agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Küçük ve Büyükbaş Hayvanlar
(https)




Beğeni Düzeni11Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-02-2010, 15:26   #1
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Romanov koyun ırkı

Name:  Romanov.jpg
Views: 204813
Size:  62.7 KB

Romanov; kanaatkar, sıcağa, soğuğa ve iklim değişikliklerine dayanıklı, yağsız kuyruklu, orta cüsseli (koyunlar 50-55 kg, koçlar 55–80 kg), etleri oldukça lezzetli olan bir ırktır.
  • 3-4 aylık yaşta cinsi olgunluk
  • Yılda iki kez gebe kalma
  • Mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi ve üçüz, dördüz hatta altız yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmaktadır.
  • Ortalama yapağı gömleği ağırlığı 4.5 kg
  • Ergin canlı ağırlık erkeklerde 55-80
  • Dişilerde 40-50 kg civarındadır
  • 8-9 aylık kuzularda kesim ağırlığı 35 kg dır.
Romanov ırkının en önemli özelliği yüksek döl verimidir. Doğuran 100 koyundan 200-250, iyi bakım ve besleme koşullarında dördüz beşiz hatta altız kuzu alınabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Romanov koyunu Finn koyunu ile birlikte dünyada “kuzu makinesi” (Lamb Machine) olarak tanımlanmaktadırlar.

Bu konuda Romanov ırkını, Fin ırkından ayıran ve üstün kılan üç önemli özelliği; kuzularında yaşama gücünün yüksek olması, sürü koyunculuğuna uygun özellik taşıması ve adaptasyon kabiliyetinin iyi olmasıdır. 3- 4 aylıkken cinsi olgunluğa ulaşan Romanov ırkında kızgınlık süresi 60 saat olup diğer koyun ırklarından daha uzundur. Mevsim dışı kızgınlık özelliği nedeniyle her mevsimde çiftleştirilmesi; koyun sütü üretiminin mevsimlere dağılımını mümkün kılmakta, ayrıca yıllara göre değişen kurbanlık ihtiyacını ve kuzu eti pazarında görülen darlığın giderilmesini sağlamaktadır.

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 11:49   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
bende bu koyunları beslemek istedim internette araştırma yaptım...
neyse beslemek isteyen arkadaşların hevesini kırmak istemiyorum...

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 11:56   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Bildiğiniz olumsuz yönlerini sıralamanız gerekir ki, koyunculuğun çok popüler olduğu şu günlerde insanlar aydınlanabilsin.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 12:05   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Todor haklı, yazışılırsa belki sizin kırılan hevesiniz düzelebilir, belli mi olur?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 12:19   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
sizde haklısınız bunlar benim vazgeçmeme neden olan sebeplerdir:

1- bu koyunların süt verimleri çok az yaklaşık olarak 30 lt kadardır yavruları başka koyunların sütleri ile beslemeniz gerekiyor..

2- erzurumdaki ATATÜRK üniversitesi bu koyunlar konusunda çalışma yapıyor konun başınada emel hanım var kendisini arayıp görüştüğüm zaman koç verebileceklerini koyun oladığını söylediler...

3- ben mardinde yaşıyorum buradaki koyunlar yağlı kuyruklu romanov ise yağsız kuyruklu yavru elde etmek için suni döllenme gerekli..

4- dünyada bildiğim kadarı ile koyunlar üçüzü zor geçerler .. koyun beslemek isteyen arkadaşlara yerli ırklar hakkında şimdi bilgi verecem...

5 - sitesi de mevcuttur ...

reklam olmasın ve site kurallarına aykırı olmazsa site bu http://www.anadoluromanov.com/

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 12:34   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Verdiğiniz site'de, laktasyonda %7.5 yağlı 150-250 kg süt veriminden bahsetmiş. Günlük 1.5 - 2.5 kg demektir ki bence başarılı bir süt verimi.

Sizin bölgenizde kuyruksuz koyun verimi nasıl olur bilemiyorum. Fakat Marmara bölgesi rutubetli olduğu için kıvırcık, tahirova gibi kuyruksuzları tercih ediyoruz. Yoksa çeşitli hastalıklara yol açıyor.

Kıvırcık sürüsüne, romanov koç katıldığı zaman ikiside kuyruksuz olduğu için aşımda da problem olmayacaktır. Kuyruksuz ırklar, kuyruklulara aşamıyorlar.

Fakat şöyle bir handikap görüyorum ki, romanovlar alacalı. Oysa buranın yetiştiricileri karagöze bile hoş gözle bakmaz. Koyun dediğiniz lekesiz süt beyaz olmalıdır. Karagözler varsa, kesime ilk onlar gider ki sürüde yayılmasın.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 16:41   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
ayrıntılı bilgi lamka için erzurum ve çevresinde bilgi alınırsa daha iyi olur diye düşünüyorum...

bir laf vardır bir işe başlamadan önce o işte başarılı olmuş üç kişi ile görüşün aynı zamanda başarısız olmuş üç kişi ile de görüşün derler ben buna inanıyorum..

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 10:19   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
Romanov melezi çekirdek sürüye nasıl sahip olabilirsiniz?


Dünya genelinde Romanov, saf yetiştiriciliğinden ziyade Romanov koçlarının spermalarının alınıp yerli ırk koyunlarla melezleme çalışmalarında kullanılmıştır.

13 ayrı projemizde melezlemede en uygun kan derecesi %50 olarak (Baba Romanov Anne Yerli Irk) tespit edilmiş ve bu kan derecesine sahip akraba olmayacak

erkek ve dişiler arasında doğal aşımla sürü büyümesi önerilmiştir.

Romanov %50 kan dereceli melezlerin döl verim ve büyüme özellikleri;

Dişilerde ilk doğum yaşı ort 12 ay

İlk doğumda kuzu saysı %180

Ergin koyun doğumdaki kuzu sayısı %250

Doğum sıklığı ort 8 ay

Erkek kuzular da 4-5 aylık canlı ağırlık 40-45kg

Genel kuzu yaşama gücü %95

Atatürk Üniversitesi, Ata Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesinde kurulan AR&GE firması ER-GEN BİYOTEKNOLOJİLERİ www.er-gen.com bu konuda hizmet vermektedir. Ayrıca Anadolu Romanov Koyun Yetiştiricileri Derneği www.anadoluromanov.com kurulmuş bulunmaktadır.

Üreticilerimiz gerek ER-GEN ve gerekse Dernek aracılığıyla melez Romanov koç ve koyunlarına sahip olabilmektedir.
Romanovun melezlemede kullanılmasının nedenleri dernek sayfasındaki bilgilerden açıkça görülebilir.

%50 Romanov melezi anaçlar 8 ayda bir doğuran her doğumda 2-3 kuzu verimiyle yılda koyun başına 3-4 kuzu üretebilmektedir.
Unutulmamalıdırki Romanov ile melezlemelerin temelini kasaplık kuzu üretimi oluşturmaktadır.

%50 Romanov melezlerini elde etmede izelyeceğiniz yollar

1- Suni Tohumalama yapılmış Romanov melezine gebe yerli koyunu almak

2- Romanov melezi toklu almak



http://www.anadoluromanov.com/haber/archives/26

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 10:20   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
Neden Romanov Melezlemesi (Doç Dr Ebru Emsen)

KOYUNCULUK VE ÜLKEMİZ

Koyun üretimi Türkiye ekonomisinde ve insanların beslenmesinde büyük bir öneme sahip olup, Türkiye’deki geniş doğal mera alanlarını değerlendirmede en önemli rolü oynamaktadır. Türkiye’de koyun popülâsyonunun farklı verimler açısından ıslahı düşünüldüğünde, her bölge ve ırk için genetik, sosyal, ekonomik ve doğal koşullar dikkate alınarak farklı stratejilerin izlenmesi gerekmektedir. Temel yaklaşım ise var olan koyun ırklarına ait genotipik ve fenotipik parametrelerin ve zaman içerisindeki değişimlerin ortaya konulmasıdır. Bu parametreler bazı verimler açısından tanımlanmış olmakla birlikte, üreme özelliklerine ait pek çok temel parametre henüz bilinmemektedir. Bu parametreler bilindiğinde melezleme projelerinin bilimsel dayanakları netleşerek, genetik ıslah programları daha doğru oluşturulabilecek, çevresel düzenlemeler ise uygun temellere dayandırılarak yapılabilecektir.

Türkiye’de yılda kişi başına tüketilen kırmızı et miktarı, Avrupa Topluluğu ülkeleri ve ABD’ne göre oldukça düşüktür. Hem et açığının kapatılması hem de artan nüfusun ihtiyacının karşılanması için koyun yetiştiriciliğinde, mevcut ırkların ıslah edilmesi ve kuzu eti üretimi amacıyla çeşitli bölge şartlarına uygun yeni ırklar veya tiplerin geliştirilmesi büyük önem taşır. Geleceğin dünyasında en stratejik konuların başında gıda güvenliği gelmektedir. Gıda güvenliğinin de temelini tarımsal üretim ve gıda sanayine yeterli hammaddeyi üreten bir tarım sektörü oluşturmaktadır. Başta kırmızı et açığı olmak üzere, bir ülkenin ana gıda maddelerinin temininde ve üretiminde zaafa düşülmesi, halkının sağlıklı beslenme imkânlarından mahrum kalması, topraklarını iyi değerlendirememesi uluslararası arenada stratejik dezavantajların oluşmasına yol açacaktır. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Hayvancılık Ö.İ.K. Raporuna göre; yapılacak tüm iyileştirmelere rağmen yurt içi yetiştirme ile et talebinin karşılanamayacağı, 2010 yılında 97,4 bin ton, 2025 yılında ise 327,1 bin ton bir et açığının olacağı, bu nedenle et gereksiniminin mümkün olduğunca sığır dışındaki diğer kaynaklardan karşılanmasına çalışılmasının gerektiği belirtilmektedir. Ekonomiye kazandıracağımız ve ülkemizin hayvansal protein açığını kapatacak tarımdaki potansiyel üretim kaynaklarından birisi de koyunculuktur.

MEVCUT KOYUNLARIMIZIN VERİM ÖZELLİĞİ NASIL İYİLEŞTİRİLİR?

Koyun türü çiftlik hayvanları içerisinde çoğuz doğurma özelliği ile önemli bir yere sahip olmasına rağmen dünyada çoklu doğum ve yüksek et verimi gibi önemli verim özelliklerini bir arada taşıyan ırk sayısı azdır. Bu iki özelliğin aynı ırkta bir araya getirilmesi ikili veya üçlü kullanma melezlemesiyle mümkün olabilmektedir. Bunun için çoklu doğum kabiliyeti ile tanınan ırklardan (Finnish Landrace, Romanov, Boorrolla Merinosu vb.) yararlanılmaktadır. Bu amaçla döl verimi yüksek ırklarla genellikle yerli ırkların melezlenerek elde edilen F1 dişi koyunlar ticari kullanma melezlenmesinde anaç koyun olarak kullanılmaktadır. Rus Romanov koyunu soğuk iklime uyum sağlamış kısa kuyruklu, koyulu açıklı gri renkli yapağıya sahiptir. En bilinen özelliği olan yüksek döl verimi ile birçok ülkede melezleme çalışmalarında kullanılmaktadır. Yüksek döl verimine sahip bu ırk, koyun ırkları içerisinde 3- 4 aylık yaş gibi en erken cinsi olgunluğa ulaşan ırk olarak dikkati çekmektedir. Bununla birlikte mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi ve üçüz dördüz hatta altız yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmaktadır. Bu verimli ırk üstün üreme özelliklerinden dolayı 1960’lı yılların başından itibaren dünya genelinde elliye yakın ülkede saf yetiştiriciliğinden ziyade yerli ırklarla melezleme çalışmalarında kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Güney ve Kuzey Afrika, Orta Doğu olmak üzere geniş bir coğrafyada yayılma alanı bulan Romanov ırkına dayalı çalışmalar ulusal ve uluslararası çapta, makro düzeyde projeler ile desteklenmektedir. Romanov koyunundan faydalanarak yeni tip koyun geliştiren ülkelerin ortak değerlendirmesi koyunculuktan elde edilen gelirlerin büyük ölçüde artması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve ürün çeşitliliğinin artması şeklinde sıralanmaktadır. Romanov ırkı ile yerli koyunlar arasında yapılan melezleme çalışmalarında bir batındaki yavru sayısının melez genotiplerde saf yerli ırka göre yüksek bulunduğu, kuzulama aralığı ve doğan kuzularda ölüm oranının önemli ölçüde azaldığı bildirilmiştir.

Ülkemizde mevcut koyun varlığımızın %97’si düşük döl verimli ırklardan oluşmaktadır. Düşük kalıtım derecesine (0.03-0.11) sahip döl veriminde birçok araştırmacı ıslahta melezlemenin en hızlı yöntem olduğunu savunmaktadırlar. Bu amaçla daha prolifik hatlar elde etmede çevirme melezlemesi, yeni ırkların formasyonu veya birinci melez (F1) generasyonundaki heterosisten yararlanılabilir. Son yıllarda yavrularda yüksek yaşama gücü, değişik bölgelere adaptasyon kabiliyeti ile üstün özellikler sergileyen Romanov koyununa dayalı melezleme çalışmaları dünyada birçok ülkede yapılmaktadır. Özellikle kasaplık kuzu üretiminde 3’lü melezlerde kullanılacak yarım kan melezi koyunların yüksek döl verimine sahip olması karlı bir hayvancılık için şarttır. Döl veriminin artırılmasında saf veya melez Romanov ırkı koçların kullanılmasıyla elde edilen melez tiplerde döl verimi %50 kan dereceli tiplerde %50, %25 kan dereceli melez tiplerde ise %25 oranında artarken; seleksiyonla kuzu veriminde %20 oranındaki artış ancak 10 yıllık bir sürede kazanılmaktadır. İlkine doğum yaşının kısaltılması gerek bir koyundan damızlık süresi boyunca azami ölçüde faydalanmak gerekse hayvanların verimsiz dönemlerinin kısaltılarak işletme kayıplarının önlenmesinde çok önemli bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Romanov koyunlarının 4-5 aylık gibi çok erken yaşlarda cinsi olgunluğa ulaşmaları, melezlendiği düşük döl verimli koyun ırklarının melezlerinde ilkine doğum yaşının 1 yaşında gerçekleşmesine olanak sağladığı tespit edilmiştir. Döl verimini artırmada uygulanacak melezlemede ırk seçiminde üzerinde durulan diğer bir faktör ise uzun çiftleşme mevsimi ile sık kuzulatma (8 ay ara ile toplam kuzu veriminde %35-50 artış sağlanır) sistemlerine uygun ırklarla çalışmaktır. Romanov sık kuzulatma sistemlerinde ilk sırada tercih edilmektedir. Yukarıda bahsedilen üreme ve büyüme özelliklerine ilişkin değerlerin belirlenmesiyle en uygun kan dereceli Romanov melezlerinin ½ kan dereceli Romanov olduğu ve bu genotiplerin bölge ve ülke ekonomisine büyük katma değer sağlayacağı öngörülmektedir.

NEDEN MELEZLEME ?

Ülkelerde yeni ırkların mevcut ırkların yerini alması yüksek maliyeti ve var olanların korunması açısından uygun değildir. Ayrıca canlı hayvan ithalatlarında karşılaşılan en büyük sorun ergin hayvanların ithal edildiğinde adaptasyon problemleri yaşamasıdır. Mevcut hayvanlarımızın sayı avantajını kullanarak ıslaha muhtaç özelliklerinin iyileştirilmesi daha pratik ve ekonomiktir.

Keza geçmişte kültür ırkı koyunlar ülkemize getirilmiş ancak bugün hiçbirine rastlayamamaktayız. Koyunculukta ileri ülkeler dünyada mevcut 200’e yakın koyun ırkından üretim hedeflerine hizmet edebilecek özelliklere sahip olanları seçmek suretiyle melezleme yolu ile sentetik yeni tipler geliştirmiş buda akabinde yeni ırklar ile dünyada her gün artış gösteren koyun ırkı sayısına katkıda bulunmuştur. Bunun en tipik örneğini Merinos koyunları oluşturmaktadır. Yapağı ihtiyacını kendi kaynaklarından karşılamak için çeşitli ülkelerde Merinoslaştırma çalışmaları yürütülmüş ve hemen her ülke kendi adını verdiği yeni Merinos tiplerini geliştirmiştir. Bu ilkelere ve geliştirdikleri tiplere örnek olarak; Rus Merinosu, İspanya Merinosu, Macar Merinosu, Anadolu Merinosu vb. örnek verilebilir. Bir zamanlar yapağı (yün) üretiminin çok popüler ve karlı olduğu dönem geçmişte kalmış ve sentetik lifler yapağının yerine geçmiştir. Ancak günümüz dünyasının en önemli sıkıntılarından biri et açığıdır. Kırmızı et açığı insan beslenmesinde yeri doldurulamayacak öneme sahiptir. Kuzu eti ise bu ihtiyacın en kaliteli kaynağını oluşturmaktadır. Gebelik süresinin 5 ay ve büyüme hızının yüksek olduğu koyunculuk kırmızı et açığının kapatılmasının çözümü olarak görülmektedir. Ancak koyunculukta kasaplık kuzu üretiminde karlılığın şartlarını taşıyan tek bir ırk bulmak mümkün değildir. Bu nedenle en az iki hatta üçlü melezleme ile kasaplık kuzu üretimi rantabl olabilmektedir. Gerek dünya, gerekse ülkemizdeki durum incelendiğinde kasaplık kuzu üreten ticari işletmelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu işletmelerin Anaç sürü kurulumu ile Romanov ırkından faydalanmak suretiyle Anaç koyunlarda aranan özelliklerinin elde edildiği 5 yıl süren AR&GE çalışmaları neticesinde tespit edilmiştir. Böylece ilk yavrunun ilk yaş içinde alındığı, kuzulama sıklığı 8 ay olan ve her doğumda 2-3 kuzu verimi ile Ticari Koyun Sürülerinin Anaç mevcudu Romanovdan faydalanarak melezleme yoluyla kurulmaktadır. Bunun akabinde Ticari melezlememede Terminal Baba Hatlarında tercihler bölgelere göre yapılmaktadır. Terminal babalar saf etçil babalardan seçilmektedir. Böylelikle Yerli ırklarımız ile Romanovlar melezlendiğinde yerli ırk sayesinde ülkemizdeki birçok salgın hastalıkla telef olma riski en aza indirgenen, Romanov sayesinde yılda 3-5 kuzuyu (her 8 ayda bir doğum ile her doğumda 2-3 kuzu) kasaplık çağa ulaştıran, Terminal babalar (Şarole, Dorper, Suffolk) sayesinde ise karkas kalite ve miktarı yüksek et üreten işletmeler hayata geçirilmiş olacaktır.



http://www.anadoluromanov.com/haber/archives/17

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 21:11   #10
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Sevgili arkadaşlar. Hayvancılıkla ilgili bir konuyu araştırırken Romanov koyununun fiyatlarını gördüm ve niçin bu kadar yüksek diye araştırdığımda özellikleri hakkında bilgi sahibi oldum.
Konunun başlığındaki açıklamayı Erzurum Üniversitesinin sitesinden alıntıladım. Aşağıdaki linkte daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca besicilik yapmak isteyen arkadaşlar linkte ismi bulunan öğretim görevlileri ve hocalarla irtibata geçebilirler.
Romanov koyunu bildiğim kadarıyla ülkemizde yeni olduğu için dikkat etmekte fayda var. Üniversitenin konuyla ilgili hayvan şeceresi (teknik adını bilmediğim için böyleyazdım) çalışması var mı yok mu bilmiyorum. Görüşen arkadaş olursa tecrübelerini aktarabilirler.

http://www.erzurumtb.org.tr/koyunprj/KOYUN.htm

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 22:07   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
çok güzel ve açıklası olan bir site buldujm adres builgilenen arkadaşlar bakabilirler site çok açıklayacı :

http://www.romanovkoyunuciftligi.com/index.html

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2010, 02:36   #12
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Bu sitede şu mesaj dikkatimi çekti.

TÜRKİYE'DE ROMANOV KOYUNU İLE İLGİLENEN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDEN BAŞKA SUNİ TOHUMLAMA VE EMBRİYO UYGULAYAN BAŞKA BİR YER YOKTUR.
DOÇ. DR Ebru EMSEN bu işin piridir.

Ayrıca 32. maddedeki Kanada, Rusya’dan 14 koyun, 5 koç ithal etmiştir, toplam 12.000$’a mal etmiştir, aynı ülke Atatürk üniversitesine, birkaç koç tan aldığı spermi 1 trilyon liraya satmıştır. bu ifade de dikkate değer.

Bu sitenin iletişim bilgilerinde adres, telefon, firma ya da şahıs ismi bulunmuyor.


Düzenleyen gazeteci28 : 27-02-2010 saat 02:37 Neden: düzeltme yıldız çıkmış
gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2010, 18:25   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gazeteci28 Mesajı Göster
Bu sitede şu mesaj dikkatimi çekti.

TÜRKİYE'DE ROMANOV KOYUNU İLE İLGİLENEN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDEN BAŞKA SUNİ TOHUMLAMA VE EMBRİYO UYGULAYAN BAŞKA BİR YER YOKTUR.
DOÇ. DR Ebru EMSEN bu işin piridir.

Ayrıca 32. maddedeki Kanada, Rusya’dan 14 koyun, 5 koç ithal etmiştir, toplam 12.000$’a mal etmiştir, aynı ülke Atatürk üniversitesine, birkaç koç tan aldığı spermi 1 trilyon liraya satmıştır. bu ifade de dikkate değer.

Bu sitenin iletişim bilgilerinde adres, telefon, firma ya da şahıs ismi bulunmuyor.

hocam ben de sizin gibiyim google ye yazdım ^^ bu romanov hakkındaki gerçkler ^ dedim bu site çıktı buraya ekleyeyim dedim ...

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2010, 22:25   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Trilyonluk sperm

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gazeteci28 Mesajı Göster
Bu sitede şu mesaj dikkatimi çekti.

TÜRKİYE'DE ROMANOV KOYUNU İLE İLGİLENEN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDEN BAŞKA SUNİ TOHUMLAMA VE EMBRİYO UYGULAYAN BAŞKA BİR YER YOKTUR.
DOÇ. DR Ebru EMSEN bu işin piridir.

Ayrıca 32. maddedeki Kanada, Rusya’dan 14 koyun, 5 koç ithal etmiştir, toplam 12.000$’a mal etmiştir, aynı ülke Atatürk üniversitesine, birkaç koç tan aldığı spermi 1 trilyon liraya satmıştır. bu ifade de dikkate değer.

Bu sitenin iletişim bilgilerinde adres, telefon, firma **** şahıs ismi bulunmuyor.
Sevgili Gazeteci,

Dünyada Romanov un en kaliteli Embriyosunu enfazla bin bilemediniz binbeşyüz dolara. Spermleri ise en fazla elli dolara alırsınız.

Kim yazmışsa uçmuş. Uçmayıp geçeksede birileri iyi götürmüş.

Romanov fiyatları maalesef gerçekçi değil abartılı.
Romanov peşinde koşana kadar yerli sakız, ivesi ve kıvırcık ile ilgilenilip ıslah projeleri yapılsa idi çok daha iyi olurdu.

Hazırda başkalarının yaptıklarını ülkeye getirmek bilimsellik olarak algılanırsa, bilimsellikten uzaklaşılır vede kendi değerlerimiz kaybolur.

Eğer düzgün bir seleksiyon uygularsanız. Kıvırcık, Tahirova ve Sakızda elde edeceğiniz başarının ekonomik değeri çok daha fazla olacaktır.

Bir örnek vermek gerekirse Marmara bölgesinde öyle Kıvırcık Tahirova sürüleri varki kuzulama oranı % 200 üzerindedir. Ben böyle sürülerden seçilmiş 7 Koyundan 16 kuzu aldım.

Romanov melezleme yapılarak etçil koyunların fazla yavru vermesinde başarılı olabilir.Et kalitesi açısından da düşünecek olursak hiçbir koyun cinsinin eti Kıvırcık ile kıyaslanamaz.

Sevgiyle kalın
,

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 00:45   #15
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Sayın sistem_, konuya katkı yapma gayretinizi anlıyorum. Koyunculuk yapmasakta yapmak isteyenlere fikir vermek açısından yazdığınız mesajlar önemli. Şahsım adına çelişkilere dikkat çekerek konuya katkıda bulunmaya çalışıyorum. Sizinle aynı paydada buluşuyoruz. Hassasiyetinizden dolayı da teşekkür ederim.

Sayın ensar,
Hazırda başkalarının yaptıklarını ülkeye getirmek bilimsellik olarak algılanırsa, bilimsellikten uzaklaşılır vede kendi değerlerimiz kaybolur.

Eğer düzgün bir seleksiyon uygularsanız. Kıvırcık, Tahirova ve Sakızda elde edeceğiniz başarının ekonomik değeri çok daha fazla olacaktır.


mesajınızda bahsetmiş olduğunuz çalışmaları yapacak olan üniversitelerdir. Koyun yetiştiricisi olarak pratik tecrübelerinizi üniversitelerin çalışmalarıyla birleştirerek paylaşımda bulunabilirseniz hem siz hem de ülke kazanır. Tecrübelerinizi de forumda paylaşırsanız katkınız büyük olur.

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 07:34   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sn Gazeteci 28

Uzun bir süre Tekirdağ da koyunculuk yaptım. 1998 Yılında amatörce 25 tane gebe koyun ile başladım. Başlangıçta koyun başına döl verimi % 120 süt verimi ise koyun başına günlük 0.35 -o.40 lt idi. Sürü
ağırlıklı olarak kıvırcık ve tahirova (East Frisian x Kıvırcık) karışımı idi. Sürünün içindeki ikiz ve üçüz doğuran koyunların arasından 1 lt civarında süt verenler ayrılarak dışarıdan ( bölgedeki sürülerden ) alınan ikiz ya da üçüz eşleri ile yapılan çogaltma sonunda 2006 yılında günlük süt verimi 2 lt dol verimi % 230 yaklaşan 60 civarında koyun anaç olarak elde edildi. Bu yöntem benim değil, Fransızların Lacune koyunundaki süt verimi için yaptıklarının amatörce kopyalanmasıydı.

Türkiyede koyunculuğun sorunları ile TRT 3 te bir panele davet edildiğim de bunu açıklamış idim.

Problem özde koyun ırklarımızın köülüğü değil. Kardeş kızı ya da oğluyla evlenebilmeyi kabullenen mantığın ırkı ıslah etmek bir yana ırkı bozacağının anlaşılmamasındandır.

Koyunu teslim ettiğiniz insanlar zırcahil olacak. Her şeyi dedelerinden gördükleri gibi yapacaklar. Yeniliğe kapalı olacaklar. Bu işe Hayatlarını adamiş SÖNMEZ hoca ya da Kaymakçalan hocanın ve daha nicelerinin çalışmalarına destek verilmiyecek lakin bol rutubetli ve otlu meralarının hayvanı olan Romanov dan medet umacaksınız.

KIVIRCIK,SAKIZ,İVESİ ve bunlardan üretilen TAHİROVA ile SÖNMEZ in hangi özelliği Ekonomik olarak ROMANOVDAN kötü.

Amacım ROMANOVU kötülemek hiç değil.

Melezleme için iyi bir seçim olabilir.

Ben Romanov koyununu 1995 te tanıdım. Pir olmak için TRİLYON harcandıysa çok yazık.

Süngerleme ( Hormon destekli ) ya da Flushing yapmadan % 200 doğurganlık elde ederseniz bunları yaptığınızda doğurganlık ne olur tahmin edebilirsiniz.

Fertility açısından Sakızın Romanovdan aşağı kalır tarafı varmı ? Öğrenmek isterim.

Sevgiyle kalın

Mehmet Can beğendi.
ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 08:44   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
çok açıklayayıcı olmuş ama devam etmemiz lazım .. benimde şöyle bir düşüncem olmuştu ben mardin de yaşıyorum ivesi buranın en iyi koyunu ...
ben imkanlarım olmadığı için yapamadım ama: bizim ivesi koyunu ve sakız koyunu melezlenmesi ile nasıl bir koyun ortaya çıkacağını verimini çok merak ediyorum maddi imkansızlıklar yüzünden başlayamadım ama en kısa zamanda başlamaya çalışacam...


bilgileriniz için teşekkür ederim...

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 09:34   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sn Sistem,

Ceylanpınardan alınan İVESİLER ile Almanyadan alınan EAST FRİSİAN melezlemesinden İsrail ASSAF koyununu geliştirdi vede Avustralya ve Yeni Zellanda dahil tüm ülkelere satış yapıyorlar.

Tahirova ya Sakız/İvesi melez koç katarak bir dönem SÖNMEZ koyunu geliştirildi vede yıllık süt veriminde elit anaçlarda 550-600 lt süt verimi kayıtlara geçti.Ama nedendir bilmem Maisa daki Tohumculuk merkezindeki bu çalışma devam ettirilemedi.

Ben elim deki sürüyü (toplam 900 baş idi ) 2006 yılının başında bulunduğum köydeki bazı iyiniyetli kişilerin meraya çıkmamı engellemeleri nedeni ile kızıp sattım. Sattığım şirketin çekleri de karşılıksız çıktı olaya küstüm.

Ama hastalık devam ettiği için geçen yıl seçmece ( daha önce ikiz doğurmuş vede süt verimi 7-800 gm/gün olan 7 adet Kıvırcık/Tahirova karışık koyun aldım. 5 i İKİZ 2 Sİ ÜÇÜZ DOĞURDU sadece basit bir seçim. Şimdi dışarıdaki sürülerden 2 ve ya üç tane üçüz kuzulu Koyun arıyorum. Paraya kıyıp onlarıda alacağım sanırım kısa bir süre (3 yıl ) sonra süt verimiinde 1.5 litrelik bir kaç koyunum olacak.

Bölgeniz İvesinin tam yeri. Ceylanpınardaki Elit lerden edinebilirseniz vede dışıdan sütlü ve doğurgan koyunları kuzularından Koç olarak yararlanırsanız ot bitmez yerde bile karnını doyurabilen susuzluğa dayanıklı süt verimi 500 lt civarında İvesi sürüsüne en geç 7/8 yıl içinde sahip olursunuz.

Üniversitelerimiz vede Tarım il müdğürlüklerimiz Laparoskopik suni tohumlamayı yaygın hale getirselerdi koyunculuğun ıslahı 3 yılı geçmezdi.

Hala da ısrar ediyorum ve iiddia ediyorum SUNİ TOHUMLAMA ve MERA İYİLEŞTİRME yaygılaştırılmadıkça beraberce uygulanmadığı müddetçe koyunculuk öyle ROMANOV la TEXEL le SUFFOLK ya da DORSET EMBRYOSU ya da SPERMİ ithal edip bunlarıda bilimsel çalışma diye uygulamakla gelişmez. Çoğumuzun beğenmediği Güney Afrika Cumhuriyetinde hemen hemen her veteriner bu tür uygulamaları yapıyor.

20 yıl önce büyükbaş hayvanlarda suni tohumlama ne kadar dı bu gün ne kadarve de büyükbaş ırkını gelişimi nasıl ?

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 10:10   #19
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ensar Mesajı Göster
Sn Sistem,

Ceylanpınardan alınan İVESİLER ile Almanyadan alınan EAST FRİSİAN melezlemesinden İsrail ASSAF koyununu geliştirdi vede Avustralya ve Yeni Zellanda dahil tüm ülkelere satış yapıyorlar.

Tahirova ya Sakız/İvesi melez koç katarak bir dönem SÖNMEZ koyunu geliştirildi vede yıllık süt veriminde elit anaçlarda 550-600 lt süt verimi kayıtlara geçti.Ama nedendir bilmem Maisa daki Tohumculuk merkezindeki bu çalışma devam ettirilemedi.

Ben elim deki sürüyü (toplam 900 baş idi ) 2006 yılının başında bulunduğum köydeki bazı iyiniyetli kişilerin meraya çıkmamı engellemeleri nedeni ile kızıp sattım. Sattığım şirketin çekleri de karşılıksız çıktı olaya küstüm.

Ama hastalık devam ettiği için geçen yıl seçmece ( daha önce ikiz doğurmuş vede süt verimi 7-800 gm/gün olan 7 adet Kıvırcık/Tahirova karışık koyun aldım. 5 i İKİZ 2 Sİ ÜÇÜZ DOĞURDU sadece basit bir seçim. Şimdi dışarıdaki sürülerden 2 ve ya üç tane üçüz kuzulu Koyun arıyorum. Paraya kıyıp onlarıda alacağım sanırım kısa bir süre (3 yıl ) sonra süt verimiinde 1.5 litrelik bir kaç koyunum olacak.

Bölgeniz İvesinin tam yeri. Ceylanpınardaki Elit lerden edinebilirseniz vede dışıdan sütlü ve doğurgan koyunları kuzularından Koç olarak yararlanırsanız ot bitmez yerde bile karnını doyurabilen susuzluğa dayanıklı süt verimi 500 lt civarında İvesi sürüsüne en geç 7/8 yıl içinde sahip olursunuz.

Üniversitelerimiz vede Tarım il müdğürlüklerimiz Laparoskopik suni tohumlamayı yaygın hale getirselerdi koyunculuğun ıslahı 3 yılı geçmezdi.

Hala da ısrar ediyorum ve iiddia ediyorum SUNİ TOHUMLAMA ve MERA İYİLEŞTİRME yaygılaştırılmadıkça beraberce uygulanmadığı müddetçe koyunculuk öyle ROMANOV la TEXEL le SUFFOLK ya da DORSET EMBRYOSU ya da SPERMİ ithal edip bunlarıda bilimsel çalışma diye uygulamakla gelişmez. Çoğumuzun beğenmediği Güney Afrika Cumhuriyetinde hemen hemen her veteriner bu tür uygulamaları yapıyor.

20 yıl önce büyükbaş hayvanlarda suni tohumlama ne kadar dı bu gün ne kadarve de büyükbaş ırkını gelişimi nasıl ?

Sevgiyle kalın


başınıza gelenlere çok üzüldüm gerçekten çok zor günler geçirmişsiniz ..

ceylanpınar çiftliğini aradım bana koyunların doğuruduğunu şu an satış olmadığını satış için mayıs ayında olabilir dediler birde toklu dişi var eğe istersem verebileceklerini söylediler ..

şu an bizim mardin de koyun fiyata 500 tl den başlayıp 700 tl ye kadar çıkıyor....

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 01:46   #20
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Sayın ensar, yaşadıklarınız üzücü. Yazdıklarınıza bakılırsa birazda pireye kızıp yorganı ateşe atmışsınız.
Keşke sürünün hepsini satmamış olsaydınız. Daha az sayıda koyunla daha verimli koyunlar elde edebilirdiniz. Bu zamana kadar olmamışsa bundan sonra bunu başarabilirsiniz. 4 yıl önce yaşadıklarınızdan ders alarak 4 yıl sonra başarılı çalışmalar ortaya koymamanız için bir neden yok. Yaşadıklarınızı kayıp olarak değil tecrübe olarak kazançlı hale dönüştürebilirsiniz.

Olmayacak bir şey değil ama 10 yıl sonra ensar koyunları adıyla Türkiye ve dünyada ünlü bir koyun ırkımız ya da markamız niçin olmasın?

Tecrübeniz var imkanlarınızda el veriyorsa acizane hemen başlayın ve bir iş planı yapın derim. Üniversitelerin ilgili birimlerinden yüksek verimli hayvan ırkı elde etmenin metodlarını öğrenin ya da daha farklı bilgiler elde edinin. Yetiştirici olarak mutlaka bilimsel çalışmaların yapıldığı üniversitelerden faydalanın.

Güzel haberlerinizi bekliyoruz.

Başarılar.


Düzenleyen gazeteci28 : 02-03-2010 saat 18:13 Neden: düzeltme
gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 13:38   #21
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Sayın Ensar ,bizim insanımızın bazılarının çalışıp çabalıyanı takdir edip desteklemek yerine kıskanıp köstek olmak gibi şarklı bir yanı var , ya çeki karşılıksız çıkanlara ne demeli yılların emeğini böyle gasp edip elde ettikleri haram parayı çoluk çocuklarına nasıl yedirdiler acaba? Emeklerinizin bu sefer karşılıksız kalmamasını diliyorum...

yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 22:54   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sn Arkadaşlar,

Benim yaşadıklarım sadece benim değil bu üikede çok kişinin yaşadıkları ve dile gatirilmiyenler.

Ben bu işi hobi olarak başlamıştım vede bir dönem için bıraktım ama bugün itibari ile yeniden başlama durumundayım gibi gözüküyor. İki tane kangal yavrusu verdiğim bir köy muhtarı bu gün üç kuzulu bir sakız kıvırcık melezi bir koyun getirdi ve iki tane kangal yavrusuna karşılık bir arkadaşının da ikiz kuzulu bir kıvırcık koyun getireceği müjdesini verdi. Yani sizin anlayacağınız önümüzde zor günler var.

Sn sistem bir zahmet Ceylanpınara gidin. Ne yapıp edin anaçları altlarında kuzuları var iken mastarlarına bakarak seçiminizi yapın. Kulak numaralarını kaydedin öyle alın.


Sevgiyle kalın


Düzenleyen ensar : 02-03-2010 saat 23:00 Neden: eksiklik
ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 08:33   #23
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Devletin bu tür projelere laboratuvar ve teknik adam desteği verme imkenı yok mu acaba? Memleket menfaatine uygun düşen besicilik ve süt üreticiliği konusundaki uygulamalar için Üniversitelerle ortak çalışmalar yapılamaz mı,Üretici hazır sermayesini ,imkanlarını ve en önemlisi zamanını bu işe adamışken...

yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 08:52   #24
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yasarugur Mesajı Göster
Devletin bu tür projelere laboratuvar ve teknik adam desteği verme imkenı yok mu acaba? Memleket menfaatine uygun düşen besicilik ve süt üreticiliği konusundaki uygulamalar için Üniversitelerle ortak çalışmalar yapılamaz mı,Üretici hazır sermayesini ,imkanlarını ve en önemlisi zamanını bu işe adamışken...
Bu şekilde destekler var, ancak kısıtlamaları çok fazla ve en önemlisi üniversite-sanayi işbirliğini ön koşul getiriyor. Diğer bir ciddi önkoşulda bu sürecin projelendirilmesi. Ülkemizde bu şekildeki desteklerden yararlanan kurumlar ancak ISO 500' ün önde gelenleri olabiliyor.

fskandemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 11:42   #25
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ensar Mesajı Göster
Sn Arkadaşlar,

Benim yaşadıklarım sadece benim değil bu üikede çok kişinin yaşadıkları ve dile gatirilmiyenler.

Ben bu işi hobi olarak başlamıştım vede bir dönem için bıraktım ama bugün itibari ile yeniden başlama durumundayım gibi gözüküyor. İki tane kangal yavrusu verdiğim bir köy muhtarı bu gün üç kuzulu bir sakız kıvırcık melezi bir koyun getirdi ve iki tane kangal yavrusuna karşılık bir arkadaşının da ikiz kuzulu bir kıvırcık koyun getireceği müjdesini verdi. Yani sizin anlayacağınız önümüzde zor günler var.

Sn sistem bir zahmet Ceylanpınara gidin. Ne yapıp edin anaçları altlarında kuzuları var iken mastarlarına bakarak seçiminizi yapın. Kulak numaralarını kaydedin öyle alın.


Sevgiyle kalın
sn ensar hocam söylediğinizi yaptım ancak satış için bana haziran ayında gelmemliri söylediler bende ziyaret etmek için gelecem dediğim zaman yine haziran ayında gelin dedilier bekleyecem başka çarem yok hocam...

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2010, 07:01   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sn Sistem,

Habersiz gidiniz, maalesef sizi orda gezdirecek belki bilgi paylaşmaya meraklı kişi **** kişilere ulaşamadınız bile. Tipik bir devlet memuru sizi başından savmış olabilir.

Söz vermek istemiyorum, Tigeme bağlı İnanlı çiftliğindeki veteriner arkadaslara sorayım belki yardımcı olurlar. Temas edilecek bir isim alabilirsem size iletirim.

Ayrıca sadece Ceylanpınara bağımlı kalmayın çevrenizde mevcut farklı yetiştiricilerin elindeki sürülerden damızlık olabilecek koyunş toklu ve kuzu edinebilirsiniz.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2010, 09:40   #27
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
Cool

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ensar Mesajı Göster
Sn Sistem,

Habersiz gidiniz, maalesef sizi orda gezdirecek belki bilgi paylaşmaya meraklı kişi **** kişilere ulaşamadınız bile. Tipik bir devlet memuru sizi başından savmış olabilir.

Söz vermek istemiyorum, Tigeme bağlı İnanlı çiftliğindeki veteriner arkadaslara sorayım belki yardımcı olurlar. Temas edilecek bir isim alabilirsem size iletirim.

Ayrıca sadece Ceylanpınara bağımlı kalmayın çevrenizde mevcut farklı yetiştiricilerin elindeki sürülerden damızlık olabilecek koyunş toklu ve kuzu edinebilirsiniz.

Sevgiyle kalın

tamam hocam dediğinizi yapacam burada benim evime yakon birkaç sürü var olmazsa akşamları sağımdan önce bahçeye salıyorlar gider onlara bakarım özellikle ikiz yavrulu olanlara bakmaya çalışacam herşey için teşekkür ederim hocam.....

hocam bir konu daha kafamı jkaırştırıyor: koyunların postu desem nasıl traj edecem biraz anlamsız oldu ama idare ediniz...

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 11:05   #28
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Konu çok güzel ve verimli bir şekilde yürüyor.

Arkadaşlar konu çok güzel ve verimli bir şekilde tartışılıyor, konuşuluyor. Bu şekilde giderse 3-5 sene sonra dünyaca ünlü koyun markalarımız olacaktır. (Fazla mı hayalperest oldum)

Konu geleceğe yönelik güzel neticeleri içerisinde barındırıyor.

Başarılar diliyorum.

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 11:45   #29
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-11-2008
Şehir: mardin
Mesajlar: 53
dün öğleden sonra köye gittimm arkadaşın sürüsü var 2 doğuran bir tanne koyun vardı o da ivesi değildi bu yüzden almadım almam lazım mı ensari hocam ..

gazeteci 28 hocam neden olmasın burada beraber paylaşırsak birşeyler başarabiliriz ...

herşey hayal etmekle başlar...

sistem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 17:01   #30
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sistem_ Mesajı Göster
gazeteci 28 hocam neden olmasın burada beraber paylaşırsak birşeyler başarabiliriz ...

herşey hayal etmekle başlar...
sistem_, önce hayal et, sonra tasarla ve son olarakta harekete geç. Bu süreçler başarıya giden yolun işaret levhaları. Sence şimdi hayal süreci mi yaşanıyor. Sizler hayal etme sürecini geçmişsiniz, tasarlayıp harekete geçiyorsunuz.

Pek çok kimse sizin çalışmalarınızı sessiz sedasız takip ettiğine emin olabilirsiniz.
Başarılar.

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024