agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Meşe (https://www.agaclar.net/forum/mese/)
-   -   Quercus (Meşe) (https://www.agaclar.net/forum/mese/339.htm)

kızıl-çam 29-10-2012 19:06

Ankara'da tüylü ve saplı meşe dışında yetişebilecek meşe türleri

Ankara'ya en uygun 2 meşe türü saplı ve tüylü meşe imiş;ama ben alışılmışın dışına çıkmak istiyorum:) Acaba bana bu konuda bilgili büyüklerim hangi türleri önerir diye bu siteye yazdım.Acaba hangi türleri önerirsiniz.

muratkapan 02-12-2012 10:57

Meşe türünün dışına mı çıkmak istiyorsunuz beyefendi? Ben de hep çam ormanları hayalini kurmuşumdur ama bizim bu Ankara yöresinde çam ağaçları bodur kalıyor. Karaçam renk olarak soluk kalıyor. En güzeli koyu yeşil renge sahip olan sedir ağacı. 12 ay yeşil olması ve koyu yeşil olması beni cezbediyor.

kızıl-çam 08-12-2012 16:14

Yok,hayır ben meşenin dışına çıkmak istemiyorum. Ben meşeyi çok severim ve bu sıralar ben Ankara'da farklı türler peşindeyim. Türk meşesi ya da kermes meşesi ağacım var,ilerleyen zamanlarda forumda resmini paylaşacağım. Bakalım hangi tür tanımı konulacak. Siz de bu türün Ankara'da yetişip yetimedeği hakkında bilgi vereceksiniz.

Emre Kuzu 10-12-2012 12:34

Etrafınızda yetişen türleri araştırın, geziler düzenleyin diye öneririm başka türlerde deneyebilirsiniz ama bulunduğunuz çevredeki türler en verimli ve sağlıklı yetişenleri olacaktır.

kızıl-çam 16-12-2012 19:26

Ben macar meşesi,bulabilirsem anadolu palamut meşesi,mazı meşesi vb. deniyeceğim.

Emre Kuzu 24-12-2012 19:16

Bu günlerde afyonun ovada yok edilip dağlarında korunan zengin meşe kaynaklarından topladığım palamutları çimlendirmiştim bakalım hangilerini elde edebildim. Bu konuda araştırma yaparkende önerim kendiniz araştırmanız tübives yarım kalan bir kaynak.
Afyonda tespit edilen türler.
Quercus brantii
Qercus cerris
Quercus coccifera
Quercus infectoria subsp. boissieri
Quercus ithaburensis subsp. macrolepis
Quercus pubescens
Quercus robur
Quercus trojana
Quercus vulcanica

Emre Kuzu 07-01-2013 12:15

1 Eklenti(ler)
Ektiğim palamutların neredeyse hepsi (40 adet) Allahın izniyle çimlendi ve bu kanıtladı ki çimlenme için mevsimin değil sıcaklığın ve nemin ana faktör olduğuydu şu an evdeler odamı sürekli havalandırıyorum büyük ihtimal bahar aylarında balkona çıkardığımda şok yaşayıp bir devre yapraksız kalacaklar sonra mevsime ayak uydurucaklar emin olmamakla birlikte şu türleri elde ettiğimi söyleyebilirim.
Quercus robur
Quercus ithaburensis subsp. macrolepis
Quercus infectoria subsp. boissieri
Quercus brantii
Quercus trojana

Fagus Sylvatica 27-01-2013 22:58

Sayın kızılçam bildiğim kadarıyla macar meşesi nemi seven bir tür. Meşe olduğu için muhtemelen kurağa nispeten daha dayanıklıdır ama Ankara şartları için nasıl olur bilmem.

Emre Kuzu 29-01-2013 11:59

1 Eklenti(ler)
Meşelerin son durumu topladığım bütün palamutlar Allahın izniyle çimlenmiş bazıları ilk defa gördüğüm ana gövdesi olmayan 2 gövdeli çalı şeklinde meşeler bazıları da kızıl yapraklı bu ağacı seviyordum, daha çok sevmeye başladım seneye farklı yerden meşe palamutları toplayacağım. belki bu iş koleksiyona dönebilir. :o

Tohumcu Nılgun 30-01-2013 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 1093669)
Meşelerin son durumu topladığım bütün palamutlar Allahın izniyle çimlenmiş bazıları ilk defa gördüğüm ana gövdesi olmayan 2 gövdeli çalı şeklinde meşeler bazıları da kızıl yapraklı bu ağacı seviyordum, daha çok sevmeye başladım seneye farklı yerden meşe palamutları toplayacağım. belki bu iş koleksiyona dönebilir. :o

Sayin Emre Kuzu, masaAllah guzel yetistirmissiniz. Sanirim hizli buyuyorlar, bir onceki fotograflarda daha kucuklermis. Koleksiyon dusuncenizi begendim, destekliyorum.

Fagus Sylvatica 30-01-2013 13:59

Arkadaşlar bildiğiniz hızlı büyüyen bir meşe türü var mı? Ama yaprak döken olmalı. Ve Türkiye'nin yerel türü olursa iyi olur.

Emre Kuzu 31-01-2013 23:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1094249)
Sayin Emre Kuzu, masaAllah guzel yetistirmissiniz. Sanirim hizli buyuyorlar, bir onceki fotograflarda daha kucuklermis. Koleksiyon dusuncenizi begendim, destekliyorum.

Teşekkür ederim toprağı kuruduktan sonra sulamaktan başka bir şey yapmadım meşeye genel olarak yavaş büyür deniyor bu yanlış bir algı bu ağaç bozkırın yok edilen ardıç benzeri kuru orman ağaçları tohumdan çok kolay yetişen adeta beni yetiştirin diyen bir ağaç.

Tohumcu Nılgun 01-02-2013 01:24

4 Eklenti(ler)
Sayin Emre Kuzu, fotograflardaki Mese yapraklarini iki sene once sonbaharda bir parktan toplamistim. Yaprak sekli cok hosuma giden bu Mesenin turunu bilmiyorum. Aslinda biraz internette arastirma yaptim ve Kizil Amerikan Mesesinin yapraklarini tam olmasada biraz benzettim. Bu Mesenin hem turunu, hem de bu turden Turkiye'de olup olmadigini merak ediyorum. Siz, Mese Agacina gonul vermis ve tecrubeli birisi olarak, bu konuda ne dusunuyorsunuz? Belki bu turden Sizde de vardir, onuda ogrenmek isterim.

Emre Kuzu 01-02-2013 13:42

Benim bilgim şimdiye kadar Türkiye de tespit edilmiş türler üzerinden bunların ekolojisi ve yetiştiği yerler hakkında, daha yeni yetiştirmeye başladım. Meşelerin çok türü var kesin tespit yaparken botanik bilen meşe yaprak yapısını, loblarını öğrenmiş olan birisi lazım özellikle bir meşe türünde bir sürü varyate olabiliyor. Sizinde kanaatiniz üzerine buradaki meşe araştırıp bulduğunuz meşeye tıpatıp benziyor büyük ihtimal odur.

Emre Kuzu 01-02-2013 13:44

Ve ben artık türlere takılmamaya başladım önüme gelen meşeden toplama yapacağım bu bir yere vardığında tür isimlerine geçeceğim şu an için isimler önemli değil çünkü bulunduğum ekolojinin ağacı bu yüzden bakım bilgileri araştırmam gerekmiyor.

Tohumcu Nılgun 01-02-2013 15:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 1095375)
Benim bilgim şimdiye kadar Türkiye de tespit edilmiş türler üzerinden bunların ekolojisi ve yetiştiği yerler hakkında, daha yeni yetiştirmeye başladım. Meşelerin çok türü var kesin tespit yaparken botanik bilen meşe yaprak yapısını, loblarını öğrenmiş olan birisi lazım özellikle bir meşe türünde bir sürü varyate olabiliyor. Sizinde kanaatiniz üzerine buradaki meşe araştırıp bulduğunuz meşeye tıpatıp benziyor büyük ihtimal odur.

Sayin Emre Kuzu, bu konuda dusuncelerinizi paylastiginiz icin tesekkur ederim. InsaAllah Mese yetistiriciligi uzerine olan bu guzel hevesiniz hic bitmez. Ben de elimden geldigince buradan Sizin calisma ve tecrubelerinizi takip edip bilgilenmeye calisacagim. Basarilar dilerim.

Fagus Sylvatica 01-02-2013 23:40

Sayın Emre Kuzu, meşe ile ilgili yaptığınız her şeyi paylaşabilir misiniz lütfen, ben de sizi taklit edip elimden geleni yapmaya çalışacağım çünkü. Bu güzel ağaçlara yeterince önem gösterilmiyor bence. Ben de bu yüzden onları çoğaltmaya çalışıyorum.

Sagun 09-02-2013 19:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fagus Sylvatica (Mesaj 1094289)
Arkadaşlar bildiğiniz hızlı büyüyen bir meşe türü var mı? Ama yaprak döken olmalı. Ve Türkiye'nin yerel türü olursa iyi olur.

bizim memleketimizde hızlı büyüyen meşe olarak saçlı meşe söylenmektedir. diğer meşe türlerine nisbeten hızlı büyür. aslında meşeler çok yavaş büyüyen ağaçlar değiller, uygun şartlarda hızlı büyüyolar zaten

Sagun 09-02-2013 19:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1095077)
Sayin Emre Kuzu, fotograflardaki Mese yapraklarini iki sene once sonbaharda bir parktan toplamistim. Yaprak sekli cok hosuma giden bu Mesenin turunu bilmiyorum. Aslinda biraz internette arastirma yaptim ve Kizil Amerikan Mesesinin yapraklarini tam olmasada biraz benzettim. Bu Mesenin hem turunu, hem de bu turden Turkiye'de olup olmadigini merak ediyorum. Siz, Mese Agacina gonul vermis ve tecrubeli birisi olarak, bu konuda ne dusunuyorsunuz? Belki bu turden Sizde de vardir, onuda ogrenmek isterim.

arkadaşlar bu meşenin türü amerikan kırmızı meşesi, anavatanı kuzey amerika, Türkiyede de parklarda nadiren bulunabiliyor. sonbaharda yaprakları kırmızıya döndüğü için çok güzel görüntüsü oluyor.

Sagun 09-02-2013 19:14

quercus robur(saplı meşe)

benimde bu kasım ayında saksılara ektiğim saplı meşeler 11-12 cm kadar oldular, palamudu çimlendirip fidan olduğunu görmek ve onun asırlar boyunca yaşayacagını düşünmek gerçekten çok güzel. fotografı yükleyemedim şimdilik

Sagun 09-02-2013 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kızıl-çam (Mesaj 1063501)
Yok,hayır ben meşenin dışına çıkmak istemiyorum. Ben meşeyi çok severim ve bu sıralar ben Ankara'da farklı türler peşindeyim. Türk meşesi ya da kermes meşesi ağacım var,ilerleyen zamanlarda forumda resmini paylaşacağım. Bakalım hangi tür tanımı konulacak. Siz de bu türün Ankara'da yetişip yetimedeği hakkında bilgi vereceksiniz.

ben de Ankarada meşeleri araştırıyorum amma dahaca saplı meşe dışında meşe görmedim bütün parklarda bahçelerde saplı meşe var.

Fagus Sylvatica 22-02-2013 20:49

Teşekkürler sayın sagun. Çok yardımcı oldunuz :) . Bir de Marmara Bölgesi'nde bulunup bulunmadığını söylerseniz ne müthiş olur.

Sagun 23-02-2013 20:52

kırmızı amerikan meşesinin marmara bölgesinde doğal olarak yetiştiğini zannetmiyorum ancak parklarda olabilir, ama marmara bölgesinde sapsız meşe, saplı meşe, saçlı meşe ve pırnal meşesi bulunabiliyor. ben bu yaz yıldız parkından pırnal meşe tohumları topladım ancak toprakta çürüdüler:(

Sagun 23-02-2013 20:55

kırmızı amerikan meşesi marmara bölgesinde doğal olarak yetişmez, ancak parklarda olabilir. marmara da benim daha çok sevdiğim sapsız meşe(quercus petrea) bulunmaktadır. bir tohumunu bulsam ondan da çimlendirmek isterim

Fagus Sylvatica 23-02-2013 21:11

Çok teşekkürler ben saçlı meşeyi sormuştum zaten :D Sapsız meşe ve pırnal meşesi konusunda size yardımcı olmaya çalışabilirim. Yakın bir zamanda ormana gidebilirsem eğer geç kalmamışsam yerden biraz tohum bulmaya çalışacağım. Pırnal meşesi ise her tarafta var ama tohum bulmak için biraz geç. Yine de bir denerim. Eğer bulabilirsem size kargo ile gönderebilirim.

Sagun 23-02-2013 22:13

ilginiz için çok teşekkür ederim fagus-sylvatica sapsız meşeyi gerçekten çimlendirmek istiyorum.

Sagun 24-02-2013 12:40

saçlı meşe

1 Eklenti(ler)
mimlendirdğim saçlı meşe(quercus cerris)
Eklenti 372632

Sagun 24-02-2013 12:43

1 Eklenti(ler)
bu da şimdiki hali arkasında görülen de çimlendirdiğim kestane

Eklenti 372633

Sagun 24-02-2013 12:46

1 Eklenti(ler)
bunlar da yeni çimlenenler

Eklenti 372634

Fagus Sylvatica 24-02-2013 15:19

Ben de yeni çimlendirdim iki tane, ama yapraklarının gözükmesi için biraz beklemek lazım, ne tür olduğunu bilmiyorum ama en yakın zamanda fotoğrafını yükleyeceğim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025