agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Evde Sofralık Zeytin Yapımı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/5888.htm)

uzman16 05-01-2015 23:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 173517)
Ben de kendi bildiğim (arkadaşlardan öğrendiğim) zeytin yapımını aktarayım:

Sele Zeytini
Leğenin içine tahta bir yükselti koyup çuvalı tahtanın üzerine yerleştiriyoruz. Bundaki amaç çuvalın akan zeytin suyundan uzaklaştırılması, temasın engellenmesi. Toplanan veya alınan zeytinleri çuvala veya seleye biraz zeytin biraz kayatuzu olacak şekilde sırayla yerleştiriyoruz. 3-4 gün hiç dokunmadan bekliyoruz. Sonra hergün çuvalı değiştiriyoruz ki zeytinler iyice karışsın .Leğendeki acı suyu da döküyoruz. Acı suyu akıp tuzla pişmesi tamamlanınca ki bu yaklaşık 15-20 gün sürebilir ve zeytinler büzüşür , tadına bakıp kavanozlara koyun. Salamura zeytin gibi uzun süre dayanmayacağını da unutmayın.

Salamura Zeytin
Ben kavanoza zeytini ve kaya tuzunu koyup (yaklaşık 1 kg zeytine 2 yemek kaşığı kayatuzu diyeyim zira gözkararı yapıyorum) çok az da zeytinyağı ekleyerek kavanozun ağzını kapatıyorum. Her gün kavanozu sallayarak zeytinin suyunu salmasını sağlıyorum. Bu da 15 gün gibi bir sürede oluyor ve tüm bir yıl boyunca hatta daha da uzun süre bozulmadan kalıyor. Zeytinin aroması yani hafif burukluğu hoşunuza gidiyorsa yemeye daha erken başlayabilirsiniz, yok buruk olmasın derseniz daha uzun süre kavanozda kendi suyunda tutun. Kavanozdaki suyu dökmeyin, zeytin içinde kalsın.Sofrada kekik, kırmızı pul biber ve limon ile tatlandırın.

Yeşil zeytin
Yeşilken toplanan zeytin çekiç veya havan eli ile bir tahtanın üzerinde kırılır, bol suda hergün birkaç kez suyu dokülüp yenilenerek tatlandırılır. Ama siyah zeytine göre daha zahmetlidir. Yaklaşık 10 - 15 gün süren tatlandırma sonrası kavanozlara alınır, üzerine bol zeytinyağı dökülür. Afiyetle yenir.

İlk zeytin yapımını öğrendiğim zamanlara denk gelen yukarıdaki mesajımdan bu güne 7 sene geçmiş. Dile kolay. ;) 7 senedir kendi zeytinimizi kendim yapıyorum. Hatta akrabalara da birer kiloluk kavanozlarda yaptıklarımdan hediye ediyorum. Sağlıklı, temiz, lezzetli. Bu sitede öğrendiğim -bitkiler haricinde- en faydalı işlerden birisi de bu zeytin işi oldu. Herkese tavsiye ederim. :rolleyes:

tiryaki 06-01-2015 08:11

Ben de ilk bu sitede görüp zeytinle başladım, şimdi artık ekmek, yoğurt, bira ve şarabı evde düzenli olarak yapıyorum.
peyniri bir kere denedim ama daha fazla mesai isteyen bir konu.

uzman16 06-01-2015 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 187802)
Sn. MeyveliTepe,

Söylediğiniz gibi sele zeytininin bir çeşidi galiba bidona koyarak yapılma yöntemi. Adını bilmediğim için aklıma bidon selesi demek geldi. Kabul ederseniz bu adı verip öyle diyeyim. ;)

Hatta bu usulde 1, 2 veya 2,5 litrelik pet şişelere zeytin, tuz ve çok az yağ koyup ağzı sıkıca kapatılıyor. Uzun süre dayanıyor. Yaklaşık bir sene boyunca (gelecek seneki zeytin hasatına kadar) son derece lezzetli zeytinleriniz oluyor. Üstelik salamura zeytinden çok daha lezzetli.

Yalnız olma süresi hakkında tanıdıklarım hep 3-4 aydan bahsettiler. Ama sizin dediğiniz gibi daha kısa sürede olur mu bilmiyorum. Gerçi süre çok da önemli değil. Zira zaten suyunu salan normal seleler 1-2 aylık sürede yense (normal sele çok dayanmaz hemen tüketmek gerekir, beklerse küfleniyor), kendi suyunda kalan bidon seleler de o arada olgunlaşır. Yani amaç bir sene boyunca kendi hazırladığın zeytinleri bidon bidon sırayla yemek.

Bidondakilerin (ya da pet şişedekilerin) kapağı açılmayacak. Tüketeceğiniz zaman açıp yenilecek. Bu mantık uygulandığında tüm senenin zeytini sele şeklinde hazır oluyor. Eğer 1-1,5 aylık süreçte açarsanız da tadının daha aromalı olduğunu söylemişti arkadaşım. Kimileri (ben dahil) bu aromalı zeytini daha çok seviyor.

Ben henüz selelerimi bitirmediğimden bidonu açmadım. Ama akşam sizin için tadına bakacağım. Akşama neticeyi yazarım.

Yukarıdaki 5 Aralık tarihli mesajda zeytinlerimin yeni geldiğini yazmıştım. Açık seleler oldu, bidon seleleri kurulalı ise 20 gün oldu.
Yeşil zeytinlerim ise hala tatlanmadı. :(


Bidon sele diye isim bile uydurmuşum. ��

Sn. Tirkaki, siz işi ilerletmişsiniz. Lakin kendi adıma bilmemek ayıp değildir öğrenmemek ayıptır diyerek tez vakitte şarap yapımı başlığına terfi etmem gerektiğini düşündüm sizin yazınızı okuyunca. ��

SAHIRE 07-01-2015 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 1098237)
İnterprete'nin bahsettiği şekilde, yeşil zeytinin bir miktarını çizme ve kırma yapmadan kurmuştum.


Bugünlerde, soslamak için (ekşi-tuz) küçük kavanoza azar azar alıp, tüketiyoruz.

Büyük bidonda ilk kurduğumdan beri, sadece bir kez suyunu değiştirdim. Acılığı tamamen gitmiş. Gayet lezzetli. Üzerinde minik kişniş tohumları var.

Eğer kişniş tohumu ile yapmayı düşünürseniz, tüm bidonda değil de ayrı bir yerde, az miktar zeytinde deneyin. Severseniz, birer yemek ya da tatlı kaşığı kişnişi esas bidona ilave edersiniz.


Eklenti 367909



Yine, sirke-şeker-çiçekyağı ile yaptığım siyah zeytini de yemeye başladık.

Yiyenler çok beğeniyor ama ben bana sirkesi sanki biraz fazla olmuş gibi geldi (belki de sirke sevmediğim için öyle geliyordur).

Bir daha ki sefere, 1 su bardağı sirke ile yapacağım.



Eklenti 367910


Eklenti 367911

Sn.ayazkentli sirkeli zeytini nasıl yapıyorsunuz, tarifini verebilir misiniz? Ben de bu sirkeli zeytinin tadına bayılıyorum ama nasıl hazırlanır bilmiyorum...

ayazkentli 18-01-2015 19:30

Sahire hanım,

5 lt.lik bidona siyah zeytinleri doldurup,

- 2 su bardağı sirke,
- 1 çay bardağı çiçekyağı,
- 1 yemek kaşığı şeker,

ve yeteri kadar kaya tuzu ile kurmuştum.

Bidonda biriken kara suyu, zeytinin acılığı çıkıncaya kadar arada boşaltım.

Sirkeli olarak ilk zamanlar çok lezzetli oldu ama bir iki ay sonra iyice ağır oluyor zeytinler. Sanırım sirke çok baskın kalıyor. Bu nedenle 1 su bardağı sirke kullanmanızı öneririm.

Sirke, değişik aroma versin diye kullanılıyor genelde. Eğer sirkeyi seviyorsanız deneyin.

Kolay gelsin.

(1 aydır internette değildim. Umarım geç kalmamışımdır tarifi vermek için. Bu zamanda genelde zeytin kalmıyor).

Lonicera 07-03-2015 12:27

1 Eklenti(ler)
Sn. Melih Bakırlıoğlu' na teşekkürlerimle. Nefis bir zeytin oldu.

Melih Bakırlıoğlu 09-03-2015 08:13

Rica ederim, faydam oldu ise ne mutlu bana. Afiyet ile yiyin. :)

sonkez 26-03-2015 07:08

Ilk 5defa bu sene bende yaptim ama tuzunu biraz fazla kacirmisim.Azaltmak icin ne onerirsiniz?

çiçeksever 26-03-2015 08:12

Kullanacağınız kadarını yemeden önce suda bekletin.

Silifkel 29-09-2015 11:41

Arkadaşlar tansiyondan ötürü tuz diyetim var zeytini de çok sevdiğim halde tüketemiyorum salamura hiçbirşey tuzdan dolayı yemiyorum peynir turşu gibi bu yıl kendime yeşil ve siyah zeytin yapmayı düşünüyorum tatlandırmak ve uzun süre saklamak için nasıl tuzsuz salamura yapabilirim bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim benim için önemli olan aylarca bozulmadan saklamak tatlandırmak önemli değil zeytin acısını severim.Limon tuzu zararlımı diyede araştırıyorum.

Ozlem A 29-09-2015 13:58

Merhaba Sn. Silifkel, aşağıdaki linkte zeytin salamurası ile ilgili işinşze yarayacağını düşündüğüm bilgiler var, dizi yazıyı takip ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Samanlı Zeytininden Siyah Salamura | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak

Silifkel 01-10-2015 11:57

Cevabınız için teşekürler Sn.Ozlem A ,sn.Meyvelitepe nin tariflerini daha öncede okumuştum malesef hepsinde tuz var ben tuzsuz tarif arıyorum bu gün kendim yeşil salamura denemesi yapıyorum iki kilo zeytine sadece iki yemek kaşığı tuz üç kaşıkta limon tuzu ve üç kaşıkta sirke koyarak hazırladım bakalım nekadar dayanacak.

MeyveliTepe 01-10-2015 14:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Silifkel (Mesaj 1412590)
Cevabınız için teşekürler Sn.Ozlem A ,sn.Meyvelitepe nin tariflerini daha öncede okumuştum malesef hepsinde tuz var ben tuzsuz tarif arıyorum bu gün kendim yeşil salamura denemesi yapıyorum iki kilo zeytine sadece iki yemek kaşığı tuz üç kaşıkta limon tuzu ve üç kaşıkta sirke koyarak hazırladım bakalım nekadar dayanacak.

Hiç tuzsuz zeytin yapabilirsiniz, ancak ömrü çok uzun olmayabilir. Yine de 2 ay civarında saklayabilirsiniz. Vakumlayarak buzdolabında ne kadar kalabilir bilemiyorum. Her durumda fermente etmek gerekir. Zeytinin çeşidi de çok önemli.

Melih Bakırlıoğlu 02-10-2015 07:39

Hem limon tuzu, hem de sirke yanlış bir uygulama. birinden birini seçiniz.
Yeşil zeytin de %7 tuz, %2limon tuzu yeterli olacaktır.
Sirke, kalamata (çok iri) zeytini tatlandırdıktan sonra sarımsak ile beraber terbiye etmek için kullanılır.

Silifkel 03-10-2015 11:46

Cevaplar için sağolun heryolu deniyecem.

smily 16-11-2015 11:42

Pazardan olgun siyah zeytin alıp bunları çizdim. Kavanoza koyup üzerine az miktarda tuz koydum. Kavanozu suyla doldurdum. Merak ettiklerim şunlar;
- Siyah zeytin çizilir mi. Yoksa yanlış mı yaptım
- Bu durumda suyu hergün değiştirecek miyim.
- Tahminen kaç günde tatlanır.
- Tatlandıktan sonra yapılacak en son işlem nedir.

Lonicera 16-11-2015 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu (Mesaj 1412694)
Hem limon tuzu, hem de sirke yanlış bir uygulama. birinden birini seçiniz.
Yeşil zeytin de %7 tuz, %2limon tuzu yeterli olacaktır.
Sirke, kalamata (çok iri) zeytini tatlandırdıktan sonra sarımsak ile beraber terbiye etmek için kullanılır.

Sn Bakıroğlu, bu sayfaya uğramamıştım ne zamandır, mesajınızı yeni farkettim. Sirkeli sarımsaklı terbiye için tarif bekliyoruz bilginiz olsun:))

hosseda 16-11-2015 15:33

Siyah zeytini yıkayıp bir tepside güzelce tuzluyor ve pamuklu bezden bir torbaya ( yastık kılıfı astarı olarak 2-3 tl. ye satılan fermuarlı torbalar ideal) dolduruyorum. Keten bir çuval içinde, bahçenin yağmura açık bir yerine koyduğum kütük veya büyük bir taşın üzerine bırakıyorum. Çuval üzerine konacak büyükçe bir kayrak taş hem muhafaza hemde baskı yönünden iyi oluyor. Orada bir- bir buçuk ay kadar kalan zeytin acısını atıyor, üstelik çok fazla buruşmadan tatlanmış oluyor.

Bu usul çok eski yıllarda evimizde yapılırdı ama geç aklıma geldi ve iki yıldır uyguluyorum.

(Tuzlamayı zeytini torbaya doldurduktan sonra da yapmak mümkün. Arada torbayı sallayarak tuzların dağılması sağlanabilir. Yağmur yağmadığı zamanlarda hortumla su da tuttuğum oluyor torbaya üstten.)

YeniBON 16-11-2015 20:47

Zeytin ve hazırlanması.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smily (Mesaj 1420768)
Pazardan olgun siyah zeytin alıp bunları çizdim. Kavanoza koyup üzerine az miktarda tuz koydum. Kavanozu suyla doldurdum. Merak ettiklerim şunlar;
- Siyah zeytin çizilir mi. Yoksa yanlış mı yaptım
- Bu durumda suyu hergün değiştirecek miyim.
- Tahminen kaç günde tatlanır.
- Tatlandıktan sonra yapılacak en son işlem nedir.


Sayın Smily, Sorduğunuz soruya, yapmak istediğiniz zeytin cinsine göre siz genelde " Sele Zeytini " tabir ettiğimiz zeytini hazırlamak istiyorsunuz.

Belirttiğiniz gibi siyah zeytini sofra için hazırmak istiyorsanız. Aldığınız her kğ.zeytin için 100 gr. kalibresi yüksek ( En fazla yeşil mercimek kadar ve daha küçük) tuzu 5 Lt.lik pet su şişelerine beraberce koyun.

Günde bir-iki sefer alt-üst, dik-yan çevirin. Bir kaç günlük işlemden sonra ah suyu boşaltın. Su boşaltma işlemini bir kez daha yapın. Sonra zeytini yemeye başlayın. Çıkan suyu boşaltmayın. Zeytin bu suyun içinde beklesin.

hosseda 16-11-2015 21:52

Bence smily dilme zeytin yapmış. Gayet iyi bir usuldür. Tatlandıktan sonra zeytin önce soğuk su ile güzelce yıkayın. Sonra bir tepsiye sererek 3-5 saat kurumaya bırakın. Daha sonra kavanoza zeytinleri koyup z.yağıyla kavanozu doldurun. Kısa zamanda tüketmeyecekseniz içine bir kaç tane limon dilimlerseniz sertliğini koruyacaktır zeytinler.

Dilme zeytin, Muğla-Milas- Bodrum yöresinin en çok rağbet ettiği usuldür, kahvaltıda yağına ekmek banmaya da doyulmaz.

ceydoruk 16-11-2015 22:18

Sayın hoşseda,

Zeytini bir torbaya koyup bahçede beklettiğiniz tarifi biraz daha detaylandırmanızı rica edebilir miyim sizden? Ne kadar zeytin, nasıl bir zeytin, ne kadar tuz, nasıl bir tuz. ne kadar sık sulamalı (yağmur yağmadığı zamanlar) 2 ay torbada açık havada kalan zeytin sonuçta güneşte görecek bozulmuyor mu? Sonrasında saklamak için ne yapmak lazım? Hayatında ilk defa zeytin yapmak isteyen biri olarak lütfen mümkün olduğunca detaylı anlatım rica ediyorum mümkünse

MeyveliTepe 17-11-2015 01:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Silifkel (Mesaj 1412590)
Cevabınız için teşekürler Sn.Ozlem A ,sn.Meyvelitepe nin tariflerini daha öncede okumuştum malesef hepsinde tuz var ben tuzsuz tarif arıyorum bu gün kendim yeşil salamura denemesi yapıyorum iki kilo zeytine sadece iki yemek kaşığı tuz üç kaşıkta limon tuzu ve üç kaşıkta sirke koyarak hazırladım bakalım nekadar dayanacak.

Bu konuda yeni gelişmeler var. Salamuralarda kullanılan sodyum tuzu yerine kalsiyum tuzu kullanımı ile sağlığa ve çevreye zararlı sodyum ya çok azaltılıyor ya da tamamen yok ettiği bildiriliyor. Kalsiyumun aynı zamanda fermente edilen zeytin (ve diğer sebzelerin) meyve eti sertliğini muhafaza etmede de yardımcı olduğu belirtiliyor. Bu konudaki çeşitli araştırmaları okuyorum, bu yıl bir kaç deneme ile durumu görmek şart oldu.

hosseda 17-11-2015 03:13

Sayın Ceydoruk,
Ölçüler göz kararı :
Zeytin olgun ( siyah) olacak. Çok iri zeytine bakmayın. Beş kg zeytin dolduracaksanız bez torbaya 2 kg.lık kaya tuzu (turşuluk tuz- her markette bulunur) paketi yeterde artar. Mühim olan torbadaki zeytinlerin tuzla buluşması. Bu usuldeki mantık, zeytine tuzu ver ve terket o kendi kendine olur.
Ben köydeki evin bahçesinde sabah güneşini alan tarafa koyuyorum ama fark etmez çok, kışın güneş zayıf nasılsa. Islatma konusunda da torbanın üstü kurudukça sulayın üstten diyebilirim.
Zeytin tatlandıktan sonra ( bir ay dolunca ara ara tadarak kontrol edin- üstteki yazıdaki süreyi bir ay olarak düzelttim) muhafazası için hemen yukarıdaki ikinci yazımda tarif var.
Alacağınız zeytin tam siyah olmasa da olabilir(alacalı) ama sinek vuruğu olmaması lazım.

ceydoruk 17-11-2015 10:30

Sayın Hoşseda,

Detaylı anlatımınız için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda zeytin alıp deneyeceğim..

huzen 29-11-2015 20:26

Bu tarif de MEB eğitim programından. Bilimsel olarak sınanmış bir yöntem.

Tenekede Kıvırcık Zeytin
Tenekede kıvırcık zeytin yapımında öncelikle zeytinler kalibre edilir, yabancı maddelerden arındırılır ve yıkanır. Kalibre edilmiş zeytinler tenekelere doldurulur. Aralarına zeytin miktarının % 7 -8 ‘i kadar iri dişli tuz konur. Üzerine zeytin ağırlığının % 3 – 4 ‘ü kadar da zeytin yağı konur. Kekik, defne yaprağı, arzuya göre sarımsak, karanfil gibi koku veren baharat konarak tenekelerin ağzı iyice kapatılır. Tenekeler ise 100 – 250 litrelik olabilir. 40 – 50 gün sonra zeytinler tatlanır. Bu tür zeytin üretiminde salamura kullanılmadığı için zeytin aldığı tuzun etkisiyle çok su kaybeder. Bu nedenle firesi yüksektir. Ancak zeytinin kuru maddesi yüksek olduğu için oldukça lezzetli bir zeytindir.
Tenekede kıvırcık zeytin üretiminde yapılan uygulama metotları şunlardır:
• Olgunlaşmış siyah zeytinler iyice yıkandıktan sonra tenekelere konur. Yaklaşık 12 kg’lık zeytine 1 kg iri tuz, 150 g zeytinyağı ve 100 g iyi cins sirke ilave olunarak tenekeler kapatılır. Haftada bir, tenekeler sağa sola çevrilir (sele zeytinlerinde olduğu gibi). Zeytinin tatlanma süresi, çeşidine bağlı olarak 2-5 ay arasında değişir.
Diğer bir uygulama, 12-13 kg zeytine 500 g zeytinyağı ve 500 – 700 g iri tuz katılması suretiyle zeytinin tatlandırılmasıdır.

Ürün Hazırlamada Dikkat Edilecek Hususlar
• İri dişli tuz kullanılmalıdır.
• Kapaklar iyice kapatılmalı, kesinlikle hava almamalıdır.
• Zeytinlerin aynı oranda tuz ile temasını sağlamak için teneke yerine 100-250 litrelik plastik fıçılar kullanmak daha yararlı olur.
• Salamura kullanılmadığı için % 10-20 oranında fire olur.

hosseda 16-01-2016 17:40

Bu gün komşuların bahçeye zeytine gittim. İki küçük ağacın sıyırmasını kendim için yaptım. Zeytinler tam anlamıyla olgunlaşmışlar, toplarken sapları ağaçta kalıyordu. Yaklaşık 4 kg kadar zeytini bez torbaya koydum tuzladım ve bahçede bir kütük üzerine yerleştirdim. Üzerine küçük bir kütük koydum şu anda yağan yağmurla yıkanmakta torba.
Bir ay kadar evvel ayrıca aynı usulle kurduğum zeytin henüz tatlanmamış ancak gelecek haftaya tamam olur tahminim.

hosseda 31-01-2016 20:26

İlk kurduğum zeytinleri(notlarıma göre 19-12-2015 tarihinde torbaya tuzlayıp koymuşum) bu hafta güzelce soğuk suyla yıkadım kuruttum, 5 lt. lik cam kavanoza doldurdum üzerine bir bardak zeytinyağ + sirke karışımı döktüm iyice çalkaladım kaldırdım( daha önceleri kavanozu yağla doldururdum ancak bu sene yağ çok pahalılandı kıyamadım...).

hosseda 28-02-2016 00:18

1 Eklenti(ler)
Birinci parti zeytinleri yedik bitirdik. Eşe dosta da fazla bir şey dağıtamadım üstelik. İkinci parti henüz tatlanmamış ama haftaya tamam olacak hale gelmiş. Bu gün zeytin peşinde koştum 10 kg kadar buldum neyseki. Hepsi simsiyah ama erimiş değiller. İki torba yaptım tuzlayıp bahçede bıraktım.

hosseda 06-03-2016 17:23

2 Eklenti(ler)
İkinci parti zeytinimizde dün tamamlandı. Tam 50. günde tuzdan ayırmış oldum. Bu zeytin öncekinden de güzel olmuş. Zeytinler tam anlamıyla seçmeydi, iki genç ağaçtan ellerimle toplamıştım.

Geçen hafta iki torba olarak tuzladıklarımı biraz sıkışık gördüm üç torba haline getirdim onlarıda.

hosseda 03-04-2016 21:27

Son tuzladığım zeytinleri de dün torbalardan aldım. Yıkadım kuruttum 5 lt.lik cam kavanozlara koydum. Bu parti 44. günde oldu. Sebebi iyice olgun haldeyken toplanmaları mutlaka.

Üç parti zeytin yapıldı bahçede en iyisi ortada yer alanı yani ocak ayının ortasında toplanıp tuza konulanlar. Seneye bu tarihe özellikle dikkat edeceğim.

Dilek Sarıkaya 11-10-2016 19:50

iyi aksamlar bugün hiç denemediğim halde dayanamayıp pazardan 2 kilo siyah 2 kilo yeşil zeytin aldım. evde yalnızca ben yiyorum sayfaları okudum fakat kafam karıştı. ben uzun süre bozulmadan dayanacak zeytin tarifi istiyordum yeşill zeytin kırmalık dedi satıcı burda okuyunca da kırınca fazla dayanmadığını anladım. yeşil zeytini kırmalımıyım kırmadan mı yapmalıyım karar veremedim. siyah zeytin nasıl salamura yapılır kararsız kaldım

Erdem 01 12-10-2016 20:46

Adana Hatay da yeşil zeytin böyle yapılıyor. Zeytinin olduğunu anlamak için bıçakla ortasından çevresini dolanıp kesik atın. Dünyanın yarım küresi gibi. Bıcakla bir yarımı yukarı doğru çekin çekirdeğinden kalıp gibi kolayca ayrılıp çıkıyorsa zeytin olmuş demektir. Yere naylon örtü serip doğrama tahtası üzerinde elimize su bardağı alıp altıyla zeytinlere vurup bir tarafını kırıp açarız. Bidona koyup suda 4-5 gün bir hafta bekletiriz. Her gün acı suyu döker yeniden doldururuz. Acısı tam gider veya ağız tadınıza göre hafif acımsı bırakır tuzlu su yaparız. Olgunlaşmaya bırakırız.Tuzlu suyun tadına bakarak veya yumurta ayarı ile yumurta üste yüzmeye başlayıncaya kadar tuz eriterek hazırlanır. Yağlık siyahlanmış zeytinler kırmalık yapınca yumuşuyor yeşil zeytinleri yapın. Arada tadına bakın yeme tadında lezzetlenmişse yersiniz. Yumuşama olmasın diye su miktarına göre 2-3 aspirin atıldığını da duyduk ama denemedik.

Clipper 12-10-2016 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dilek Sarıkaya (Mesaj 1482135)
iyi aksamlar bugün hiç denemediğim halde dayanamayıp pazardan 2 kilo siyah 2 kilo yeşil zeytin aldım. evde yalnızca ben yiyorum sayfaları okudum fakat kafam karıştı. ben uzun süre bozulmadan dayanacak zeytin tarifi istiyordum yeşill zeytin kırmalık dedi satıcı burda okuyunca da kırınca fazla dayanmadığını anladım. yeşil zeytini kırmalımıyım kırmadan mı yapmalıyım karar veremedim. siyah zeytin nasıl salamura yapılır kararsız kaldım

Dilek hanım merhaba
istanbulda iyi ham zeytini nereden bulabilirim ? Bakırköy civarında bulabilir miyim ? Bilgi verirseniz memnun olurum.

Teşekkürler

***.

Dilek Sarıkaya 16-10-2016 11:23

ben kocamustafapasa sali pazarinda buldum zeytinden anlamam fakat ben tezgahin basindayken hatayli yasli biramca kilolarca zeytin aldi bende kopyacilik yapip onun aldigi zeytinlerden aldim 3 hafta once yaptigini cok guzel oldugunu soyledi salı pazarinda bulabilirsiniz

ismail seyrek 16-10-2016 21:02

İstanbul'da zeytin arayanlar, sur içindeki geleneksel haftalık pazarların hepsinde bulabilirler. Kocamustafapaşa c.tesi, Yedikule perşembe, Fındıkzade cuma, Fatih çarşamba pazarı vb.

Clipper 16-10-2016 22:38

Bakırköy pazarında ham zeytin buldum ama yarısından fazlası çürük,vuruk çıktı. :(

Lonicera 02-12-2016 11:51

Çılgın Kalabalıktan Uzak bir yerde ben de siyah zeytini kül içinde yapayım dedim:)) Yaklaşık yarım kilo siyah zeytini 2 büyük su bardağı odun külü ile buluşturdum. Bugün tam tamına 12.gün ve tatlanma istediğimiz düzeyde olmasa bile ona yakın düzeyde gerçekleşti. Simsiyah zeytinlerde kahverengiye doğru renk değişimi olmuş. Şimdi tek sıkıntımız bu zeytine tuzu nasıl yedireceğimizde. Üstten atsak da içine işlemediği için tuzsuz hali devam ediyor. Tuzlu suya koysak farklı bir şey olur mu bilemedik.

MeyveliTepe 02-12-2016 12:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1488372)
Çılgın Kalabalıktan Uzak bir yerde ben de siyah zeytini kül içinde yapayım dedim:)) Yaklaşık yarım kilo siyah zeytini 2 büyük su bardağı odun külü ile buluşturdum. Bugün tam tamına 12.gün ve tatlanma istediğimiz düzeyde olmasa bile ona yakın düzeyde gerçekleşti. Simsiyah zeytinlerde kahverengiye doğru renk değişimi olmuş. Şimdi tek sıkıntımız bu zeytine tuzu nasıl yedireceğimizde. Üstten atsak da içine işlemediği için tuzsuz hali devam ediyor. Tuzlu suya koysak farklı bir şey olur mu bilemedik.

Önce 1-2 gün taze suda bekleterek iyice yıkayın. Sonra salamura hazırlayın.

Tavsiye edeceğim salamura:

Her 1 litre salamura suyu için:

5 gr CaCl (Kalsiyum klorür) - Zeytinin yumuşamasını engeller
32,5 gr Potasyum Klorür
32,5 gr Sodyum klorür

Potasyum klorür bulunamazsa 65 gr sodyum klorür (bildiğimiz tuz,kaya tuzu)

Potasyum tuzu, tuzun koruyuculuğunu ve alışıldık tadını değiştirmeden zararlı olan sodyum tuzunun oranını yarı yarıya azaltmaya yarar.

PH seviyesini 3,8'e indirecek kadar Limon tuzu veya laktik asit ya da ikisinden de azar azar.

Bu tuzları suda iyice eritin

Tadlandırdığınız zeytini salamuraya koyun. Salamura kabının üzerinde bir de baskı koyun ki zeytin suyun altında kalsın.

Asitik bu suda fermentasyon başlar. 20 derecede 3-4 haftada fermente olur. Fermente edilmeden de tüketilebilir. Fakat fermente olur ise uzun süre saklanabilir.

Lonicera 02-12-2016 12:15

Çok teşekkür ederim. Sonuçları buradan da paylaşırım. Pazarda siyah zeytin kıstırabilirsem kireç suyunu da deneyeceğim. Sayenizde yeni bir yöntem ve lezzetle buluştuk.

pria 09-11-2017 20:40

Bu yıl sayın MeyveliTepe'nin tecrübelerinden faydalanarak birer büyük kavanozda meşe külünde, ayrıca gıda karbonatında ve yarımşar kololuk buzdolabı poşetleri halinde 3 torba dipfrizde zeytin dondurma yöntemini deniyorum..
Dipfrizde maksimum (-25 gibi) dondurduğum zeytinlerden 3 gün sonra 2-3 tane çıkardım, ortam sıcaklığına gelince tadına baktım; baya bi acılığı kaybolmuştu..yağlayıp hafifçe tuzlayıp pekalâ yenebilir yani..
Ayrıca 3-4 kilo çuvalda sele zeytin kurduk..

Tabi, en dayanıklı olan az tuzlu yuvarlama sele zeytinlerden de 15 kilo kadar yaptık..su damacanına % 5 tuz ve 3-5 tane limon tuzu koyduk..hergün havasını alıp yuvarlıyoruz..bir-bir buçuk ayda acılığı gider..acı suyunu döküp, daha sonra cam kavanoza alıp ayçiçek yağı ilave eder, buzdolabına atarız..nisan gibi yenecek hale gelirler..1.5 sene falan dayanır..

Tabi, bu arada hem Gemlik zeytinlerinin alacalarından, hem de trilye zeytininden 5 kilo kadar da çizik zeytin yaptık..suyunu 3-4 günde bir değiştiriyoruz..acılığı gidince tuzunu ilave ederiz..
daha sonra paylaşırım..
Fotoğrafları ve ilk denediğim zeytinlerle ilgili görüşlerimi daha sonra paylaşırım..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025