20-04-2010, 10:10 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Domalan mantarı
Şapka Mantar, küremsi, birazca uzun ve armut veya soğan, patates şeklinde, 3 cm kadar ceviz büyüklüğündedir. Yüzeyi derin, dar oluklu, labirent gibidir. Dış kısmı kösele gibi, esnek ve sarı esmer renktedir. Gençken saman rengindedir, daha sonra esmer ve pas rengine değişir. Yüzeyi ince tüylüdür, bilhassa dibinde, bükülmüş yuvarlak, ince esnek iplikler vardır. Etli Kısım Yarıklı, katı ve başlangıçta beyazımtraktır, daha yaşlandığı zaman zeytin yeşili kahverengi olur ve lapa gibi bir kitle halinde erir. Kuruyunca oldukça serttir ve renk bakımından sarımtraktır. Koku Önceleri zayıftır, daha sonra gübre suyu veya hayvan pisliği gibi fenadır. Yetişme Yeri ve Zamanı Oldukça nadir bulunan bu mantar her yerde yetişebilir. Özellikle kumlu iğne yapraklı ve çam meşçereleri toprağında yapısı toprak içinde olmak üzere gelişir. Temmuz-Ekim ayları arasında görülür. Domalan mantarının bir başka türü de aşağıda resmini gördüğünüz, Rhizopogon rubescens olarak adlandırılan mantardır. Bu mantar da toprak içinde gelişir. Bu Domalan mantarı türünde; Mantar toprağa tamamen gömülü veya kısmen dışarı çıkmış olabilir. Büyüklüğü 4 x 7 cm kadardır. Düzensiz şekilde küre gibidir. Toprak altında iken genç mantar saf beyazdır, bastırılan kısımları gül rengi ila pembeye döner. Toprak dışına yeni çıkartılanlar önce beyazdır, daha sonra yukarı kısmı zeytin yeşili lekeli sarımtrak, aşağı kısmı beyazımtrak olur, yaşlı nümuneler daha da koyulaşır, kuruyunca kahverengi veya siyah lekeli esmer bir renk alır. Dış Kısım: Yüzey hemen hemen düzgündür, fakat bazı sırtlar, kanallar ve çöküntüleri vardır. Yarım milimetre kadar kalınlıkta, taze iken saf beyazdır, kesildiği zaman et gibi pembeye veya gül rengine döner. Yapışkan olmayıp, birçok kahverengi kristaller ve sıkı şekilde bir araya gelmiş ipliklerden ibarettir. İç Kısım: Taze iken saf beyazdır, bastırıldığı zaman pembemsi olur, ancak zaman gelince kesilen kısımlarda pembelik kaybolur ve yaşlı nümuneler kesildiği zaman soluk kahverengileşir, kuruyunca soluk zeytin yeşili rengini alır. Oldukça katı ve dayanıklıdır. Önceleri tadı ve kokusu yoktur. Kurutulanlar da kokusuzdur, kendi kendine yok olmakta olan nümuneler çürümekte olan elma veya çilek gibi güzel bir kokuya sahiptir ki bu durumda mantar böcekler tarafından istila edilmiş haldedir. Spor izi: Açık esmerimtrak sarıdır. Yetişme Yeri ve Zamanı: Kışın ve sonbaharda, kumlu çıplak topraklarda ve- ya ince çayırlıklarda, daima çam, sedir ve meşe ağaçlarına yakın ve bunların altındaki toprak üzerindeki gevşek ölü yaprak tabakasının hemen altında gelişir. Kaynak : http://www.ogm.gov.tr/sites1/mantar3.htm Ülkemizde değişik bölgelerde yetişen bu mantar türünü ilk kez geçen yıl yağan bol yağmurlar nedeniyle Eskişehir pazarlarında satışının yapılması nedeniyle tatmıştım. Fiatlar ilk başlarda 20-25 TL iken daha sonra bollaşması üzerine 10 TL ye düşmüştü. Bol olarak almış ve derin dondurucuda bir bölümünü saklamıştık. Hatta son kalanları da eşime, "yenisi çıkacak eskisini daha yiyemedik" demiş ve pişirmiştik. Normal kültür mantarlarına göre daha farklı ve lezzetli değişik bir tadı vardı. Bu yıl ise yeniden çarşamba pazarında satışa sunulduğunu gördüm. 25 TL fiatı vardı. Umarım bol olarak bulunur ve fiatları biraz daha düşer. |
20-05-2010, 13:49 | #2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2010
Şehir: NEVŞEHİR
Mesajlar: 13
|
Domalan dan Trüfe
Domalan ya da keme mantarı bir trüf cinsidir, ülkemizde bolca buluunur. Ticari değeri yağış miktarına göre 10-60 TL arasında değişir. Suriyeli aracıların Kırşehir bölgesinde bunları toplayıp Arap ülkelerine özellikle de Birleşik Arap Emirliklerine pazarladıkları bilinmektedir. Domalan, siyah trüf mantarına ya da beyaz alba trüfe göre çok ucuzdur. siyah yazlık trüf kilosu 200-500 avroya, kışlık siyah trüf 1000 avroya, beyaz alba türü ise 2500 avroya kadar satılmaktadır. Bu mantarlar Fransa ve italya da çiftliklerde üretilmektedir. Diğer Avrupa ülkelerinde de bu çiftlikler kurulmaya başlanmıştır. Hatta Avustralya, Yeni Zelenda,gibi güney yarımküre ülkelerinde de üretilmeye başlanmıştır. Avrupa mutfağında lüks tüketim maddesi olarak yer almaktadır. Ülkemizde lüks restoranlar ve oteller bu mantarı ithal etmektedirler. Az sayıda siyah trüf mantarı avcıları Türkiye'de avlanmaktadır, fakat ürünün sertifikası olmadığından lüks restoran ve otellere pazarlama sıkıntısı yaşamaktadırlar. Ülkemizde yeni yeni ilgi duyulan trüf mantarı aynı zamanda bir fırsat ürün olarak görülmektedir. ilgilenenler daha geniş bilgi için aşağıdaki siteye bakabilir. http://www.trufciftlikkurulum.com/ |
26-01-2011, 23:05 | #3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-01-2011
Şehir: kütahya
Mesajlar: 2
|
Ülkemizde trüf mantarını tanıtmak için bir blog oluşturdum. Belki sizin oralardada vardır. http://domalanmantari.blogspot.com |
30-04-2011, 09:01 | #4 |
Ağaç Dostu
|
2011 yılının ilk Domalan mantarlarını bu hafta pazarda gördüm. Fiatı ilçelerde 5-10 TL arası iken Eskişehir il merkezinde 20 TL ye satılıyor. Ben Cuma günü Gökmeydan pazarından 20 TL'ye 1,5 kg. aldım. Akşam saatlerinde de ilçeden 4 kg geldi. İlçeden gelenlerin arasında beyaz renk olanlarda vardı. Fotoğrafları aşağıda... |
30-04-2011, 14:52 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Mantar türleri başlığına yüklediğim fotoğrafları burada da göstermek istiyorum. Bu görüntülediğim mantar domalan mantarı olabilir mi? Kesip içini görme fırsatım olmadı. http://www.agaclar.net/forum/attachm...8&d=1296987743 http://www.agaclar.net/forum/attachm...9&d=1296987743 http://www.agaclar.net/forum/attachm...0&d=1296987743 |
30-04-2011, 18:36 | #7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-12-2010
Şehir: Nigde
Mesajlar: 64
|
Sayın Mirbe muhakkak yemenizi tavsiye ederim İnanınki tadı etten gönüllü yalnız közde pişirmenizi tavsiye ederim bugün bende arazide yaklaşık 2 kiloya yakın topladım. |
01-05-2011, 11:32 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
|
dolaman en kolay ayırt edilen mantarlardan. toplaması yerlerini aklınızda tayin ettikten sonra çok kolaydır. biz öncelerei bu mevsimde ya dolaman ya da kuzu göbegi toplardık ikiside güzel aromalara sahip. ankarada bunları toplamak çok zor. |
03-05-2011, 15:34 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Sayın narıel, Linkini verdiğiniz fotoğraflar şekil olarak domalan mantarına benziyor. Ancak çok düzgün yüzeyliler. Bu kadar düzgün yüzeyli olan domalan çok nadir bulunuyor. %99 u şekilsiz yumrular biçiminde benim gördüklerimin. Yine de net birşey söyleyemiyorum. |
03-05-2011, 15:43 | #10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Geçen yıl çok azdı. O nedenle ben burada 30 TL'ye kadar almıştım. Bence hiç değilse sizde tadımlıkta olsa alıp bir denemelisiniz sayın Mirbe. |
|
03-05-2011, 21:37 | #11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2010
Şehir: NEVŞEHİR
Mesajlar: 13
|
Arkadaşlar İngiltere'den Trüf uzmanı Dr. Paul Thomas'ı Türkiye'ye davet ettim. 18 Haziran'da İstanbul'da 19 Haziran da da Nevşehir'de bilgilendirme toplantıları yapacak. Trüf konusunda merak ettiklerinizi soracağınız iyi bir fırsat. Bkz. Trüf Çiftlik Kurulum Web sitesi |
16-05-2011, 21:09 | #12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 18
|
En sonunda buldum
Evimdeki en güzel meyve. İnci Lina BARAN Mantarcı prensesim kalite kontrol işleriyle meşgul. |
18-05-2011, 15:43 | #13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-10-2009
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 36
|
Merhaba değerli agaclar.net üyeleri. Bu sene yağışların bol olmasından dolayı herhalde ben de bu sene ilk defa domalan mantarı topladım. Hikayesi ve fotoğrafları şurada: Ekmek arası domalan mantarı NOT: Aynı yazıyı yeniden foruma yazmamak için linkini verdim, inşallah link vermiş olmam bir sorun yaratmaz. |
18-05-2011, 22:40 | #14 |
agaclar.net
|
Link vermeniz sorun yaratmaz Uzaktan bakmak bizde biraz sorun yaratıyor ama olacak o kadar |
06-06-2011, 20:31 | #15 |
Ağaç Dostu
|
350 gr ağırlındaki domalan mantarının yumurtalı yemeğini şiddetle tavsiye ederim. Çok lezzetliydi daha önce yemediğime bin pişmanım. Şimdi size nasıl yapıldığını fotoğraflı olarak sunum yapacağım Toprağın üst katmanında kalan kısmı Kök kısmı Güzelce yıkayıp çok büyük olduğu için üçe böldüm ve dış kabuğunu soydum Daha sonra küp şeker büyüklüğünde doğradım 4 yemek kaşığı fındık yağı döküp normal ateşte pişirmeye başladım ve suyunu bıraktı |
11-06-2013, 08:27 | #17 |
/
Giriş Tarihi: 10-06-2013
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 47
|
tesekkler... |
05-12-2013, 05:20 | #18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 19
|
Evet çocukken çok toplardık ismini dobulan derdik demek ki domalanmış mantar gillerden olduğunu burada öğrendim. Teşekkürler.. |
05-12-2013, 11:28 | #19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-12-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 17
|
etten güzel közde süper oluyor , biraz pahalı bizim buralarda . Neyse ki çoğu kişi bilmiyor |
05-12-2013, 11:37 | #20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-06-2013
Şehir: konya
Mesajlar: 6
|
Şubat sonu Mart başlangıcında çıkmaya başlar artık domalan |
08-12-2013, 23:13 | #21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 19
|
Bunun miseli oluyor mu acaba merak ettim şimdi |
09-12-2013, 17:24 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 242
|
Düzenleyen Kayahann : 09-12-2013 saat 17:25 Neden: yazım yanlışı |
17-04-2014, 17:11 | #23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yillar once rahmetlik Dedemlere Konya'ya gittigimizde cok yerdik. Dedemin arazisinde cok bol bulunurdu. Birde Domalan bulgur pilavinda gùzel olur. Bulgur pilavina mantar gibi dogranip birlikte pisirilir. Unutamadigim lezzetlerden biridir Domalan. |
|
18-04-2014, 20:30 | #24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
18-04-2014, 21:26 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Sayin Muda, domalan otunu cok iyi hatirliyorum, kùcùk yaprakli saga sola ince kolllar atan, yaklasik bir karis uzunlugunda bir ottur. Bu otun bulundugu yerlerde mutlaka Domalan da vardir. Ben bu otla Domalan arasindaki baglantiyi hala cozemedim. |
18-04-2014, 21:56 | #26 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ağaç veya bitkide kök içerisinde her zaman yaşıyor. Ürün vermeye başladığı zaman incecik kök üzerinden o besin vs. nasıl çok hızlı büyüyor bilimsel olarak anlatabilecek arkadaşlar var ise ben de öğrenmek isterim. |
|
05-05-2014, 22:29 | #27 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: Mersin / Adana
Mesajlar: 61
|
Alıntı:
Aslında bu asalaklık durumundan , üzerine yerleştiği bitki de memnun. Zira kendi kılcal köklerinin dahi ulaşamadığı derinliklere mantar ulaşıyor, aldığı suyu ve besin maddesini bitkiye taşıyarak, bitkinin beslenmesine katkıda bulunuyor. Bunun karşılığı olarak bitkiden, kendi ihtiyacı olan karbonu alıyor. Yani bir nevi, alan razı-veren razı durumu söz konusu. Hatta bu tür bitkilerde yapılan araştırmalarda, kök bölgesinde mantar bulunan bitkinin yeşil aksam ve kök bölgesinde hızlı gelişim olduğu, emsallerine göre daha bol çiçeklenme yaptığı tespit edilmiş. |
|
28-01-2015, 21:18 | #28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-01-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
|
Selamlar foruma yeni üyeoldum .domalan İstanbul oormanlarındada yetisiyormu? Teşekkürler. |
17-02-2015, 13:25 | #29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-02-2015
Şehir: konya
Mesajlar: 2
|
Domalan mantarı satıyorum
2009'dan beri Domalan Mantarı ticareti yapmaktayım.İnternet ortamında bu işi ilk yapanda benim.Yıllardan gelen güven içinde Türkiyenin her bölgesinden ve istediğniz miktarda sipariş verebilirsiniz.sipariş için veya bu mantarı doğadan benimle beraber toplamak isteyenler için irtibat numaram 0544 640 55 13 |
17-02-2015, 13:26 | #30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-02-2015
Şehir: konya
Mesajlar: 2
|
hayır başta konya olmak üzere iç anadoluda ve doğuda bir kaç ilde |
|
|