluruz murat bey..

alikandemir 16-11-2015 11:14

Meşe Hakkında

Eğer bir ağaç çabuk büyüyorsa, çabuk meyveye geliyorsa ömrü kısadır. Gelişimi yavaş olan ağacın ömrü uzundur. 1000 sene yaşaması mümkün olan bir ağacın bir kaç sene içinde kavak gibi 3-5 metre uzamasını bekleyemeyiz. Bu bir.
İkincisi de o ki; her ağacın (ve bitkinin) kâinatta hem bir görevi, hem de apayrı güzelliği vardır. Yeter ki bitkileri, ağaçları, canlıları, cansız bile olsa nesneleri, toprağı sevelim.
Bir başka husus da şudur ki; meşe ağacının dünyamızda ayrı bir fonksiyonu, özelliği ve güzelliği vardır. Yaprağı hayvan yemidir, gövdesi ve dalları sanayide ve yakacak olarak kullanılır, meyvesi hayvanlar için son derece güzel bir gıdadır. Ormanlarda oluşan yangınlar, meşe ormanlarında fazla görülmezken, çam ormanları çıra gibi tutuşma riskine sahiptir.
Ülkemizde ve dünyada çoğunlukla kendiliğinden çoğalan meşe ağacı, insan eliyle de ekimi ve dikimi yapılır. TEMA'nın meşe ekim/dikimi projesi -bence- yerinde bir çalışmadır.Torunlarımızın torunlarına miras bırakacağımız bir çalışma.
Nasıl dikebiliriz? Ekim sonu kasım başı gibi ağaçların altına dökülen meşe pelitlerini özenle seçeriz. Kurtlu, kabuğu çatlamış, deforme olmuş pelitleri almayız. Topladığımız meşe pelitlerini içine 1 çay bardağı mazot katılmış olan 20 litre kadar suyun içerisine atarız. Suyun yüzüne çıkan pelitler geçiktir, dikmemeliyiz. Kabın dibine çökenler dikime hazırdır. Yarım saat 1 saat kadar mazoylu suyun içinde kalan pelitleri topraha dikeriz. Dikimin derin olmamasına özen gösteririz. Eğer dağa bayıra dikeceksek 25 cm aralıklarla üçgen şeklinde 3 pelidi kendi boyunun 1.5 katı derinliğe dikeriz. Yani ki, yatık dikeceğimiz pelidin çapı 1 santim ise, 1.5- 2 cm derinliğe dikmemiz yeterlidir. 3 cm'den daha derine dikmemeliyiz. Dikim zamanı ekim ayı sonu ile kasın ayıdır. Bahar dikimi tavsiye edilmez.
Doğada kendi başına büyüyecek olam meşenin gelişimi daha zor olacaktır. Yazları uzun zaman kurak geçen ülkemizde, meşe ağacı yavaş büyümektedir. Özel bahçelerde ve parklarda ise yaz boyu sulama, gübreleme imkanı olduğundan daha çabuk gelişim gösterir. Biten meşe fidanlarının en büyük düşmanı hiç şüphesiz keçi, koyun gibi hayvanlardır. Eğer keçi veya koyun meşe fidanının ucunu yerse, veya bir kaç sene boyunca fidanın ucunu davarlar yarse zaman içinde "kör"leşir, "kör çalı" haline dönüşür. Yıllardan beri dilimden düşürmediğim bir tesbitimi müsadenizle sizinle paylaşayım; "Orman ağaçlarının kralı Meşe'dir." Saygılarımla.

o38cagil 14-01-2016 09:44

çimlenmeye başladığı andan 3. fotoğraf arası ne kadar sürdü.
bende diktim 15-20 gün oldu bir faaliyet yok gibi.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sagun (Mesaj 1336870)
sonunda sapsız meşeyi de çimlendirdim. İstanbula giderken Kocaelinde bir dinlenme tesisinin kenarındaki ormandan topladığım palamutların birisi çimlendi.
Eklenti 528151

Eklenti 528152

Eklenti 528153

saplı meşeye göre ilk sürgün biraz kısa..

kutsalangemon 14-01-2016 13:06

Ben evde defalarca saksıya ektim ama hiçbiri çimlenmedi. Baya zor çimleniyor sanırım

Sagun 15-01-2016 22:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi o38cagil (Mesaj 1433211)
çimlenmeye başladığı andan 3. fotoğraf arası ne kadar sürdü.
bende diktim 15-20 gün oldu bir faaliyet yok gibi.

Palamutun ucunda çimlenme belirtisi görüldükten 10 gun sonra toprak yüzeyine ancak çıkar,yani en hızlı. Toprağı delip ışığı gördükten 7-8 gün içerisinde 3.fotoğraftaki halini alır. Ortam ısısı da önemli. Ektiğin palamut sağlamsa şartlar uygunsa 15 ila 30 gün sürebilir toprağı aşıp yüzünü göstermesi. Çimlendirdiğim bir saçlı meşede bu süre 2 ayı bulmuştu

Sagun 15-01-2016 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kutsalangemon (Mesaj 1433228)
Ben evde defalarca saksıya ektim ama hiçbiri çimlenmedi. Baya zor çimleniyor sanırım

Ektiğim palamutların çoğu çimlendi. Palamutun sağlam olması çok önemli.çatlak kabuğu kırık veya fazla kurumuş olanlar çürüyebilir

kutsalangemon 16-01-2016 19:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sagun (Mesaj 1433565)
Ektiğim palamutların çoğu çimlendi. Palamutun sağlam olması çok önemli.çatlak kabuğu kırık veya fazla kurumuş olanlar çürüyebilir

Dün saksımı kazdım ve üç palamudumun köklendiği ve filizlendiğini gördüm uzun bir aradan sonra. Köklenme baya sağlam olmuş biraz sert çektim hiç bana mısın bile demedi kıpırdamadı :) fakat yukarı doğru beyaz bir sap çıkmış üçünde de ama yaşayıp yaşamadıklarını anlamadım çünkü neredeyse 3 ay oluyor ektiğim ve toprak üstüne uzanamamış olabilirler diye düşünüyorum. Toprağı biraz azalttım bakalım göreceğiz

o38cagil 16-01-2016 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sagun (Mesaj 1433564)
palamutun ucunda çimlenme belirtisi görüldükten 10 gun sonra toprak yüzeyine ancak çıkar,yani en hızlı. Toprağı delip ışığı gördükten 7-8 gün içerisinde 3.fotoğraftaki halini alır. Ortam ısısı da önemli. Ektiğin palamut sağlamsa şartlar uygunsa 15 ila 30 gün sürebilir toprağı aşıp yüzünü göstermesi. çimlendirdiğim bir saçlı meşede bu süre 2 ayı bulmuştu

teşekkürler 1 adeti toprak seviyesi de çıktı darısı diğerleri :) 44 adet varda

Sagun 17-01-2016 01:09

yeni meşem

1 Eklenti(ler)
ekim yapalı 1 ay oldu.. ve on gün önce toprağı aştı bu halde şimdi boyu 15 cm ..
Eklenti 592606

Sagun 17-01-2016 01:13

eğer torf a ekim yaparsanız daha rahat çimleniyorlar.. yüzeyden en fazla 2-4 cm derinliğe ekmek ideal. insaan bazen sabırsızlanıp bakmak istiyor. ama çok dikkatli açmak lazım üzerini kökde veray gövdede kırık oluşursa tekrar yüzeyi görmesi yavaşlar büyümesi bir müddet durur..

Sagun 06-02-2016 21:18

tek palamutun 2. sürgünü 1. yi geçti.

1 Eklenti(ler)
Eklenti 594782

emutlu 09-02-2016 10:02

bir de kırmızı amerikan meşesi var ( quercus rubra ); forumda pek değinilmemiş ; sonbaharda yaprakları dökülmeden önce kırmızı-kızıla dönüyor ; peyzaj için son derece güzel bir ağaç ayrıca tohumunu isteyen olursa gönderebilirim...

Sagun 09-02-2016 22:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emutlu (Mesaj 1438616)
bir de kırmızı amerikan meşesi var ( quercus rubra ); forumda pek değinilmemiş ; sonbaharda yaprakları dökülmeden önce kırmızı-kızıla dönüyor ; peyzaj için son derece güzel bir ağaç ayrıca tohumunu isteyen olursa gönderebilirim...

Sayın emutlu ben isterim tohumlarından gönderebilirseniz..

Sagun 21-02-2016 00:00

Sayın Emutlu nun gönderdiği kırmızı Amerikan meşe palamutlarını ektim.. Sabırla bekliyoruz artık..

emutlu 04-04-2016 11:50

http://i.hizliresim.com/d3lvEL.jpg
2 ay once ekilen kırmızı amerikan meşeleri...

Sagun 08-04-2016 13:59

balkonda çimlenenler..

1 Eklenti(ler)
kırmızı amerikan meşeleri çimleniyor.. Emutlu ya teşekkürler
Eklenti 604182

Eklenti 604183

ve saplı meşelerim
Eklenti 604184

Sagun 08-04-2016 14:03

yükleyemediğim kırmızı amerikan meşeleri

2 Eklenti(ler)
Eklenti 604185

Eklenti 604186

bakalım büyüyüp ağaç olacaklar mı??

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025