agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (https://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   istiridye (kavak) mantarı yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/mantar/3094.htm)

orke 13-02-2013 13:44

Sayın Suplilumas;

Bu agar agar denen malzemeyi araştırdım. İstanbul Beşiktaş da bir aktarda mevcut. Ancak toz halinde, hatta toz şekere benziyor. Renk olarak beyaz olmasına karşın benim bulduğumda renklerde sararma mevcuttu. O nedenle güvenip alamadım. Aynı zamanda kardeşim veteriner hekim olduğu için bunun bir labaratuvar malzemesi olabileceğini düşünerek sorduğumda; agar agar ın birçok çeşidinin olduğunu öğrendim. Petri konusunda yardımcı olacak.

Petri malzemesini İstanbul Fındıkzade de Karagül İş Merkezinde bulunan firmalardan temin edilebiliyormuş. Merak eden arkadaşlara duyurulur.

Şimdi Sayın Suplilumas; acaba benim bulduğum (aktardaki) agar agar doğru malzememidir ? Eğer doğru malzeme ise; toz halinden jöle haline nasıl getirebiliriz. Bu jöle işlemi sırasında sterilizasyona nasıl uymalıyız ?

İlginize teşekkür ederim

suplilumas 13-02-2013 13:53

@nihal_es
Beyazlaştıkça kavanozunuzu sallayıp buğdayların bir birlerinden ayrılıp tane tane olmalarını sağlamayı unutmayın. Tamamen sararsa hem kavanozdan çıkaramazsınız hemde çıkardıktan sonra kullanması zor olur. Buğdayı komposta serpmeniz daha başarılı sonuçlar verir diğer türlü kalıp halinde bir ya da bir kaç noktadan sarmaya başlar uzun süre gerektirir.

@MURAT 05
1 Kuru maddeden neyi kast ettiğinizi anlamadım ama 50 kg kompost için 50 kg saman gerekir. Samanın kendi sizin tekniğinizde kompost zaten. Islatıp misel ektiğinizde ağırlık biraz değişecektir ama bir kaç kg eksik ya da fazla ağır olmasının bir önemi yok.

2 sorunuz 1 inci soruyla aynı

3 üreteceğiniz türe göre alçı katıp katmamanız önemli. Miseli aldığınız yer katın diyorsa katın. Katmayın diyorsa katmayın.

4 Odada ısı ve nem ayarları yapmadan üretmeniz mümkündür ama verim konusu şansa kalır. Bir tek mantar çıkabilir, hiç çıkmayabilir ya da çok çıkabilir. Bir sonraki denemenizde yine bu üç ihtimalden biri olur. Kontrol altında tutarsanız almanız gereken maksimum verim neyse onu alacağınızdan emin olursunuz.

5 Elle nem kontrolü yapmak zordur. Yetiştirme tekniğinize göre de gerekli ya da gereksiz olur. Örneğin poşetlerde yetiştiriyorsanız nem poşet içinde haps olduğundan nemlendirme çok gerekli olmaz. Misel satın aldığınız yer yine bu konuda gerekli detaylı bilgiyi size verecektir. Söylediklerini eksiksiz yapmanız verim almanızı sağlar.

6 Katmanlar halinde yapmanız daha iyi sonuç verir. Bir miktar saman sonra buğdayları üzerine dağıtıp sonra bir miktar daha saman koyun. Bu şekilde miseller daha hızlı saracaktır.

7 Şeffaf olmalı hem ışık görürler hem de siz poşet içindeki durumu gözlemleyebilirsiniz.

8 Hemen küçük delikler açmalısınız ki miseller hava alıp boğulup ölmesinler. Meyve vermeye başladıklarında delikleri büyütürsünüz.

@ gürkan20

En basit yöntemlerden biri odayı çamaşır suyu ve su karışımı ile spreylemeniz. Solumamaya dikkat edin.

suplilumas 13-02-2013 14:31

Sayın orke
Verdiğiniz bilgi gerçekten çok önemli bir bilgi oldu benimle yazışanlardan çoğu Türkiyede agar bulunmadığından dert yanıyordu. Adresi siz buldunuz.
Söylediğiniz gibi agarın çok çeşitleri mevcut. Bulduğunuz agarın bozulmuş olacağını sanmıyorum bozulmuş olsa dahi yemeyeceğiniz için sorun olmayacaktır. :D
Benim kullandığım agar ile sizin kullanacağınız büyük ihtimalle farklı ama aynı işi görürler.
Agarı su ile karıştırıp ısıtıp soğumaya alınca jel haline geliyor kullanımı bu kadar basit.
Ama bizim olayda biraz karışık bir durum var agar tek başına misel için yeterli besin içermiyor. Ben sadece agar jelinde de misel ürettim sonuç aldım ama biraz daha yavaş ve zayıf ilerliyor. Misel için agar hazırlamanın bir çok tarifi var ben patates dektrozu denilen karışımı yapıyorum hem patatesi bulmak her zaman her yerde mümkün hem ucuz hem de kolay.
Tariften önce size bir kaç püf noktası yazayım bunları deneyerek bulmak baya zamanımı aldı vaktinde. :D
Agar karışımını hazırlayıp bir kavanoz **** kapağını kapatıp düdüklüye yerleştirebileceğiniz boyutta bir şişeye koymanız gerekiyor. Şişeyi tavsiye ederim çünkü sıcak sıcak kullanıyorsunuz tutması kolay bulamazsanız kavanozun tutması kolay olanını tercih edin. Eliniz yandığında işlemleri hızlı yapamıyorsunuz petriler kontamine oluyor. Agar dolu şişeyi düdüklüye koyup kaynatın bu şekilde hem steril olmuş olacak hem de agarınız hazır olmuş olacak. Benim satın aldığım petri kapları 10luk paketler halinde steril naylon paketlerde geliyor. Petri paketini üsten ya da yandan yırmayın. Altan açıp çalışma masanızın üzerine yerleştirin dik olarak paketi sıyırın sonra hemen rulo yapıp bir kenarda bekletin. Şişeyi açıp petri kaplarını en alttaki kap açılacak şekilde kapak ve diğer kaplarla açıp yeterli miktarda agarı koyup kapatıp bir üstteki kaba aynı işlemi yapın. Üsteki en son kaba kadar işlemi aynı şekilde ve yapabildiğiniz kadar hızlı tekrar edin. Bitince rulo yaptığınız paketi kapların üzerine geri geçirip oldukları yerde soğuyup jelleşmesini bekleyin. Kaplarınız bu şekilde kontamine olmadan hazır hale gelecektir.

200 gr patatesi kaynatıktan sonra sudan çıkarın daha sonra bu suyu kahve filitresinden geçirip suyun bir kaba boşalmasını bekleyin. Filitre etmeden de bu suyu kullanabilirsiniz ama bulanık bir su olduğundan misel gelişimini net izleyemezsiniz.
20 gram agarı bu karışıma koyup eritin. kaynattığınızda su azalacağından 1 litre olması için gerekli miktarda su ekleyin.
şişeye doldurup 120 derecede 20 dakika düdüklüde kaynatın.
İşlem bittiğinde düdüklüyü açmadan petri kaplarınızı ve ortamı hazırlayın sonra çıkarıp yukarıda anlattığım gibi petri kaplarına sıcak sıcak aktarın.
Agarda dikkat etmeniz gereken şey çok kuru olursa misel için yeterli nem olmuyor çok sulu olursa bu kez kap yüzeyinde su buharı ve su birikmesi oluyor bu da miselin gelişimini engelliyor ya da öldürüyor. Agar oranı burada kullandığım tür olduğundan siz önce su ve normal kaplarda bir kaç deneme yapıp gerekli kıvamı bulun sonra patates olayını yapıp petri kabına aktarın.
Umarım unuttuğum bir şey kalmadı :D Kolay gelsin.

orke 13-02-2013 16:56

Suplilumas bu değerli paylaşım için teşekkür ederim. Bu arada jeli hazırlayabilecek bir labaratuvar buldum. Derdimi anlattım sağolsun bir labarant bu şekilde hazırlayacak ve 10 adet petriyi ücretsiz olarak verecek. Sonuç alırsak istediğimiz şekilde hazırlayabiliyorlar. Bu arada ilk 10 petri için ücret almayacak... :)

Sonuçları buradan paylaşacayım. Ayrıca bugün migrosta gördüm bir istiridye mantarı 200 gr lık paketi 3.90 TL ye satıyorlar. Oldukça pahalı geldi. Amatörce deneyeceğim sonuç alırsam eğer işin ticari boyutunu düşünüyorum. Tabi iyide bir alıcı bulmam gerekecek :) Neyse bu düşünce için erken

suplilumas 14-02-2013 15:42

O arkadaşa patates dekstrozu agar derseniz bilir ille benim verdiğim tarifi yapmasına gerek yok her hangi başka bir tarif de olur. Ayrıca bakteriler şekeri sevdiğinden ben evde hazırlarken şeker katmıyor laburatuarda bütün imkanlar olduğundan karışıma bir miktar şeker de katabilir. Bir de rica edin petrileri mükkün ise ilk örnekleri o filitre önünde petriye alıp paraflim ile kapatsın. Bu şekilde daha güvenli ve sağlam olur. Kaplara mantarın türünü ve örnek alınan tarihi yazmayı unutmayın ilerde bir sürü kap arasında neyi ne yapacağınızı anlamanız kolay olur. Alacağınız sonucu ben de merakla bekliyorum. Fırsat bulursanız fotoğraflarını çekin. Başarılar.

orke 15-02-2013 20:17

Sayın Suplilumas;
Bu konuda sizi çok rahatsız ediyorum ancak bir hata yaparak herşeyi berbat etmemek için sizin deneyiminiz çok önemli bu nedenle çok soruyor olabilirim kusuruma bakmayın lütfen :)

Bugün 10 adet patatez dekstrozunu labaratuvardan aldım. Şimdilik işlem yapmayacağım için çalışmayan için boş bir buzdolabında hazırlanan şekliyle bekletiyorum. Misel işlemi için kendime steril bir ortam hazırlayınca işe koyulacam. Sterilasyon için hazırlamayı düşündüğüm kutu şu şekilde olacak; hertarafını camdan yaparak 50x50 cm boyutlarında bir cam kutu hazırlıyorum. Bunun içini saf alkol ile temizleyip ön kısmını açık bırakacağım (çalışmak için) ve hatta yapabilirsem bu cam fanusun üzerine bir fan takmayı düşünüyorum. Bu konuda fikrine ihtiyacım var. Ayrıca ;

1- Diyelim ki petride misel işlemini tamamladık ve buğdayda aşılamaya geçeceğiz. Ben buğday hazırlama konusunu tam anlayamadım. Buğdayı kuru olarak bir cam kavanoza koyup ağzını kapattıktan sonra (kapak **** alaminyum ile) düdüklü tencerede kaynatıyoruz.

2- Daha sonra kaynattığımız kavanozları çıkartmadan ortamı hazırlayıp petri içindeki miseli bir bıçak yardımı ile kazıyarak buğdayların içine aşılamak için bırakıyoruz.

3- Benim anlattıklarımda bir yanlışlık var mı ? Özellikle şu buğdaylar haşlanıyor mu ?

Affınıza sığınarak tekrar yardım istiyorum.

orke 15-02-2013 20:25

yazımda *** şeklinde görünen yerde " kapak ya da alaminyum folyo) yazıyor. belirtmek istedim.

suplilumas 16-02-2013 16:19

Hata yapa yapa öğreneceksiniz o nedenle hata yapmaktan çekinmeyin. Çalışma kutunuzu cam ya da plastikten yapabilirsiniz. Aslında biraz gelişmiş bir şey yapmak isterseniz plastik daha uygun. Bir kenarına iki delik açıp bulaşık eldiveni sabitlersiniz. Steril edip kapattıktan sonra ellerinizi eldivene geçirip rahat rahat çalışabilirsiniz. Camı delmek zor olacağından plastik bu tip kutular için daha uygun. Fan takmanız iyi olmaz çünkü ister dışa ister içe hava versin patojen taşır. Alkol ocağı eğer yoksa dış tarafa iki mum bırakın giriş kısmına. Ateş sıcak hava akımı yapınca istenmeyen şeyleri üzerine toplayıp yakıyor.

1- Buğdayı önce nemlendirip sonra kavanoza dolduracaksınız. Üst kısımda bir miktar boşluk bırakacaksınız ki daha sonra bu boşluk misel için gerekli havayı tutsun. Kapağı steril ederken kavanozun patlamaması için gevşek kapatacaksınız. Kapağın üzerini su buharı girmemesi için kavanozun en az üçte birine kadar folyo ile saracaksınız. Düdüklüde agarda yaptığınız gibi steril edeceksiniz. Buğdayları haşlamıyorsunuz aşrı su çekip cıvık cıvık olmamasına dikkat ediyorsunuz.
2- Miseli kazımıyorsunuz. İster ufak bir kesik alıp kavanoza atarsınız isterseniz komple agar ile birlikte petriden alıp kavanoza atarsınız. İkinci yol daha hızlı sonuç veriyor ama miselin ıslah edlimiş agar üstünde hiç bir küf ya da bakteri ürememiş olması gerekiyor.
3- Cevap birinci ve ikincide var zaten.

Önce birinci adımı tamamen geçin tekrar tekrar miselinizi geliştirin. Bütün petri üzerinde daire şeklinde bembeyaz gelişmeye başlasın. Sonra diğer aşamaya geçersiniz. Sadece denemek istiyorsanız miselinizi ayırdıktan sonra atacağınız miselleri buğdaya atıp gelişimi izlersiniz. Misel bu işin en önemli ve en zevkli kısmı. Misel konusunda ustalaşırsanız meyve almak ya da bir yerde hata yapmak sizin için hiç sorun olmayacaktır. Küçük bir deney tüpünde uyuttuğunuz misel yıllarca mantar üretmenizi sağlayacak.

esa_38 20-02-2013 15:51

nette gezinirken bulduğum bu site çok fazydalı herkesin emeğine sağlık

esa_38 21-02-2013 13:12

dıkkat ettim de herkes farklı zamanlarda ürün alıyor
sanırım bu mantar uygun şartlar olursa bir ayın altında rahat hasat edilebiliyor

esa_38 21-02-2013 13:42

sanırım bu forumda kimse yardımcı olmak istemiyor bi de arkadaşlar yazmışlar mesaj atın yardımcı olurum diye
neyse biri çıkar sanırım

ilkazra 22-02-2013 10:42

Dün iki paket istiridye mantarı hobi kit siparişi verdim :)Bakalım hoşuma giderse misel siparişi verip kavak kütüğünde denicem.Tadı nasıldır merak ediyorum.Kaç kilo mantar alıcam bir paketten ve ne kadar süre ürün verecek. Birde saman talaş karışımını yapıp mevcut hobi kitle karıştırsam sonraki aşamada yine ürün alırmıyım :p

suplilumas 22-02-2013 12:58

@esa_38
Misel ve meyve zamanları farklı ısı farklı nem ve farklı ışık ister mantarlar. Değişik değerler görmen ondan dolayı.
@ilkazra
Ürün miktarı ne tür kit aldığınıza göre ve yapacağınız işlemlere göre değişir. Sorunuzu kiti aldığınız yere sorarsanız daha sağlıklı bilgi alırsınız. Ayrıca kit içindeki kompostu başka şeylere karıştırmayın kontamine edersiniz. Kitinizi nasıl kullanmanız gerektiğin yazıyorsa bire bir o şekilde kullanın.

esa_38 22-02-2013 15:43

bende kit mi alayım kendim mi hazırlayım karar veremedim
ilkazra sen nerden ve kaç liraya temin ettin kitleri

esa_38 22-02-2013 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1106561)
Dün iki paket istiridye mantarı hobi kit siparişi verdim :)Bakalım hoşuma giderse misel siparişi verip kavak kütüğünde denicem.Tadı nasıldır merak ediyorum.Kaç kilo mantar alıcam bir paketten ve ne kadar süre ürün verecek. Birde saman talaş karışımını yapıp mevcut hobi kitle karıştırsam sonraki aşamada yine ürün alırmıyım :p

bende kit mi alayım kendim mi hazırlayım karar veremedim
ilkazra sen nerden ve kaç liraya temin ettin kitleri

esa_38 22-02-2013 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1106684)
@esa_38
Misel ve meyve zamanları farklı ısı farklı nem ve farklı ışık ister mantarlar. Değişik değerler görmen ondan dolayı.
.

suplilumas ilk önce teşekkür ederim

benim demek istediğim yetişme ortamı için bazıları 10-15 derece yazmıç bazıları da 20-25 derece yazmış. misel ve meyve zamanını yazmamış direk değerler verilmiş. peki olması gereken nedir? ve benim odam ölçümüme göre 12 derece gösteriyor bu değerde verim alınır mı yoksa ek bişeyler yapmam mi gerekiyor

ilkazra 22-02-2013 15:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esa_38 (Mesaj 1106773)
bende kit mi alayım kendim mi hazırlayım karar veremedim
ilkazra sen nerden ve kaç liraya temin ettin kitleri

Agromantardan tanesini 15 liraya 2 adet istiridye mantarı hobi kiti siparişi verdim pzt elimde olur sanırım.Bana zor geldi kompostu hazırlamak ilk hobi kiti deniyeyim sonra kompostu denerim diye düşündüm..:p

esa_38 22-02-2013 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1106785)
Agromantardan tanesini 15 liraya 2 adet istiridye mantarı hobi kiti siparişi verdim pzt elimde olur sanırım.Bana zor geldi kompostu hazırlamak ilk hobi kiti deniyeyim sonra kompostu denerim diye düşündüm..:p

kaç kilo bu kitler sordunuz mu acaba ve kargo ücretini de öğrensek fena olmazdı :rolleyes:

suplilumas 24-02-2013 02:19

Önce kit ile deneme yapıp olayı öğrenmeniz en iyisi. Kitlerin kaç kilo olduğu ve ne kadar mantar verdiğinin önemi yok. Kitler mantar yetiştirmeyi kolay öğrenmeniz için hazırlanıyor. Adı üzerinde hobi kiti. Kit alıp ticaretini yapamazsınız ya da ailenizin mantar ihtiyacını karşılayamazsınız ama mantar yetiştirmenin son aşamalarını kolay uygulayabilirsiniz. İlginizi çekerse daha sonra ilk aşamaları yavaş yavaş öğrenirsiniz.
@esa_38
Hobi kiti alıp hobi olarak üreteceğinizden sizin için tek bir mantarın yetişmesi dahi başarıdır. O nedenle evinizdeki ısının çok önemi yok.

ilkazra 24-02-2013 13:11

Benim hobi kit dün geldi üzerinde küçük küçük mantarları vardı sanırım yerinide sevdi 1 günde büyümüş geldi bana ben kaloriferin yanına koydum karton kutu içinde altınada 1 tabak su koydum fotoğraflarını yüklerim birazdan ..Hobi kitin tahminen kilosu 2-2,5 kilo.Kargoya gelince şuan için bilmiyorum eşime sormam lazım.Ben sadece hobi kit istiyorum agromantardan cinsi istiridye dedim.Kolay iş :p

esa_38 24-02-2013 14:28

@esa_38
Hobi kiti alıp hobi olarak üreteceğinizden sizin için tek bir mantarın yetişmesi dahi başarıdır. O nedenle evinizdeki ısının çok önemi yok.[/QUOTE]

teşekkür ederim sanırım en başta kit ile başlasam deneyim kazanmam için iyi olacak dediğniz gibi.

esa_38 24-02-2013 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1108186)
Benim hobi kit dün geldi üzerinde küçük küçük mantarları vardı sanırım yerinide sevdi 1 günde büyümüş geldi bana ben kaloriferin yanına koydum karton kutu içinde altınada 1 tabak su koydum fotoğraflarını yüklerim birazdan ..Hobi kitin tahminen kilosu 2-2,5 kilo.Kargoya gelince şuan için bilmiyorum eşime sormam lazım.Ben sadece hobi kit istiyorum agromantardan cinsi istiridye dedim.Kolay iş :p

ben aradım sordum agromntarı üç kite kadar sanırım kargo 12 lira dedi
merak ettim şimdi nasıl bişey bir an önce yüklerseniz bende alıp denemek isterim sabırsızlıkla bekliyorum;)

mantarlara dalıp bizi de bilgisiz bırakmayın sakın :p

Chotanaq 24-02-2013 15:10

Birkaç basit sorum olacak lütfen cevaplar mı bilen bir üstad?

Ben de ne zamandır hobi olarak yetiştirmek istediğim bu mantarları en kolay nasıl yetiştiririm diye sormak istiyorum yani şu şekilde;

İster hazır olsun ister kendimiz naylon içine koyalım karışımın içinde olduğu bir paket var ortada, bu paket kaçıncı günden sonra hava alması için delinmeli?

Pastorize ne demek ürün nasıl pastorize edilir?

Mantarların içinde siyahlaşmış olanlar varsa onlar yenmez mi sadece beyaz mı olmalı?

Ve bu kitlerde ilk ürün alındıktan sonra tekrar aynı kiti kullanabiliyor muyuz bu arada bir steril işlemi var mı ve tekrar tohum mu ekiyoruz her hasattan sonra?

Son sorum bu kiti bodruma koyacağım her hangi bir böcek veya fare bunu yemek isteyebilr mi?

promote 24-02-2013 20:29

selam suplilumas ,
Biraz aradan sonra tekrar merhaba 2. print almak ve misel yetiştirme işine havaların ısınması ile geri dönüyorum , daha önce sabırla misel konusunu anlatmıştınız nasıl teşekür etsem bilemiyorum böyle ticari bir konuda kolay kolay kimse bilgilerini paylaşmaz çünkü , yarın prin alıcam şimdi bu konuda en hijyen nasıl yapabilirim anlatırsanız sevinirim ? aslında birçok videodan seyrettim ama emin olmak için birde siz anlatırsanız iyi olacak , agar olayını anlatmışssınız birde onu denicem ....

ilkazra 24-02-2013 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esa_38 (Mesaj 1108218)
ben aradım sordum agromntarı üç kite kadar sanırım kargo 12 lira dedi
merak ettim şimdi nasıl bişey bir an önce yüklerseniz bende alıp denemek isterim sabırsızlıkla bekliyorum;)

mantarlara dalıp bizi de bilgisiz bırakmayın sakın :p

evet kargo 12 liraymış.Ben aktarma kablosunu bulamadım:(üzgünüm ama her gün fotoğrafını çekicem .Kabloyu bulunca toplu atarım artık.Siz o zamana kadar almış olursunuz kesin.

esa_38 25-02-2013 15:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1108422)
evet kargo 12 liraymış.Ben aktarma kablosunu bulamadım:(üzgünüm ama her gün fotoğrafını çekicem .Kabloyu bulunca toplu atarım artık.Siz o zamana kadar almış olursunuz kesin.

araştırma yapıyorum hala :)
ses çıkmayınca bende dedim mantara daldınız inceliyorsunuz artık :)

kiti merak ediyorum aslında nasıl olduğunu ona göre alacam ***. kendimde denicem ama miselller kilo olarak çok satılıyo en az 8 kiloluk buldum o da 75 tl diyor artı kargo ücreti ne kadar bilinmez tabi.:confused:

ilkazra 25-02-2013 19:21

Misel agromantarda 30 liraydı.Yanlışlıkla misel siparişi verilmişti sonradan hobi kite çevirmiştik.Fotoğrafı yüklerken hata veriyor.Tekrar denicem. Mantarın da tadı çook güzeldi söylemeden edemicem

ilkazra 25-02-2013 19:30

1 Eklenti(ler)
Kargo yine aynıydı 12 lira.

esa_38 25-02-2013 19:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1108997)
Kargo yine aynıydı 12 lira.

oooooooo mantara bak;)

yandan da görebilsek ii olurdu :) tepeden çıkmış ve anlaşılan yazılardan da belli koparılmış bile :p

hayırlı olsn güle güle büyütün :p

esa_38 25-02-2013 19:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1108993)
Misel agromantarda 30 liraydı.Yanlışlıkla misel siparişi verilmişti sonradan hobi kite çevirmiştik.Fotoğrafı yüklerken hata veriyor.Tekrar denicem. Mantarın da tadı çook güzeldi söylemeden edemicem

nasıl olr ben aradım sordum en az 5 kilo veriliyor ve kilosu 11 lira dendi. 5 kilodan fazla olursa kilosu 6 lira dendi bana:confused:


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025